DIY projekty moje,

Sáčky na zeleninu a ovoce

17.10.17 ApiAstrum 3 Comments

Jo bezobalovost a bezodpadovost už teď nějakou dobu jede a dá se i říct, že je i slušně IN. Ale o tom to přece není a většinou to takhle říkají lidé, kteří to nedokážou. Něco postupně měnit, začít u sebe. Otázka zní proč to dělat a jak to dělat....
Většina lidí nemá vlastní zahradu, potom ale ještě ne každý, kdo jí má si pěstuje svojí zeleninu a ovoce. Ne každý zahrádkář pěstuje efetivně tak, že je soběstačný. Z toho máme suma sumárum, že ovoce a zeleninu pravidelně nakupuje většina obyvatel. Průměrný větší nákup jednou za týden potom zahrnuje celou škálu ovoce a zeleniny. A tak se podívejte sami kolik sáčků si domů vlastně přivezete. Někdo je vyloženě hamtá, když jsou zadarmo. A doma? Troufám si říci, že lidi co netřídí odpad je hned vyhodí. Tentýž příběh by sedl i na pečivo. Jasně jede opět éra znovuobjeveného kváskového pečení. Ptám se opět, jste v tom soběstační? Přičtěte ještě tu spustu obalů od všeho dalšího co nakoupíte. To je realita! VYTVÁŘÍME TUNY ZBYTEČNÉHO ODPADU!!! Možná se vám teď budu jevit jako nějaká šílená aktivistka, ale tak to není. Ruku na srdce, a řekněte si sami jestli dnes není toho sáčkování všeho kolem už trochu moc? A jak s ním dál nakládáme?
Tím, že si ušijete ze záclony nebo látky, univerzální, opakovaně použitelné sáčky nebo si je prostě koupíte alespon trochu něco můžete udělat pro prostředí kde všichni žijeme, Zemi. Pro sebe (dobrý pocit), pro ostatní (být vzorem). Bezobalové nakupování vnímám jako další level k třídění odpadu...to prostě vidíte sami jaký odpad se vám doma kupí a zbytečně, a kde to můžete lehce změnit.
V Albertu ani na trzích jsem s nimi nezažila jediný problém. Spíš to lidi zajímá, ale jen někteří se zeptají ;) Doporučuju pokud si je budete šít doma, vystajlujte si je co nejvíc. Ať je používáte rádi. A originální kousky taky upoutají pohledy nakupujících ve frontě, zejména šikovné ženy ;) a třebas se začnou víc zajímat a rozhodnou se také používat.
Mno ja je chtěla obarvit, ale na umělou záclonu to nechytlo a odstín zelené ne zrovna moc vábný, ale barevné gumičky a jezdce určitě můžu doporučit. Je to vtipné a veselé...tak vzhůru do neznáma!
 

Je to více než snadné, jen si udělat trochu času umět to trochu se šicím strojem. Jsou to vlastně jen sešité přeložené obdélníky s tunýlkem na gumičku. 
 

Použila jsem cikcak steh na zaobroubení. Moje záclona má velké díry a s normálním stehem by se po první zatěžkávací zkoušce rozpadla. I na tunýlek.


U dna jsem prošila cípy, aby vzniklo prostorové dno. Není to nutné, ale je to příjemné při skládání ovoce a zeleniny do pytlíku a tolik se to tam nepresuje ;)


Hruškám se tam prý líbí, jejich nákupní obal je prodyšný a znovu použitelný pro kámoše. Vůbec se jim nedivím ;)
 

3 komentáře:

  1. Páni, ty jsou nádherné, je to krásná práce, děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a rádo se stalo ;) Inspirovat je přesně to co chci dělat...

      Vymazat
  2. Ahoj, my jsme si nedávno kupovali spoustu nových věcí do kuchyně a také jsme byli i na trzích. Je super, že nám začíná taková ta sezona dobrých zeleninových polívek a zavařování, takže se takovéto tašky, které neznečišťují prostředí budou určitě hodit :) Za tento super nápad bych ti na oplátku zase já poradila jednu stránku, kde můžeš nakupovat levněji, protože ta stránka shromažďuje všechny obchody co znáš na jedno místo a dává tam jejich letáky :) Mrkni sem

    OdpovědětVymazat