Yoga

Výplach tlustého střeva

8.4.18 ApiAstrum 6 Comments

Málokdo si uvědomuje, že naše zdraví a život závisí na dokonalé funkčnosti tlustého střeva. Stav konce naší trávicí trubice znamená pro naše zdraví opravdu mnoho! Sliznice tlustého střeva je obranným systémem. Zde se tvoří možnosti a schopnosti našeho imunitního systému, asi 80%. Oslabení střevní stěny, imunity ve střevech s sebou nese ztrátu vitality, únavu, deprese, nedostatečnou koncentraci, kožní onemocnění, vysoký tlak, migrénu, alergii, revma, ... Dokonalé vyprazdňování je snem každého se zácpou nebo hemeroidy, a také lidí, kterým se v důsledku mnoholetého nesprávného stravovaní přestane střevo normálně pohybovat. Jejich střeva obsahují různé usazeniny a nánosy na stěnách, které nejen že brání správné peristaltice, ale také propouští tyto škodliviny (v podstatě střevní hnilobu, tzv. ámu podle ayurvédy) do krevního oběhu a dochází tak k intoxikaci vlastními odpaními látkami.
Klystýr nebo mikroklizma je další z očistných technik, kterou si zvládne doma udělat každý sám. Tato technika je staletími ověřená a těšila se dříve i u nás v Evropě velké oblibě, obzvláště ve Francii. Říká se, že sám Napoleon si nechával provádět klystýr téměř denně, tedy pokud to bylo možné. Další historické stopy provádění klyzma byste nalezli třeba i u egyptské civilizace, v Číně, v Indii, ve starověkém Římě, v Pompejích, v Rusku, ale i v Rakousku-Uhersku. A samozřejmě se také jedná o detoxikační techniku yogínů.


Doporučovaný objem tekutin k pojmutí do střev jsou 2 litry, u terapeutických výplachů se aplikuje mnohem menší množství.
Zakupte si irigátor ve zdravotních potřebách, počítejte s objemem těch dvou litrů! Prodávají se totiž i menší nebo různé měchýřky na mikroklyzma. Regulační ventil by také neměl chybět!

Léčivá technika - mikroklyzma

Jde o napuštění střeva měchýřkem 100 - 200ml roztoku se specálními vlastnostmi pro konkrétní zdravotní problémy. Využívá se zde vysoká sorbční schopnost sliznice střev a nepředpokládá se vyprázdnění. Tedy tekutina zůstane ve střevech. Podávají se různé bylinkové odvary a výluhy, vhodný je například heřmánek nebo měsíček, jitrocel, zeměžluč, ale i urina nebo olejíčky... Provádí se vždy až po klystýru - očistné technice.
Tuto techniku nepraktikuju neboť nemám žádné potíže, takže se jí dále nebudu věnovat.

Očistná technika - klyzma - klystýr

2l převařené vody o teplotě lidského těla (použijeme 0,5 - 2l výsledného roztoku)
2 lžičky speciální himalájské soli (viz video Djala Néti)
šťáva z 1 citrónu (přecezená!)

Provádíme výhradně ráno mezi 7 - 9h a po stolici, kdy nastává aktivita trávicího systému podle biologických hodin. Nalačno. Ideálně ještě v ubývajícím Měsíci pokud se jedná o očistný klystýr, v přibývajícím Měsíci pokud se jde o mikroklyzma.

Osobně mám radši teplejší vodu, takže převařím necelý litr vody a naředím studenou převařenou vodou. Při výluhu bylin si teplotu musíte ohlídat. Ve vodě pak rozmícháme sůl a citrónovou šťávu.
Připravíme si nejlépe v koupelně volné místo u stěny, kde je i nějaký věšák. Přelijeme roztok do zásobníku irigátoru. Ujistěte se, že máte zavřený ventil! Zavěsíme ho na věšák a lehneme si pod něj ke stěně na pohodlnou podložku tak, že nohy opřeme o stěnu do téměř pravého úhlu s trupem, viz ilustrační foto mě v lese ;) Provádí se to také na čtyřech, na kolenou, já vycházím z yogy. Koncovka irigátoru (rektální trubička) je většinou z měkkého plastu a barevně odlišená, zakončená ventilem, se zavádí namazaná třeba kokosovým olejem 20 - 30cm hluboko. Musí se dostat za první "zatáčku" jinak by mohla vypadnout nebo bude roztok už při napouštění střeva vytékat. Uvolněte břicho a otočte ventilkem, ne hned do úplného otevření. Dávkujte si co zvládnete. Později bude třeba nutné i napouštění na chvíli zastavit, protože ucítíte velký tlak ve střevech. Počkejte chvíli, soustřeďte se na dýchání a zkuste pomalu zvládnout celý objem dostat do střev. Následuje vyprázdnění, někdo chvíli setrvává s vodou ve střevech pro větší efekt. A to až 10 minut, jde o trénik ale útrobní svalstvo to každému nedovolí.

Objem střev se tekutinou zvětší, roztáhnou se, a usazeniny se začnou samy odlepovat od střevní stěny.

Jak často to dělat?

Yogíni doporučují provádět ho takto:
1. týden denně
2. týden obden
3.týden ob 3 dny
4. týden ob 4 dny
5. týden 1krát týdně
Pak už jen 1 - 2krát měsíčně nebo podle toho jakou cítíme potřebu. Já jsem už pár let zakotvená v tom jednou měsíčně, i když občas vynechám. Když si na to pak zvyknete, sami už poznáte kdy je to potřeba, protože už cítíte v čem vám to přesně pomáhá. A co teprve po nějakém stravovacím úletu!

