DIY projekty moje,

Multifunkční ubrousek se včelím voskem

26.8.17 ApiAstrum 5 Comments

Zabalíte do něj dětem svačinu nebo se hodí na zakrytí potravin do lednice, místo potravinářské folie a alobalu. Dá se používat opakovaně a omyjete ho jednoduše navlhčenou houbičkou s ekologickým mycím prostředkem na nádobí. Postupem času bude svojí nepropustnost ztrácet, ale dá se obnovit novým voskem a na rozdíl od folií a alobalu se netrhají. Takže za mě super věcička pro ty, kterým na tom tady trochu záleží a neustále hledají způsoby, ne jen výmluvy ;)


čisté vyžehlené bavlněné plátno
kvalitní včelí vosk (pecičky nebo nastrouhaný)
papír na pečení
velký plech na pečení
štětec nebo mašlovačka

Nastříháme si látku, podle toho jak chceme ubrousek velký a taky podle velikosti plechu, na kterém budeme zavoskovávát. Není potřeba ubrousek zaentlovat nebo zakončovat, vosk to celé zpevní natolik, že zaručeně nedojde k roztřepení okrajů. Troubu předehřejeme na 80°C (vosk taje cca při 72°C) a na plech s papírem na pečení položíme látku. Množství vosku se dá špatně odhadnout, každá látka má jinou gramáž a jinak tedy saje. Méně je vždy lepší a dá se to doladit. Přijdete na to tak, že váš ubrousek není úplně vodotěsný. Naopak když to s voskem přeženete bude se z ubrousku drolit....


Zkoušela jsem dva postupy, nepřišlo mi že je některý snažší. Zapracovat vosk se tak jako tak musí postupně a poctivě... O štětec případně mašlovačku přijdete, s tím třeba počítat!

Technika 1:
Rovnoměrně posypeme nastrouhaným voskem. Na jedem můj ubrousek 25*25cm jsem použila asi 10g vosku. Vložíme do trouby a když se vosk začne tavit (asi po 5 minutách) roztíráme ho po látce štetcem, na etapy.

Technika 2:
Ve vodní lázni rozehřejeme vosk a štětcem nanášíme na látku. Pak celé strčíme do trouby a necháme rovnoměrně nasáknout, případně zahladíme štětcem.

Necháme ztuhnout. Výsledný ubrousek je voňavý, příjemný na omak a ano opravdu pevně drží, jako alobal. Můžete ho zmačkat třeba do kuličky a drží tvar ;)

5 komentářů:

  1. V jedné diskuzi na americkém bloku jsem narazila na papír s včelim voskem. Prodává se ale jen na Amazonu. Tenhle návod bych ráda vyzkoušela - snažím se omezit používání plastu a tohle se mi na balení svačinu moc líbí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sehnala byste je určitě k zakoupení na Fler.cz u různých prodejců, cca 150-200,- za kus, teď už se s tím zabývá víc lidí. Při troše šikovnosti anebo spíš trpělivosti s roztíráním vosku to doma zvládne každý. Výhoda je i to, že znáte původ vosku a látku si vyberete kvalitou a vzorem dle svého uvážení. Já ty svoje udělala ze zbytků nějakého kanafasu co jsem doma našla a vosk mám od svých včel. Držím palce určitě se do toho pusťte!

      Vymazat
    2. Už jsem si na zítra domluvila vosk od kamarádky včelařky. Látek mám doma dost, tak se bude voskovat:-) Dám vědět, jak to dopadlo. Mmch. hezká fotka s kváskem. Chci si právě vyrobit ubrousek na domácí chleba.

      Vymazat
    3. Skvělé! Tak pak dejte vědět jak to dopadlo!
      Na chléb mě to taky napadlo, ale bohužel to chce opravdu velký kus látky a takovou na plech nedám :( Možná ze dvou kusů, tohle jsem vzdala. Domácí chleba balím do utěrky, ale teď v zimě, jak se topí, přes uterku osychá...

      Vymazat
  2. Aneta Standová9/08/2021

    tyjo, ubrousek s včelím voskem jsem ještě neslyšela :O zní to zajímavě. dost podobně, jako když jsem poprvé slyšela o jedlém nádobí. zaregistrovali jste to někdy? já to našla a hned jsem to musela vyzkoušet. a nestačila jsem se divit, jak si děti pochutnali a já to měla bez práce:)

    OdpovědětVymazat