Zelenina

Křídlatka japonská ala chřest po francouzsku

27.4.19 ApiAstrum 1 Comments

Měla jsem chuť na chřest, jenže sehnat pěkný svěží a neponičený je u nás problém. Musela bych na trhy do města... Před několika dny mě inspirovala Denisa z www.nakupujemespolecne.cz
Konzumovat křídlatku japonskou, invazivní nepůvodní rostlinu u nás, mě nikdy nenapadlo. U nás v okolí je jí dost a sama jí mám kolem kompostů, které v létě dobře stíní. Chrání před horkem také cibulky medvědího česneku, který se mi pod ní za poslední roky i přes ta sucha pěkně rozrostl.
Zkrátka zkusila jsem to! Odstříhala jsem asi 15cm horní výhonky. Počítám, že to bude jako u chřestu - nezaspat to, pak už bude stonek moc tuhý, dřevnatý. Podusila jsem výhonky stejně jako bych dělala chřest a můžu říci, že je to opravdu velice delikátní záležitost. Kam se hrabe chřest!



asi 15cm dlouhé mladé výhonky křídlatky japonské
ghí
himalájská sůl kala namak
troška vody
vrchovatá lžíce dijonské/ruské hořčice
hrst estragonu (pelyněk kozelec)

Na pánvi rozpustíme společně ghí trošek vody, sůl a hořčici. Vložíme výhonky křídlatky (nebo chřestu) a dusíme 5-10 minut, podle tloušťky stonků. Větší listy jsem jim otrhala. Ke konci můžeme nechat odkryté, aby se odpařil přebytek vody. Na závěr zasypeme ještě v pánvi nasekaným estragonem.


Podávala jsem s pečenými bramborami:

Oloupané brambory rozkrájíme na čtvrtky a v míse zalijeme oblíbeným olejem, zasypeme mletou červenou paprikou, tymiánem nebo jiným kořením, osolíme, opepříme a nejlépe rukama dobře promícháme. Tak dlouho dokud nejsou všechny brambory obalené. Přesypeme na plech a při200°C pečeme asi hodinu.

Jogurtový dip s čerstvými bylinkami:

Přírodní bílý jogurt promícháme s nasekanými bylinkami (pažitka, tymián, medvědí česnek, petrželka, řeřicha, rukola, pampeliškové listy, dobromysl...). Přisolíme a opepříme.

1 komentář:

  1. Tepelně upravovat jsem ji nikdy nezkoušela, ale od malička jsem měla ráda její i starší stonky - chtělo je to ale oloupat a zbavit těch tužších cévních svazků (jde to překvapivě jednoduše). Je to parádně kyselé (a ve větším množství údajně projímavé).

    OdpovědětVymazat