Mast z rýmovníku

Rýmovník, molice nebo taky moud ;) pěstuju ráda. Je nenáročný, pěkný a k tomu užitečný. Teď mám rostliny od jara venku a krásně se rozrostly. Bylo je ale potřeba už trochu zkrotit. Řízky jsem zakořeňovala už na jaře a spoustu jich rozdala....sušit se s valným úspěchem nedá :( Sirupů a jiných už máme dostatek, a tak vám poradím jak na léčivou mast z rýmovníku ;)


čerstvé listy rýmovníku (omyté a suché!)
domácí vege vazelína/masťový základ (6:1 lžic slunečnicového oleje a včelího vosku)

Vazelínu si vyrobíme tak, že olej a vosk rozehřejeme ve vodní lázni. Lístky rýmovníku navrstvíme do čisté sklenice a rozehřátou a spojenou tekutinou (vazelínou) zalijeme. Necháme 24h odstát. Druhý den obsah sklenice ve vodní lázni opět rozehřejeme a scedíme do nádobky na krém. 
Skladuju v chladu, protože se do masti uvolní i část tekutiny z listů (sedlina na dně masti) a ta způsobuje větší kazivost!
Mast budu používat na promazávání hrudníku při potížích s průduškami, hlavně u dětí, a k masážím chodidel při nachlazení. Je také vhodná na promazávání vysušené kůže, při lehkých popáleninách nebo kožních zraněních.

Bezlepkový kořeněný švestkový koláč s konopným proteinem

Sušší, ale kompaktní bezlepkový korpus obohacený konopným proteinem skvěle doplní velké množství dobrých švestek. Moje improvizace a obměny podle jednoho dnes už retro časopisu z roku 1985 :) Po mamce :) Nápadů na zpracování ovoce je tam tolik, že ho stále schraňuju!


60g agávového sirupu
60g ghí nebo másla
3 vejce
300g kukuřičné mouky
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
1 lžička perníkového koření
2 lžíce konopného proteinu
asi 200ml rýžového mléka
vanilkový prášek, cukr nebo extrakt

švestky
mletá skořice
mandlové plátky nebo drť

Utřeme společně sirup, změklý tuk a žloutky. Do vzniklé pěny postupně přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva, proteinem a kořením střídavě s mlékem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháváme postupně se zbylou moukou. Těstem naplníme vymazanou formu na koláč, vytvoříme okraje a poklademe vypeckovanými švestkami. Zasypeme skořicí a mandlemi. V dobře vyhřáté troubě na 175°C pečeme asi 30-40minut.

Meruňková zmrzlina

Výtečná a prostá, jen ze dvou ingrediencí! Bez cukru, mléčných výrobků..ani jejich náhražek. Prostě jednoduše, není co dodat ;) Určitě vyzkoušejte!


meruňky
banány (zmrazené)

Ovoce dávám v poměru 1:1. Banány večer předem oloupeme a dáme do mrazáku. Druhý den je vložíme do mixéru s vypeckovanými meruňkami a vyšleháme do hladkého, lehce zmrzlého pyré. To přendáme do misky a dáme zmrazit.
Pokud se vám to podaří, zmrzlina bude nadýchaná a půjde dobře nabírat i kopečkovačem. Takovou ale vyrobíte pouze několikerým postupným mixováním v první asi hodině zamrzávání. Mě se ovědčilo tímto se zbytečně nestresovat a zmzlinu před podáváním na 30-60 minut vyndat (samozřejmě je to podle množství k rozmrazení, menší nádobka-méně času ;), pak jde dobře nabrat i kopečkovačem na zmrzlinu. Užívejte léto!

Lapače snů

Moje slabůstka. Takovéto různé věcičky a blbinky ve stylu boho, přírodní samozřejmě a taky ideálně vlastnoručně dělané, protože jen tak mají tu skutečnou hodnotu.
Konečně jsem zase trochu tvořila :) Je to tak uklidňující! Letos v pořadí už třetí lapač, ten prostřední pro mamku k narozeninám. A tak jsem se rozhodla vám ukázat jak je dělám, pro inspiraci ;)


Budete potřebovat:

bambusové kroužky (mají v galanterii, různé průměry, cca 30Kč) a malé dřevěné z konzolí
vlna, bavlna, nebo jiná příze podle vašeho výběru
korálky (dřevo, sklo, porcelán)
ptačí peří a brka (použila jsem modrá a žlutozelená od papoušků, straka a hrdlička mi je nechali na zahradě pod stromem ;)
nůžky
lepidlo
háček

1. Pokud neumíte háčkovat, nechcete se to učit a stačí vám jednoduchý výplet, zkuste tento lapač:

- Příze je okolo kruhů hustě obmotána na vrstvičku lepidla tak, že je zcela zakrývá. Můžete je ale nechat i zcela přírodní.
- Výplet pavučinky vytvoříte tak, že přízi vkuse přivážete na 6 míst v rovnoměrných rozestupech na kruhu a co nejvíce napnuté. Další řadu dovnitř prostrkáváme jako očkem a zase stahneme. Opakujeme dokud nejsme ve středu. Tam jsem stažený uzlík zakamuflovala korálkem.
- Totéž uděláme i s malými kroužky pokud je chceme použít.
- Navážeme ocásky. Zde se dají kombinovat různé techniky drhání s korálkem nebo jen volně visící příze. Tu je ale vhodné zakončit korálkem pro zatížení a splývavý vzhled. Lepší jsou skleněné a porcelnové kuličky, jsou těžší.
- Peří a brka zasouvám do korálků nebo uzlíků. Lepidlo nebylo potřeba. Vyjma těch největších ocasních od Kubíka (mamky miláček, papoušek ara hyacintový ;), ty jsem musela špendlíkem propíchnout a v místě přízí protáhnout.


