DIY projekty moje,

Háčkované odličovací tamponky

7.3.18 ApiAstrum 2 Comments

Už asi před rokem jsem dospěla k názoru, že už dále nechci plnit koš v koupelně pouze ze své pohodlnosti. Ono totiž nejen, že je to zbytečný odpad, ale taky to není asi uplně nejlepší čistit si pleť chemicky běleným ba někdy i obarveným tamponkem. Je to v podstatě stejné jako u ženských hygienických potřeb a dětských plen.
Nejprve jsem si vyrobila pár látkových kousků a střídala to s kupovanými bio kosmetickými tamponky z DM. O háčkovaných vím už asi rok, protože se to začalo prodávat, pojednom a dost draho. Ale nedivím se, háčkováné jsou pracné, ale o to hezčí ;) Čekala jsem jen na ten správný čas, až bude chuť. Přízi spotřebujete buď z domácích zbytků nebo pokud budete kupovat, doporučuju ty pro miminka a čistě bavlněné, pokud mají tak i bio a nebarvené.
A protože jsou to tamponky domácí výrody tzv. DIY (do it yourself) je to další ZEROWASTE (bezodpadový) bod, který se rozhodně taky počítá! Nemůžu si pomoct, ale věci, o kterých vím, že je zvládnu si musím udělat sama :) Pro zručné pletařky a pletaře, kteří umí číst háčkovací schema, čtěte návod na výrobu a použití dále... Popřemýšlejte, a napište mi třeba co byste chtěli, vyzkoušeli nebo už trvale používáte ve své koupelně v duchu zerowaste ;)


Proč to dělám?
- nekupuju zbytečný plastový obal
- velké množství tamponků nekončí v koši
- vím z čeho to je
- ušetřím

Použití:
- běžné čištění
- jemný peeling (to moje první látkové nedokázaly)

Údržba:
- ruční praní nebo v pračce na 30-40°C
- jen přírodním mýdlem
- občas je dobré je přes čistý bavlněný kapesník přežehlit kvůli dezinfekci

Návod:
1. řada: magický kroužek, do něj 6 ok
2. řada: do každého oka dvě pevná oka do zadní nitě
3. řada: do každého oka dva dlouhé sloupky do zadní nitě
4. řada: do každého druhého oka dva dlouhé sloupky do zadní nitě
5. řada: do každého třetího oka dva dlouhé sloupky do zadní nitě
6. řada: do každého čtvrtého oka dvě pevná oka  (tato řada už není vůbec nutná)

Jak to dělám já? 
Peru je někdy v ruce (hned po použití),  jindy všechny v síťce v pračce. Přírodní mýdlo, prací sliz.  Obličej si nejdříve umyju. Jít s nimi rovnou do odlíčení řasenky by znamenalo rychlou zkázu. Jsem tak ale zvyklá, nejdřív umýt a pak dočistit tamponkem navlhčeným minerálkou (mám ráda Vincentku ;) s několika kapkami oleje. Každý to má ale jinak!

2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. To jsem vůbec netušila, že se něco takového dělá. To budete muset více upřesnit jak se to dělá. Popsat alespoň nějakou tu menší nápovědu jak se to háčkuje. Nahrát nějaké obrázky krok po kroku jak to uháčkovat. Protože tohle je ekonomičtější řešení než kupovat pořád ty vatové tampony.

    OdpovědětVymazat