Djala Néti

Za den projde naším nosem asi 25 tisíc litrů vzduchu, a vzhledem k tomu, že je všudemožně nějak znečištěn (smog, klimatizace, průmyslová výroba, ale i prach, plísně a pyly) můžete tuto techniku brát jako lék pro vaší nosní sliznici. Je totiž neustále bombardována různými bakteriemi a spórami, ze kterých v oslabení vznikají záněty. Jedná se tedy o metodu očisťující ale i preventivní..
Nemusíte být zrovna yogín, abyste tohle zvládli. Na oplátku za pravidelné praktikování se zbavíte rýmy nebo alergie, posilníte sliznice, vypláchnete z dutin hlen a přitom si ještě projasníte ajna čakru a uklidníte se, scentrujete. Yogíni říkají, že vás djala néti očistí od ramen nahoru kompletně.

Výplach nosu, nosní sprchu, je nejlepší dělat ráno jako součást ranní hygieny. Tak jako si vyčistíte zuby a umyjete obličej, si vypláchnete i nosní dutiny. Když cítím, že na mě jde rýma nebo mám suchou nosní sliznici (v zimě z topení, v létě sucho a prach), udělám si výplach klidně i večer. Je to rychlé, zvykla jsem si a vím dopředu jak mi to uleví. Techniku provádím asi 7 let a nemůžu si jí vynachválit!
V létě mi neslzí oči a v zimě nemám rýmu.

Pomůcky:

- nosní konvička (seženete na internetu, porcelánové nebo plastové), nebo si jí vyrobte z PET lahve s pojistným náústkem (pití pro děti a sportovce). Ten totiž dobře padne na nos a nepoškrábe. Musíte ale v lahvi vystříhnout malý otvor, aby vám to vůbec teklo. Někde u dna. Moje první konvička byla přesně takováto. A vydržela jsem s ní celkem dlouho ;) Dobře se dá také použít konvička na pití lázeňské vody.
- himalájská sůl, šedá nebo růžová, jemná s podílem síry - je cítit po vejcích (1 lžička na 0,5-1 litr, začněte od nejnižší koncentrace)
- voda o teplotě těla (studená, ale i teplá, sliznici naopak podráždí a oteče)

Technika:

Konvičku naplníme vodou s rozmíchanou solí, skloníme se nad umyvadlo a zavedeme hubici konvičky nejprve do levé nosní dírky. Opravdu dobržujte pořadí nejdříve levá, pak pravá! Skloňte hlavu vodorovně a vyčkejte až začne voda vytékat z druhé nosní dírky. Dýchejte u toho pouze pusou! Soustřeďte se na své dýchání a rozhodně nepanikařte, že vám něco protéká nosem. Nechte to plynout. Otevřená pusa je nejen na dýchání, ale uzavře se tím něco i v Eustachově trubici  a nenateče vám voda do uší. Občas se mi to stalo, není to moc příjemné, ale nic hrozného ;)

Jsou 4 polohy, ve kterých necháváme solný roztok protékat nosem, tak abychom vyčistili všechny dutiny:
- 1. základní poloha, kterou jsem už popsala výše, tedy hlava je skloněná vodorovně - osa pro následující 2 polohy
- 2. skloněná poloha: ve stejné rovině hlavu lehce skloníme od osy dolů, jde to jen o kousek
- 3. přihnutá poloha: ze skloněné polohy se vracíme přes základní směrem nahorů
- 4. narovnáme se, stále s nosem na konvičce a nepatrně se zakloníme, tak aby voda stékala do pusy a ne po bradě, sami ucítíte kdy je poloha správná a oplachuje vám nosní mandle.

Vysmrkejte se pokud potřebujete, znovu naplňte konvičku a opakujte všechny polohy pro pravou nosní dírku.
Množství tekutiny na jednu dírku odhaduju asi na 150-200ml.


Vysoušení:

Velmi důležitý krok, který jsem první roky vůbec nedělala a byla to chyba!
Pořádně se vysmrkejte, sedněte si na kolena do pozice vajrasána, ukazováčkem držte bod kde cítíte svou ajna čakru a střídavě budeme ucpávat palcem a prsteníčkem levou a pravou nosní dírku.

