Yoga

Djala Néti

4.4.18 ApiAstrum 3 Comments

Za den projde naším nosem asi 25 tisíc litrů vzduchu, a vzhledem k tomu, že je všudemožně nějak znečištěn (smog, klimatizace, průmyslová výroba, ale i prach, plísně a pyly) můžete tuto techniku brát jako lék pro vaší nosní sliznici. Je totiž neustále bombardována různými bakteriemi a spórami, ze kterých v oslabení vznikají záněty. Jedná se tedy o metodu očisťující ale i preventivní..
Nemusíte být zrovna yogín, abyste tohle zvládli. Na oplátku za pravidelné praktikování se zbavíte rýmy nebo alergie, posilníte sliznice, vypláchnete z dutin hlen a přitom si ještě projasníte ajna čakru a uklidníte se, scentrujete. Yogíni říkají, že vás djala néti očistí od ramen nahoru kompletně.

Výplach nosu, nosní sprchu, je nejlepší dělat ráno jako součást ranní hygieny. Tak jako si vyčistíte zuby a umyjete obličej, si vypláchnete i nosní dutiny. Když cítím, že na mě jde rýma nebo mám suchou nosní sliznici (v zimě z topení, v létě sucho a prach), udělám si výplach klidně i večer. Je to rychlé, zvykla jsem si a vím dopředu jak mi to uleví. Techniku provádím asi 7 let a nemůžu si jí vynachválit!
V létě mi neslzí oči a v zimě nemám rýmu.

Pomůcky:

- nosní konvička (seženete na internetu, porcelánové nebo plastové), nebo si jí vyrobte z PET lahve s pojistným náústkem (pití pro děti a sportovce). Ten totiž dobře padne na nos a nepoškrábe. Musíte ale v lahvi vystříhnout malý otvor, aby vám to vůbec teklo. Někde u dna. Moje první konvička byla přesně takováto. A vydržela jsem s ní celkem dlouho ;) Dobře se dá také použít konvička na pití lázeňské vody.
- himalájská sůl, šedá nebo růžová, jemná s podílem síry - je cítit po vejcích (1 lžička na 0,5-1 litr, začněte od nejnižší koncentrace)
- voda o teplotě těla (studená, ale i teplá, sliznici naopak podráždí a oteče)

Technika:

Konvičku naplníme vodou s rozmíchanou solí, skloníme se nad umyvadlo a zavedeme hubici konvičky nejprve do levé nosní dírky. Opravdu dobržujte pořadí nejdříve levá, pak pravá! Skloňte hlavu vodorovně a vyčkejte až začne voda vytékat z druhé nosní dírky. Dýchejte u toho pouze pusou! Soustřeďte se na své dýchání a rozhodně nepanikařte, že vám něco protéká nosem. Nechte to plynout. Otevřená pusa je nejen na dýchání, ale uzavře se tím něco i v Eustachově trubici  a nenateče vám voda do uší. Občas se mi to stalo, není to moc příjemné, ale nic hrozného ;)

Jsou 4 polohy, ve kterých necháváme solný roztok protékat nosem, tak abychom vyčistili všechny dutiny:
- 1. základní poloha, kterou jsem už popsala výše, tedy hlava je skloněná vodorovně - osa pro následující 2 polohy
- 2. skloněná poloha: ve stejné rovině hlavu lehce skloníme od osy dolů, jde to jen o kousek
- 3. přihnutá poloha: ze skloněné polohy se vracíme přes základní směrem nahorů
- 4. narovnáme se, stále s nosem na konvičce a nepatrně se zakloníme, tak aby voda stékala do pusy a ne po bradě, sami ucítíte kdy je poloha správná a oplachuje vám nosní mandle.

Vysmrkejte se pokud potřebujete, znovu naplňte konvičku a opakujte všechny polohy pro pravou nosní dírku.
Množství tekutiny na jednu dírku odhaduju asi na 150-200ml.


Vysoušení:

Velmi důležitý krok, který jsem první roky vůbec nedělala a byla to chyba!
Pořádně se vysmrkejte, sedněte si na kolena do pozice vajrasána, ukazováčkem držte bod kde cítíte svou ajna čakru a střídavě budeme ucpávat palcem a prsteníčkem levou a pravou nosní dírku.

