Fermentace,

Vodní kvašení zeleniny s umeoctem

23.8.17 ApiAstrum 0 Comments

Ke klasickému postupu na kvašenou zeleninu se solí - pickles (zde) přidávám tento méně známý. U nás proběhla menší sklizeň kapusty a bělásci nám nechali i nějaké to minizelíčko ;) Tak jsem hned naložila do kvašáčku, ale trochu jinak než je obvyklé. Udělá se nálev, jinak je vše stejné jako u klasického nakládání pouze prosolené zeleniny. Umeocet není skutečný ocet, jde o tekutinu, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě nakládaných japonských švestiček umeboshi. Je bohatý na minerální látky, enzymy a vitamíny. Hojně je používán v makrobiotické kuchyni k dochucení pokrmů, spíše k osolení než k okyselení, ale určitě to znáte....


sezónní zelenina
umeocet
převařená vychladlá voda

Libovolnou zeleninu nakrájíme na malé kousky a napěchujeme do kvašáčku. Připravíme si nálev. V převařené vodě (5 dílů) rozmícháme umeocet (1 díl) a zalijeme zeleninu tak, aby byla ponořená. Dál se postupuje stejně jako u klasického pickles. Zatěžkáme talířkem nebo keramickou destičkou do kvašáčku a v místnosti necháme kvasit 3-7 dnů. Potom vyjmeme zeleninu a uložíme ji do uzavíratelné sklenice do ledničky.

0 komentářů: