Domácnost,

Domácí tekuté mýdlo a jar 2v1

4.12.17 ApiAstrum 8 Comments

Tuším, že část z vás, která shlédla videa "V Sama doma", hledáte na blogu návod na výrobu tekutého mýdla, jaru. Dosud tam nebyl, tak přidávám ;) V tomto případě jsem ladila, právě na popud vysílání. Už asi před dvěma roky jsem tekuté mýdlo zkoušela, ale nebylo to ono... všude na internetu totiž psali jen nastrouhat mýdlo a smíchat s horkou vodou. To je s prominutím tekutá břečka, které spotřebujete opravdu strašně velké množství, i když nechcete. Protože s tím nejde mýt!
Vyladila jsem to sodou a to jak tou jedlou, tak i tou na praní. Jedna víc odmašťuje, druhá zase více změkčuje vodu a umí mýdlový roztok zemulgovat, což je super a žádoucí.
Říkáte si možná co na tom, proč to dělat? Tekutá mýdla obsahují chemické saponáty, umělé vůně atd. Také jsem vyčetla, že jsou společně s jarem kyselé povahy, tedy pH, a to nám nesvědčí i ze zdravotního hlediska. Zajímavý odkaz o tom třeba zde. Je také spousta lidí, kteří vyhledávají kvalitní olivová i tekutá mýdla pro své problémy s pokožkou. Zkrátka ty tekutá mýdla a jary, která jsou šetrná k nám i k přírodě,  jsou o dost dražší a je jich i poněkud menší výběr. Alternativně používám jar FeelEco (mají v DM), který slouží i k omývání ovoce a zeleniny pěstované konvenčními postupy.


100g olivového mýdla
25g jedlé sody
25g sody na praní
1 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
1l vody
10 kapek esenciálního oleje citron, grep, bergamot, levandule....

Mýdlo nastrouháme najemno a vložíme do hrnce spolu se sodami, olejem a vodou. Přivedeme k varu, dobře promícháváme a odstavíme. Necháme zchladnout, přidáme esenciální olej a důkladně rozmixujeme, tedy pokud chceme dát mýdlo do nádobky s pumpičkou. Aby se to dobře natáhlo ;) jinak stačí rozkvedlat.

8 komentářů:

  1. Díky moc, že se dělíte o své recepty.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslíte, že by se toto mýdlo/jar dal použít i jako vlasový šampon?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by to šlo, s tím nemám zkušenost. V podstatě jediná složka, u které nevím je ta prací soda. Je to ale určitě dobrý nápad, asi to prozkoumám na internetu a případně zkusím😉 Mýdlo na tělo používám i na vlasy, ale pravdou taky je, ze každému to s pevným mydlem nejde.

      Vymazat
  3. Paní Dano, nějak se tu nezobrazil váš dotaz ohledně trvanlivosti těchto domácích přípravků. Toto mýdlo i prací gel mám cca 2 měsíce než vše spotřebujeme. Nikdy se mi nezkazilo. Plíseň se vytváří z nečistot, stačí když tam spadne třeba nějaký drobek nebo je nádobka po něčem špatně vymytá.

    OdpovědětVymazat
  4. To by mne ani ve snu nenapadlo, že je možné tak jednoduše a poměrně i lacině vyrobit domácí tekuté mýdlo :-) Určitě to budu muset vyzkoušet a dám vědět, jak se nám naše snažení s dcerkou vydařilo. Objednala jsem si minulý týden přes internetový obchod nové nádobky na mýdlo a i se slevovým kuponem, takže se těším, až je naplníme.

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem nad tím už déle uvažovala, že si udělám vlastní přípravek na mytí nádobí, ale byla jsem k tomu trochu skeptická, přece jen ty kupované obsahují látky, které efektivněji nečistoty asi odstraní, ale zkusila jsem to a jsem mile překvapena, že jde všechno pěkně dolů, tak v tom budu pokračovat :) zkoušela jsem tím umýt i odpadkový koš a i třeba zaschlé nečistoty to dobře umylo, za mě super!

    OdpovědětVymazat
  6. Díky moc za návod. Musím se přiznat, že já už celkem dlouho sháním nějaký dobrý ekologický prací gel. Podle toho, co si tak čtu nejen na vašem blogu jsem došla k tomu, že ono stejně bude nejlepší si jej vyrobit vlastnoručně. Ono to přecejen není až tak těžké. Jakmile bude trochu čas, tak se do toho asi pustím.

    OdpovědětVymazat