Domácí lékárnaPampeliškový med nevařený
Svářený pampeliškový med dělám každý rok (recept
zde) a tak jsem letos zkusila změnu. Uvidíme jak to dopadne. Dětem se líbilo, že výroba probíhala přímo v terénu ;) Takto připravený pampeliškový med prý čistí organismus, podporuje játra a žlučník. Používá se jako pomazánka na pečivo k snídani nebo ho užíváme po lžičkách.
 |
Takhle to sice vypadá, že je tam víc cukru než pampelišek, ale je tomu přesně naopak. |
Sbíráme jen plně rozkvetlé hlavičky pampeliškových květů, mohou se podle chuti i promíchat se smrkovými výhonky, navrstvíme do vysoké skleněné nádoby (zrání doma) nebo kameninového hrnce (zrání venku v zemi). Po každé vrstvě pampelišek následuje vrstva cukru. Ideálně cukru přírodního, nerafinovaného. Necháme stát několik týdnů doma za oknem, kam svítí sluníčko, dokud se cukr zcela nerozpustí. Trvá to asi 2 měsíce. Ještě lepší tento med bude, zahrabeme-li pečlivě uzavřený a utěsněný kameninový hrnec přes léto na slunečné místo v zahradě. Hotový med scedíme do menších skleniček.
 |
Po třech dnech už pouští šťávu. |
 |
Scezený hotový med, má táhlou konzistenci medu, ne jako vařený pampeliškový med... |
 |
Zdroj, loučka v našem sadu. |
Dobrý den, jaký poměr pampelišek a cukru jste použila, Díky, Vondrakova
OdpovědětVymazatDobrý den, odhadem dvě hrsti pampelišek zasypu hrstí cukru a dál vrstvím. Dnes jsem ho zrovna dělala :)
VymazatDěkuji moc...
OdpovědětVymazatJeště bych se ráda zeptala, sklenici na pevno uzavirate? Díky díky V.
OdpovědětVymazatNene jen přiklopím, kvůli nečistotám.
VymazatDobry den, sterilizujete predtim sklenici? diky
OdpovědětVymazat