Domácí lékárna

Pampeliškový med nevařený

2.5.17 ApiAstrum 6 Comments

Svářený pampeliškový med dělám každý rok (recept zde) a tak jsem letos zkusila změnu. Uvidíme jak to dopadne. Dětem se líbilo, že výroba probíhala přímo v terénu ;) Takto připravený pampeliškový med prý čistí organismus, podporuje játra a žlučník. Používá se jako pomazánka na pečivo k snídani nebo ho užíváme po lžičkách.

Takhle to sice vypadá, že je tam víc cukru než pampelišek, ale je tomu přesně naopak.

Sbíráme jen plně rozkvetlé hlavičky pampeliškových květů, mohou se podle chuti i promíchat se smrkovými výhonky, navrstvíme do vysoké skleněné nádoby (zrání doma) nebo kameninového hrnce (zrání venku v zemi). Po každé vrstvě pampelišek následuje vrstva cukru. Ideálně cukru přírodního, nerafinovaného. Necháme stát několik týdnů doma za oknem, kam svítí sluníčko, dokud se cukr zcela nerozpustí. Trvá to asi 2 měsíce. Ještě lepší tento med bude, zahrabeme-li pečlivě uzavřený a utěsněný kameninový hrnec přes léto na slunečné místo v zahradě. Hotový med scedíme do menších skleniček.

Po třech dnech už pouští šťávu.
Scezený hotový med, má táhlou konzistenci medu, ne jako vařený pampeliškový med...
Zdroj, loučka v našem sadu.

6 komentářů:

  1. Dobrý den, jaký poměr pampelišek a cukru jste použila, Díky, Vondrakova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, odhadem dvě hrsti pampelišek zasypu hrstí cukru a dál vrstvím. Dnes jsem ho zrovna dělala :)

      Vymazat
  2. Ještě bych se ráda zeptala, sklenici na pevno uzavirate? Díky díky V.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobry den, sterilizujete predtim sklenici? diky

    OdpovědětVymazat