Je 5 typů vysoušení, které se dělají v návaznosti za sebou:
- 1. nádech levou, prudký výdech pravou a naopak, uděláme min. 3 kola
- 2. nádech levou, prudký výdech levou a naopak, uděláme min. 3 kola
- 3. nádech levou do velkého záklonu, prudký výdech pravou do předklonu a naopak, uděláme min. 3 kola
- 4. nádech levou do velkého záklonu, prudký výdech levou do předklonu a naopak, uděláme min. 3 kola
- 5. ve stoje vytáčíme trup do stran a v krajních polohách prudce vydechujeme jako v bodu 1., přitom pomalu jdeme do předklonu a pak se zase vracíme


Bez vysoušení tak akorát chytnete zánět dutin, i tak by se hodinu po procedůře nemělo chodit ven, když je chladno.
Počítejte, že asi tak 10-15 minut vám budou vytékat z nosu zbytky vody.
Po očistě dělám ještě kapalbhati pranayamu, dechovou techniku na prokrvení a vyčištění předních laloků mozkových. Nejenom, že dutiny ještě dosuším, ale současně to vyvolává expanzi prány v ajna čakře a celkem efektivně u toho posiluju břišní svaly...o tom  zase třebas někdy jindy :)

Jde pouze o zvyk a cvik, rozhodně vás konvička zbaví spousty zbytečných zdravotních problémů a dokonale zaženete rýmu, když výplach aplikujete včas. Pozitivní účinky jsou zaručené a věřím, že si k této technice najdete cestu, vy co nechcete stále kupovat léčiva a chcete své tělo udržovat bez bloků. Ano totiž to co nám je nejméně příjemné, týká se cvičení i očistných technik, s tím je spojen vždycky nějaký problém, blok. Psychická a fyzická rovina jsou propojené! Vzpoměňte si na to až budete cvičit nějakou pozici, která fakt bolí....dýchejte a nechte to plynout....časem bloky povolí, najednou vyřešíte něco ve svém životě a tu nohu pak už taky ohnete jako skutečný yogín. O tom to celé je, nebojovat a netrápit se s bolestí při cvičení, nepřemýšlet nad detoxem jak je to bůhvíjak divné...když něco opravdu chci, tak to přijímám, se vším všudy, s pokorou, a to co mi vadí nebo mě bolí je pouze MŮJ PROBLÉM, blok který si musím já SÁM zpracovat a přijmout....

vytrvalost - pokora - vnímání svého dechu, tepu (sebe)

Níže ještě vypisuji co výplach dutin dokáže:
- profilaxe před nachlazením, chronické rýmě a spouštění krve z nosu
- stimulace inteligenčního centra v mozku
- zastavuje padání a šedivění vlasů
- proti některým bolestem hlavy
- zlepšuje paměť, kapacitu úsudku a bystrosti
- nemoci nosních dutin i kašel
- oči dostanou lepší třpyt a nepálí nebo neslzí
- na šeroslepost, kalný zrak a bolesti očí
- zhoršený sluch, výtok z uší, nemoci uší
- chřipka má mírnou formu průběhu
- posiluje sliznice nosohltanu
- zlepšuje koncentraci, protože se musíme při výplachu soustředit sami na sebe, na svůj dech, na přítomnost

PS: Strašně moc jsem vám chtěla natočit video, protože je to názorné, ale přiznávám, že to moc neumím. Holt jsem už jiná generace, a tak selfíčka a videa nejsou mojí silnou stránkou... Foťák se mi vybil cestou do lesa, protože jsme se s dětmi moc kochali a musela jsem točit na telefon ;) Časem to třeba ještě opravím. Díky za pochopení a snad vám to alespoň takhle zkráceně k něčemu bude!

Bezlepkové jidáše

Udělat dobré kynuté bezlepkové pečivo není vůbec sranda, každopádně tyto jidáše jsou z rýžové mouky. Tu shledávám asi jako nejlepší na zpracování, i chuťově jako náhradu za pšeničnou mouku. Nedávno jsem dělala koblížky z kukuřičné mouky a platí to i u této, kynutí droždím není tak uspokojivé jako jsme zvyklí u bílé pšeničné mouky. Chová se to prostě jinak! Je to dáno konzistencí těsta...celkově se s ním hůře pracuje, protože nelepí. Jako zdravější nebo lehčí alternativa jsou tyto jidáše opravdu dobré.
Jidáše se tradičně připravovaly a jedly na Zelený čtvrtek ;) Jejich zakroucený tvar má připomínat lano (had jako S nebo spirála), na kterém se oběsil Jidáš, poté co zradil Ježíše. Kynuté těsto a med také symbolizují jaro a jeho hojnost. Dříve se věřilo, že ten kdo pojí jidáše na Zelený čtvrtek, bude celý rok chráněn proti hadímu uštknutí, včelímu bodnutí a před lidskou zradou.


400ml (rostlinného) mléka
600g rýžové mouky
150g másla nebo ghí
kostka droždí
100g třtinového cukru
vanilkový extrakt
1 vejce
hrst rozinek
plátky mandlí
špetka soli
vejce a med na potření

Rozděláme si kvásek a necháme asi 15 minut kynout. Pak spolu s ostatním v míse vypracujeme v hladké a vláčné těsto. Zasypeme, zakryjeme a pod utěrkou necháme v teple asi hodinu kynout. Potom z těsta tvarujeme válečky, které stočíme a opět necháme chvíli nakynout. Nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí, při 180°C pečeme asi 30 minut.

