Hořčice,

Cuketová hořčice

20.10.17 ApiAstrum 3 Comments

Trošku řidší, spíše omáčka, čatný, ale vynikající. Neudělala jsem jí pálivou jako je v receptu, aby jí mohly i děti a takyže jim chutná! Super recept na zpracování posledních cuket, které se mi tu ještě válely nezpracované. A že jich bylo! Jsem ráda, hořčice je skvělá a cukety zmizely ;)
Věděli jste, že pálivé zahřívací hořčičné semínko dovede léčit kožní choroby, zvýšit prokrvení trávicího traktu a tím zvýšit agni (trávicí oheň), dechové potíže a parazity ve střevech. Vně se používá na bolesti kloubů, zubů a při únavě svalů na prokrvení ve formě kaší... Tak podle ayurvédy.
Že nemáte cukety? Nevadí, vyrobte si klasickou domácí hořčici podle mého postupu tady. Tehdy jsem to ladila asi na třikrát! Ale stálo to za to, zjistila jsem, že je to skvělá věc, taková domácí hořčice ;)


Na 8 sklenic asi po 450g:
2,5kg cukety (oloupané bez jádřinců)
1 velká palice česneku
50g třtinového cukru
1 lžíce soli
500ml octa (klasický8% 1:1 s vodou! nebo vinný/jablečný 3-4% nebo obyčejné stolní víno)
250ml vody
100ml oleje
100g hořčičného semínka
chilli paprička (není nutná)
2 lžíce kurkumy (jen kvůli barvě)

Cuketu nakrájíme na kostky, vložíme do velkého hrnce, podlijeme vodou a octem, přidáme ostatní koření a vaříme do změknutí. Potom rozmixujeme dohladka a vaříme ještě do požadovaného zhoustnutí. Potom naplníme do čistých, nejlépe vyvařených skleniček. Uzavřeme a nachvíli obrátíme dnem vzhůru. Pak znovu otočíme a obsah trochu sklepneme bouchnutím o stůl, aby nezůstal na víčku. Necháme vychladnout a skladujeme na chladnějším, tmavém a suchém místě. Přeju dobrou chuť všem domácím gurmánům ;)

3 komentáře:

  1. Super nápad naředit hořčici cuketou! ;) Mohu se zeptat, jak dlouho vydrží při skladování?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Mám ve spíži ještě dvě malé skleničky z roku 2017, takže vydrží! Ale už jsem slyšela, že někomu se zavařeniny s cuketou často kazí. Doporučuju si víc ohlídat čistotu při práci a dobře provařit, případně ještě zavařit a musí to klapnout ;)
      V zimě dělám z jedné skleničky pórkovo-hořčičnou polévku, jinak samozřejmě používáme jako dip nebo čatní... At se povede a hlavně chutná!

      Smazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětSmazat