Domácí lékárna,

Vykuřování myrhou a kadidlem

14.12.17 ApiAstrum 1 Comments

Dary přinesené Ježíškovi: zlato, myrha a kadidlo.
V té době byly tyto pryskyřice opravdu tak cenné, jako drahý kov!

Tak tedy o původu, léčení a mystice s praktickým návodem k domácímu vykuřování pryskyřicemi...


Oba subtropické keře rostou jen na málo místech světa (Arábie, Indie, Somálsko a Etiopie). K vykuřování se používá klejopryskyřice, která vytéká z pod kůry keře. Samovolně nebo naříznutím. Na vzduchu pak ztuhne v žlutou až hnědou transparentní vonnou hmotu.
Pálily se ve starověkém Řecku, Římě, ve starém Egyptě a jsou vysoce ceněny v ayurvédské medicíně. Jsou tedy známé už tisíce let!

Myrhovník pravý / balsamovník myrhový (Commiphora myrrha)
- vůně je příjemná, silně nahořklá, dřevitá, kořeněná, pryskyřičná
- ženský princip, jin, matka, země, noc, měsíc, voda, stín, chlad, klid
- pro své silné léčivé a ochranné účinky se používala a používá jako součást rituálů, pohřbů, zimních obřadů atd. k vymítání, žehnání, svěcení a očistám
- léčivé účinky: silné antibakteriální (pálením myrhy se do vzduchu dostávají antiseptické částice), proti bolesti, dezinfekční, dezodorizační, omamné, stahující, relaxační, uklidňující , spirituální, pro klidný spánek, uklidňuje, uzemňuje a napomáhá tak nebo dokonce prohlubuje meditaci

Myrha čistí tělo a duši člověka,
uvolňuje a otevírá jeho pocity,
aby byly připraveny k přijetí vyslanců světa.

Kadidlovník (Boswelia carteri)
- vůně dřevitá příjemná, ne tak hořká jako myrha, ale jemnější
- mužský princip, jang
, otec, vesmír, den, slunce, světlo, teplo, pohyb
-  má uklidňující čistící léčebné účinky, očišťuje auru a má tedy duchovní nebo chcete-li duševní čistící účinek a také se používal  a používá jako součást různých obřadů
- léčivé účinky: nejlepší a nejsilnější antibakteriální a dezodorizační substance, antistresová, uvolňuje svalové napětí, navozuje pohodu a klid, zlepšuje náladu, léčí rány, vředy, nádory, záněty, pomáhá při artritidě, dně a revmatismu, posiluje imunitu, uvolňuje dýchací cesty, zklidňuje dech při astmatu, posiluje psychiku, podporuje meditaci, rozšiřuje vědomí, propojuje fyzickou a spirituální rovinu.
 
Kadidlo = Olibanum  (směs kadidlovníku a myrhy, mužského a ženského principu)


A teď k tomu praktickému. Nikomu nic nevnucuju, ale těch důvodů proč to alespoň vyzkoušet je dost. Někomu pálení pryskyřic vyloženě vadí, chápu. Já jsem zvyklá používat silné Nag Champa vonné tyčinky. Je to sílou a intenzitou dost podobné, jen víc dýmu a vůně rozhodně není tak ostrá jak se všude píše. Mě absolutně nevadí, stejně to pak všechno vyvětráte ;) Oproti tomu vůně tyčinek ulpí v textilu, i po vyvětrání, ale mám je ráda při yoze ;)

Budete potřebovat:
- keramickou misku (něco žáruvzdorného)
- jemný písek (říční, mořský) nebo sůl (mořská, himalájská)
- rychlozápalné uhlíky (mají v tabáku, ty na shishu)
- kleštičky, dlouhá pinzeta
- pryskyřici

Poznáš, která pryskyřice je která?

Zapaluju venku. Uhlík uchopíme do kleští a zespodu zapálíme zapalovačem. Když chytne, chvíli jiskří a hodně při tom smrdí sírou. Až to přestane, vložíme do připravené misky se solí nebo pískem a odneseme domů. Na rozžhavený uhlík pokládáme zrnka pryskyřice. Množství nechám na vás, ale určitě začněte s malým množstvím. Po nějaké době je potřeba přidat nová zrnka. Kadidelnici nenechávejte bez dozoru a položte jí na bezpečné místo! Nechte dožhnout nebo uhaste vodou. Pro větší bezpečnost doporučuju pořídit si nějakou pěknou originál kadidelnici. Jsou to pěkné kousky ;)
Můžete vykouřit celý dům (byt),  já to rozhodně doporučuju udělat komplet. Zvlášť, když jste nemocní! Často na konci domácího úklidu zapálím pryskyřici a asi 30 minut nechám dým pracovat. Za tu dobu taky většinou přestane žhnout uhlík. Potom intenzivně vyvětrám a je to! Očista je ihned zřetelně pocítitelná.

Dým je obecně mezi starými kulturami chápan jako očišťující prostředek. Pojímá negativní vibrace a rozptýlí je do prostoru. Šamani ho používají k rozmlouvání s duchy, ti se v kouři manifestují...

Co vidíš? Je to vážně mystické!

1 komentář:

  1. Já jsem si například skoro jistý tím, že jsem se z dýchacích problémů dostal velice rychle tím, že jsem začal pravidelně docházet na kurzy potápění od https://potapeni.seawolf.cz/ , kde si nebudeme nalhávat, že dýchání není tou nejdůležitější věcí ze všech.

    OdpovědětVymazat