Je 5 typů vysoušení, které se dělají v návaznosti za sebou:
- 1. nádech levou, prudký výdech pravou a naopak, uděláme min. 3 kola
- 2. nádech levou, prudký výdech levou a naopak, uděláme min. 3 kola
- 3. nádech levou do velkého záklonu, prudký výdech pravou do předklonu a naopak, uděláme min. 3 kola
- 4. nádech levou do velkého záklonu, prudký výdech levou do předklonu a naopak, uděláme min. 3 kola
- 5. ve stoje vytáčíme trup do stran a v krajních polohách prudce vydechujeme jako v bodu 1., přitom pomalu jdeme do předklonu a pak se zase vracíme


Bez vysoušení tak akorát chytnete zánět dutin, i tak by se hodinu po procedůře nemělo chodit ven, když je chladno.
Počítejte, že asi tak 10-15 minut vám budou vytékat z nosu zbytky vody.
Po očistě dělám ještě kapalbhati pranayamu, dechovou techniku na prokrvení a vyčištění předních laloků mozkových. Nejenom, že dutiny ještě dosuším, ale současně to vyvolává expanzi prány v ajna čakře a celkem efektivně u toho posiluju břišní svaly...o tom  zase třebas někdy jindy :)

Jde pouze o zvyk a cvik, rozhodně vás konvička zbaví spousty zbytečných zdravotních problémů a dokonale zaženete rýmu, když výplach aplikujete včas. Pozitivní účinky jsou zaručené a věřím, že si k této technice najdete cestu, vy co nechcete stále kupovat léčiva a chcete své tělo udržovat bez bloků. Ano totiž to co nám je nejméně příjemné, týká se cvičení i očistných technik, s tím je spojen vždycky nějaký problém, blok. Psychická a fyzická rovina jsou propojené! Vzpoměňte si na to až budete cvičit nějakou pozici, která fakt bolí....dýchejte a nechte to plynout....časem bloky povolí, najednou vyřešíte něco ve svém životě a tu nohu pak už taky ohnete jako skutečný yogín. O tom to celé je, nebojovat a netrápit se s bolestí při cvičení, nepřemýšlet nad detoxem jak je to bůhvíjak divné...když něco opravdu chci, tak to přijímám, se vším všudy, s pokorou, a to co mi vadí nebo mě bolí je pouze MŮJ PROBLÉM, blok který si musím já SÁM zpracovat a přijmout....

vytrvalost - pokora - vnímání svého dechu, tepu (sebe)

Níže ještě vypisuji co výplach dutin dokáže:
- profilaxe před nachlazením, chronické rýmě a spouštění krve z nosu
- stimulace inteligenčního centra v mozku
- zastavuje padání a šedivění vlasů
- proti některým bolestem hlavy
- zlepšuje paměť, kapacitu úsudku a bystrosti
- nemoci nosních dutin i kašel
- oči dostanou lepší třpyt a nepálí nebo neslzí
- na šeroslepost, kalný zrak a bolesti očí
- zhoršený sluch, výtok z uší, nemoci uší
- chřipka má mírnou formu průběhu
- posiluje sliznice nosohltanu
- zlepšuje koncentraci, protože se musíme při výplachu soustředit sami na sebe, na svůj dech, na přítomnost

PS: Strašně moc jsem vám chtěla natočit video, protože je to názorné, ale přiznávám, že to moc neumím. Holt jsem už jiná generace, a tak selfíčka a videa nejsou mojí silnou stránkou... Foťák se mi vybil cestou do lesa, protože jsme se s dětmi moc kochali a musela jsem točit na telefon ;) Časem to třeba ještě opravím. Díky za pochopení a snad vám to alespoň takhle zkráceně k něčemu bude!

3 komentáře:

  1. Veľká vďaka za tak podrobný článok :) Ano, nosová sprcha je výborná vec, sama ju pravidelne robím a jej účinky sú blahodárne. Túto jogovú techniku som naučila aj viacerých ľudí z môjho najbližšieho okolia a všetci sú nadšení jednoduchosťou, akou si možno pomôcť pri nepríjemných náznakoch nádchy, bolesti hrdla či očí, príp.hlavy bez liekov z lekárne. Keby všetci ľudia na svete poznali túto sprchu,asi by nádcha neexistovala :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Nosovou sprchu nemám moc ráda. Ani moje děti. Děláme to hlavně, když jsou nemocné a potřebujeme uvolnit dýchací cesty. Ale jako doplněk pro sportování je to poměrně ideální věc. Člověk si vyčistí to co musí před výkonem a hned se mu vše dělá o 80% lépe. Možná když si předtím vezme i nějaký zázvor na zahřátí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tyjo, tenhle proplach nosu fakt nesnáším, ale vím, že je to jednou za čas zdravé... :-// Nejčastěji to dělám, když jsem někde v přírodě a nikdo mě u toho nemůže vidět! :D Já na jaře vždycky chodím na několikadenní tůru. Beru si sebou konvičku právě i na proplach, samozřejmě mám s sebou mimo jiné i spacák, stan a tak podobně! :D

    OdpovědětVymazat