Barvení velikonočních vajec červenou řepou s krajkovými otisky

Tak jsem nachystaná ;) U mě jako každoročně opět vítězí přírodně barvená velikonoční vejce. Letos jsem zkoušela červenou řepu. Bohužel nemám bílá vejce, tak kontrast není velký, ale i tak se mi líbí. Zužitkovala jsem zbytečky různých krajek, jinak můžete zkusit třeba i starou záclonu. Krásnou sváteční neděli!


4 bulvy červené řepy
ocet
zbytky krajek, stuh nebo záclon
gumičky nebo provázek
nůžky

Vejce umyjeme a obalíme krajkou, dobře stahneme a zagumičkujeme nebo zavážeme provázkem. Do hrnce vložíme na hrubé kostky nakájenou červenou řepu a připravená vejce, zalijeme vodou, aby bylo vše ponořené, přidáme trochu octa a uvaříme natvrdo. Potom odstavíme a necháme ještě pár hodin obarvovat, alespoň do vychladnutí, ideálně přes noc. Nakonec vejce odhalíme a necháme oschnout. Ještě lépe budou vypadat, když je přetřete troškou oleje na ubrousku nebo pokud máte olej v lahvičce s rozprašovačem. Mě poněkud zflekatěly, nějaký skořápkový pigment, ale vypadá to zajímavě...takové mramorování ;)

Polévka z pečeného květáku s cizrnou

Polévka zajímavé a nešední chuti díky uzené paprice. Můžete jí uvařit s cizrnou, ale i bez ní je výtečná a zase lehčí. Je ale ještě celkem zima a cizrna dobře zasytí ;)


1 velký květák
1 palice česneku
olivový nebo slunečnicový olej
mletá uzená paprika
sůl

Do trouby předehřáté na 200°C dáme na plechu vyskládané rozebrané růžičky květáku a oloupané stroužky česneku, pokapané olejem, osolené a posypané paprikou. Pečeme asi 40 minut.

máslo nebo ghí
2-4 mrkve
1 pórek
250g uvařené cizrny
2l zeleninového vývaru nebo horké vody
sůl, pepř
citronová šťáva

V polévkovém hrnci orestujeme mrkev a pórek, osolíme. Vložíme pečený květák s česnekem, část si ponecháme stranou na servírování,cizrnu a zalijeme vývarem. Povaříme asi 10 minut a pak ponorným mixérem rozmixujeme. Osolíme a opepříme podle potřeby, můžeme použít i citrónovou šťávu na dochucení.

Háčkovaní zajíčci

Parádní nápad na zužitkování zbytků různé příze! ... Vím, už je to za pět dvanáct, ale zručný háčkovač/ka zvládne klidně dva zajdy za večer ;) Není to vůbec složité!
Jinak s velikonoční výzdobou jsem to letos nějak prospala :) Ale hlavně v klidu a jednoduše. Jsem máma a takové věci jako jít s klukama na proutí a uplést si vlastní pomlázku, malovat společně vajíčka a pilovat u toho koledu, jsou přece mnohem důležitější a dají jim mnohem víc ;)


háček 2,5 - 3
různé zbytky přízí v přírodních barvách
vyfouklá vajíčka
špejle
lepidlo (některý materiál po skořápce sklouzává, u mě ten hnědý ušák)
 
Čepička:
1. řada: uháčkujeme 6 ok do magického kroužku, ukončíme pevným okem
2. řada: zdvojíme každé oko, ukončíme pevným okem
3. řada: zdvojíme každé druhé oko, ukončíme pevným okem
4. řada: zdvojíme každé třetí oko, ukončíme pevným okem
5. řada: zdvojíme každé čtvrté oko, ukončíme pevným okem
6. - 12. řada: háčkujeme do každého oka pojednom, ukončíme pevným okem
13. řada: háčkujeme do každého oka pojednom a vpichujeme přitom do ok předchozí řady, ukončíme pevným okem (vytvoříme lem, ale můžete zakončit podle sebe;)

Ouško:
1. řada: uháčkujeme 6 ok do magického kroužku, ukončíme pevným okem
2. řada: zdvojíme každé druhé oko, ukončíme pevným okem
3. řada: zdvojíme každé třetí oko, ukončíme pevným okem
4.-6. řada: háčkujeme do každého oka pojednom, ukončíme pevným okem
7. řada: sháčkujeme každé třetí oko, ukončíme pevným okem
8. - 9. řada:  háčkujeme do každého oka pojednom, ukončíme pevným okem
10. řada: sháčkujeme každé druhé oko, ukončíme pevným okem
11. řada:  háčkujeme do každého oka pojednom, ukončíme pevným okem

