Domácí zubní pasta s kurkumou (bělící a protizánětlivá)

Domácí zubní pasty také už nějaký čas dělám, nechci si zbytečně zanášet tělo škodlivým fluorem. S jedlou sodou jsou domácí zubní pasty super, ale nemá se to přehánět. Tato je jen s kurkumou, která bělí zuby a potlačuje záněty a infekce, kokosový olej má silné antibakteriální účinky. Ano čtete správně, kurkuma bělí zuby! Sama jsem tomu nevěřila, ale vím že barvivo na světle z rukou zmizí (mačkala jsem pickles s kurkumou ;) Vyrobila jsem si, otestovala a jsem spokojená. Po týdnu je rozhodně vidět rozdíl, bělí zuby lépe než samotný kokosák nebo soda, o nichž se to také tvrdí. Počáteční nedůvěra, plynoucí ze zkušeností lidí s rovnátky (curry prý rozhodně néé ;), se ukázala jako neopodstatněná.


 Tato domácí zubní pasta dokáže:
- potlačit otoky a záněty dásní
- vybělit zuby
- zastavit a obnovit ustupující dásně (paradentózu)
- zničit škodlivé bakterie v ústech
 Komerční pasty, hlavně ty s bělícím účinkem, jsou velmi sporné a mají spoustu vedlejších účinků:
- způsobují bolesti zubů
- dráždí dásně a sliznice v ústech
- mohou vyvolat štěpení zubů
- způsobují ustupující dásně
- po vysazení zuby opět rychle žloutnou
- zuby se stávají průsvitné
- vedou k různým infekcím a nemocem ústní dutin

1 lžička kurkumy
1 lžička kokosového olej
mátový esenciální olej

Suroviny dobře promícháme a skladujeme v uzavíratelné lahvičce.

Kari kuskus s jarní bylinkovou zálivkou

Počasí nic moc, ale rostlinám to svědčí. Šťavnatých jedlých listů "divokých" bylin je plná zahrada. Dětem počasí neva a prozkoumávání napršelé vody v jámě po rybníčku se protáhlo do maximálního možného vymáchání. Když už nám kručelo v břiše, cestou domů jsme si nasbírali jarní divokou zeleninu a uvařili si společně tuhle rychlovku ;)


500g celozrnného kuskusu
1l vody nebo zeleninového vývaru
1 lžíce curry
1 lžička mořské soli

200g uzeného tempehu
2 lžíce ghí

4 druhy čerstvých jarních listů (medvědí česnenek, smetanka, pažitka, potočnice)
500ml kefíru/jogurtu/smetany/rostlinné smetany/zakysané smetany/bešamelu.....
100g sezamových semínek
trochu mořské soli
2 stroužky česneku
100g chia

Kuskus s kořením a solí zalijeme v hrnci horkou vodou a necháme a si 10 minut odstát. Na ghí opečeme na kostičky nakrájený tempeh a smícháme s hotovým kuskusem. Všechny suroviny na zálivku vložíme do mixéru. Chia nemusíme, ale můžeme. Rozmixujeme dohladka, případně vmícháme chia a necháme chvilku stát, zhoustne to.

Mrkvová polévka s kokosovým mlékem

Taková lehčí jarní polévka, nezahuštěná, doplněná zeleninou přímo do talíře a podle vlastního gusta. Padla poslední mrkev ze sklepa, kdo nemáte udělejte polévku z karotky. Bude ještě lahodnější!


1-2 lžíce kokosového oleje
1 velká cibule
3 stroužky česneku
mořská sůl
10 středně velkých mrkví
1 lžička kurkumy
400g plechovka krájených bio rajčat nebo 4-5 čerstvých
1,75 l vody
400g plechovka kokosového mléka

kukuřice
mungo
petrželka
ředkvičky
olivový olej
limetka nebo citrón na šťávu
sůl, pepř

Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a česnek, osolíme. Přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev, kurkumu a rajčata. Dobře promícháme a zalijeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem. Vaříme na mírném plameni do rozvaření mrkve. Přilijeme kokosové mléko a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Podáváme s kousky zeleniny a bylinek.