Celá procedura je naprosto bezpečná, ale platí to samozřejmě pro jedince se zdravými střevy. Lidé s různým onemocněním, by měli možnost výplachů konzultovat se svým lékařem, a pokud je to trošku rozumný doktor určitě vám poradí. Dělá se to tiž naprosto běžně v malých objemech roztoků, pod dozorem i lidem s vředovými chorobami tlustého střeva.

Pokud vám není cokoliv jasné neváhejte se určitě zeptat!
Rozvíjejte schopnost naslouchat svému tělu, je přece Vaše! A snažte se vzniku chorob předcházet, to je vždycky jednoduší než je léčit. Dodržujte vnitřní hygienu tak jako tu vnější.
Přeju vám odvahu a směle do toho! Dopřejete tak svým střevům, ale i sobě pocítit zase jejich plnou anatomickou funkčnost, zdraví jaké si pamatujete z dob svého mládí, cca do 20 let. Je také známá energetická spojitost kůže - plíce - střeva. Pozorujte co to udělá s vaším tělem, většinou se krásně prokrví pokožka a pleť dostane "jiskru". Kdo má znečištěné plíce může po procedůře i odkašlávat apod.

A moje pocity po procedůře? Pocit lehkosti a čistoty, energie, vitalita, pohoda.

Po výplachu dodržujte nejlépe vaganskou stravu, bez dochucovadel včetně soli a koření. Také kyselejším jídlům a ovoci se vyhýbejte. Potrava by měla být spíše tepelně upravená, vařená ve vodě nebo na páře. Taková trošku dieta. Ze střeva se totiž vyplaví i část mikroflóry a lehčí stravou jí pomůžete rychle se namnožit. Pro nápoje platí totéž!

Musím také v této souvislosti zmínit, že trvale zvratného zlepšení zdravotního stavu dosáhnete pouze vhodnou kombinací detoxikačních technik, zdravého životního stylu a zdravé stravy!

Další efekty:

Celá střevní stěna je protkána reflexními body ostatních orgánů, něco jako plosky nohou a dlaní. Dochází tedy i k tonizaci, povzbuzení všech ostatních orgánů v těle a povzbuzení celého organismu. Jde vlastně reflexní terapii. Mezi další pozitivní efekty patří:
- pročištění záhybů tlustého střeva (proti zácpě, nadýmání, ale i průjmu)
- vrůst obranyschopnosti, patrné hlavně při alergiích
- vymizení hlenu v plicích
- ústup migrén
- zlepšení hybnosti
- čistší, pevnější a zářivější pleť
- pocit omládnutí
- zlepšení držení těla
- břicho je menší a měkčí
- úleva od bolestí
- menší únava
- lepší funkce střeva

zdroj obrázků: internet, různě

Na závěr bych ještě ráda zmínila Colonhydroterapii, čištění tlustého střeva speciálním přístrojem, opět pomocí vody. Leží se u toho na boku a celá procedura je garantována vždy nějakým lékařem. Provádí se tonizace střev a jemná masáž. Jde o velice šetrný způsob za asistence školeného personálu, který vám udělají na různých klinikách, ovšem za nemalý peníz. Podle mého názoru je vhodná pro jedince, kteří se obvávají vlastní intervence nebo jim brání opravdu vážné zdravotní komplikace. Cenová a časová náročnost je nesrovnatelná s domácím prostředím, soukromím a tréninkem svého těla a mysli.

6 komentářů:

  1. Vďaka za úžasný článok :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mohu se raději zeptat, opravdu jsou očistné kůry tohoto typu bezpečné? Zrovna nedávno jsem četla tento článek, který podobné techniky velmi kritizuje: https://zkvaseno.blogspot.cz/2018/03/myty-bludy-1-co-vsechno-se-ve-strevech.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano jsou naprosto bezpečné, pokud je provádíte správně. Můžete si najít zkušeného yogína (ne pouze jogína gymnastu ;) a projít procesem detoxu v jeho vedení a pod dohledem. Pokud máte nějaké zdravotní problémy je dobré to konzultovat. Jsou to velmi prospěšné prastaré techniky k udržení vitality do vysokého věku. S článkem v odkazu můžu souhlasit pouze s jednou věcí, a to že klystýrem opravdu vyčistíte pouze tlusté střevo. O kompletní očistě trávicího traktu hodlám napsat zase napodzim, až bude správný čas. Je to už náročnější a tyto předešlé techniky je potřeba umět. Nikoho nenutím to dělat, jen zde prezentuji svůj životní styl.

      Vymazat
  3. Trénuju měsíc a už teď se cítím mnohem lépe :) ještě jsem k tomu přidala kapsle od viridianu a nemou si stěžovat.D9ky za článek

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní8/27/2021

    Dobrý den, zkoušela jste u klystýru větší objem vody než jsou 2 litry ? 2 litry vyčistí jen část, ale 3-4 litry vyčistí prakticky celé tlusté střevo. Při speciálním dýchacím cviku lze napustit vodu i do oblasti tenkého střeva, ale to už je jen pro zkušené a trénované jedince. Voda teplá cca 40C, poloha na zádech, pomalu napouštět. Objem vody 4-5,5 litru, kolik kdo snese. Další vodu do nádoby irigátoru může přilévat pomocník, netřeba vstávat a dolévat.

    OdpovědětVymazat