Bami goreng

Tak květák romanesco putoval do indonéských nudlí. Je opravdu mnohem jemnější, škoda jenom, že i krátkým napařováním ztratil tolik barvy :( Příště zkusím zasyrova do nějakého salátu na malinké kousky.
Vaječné nudle na sezamovém oleji, se zázvorem a dochucené sojovou omáčkou ... přesně ta chuť z thajských  a vietnamských bister...hlavně sojovku vybírejte dobře a kupte si tu pravou, z fermentovaných sojových bobů :)


3 červené cibule
sezamový olej
sůl
špetka mletého chilli
1/2 lžičky mletého zázvoru (nebo kousek nastrouhaného čerstvého)
1/2 menšího pekingského zelí
1 velká červená paprika (můžete přidat i čerstvou chilli)
3 mrkve
1 brokolice (nebo romanesco ;)
omáčka shoyu
8 vajec
500g vaječných nudlí
čerstvé bylinky a natě podle sezóny (kerblík, petrželka, koriandr...)

Nudle uvaříme podle návodu  osolené vodě. Ideálně do poloměkka, protože se nazávěr budou ještě chvíli restovat.
Vejce uvaříme na hniličku, nebo kdo nemá rám tak natvrdo. Další variantou také je, je udělat míchané a vmíchat do směsi s přidáním brokolice.
Brokolici dáme chvilku napařovat.
Ve vysoké pánvi na sezamovém oleji orestujeme na proužky nakrájenou cibuli. Osolíme a přidáme koření, zamícháme a po chvíli vložíme nakrájenou veškerou zeleninu. Chvilku dusíme, na závěr přidáme brokolici a dochutíme omáčkou shoyu. Promícháme s uvařenými nudlemi a ještě společně chvilku restujeme.
Podáváme s nakrájenými vejci, pokud jsme je nezapracovali jako míchané, a čerstvými bylinkami.

Krémový deodorant z kokosového oleje

Už je to nějaký čas co jsem od mamky dostala podobný přírodní deodorant od značky Nana. V podstatě téměř totožného složení jako tento můj domácí. Chce to trošku zvyku, protože jeho struktura není úplně nejjemnější díky sodě, ale právě ta je tam to nejdůležitější. Funguje jako pohlcovač pachů. Škrob to celé ztuží a zjemní, navíc má blahodárné účinky na podrážděnou pokožku. Krémový deodorant se roztírá parádně a funguje naprosto skvěle! Použijete-li ještě esenciální oleje, získáte prvotřídní domácí přírodní výrobek vysoké kvality a účinnosti.
Už několik let se mluví a píše o tom jak kontroverzní hliníkové soli obsažené ve velkém množství právě v deodorantech, způsobují rakovinu prsů. Nejčastěji se nádory vyskytují právě v oblastech blíže k podpaží, ale samozřejmě hrají roli i jiné další faktory. Hliník v našem těle nemá co dělat, nikde ho nemáme ani nepotřebujeme. Je pro nás v podstatě toxický, protože s v těle hromadí. Proto pozor i na opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem a zbytečné vakcinace, kde je hydroxid hlinitý požívaný jako adjuvans, nosný roztok, sloužící k zesílení imunitní reakce. Obhajuje se to tím, že je pak potřeba méně antigenu ve vakcíně. Nojo, ale co ten hliník? ...
Mějte se rádi a starejte se o svoje tělo s tím nejlepším svědomím. K sobě i životnímu prostředí, protože pohodlnost je vlastně výmluva! A znáte to rčení nehledejme výmluvy, ale způsoby! Vždycky nějaké jsou! Tento deodorant zvládnete doma za 5 minut a vydrží vám klidně celý rok. Přírodní a za babku ;) Tak hurá do toho!


100g kokosového oleje
50g kukuřičného škrobu
50g jedlé sody
A dezodorizační směs esenciálních olejů podle knihy Voňavá lékárna: Aromaterapie a éterické oleje od V. A. Wornwood:
5 kapek levandule
5 kapek šalvěje lékařské
5 kapek citrón
5 kapek rozmarýn
3 kapky máta peprná
5 kapek grapefruit
Nemáte-li doma tak pestrý výběr určitě nevadí, když si namícháte jen jednodruhovou podle vaší prefence. Z výše uvedených esenciálních olejů nebo i z dalších jako např. :
šalvěj muškátová
eucalyptus
tymián linalol

Postup:
Ve vodní lázni rozehřejeme kokosový olej, vmícháme škrob a sodu. Odstavíme a přidáme es. oleje, pak směs přelijeme do čistého kelímku a necháme zatuhnout. Bude ještě potřeba tuhou hmotu dobře rozmíchat do krémové konzistence, protože sypké složky mají tendenci si sedat ke dnu než to celé zatuhne... Do podpaží stačí pak namazat pouze trochu, takže tohle množství vám vystačí na celý rok!