Fialková pleťová voda

Používám jí jako běžnou čistící pleťovou vodu. Ta barva a hlavně vůně je neskutečná. Jedním slovem je to bomba! Z květů se běžně získává fialková silice pro použití do pafrémů a samozřejmě květy jsou také jedlé. Takže hurá do přírody, jsou jich teď všude plantáže. Ty moje jsou z našeho sadu, kde se snažíme udržet něco jako květnatou louku ;) A pozor, prý když je bouřka přestanou vonět :o


1 hrst fialek
1 lžička domácího destilátu (vynechte pokud máte citlivou nebo suchou pokožku)
1/2 lžičky citrónové šťávy
lahvičku s rozprašovačem
Fialky přelijeme vroucí vodou, přiklopíme a necháme do druhého dne vyluhovat. Pak scedíme, přidáme citrónovou šťávu (přes jemné sítko) a pálenku. Uvidíte jak modrý výluh získá zpět nádhernou fialkovou barvu. Je naprosto úžasná, já osobně jsem z ní nadšená. Skladuju v raději v lednici, trvanlivost ještě neznám. Tipuju pár dnů, s alkoholem asi déle.

Ananasové muffiny s kurkumou

Výtečné, exoticé a taky trochu pikantní ..... a samozřejmě se hned snědly. Nevím jak to budu dělat až budou kluci v pubertě :)
Recept se dá snadno modifikovat. Použijte jiné ovoce nebo je udělejte čistě veganské a bezlepkové...


100g slunečnicových semínek
85g ovesných vloček (nebo jiných bezlepkových)
90g kukuřičné mouky
prášek do pečiva s vinným kamenem
1 lžíce kurkumy
1 lžička mletých semínek kardamomu (já je utřela v hmoždíři ;)
špetka soli a pepře
160ml rýžového mléka
80ml olivového oleje
1/2 ananasu
6 datlí
3 vejce (nebo 3 lžíce chia semínek smíchané s 9 lžícemi vody)

Všechny suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme dohromady. Nalijeme do vymazaných formiček na muffiny nebo s košíčky na muffiny. Můžeme ozdobit kousky ananasu a pečeme je při 200°C 30-40 minut, podle toho jak je chcete mít vypečené ;)

Fialkové želé

Údajně výborný podpůrný prostředek na vykašlávání a jako prevence v době chřipek. Dobře rozpouští hleny a usnadňuje tím vykašlávání, zmírňuje úporný kašel. Zkouším to poprvé tak uvidíme, máte s tím někdo zkušenost? Pojďte do toho se mnou a napište mi jak to dopadlo, jsem zvědavá na vaše tipy ;)

Mám jednu větší skleničku a zbyteček v této malé byl pro názornou fotku lepší ;)

4 hrsti fialkových květů
250ml vroucí vody
150g třtinového cukru
1/2 citrónu na šťávu
pektin, množství podle návodu, asi 5g (dá se sehnat jablečný nebo citrónový, používám do marmelád)

Květy přelijeme vroucí vodou a necháme do druhého dne přiklopené vyluhovat. Scedíme a s cukrem, pektinem a citrónovou šťávou svaříme. Nalijeme do čisté skleničky s několika čerstvými kvítky fialek (není nutné, jen na ozdobu), měli by ovšem být tekutinou dobře obalené jinak se budou kazit. Uzavřeme a používáme jak potřebujeme. Nádherná svěží vůně se zachovala i po převaření, čehož jsem se trochu obávala.

Shakshuka (šakšuka) s barevnými paprikami

Šakšuka je izraelský (židovský) pokrm oblíbený nejen po celém Středním východě, ale také v severní Africe a na Balkáně. Zpestřila jsem si ho ještě oproti klasickému základnímu receptu barevnými paprikami. Podává se jako snídaně anebo večeře s plackami nebo chlebem. Taková obdoba našeho leča jen se to nesmí míchat. Běžně se přidává harissa a chilli paprička, tu jsem ovšem nedala, protože jídlo bylo i pro děti. Je to dobrota!


olivový olej
1 velká cibule
4 stroužky česneku
1 lžička mletého římského kmínu
1/2 lžičky harissy
3 kapie (červená, oranžová, žlutá)
100g rajčatového protlaku/pyré
200g krájených rajčat v plechovce (vybírejte kvalitní!) nebo asi 5 čerstvých
sůl, pepř
5 vajec
čerstvá petrželka

Na oleji v pánvi orestujeme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme kmín, pepř a harissu a ještě chvíli restujeme. Pak přidáme nakrájené papriky a opečeme. Po chvíli přisypeme nakrájená rajčata a protlak, osolíme a přiklopíme. Když jsou papriky měkké uděláme vařečkou díry, do kterých vyklepneme vejce, přiklopíme a už to nemícháme. Stahneme oheň na polovinu a dusíme dokud nejsou vejce hotová. Podáváme posypané čerstvou petrželkou a chlebem nebo jiným pečivem.