2. Lapače s háčkovaným středem:

Moje použité háčkovací vzory:

1. řada:  uháčkujeme 10ŘO spojíme pevným okem do kruhu
2. řada: uháčkujeme 9ŘO a dále čtyřikrát nahozený DS, DS jsou oddělené 3ŘO
3. řada: uháčkujeme 1ŘO a dále KS do každého oka, PO spojíme s prvním ŘO
4. řada: uháčkujeme 5ŘO a dále třikrát nahozený DS, jedno očko přeskočíme a do následujících 3 ok uháčkujeme 3 třikrát nahozené DS, skupina 3DS je oddělená 5ŘO
5. řada: uháčkujeme 1ŘO a dále KS do každého oka, PO spojíme s prvním ŘO
6. řada: uháčkujeme 6ŘO, jedno očko přeskočíme a do následujícího uháčkujeme dvakrát nahozený DS, pak 2ŘO a opět jedno očko přeskočíme

Přiháčkovávám ke kruhu KS do každého oka ;)
Ostatní úpravy a dekorace jako u prvního lapače snů.

Tady je schéma na ten druhý pokud se v něm vyznáte :)

Pro mě, pro mamku a pro děti!

Hrnkový ovesný koláč s červeným rybízem

Bez cukru, bez mouky, bez mléčných výrobků.... Vegan to ale není ;) mám tam vejce od vlastních slepiček. Když nesou ráda je používám, když nenesou poradím si i jinak a žádné nekupuju... Jinak velká úroda červeného rybízu dnes konečně pokořena! :)


1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek pohankových vloček
3 vrchovaté lžíce tahini nebo jiného oříškového/semínkového másla
2 vejce
1 lžička mleté skořice
asi 1/3 hrnku datlového sirupu
sůl

3 hrnky bobulí červeného rybízu
2 lžíce kukuřičného škrobu
agávový sirup

plátky mandlí

Rukou v misce zpracujeme do lepivé hmoty všechny suroviny na těsto, korpus. Těsto vtlačíme do vymazané koláčové formy a vytvoříme okraj. Na korpus nasypeme 1 hrnek rybízu. Ostatní rybíz se škrobem a sirupem rozmixujeme a nalijeme na koláč, na nerozmixovaný rybíz. Vydatně zasypeme mandlovými plátky a dáme zapéct na 30 minut do trouby vyhřáté na 175°C.

Šťáva z josty za studena

Nebo také z černého rybízu.... Oba dva druhy bobulovin nejsou mezi lidmi až tak oblíbené, ale pro vysoký obsah vitamínu C by měly! Daleko totiž předčí červený rybíz a ostatní ovoce. Ideální je ale vždy zpracování zastudena. Sklidila jsem letos 4kg josty! Hodina česání. A tak mi takto jednoduché a rychlé zpracování přišlo vhod....


josta nebo černý rybíz
třtinový cukr

Do 3litrové dobře umyté sklenice nasypeme nejprve vrstvu cukru. Postupně přidáváme jostu a prosypáváme cukrem. Poslední vrstva by měla být cukrová.
Do jedné takové sklenice dávám 1-1,5kg josty a 1kg cukru. Vejde se to akorát. Sklenici povážeme celofánem a uložíme v chladu a temnu.
Nejdříve po 3 týdnech šťávu slijeme-scedíme a vymačkáme do skleniček, zavíčkujeme a dáme do lednice. Spotřebováváme postupně a ředíme vodou nebo minerálkou.
Nápoj výborně posiluje imunitu. Pijeme tedy v době nachlazení, stresu, vyčerpání apod.

Meruňkový džem s černým rybízem a meduňkou

Džemy a marmelády v kombinaci s bylinkami jsou mojí oblíbenou specialitou ;) Tento už mám přes týden hotový, tak snad se ještě bude recept někomu hodit....my už teď máme po meruňkách.


300g černého rybízu
700g meruňek
300g třtinového cukru
1 cirón
10g citrónového pektinu
2 vrchovaté lžíce utřené sušené meduňky

Předem si připravíme sklenice a víčka-pečlivě je umyjeme a vyvaříme. Do hrnce dáme vařit ovoce, cukr, šťávu z citronu a pektin. V hmoždíři rozetřeme sušenou meduňku na co nejjemnější prášek a přisypeme do hrnce.
Rozvařujeme do zhoustnutí a současně sbíráme pěnu vzniklou vařením. Horkou hmotou plníme připravené čisté skleničky, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 minut.