Bez cukru, bez mouky, bez mléčných výrobků.... Vegan to ale není ;) mám tam vejce od vlastních slepiček. Když nesou ráda je používám, když nenesou poradím si i jinak a žádné nekupuju... Jinak velká úroda červeného rybízu dnes konečně pokořena! :)
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek pohankových vloček
3 vrchovaté lžíce tahini nebo jiného oříškového/semínkového másla
2 vejce
1 lžička mleté skořice
asi 1/3 hrnku datlového sirupu
sůl
3 hrnky bobulí červeného rybízu
2 lžíce kukuřičného škrobu
agávový sirup
plátky mandlí
Rukou v misce zpracujeme do lepivé hmoty všechny suroviny na těsto, korpus. Těsto vtlačíme do vymazané koláčové formy a vytvoříme okraj. Na korpus nasypeme 1 hrnek rybízu. Ostatní rybíz se škrobem a sirupem rozmixujeme a nalijeme na koláč, na nerozmixovaný rybíz. Vydatně zasypeme mandlovými plátky a dáme zapéct na 30 minut do trouby vyhřáté na 175°C.
Džemy a marmelády v kombinaci s bylinkami jsou mojí oblíbenou specialitou ;) Tento už mám přes týden hotový, tak snad se ještě bude recept někomu hodit....my už teď máme po meruňkách.
300g černého rybízu
700g meruňek
300g třtinového cukru
1 cirón
10g citrónového pektinu
2 vrchovaté lžíce utřené sušené meduňky
Předem
si připravíme sklenice a víčka-pečlivě je umyjeme a vyvaříme. Do hrnce
dáme vařit ovoce, cukr,
šťávu z citronu a pektin. V hmoždíři rozetřeme sušenou meduňku na co nejjemnější prášek a přisypeme do hrnce.
Rozvařujeme do zhoustnutí a současně sbíráme pěnu vzniklou vařením. Horkou hmotou plníme připravené čisté skleničky,
zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 minut.