Dostala jsem několik produktů k vyzkoušení a mezi nimi byla i spirulina a banánová mouka. Obě byly moje premiéry! ;) Vyzkoušela jsem je do smoothie misky. Je to ale vlastně klasický proteinový nápoj. Jako základ jsem použila už čistě lokální suroviny ;)
Spirulinu jsem dosud nepoužívala, protože se u nás dá krásně využít přášek ze sušených kopřiv, který si každý snadno nachystá do zásoby sám, jak jsem už v minulosti popsala zde :) A chuťově je to naprosto stejné!
Spirulina překvapivě není řasou jak si mnozí myslí, ale sladkovodní sinice z tropických a subtropických jezer. Nejen, že má velký obsah vitamínů a minerálů, enzymů a barviv, ale je to také potravina s jedním z nejvyšších obsahů bílkovin! Proto se teší takové oblibě u vegetariánů a veganů. Vedle antioxidačního a protizánětlivého účinku v našem těle také detoxikuje a chrání ledviny. Zvyšuje obranyschopnost a pomáhá k rychlejšímu hojení ran. Takže až mi dojdou v zimě zásoby kopřiv, určitě po ní zase sáhnu ;) Přeju Vám hodně zdraví v tom babím létě!
1 porce:
175ml rýžového mléka
1 lžíce konopných semínek
1 lžíce banánové mouky
150g měkkých zralých hrušek (už bez jádřinců ;)
špetka soli
1/2 lžíce spiruliny
Suroviny rozmixujeme dohladka na nejvyšší výkon. Ozdobíme a ihned podáváme jako zdravou snídani nebo svačinu.
Co taky jiného s košíkem medově sladkých zlatavých špendlíků, které jdou krásně od pecky! Dobré jsou i na marmeládu a nebo makový koláč...
špendlíky (dobře zralé, ale ještě pevné)
med
čisté sklenice
Špendlíky opláchneme, zbavíme stopek a vypeckujeme. Nasypeme a sklepáme do sklenic, přidáme lžičku medu do každé sklenice
a zalijeme horkou vodou. Pevně uzavřeme víčky a sterilujeme při 85°C 20
minut.
Návod je od oka jak jsem ho dělala já podle fotky... Proto mi také vyšly květinky každá jinak! :) Uzpůsobte si schéma podle vaší sklenice a barevného vkusu ;)
1. magický kroužek a 10 ŘO, stahneme
2. 20 KS do středu kroužku
3. 8 ŘO a pětkrát nahozený DS, 8 ŘO .... okvětní lístky
4. mezi lístky spojíme 10 ŘO ... spojíme znovu do kruhu
5. KS po celém obvodu pod předchozí řadu z ŘO
6. ještě jedna řada KS
7. do ok zezadu háčkujeme KS ... vytvoří se kolmý lem
8. KS uháčkujeme ješte ve 4 řadách
Zelený meduňkový a mátový cukr. Jednoduché zpracování a skvělý nápad. Do citronády, dezertů a taky jako milý dárek ;) Inspirace od skvělé Rednevalstyle! Včetně háčkovaných čepiček, postup na ně v následujícím příspěvku :)

200g třtinového cukru
svazek čerstvých nakvetlých bylinkových natí
Cukr s bylinkami společně rozmixujeme a rozprostřené na slunci necháme dobře usušit. Pak přesypeme přes hrubší síto a uložíme do skleniček.
Z nebesky modrých květů divoké čekanky si můžete připravit nálev k omývání i obkladům na unavené, zarudlé, ale i zanícené oči. Podle tradiční čínské medicíny jsou oči vnějším smyslovým orgánem náležícím k energetickým drahám jater. Proto slzení, zarudnutí, zažloutlé bělmo, drobné cysty v okolí očí, suchá víčka apod. ukazují přímo na problém nebo přetížení jater. Játra dovede dobře srovnat (tonizovat) zase čekankový kořen, který se dá velmi dobře použít pražený ve formě kávy, cikorky.
Čekanka obecná je tedy univerzální rostlinou, která dovede léčit jak játra tak i k nim přidružené vedlejší projevy jejich narušené funkce na těle, očích, a ulevit jim.
Vzhledem k tomu, že je květ tak účinný a ulevující pro naše oči, rozhodla jsem se vyzkoušet olejový macerát. Budu ho používat buď samotný na oční okolí nebo do domácích očních krémů a mastí ;)
Vyberte si kvalitní pěstící olej vhodný právě pro vás:
pupalkový, avokádový, z pšeničných klíčků, arganový...
Do čisté skleničky natrháme pouze modré okvětní lístky a zalijeme olejem. Po třech dnech vždy scedíme a přidáme nové. Ztrácí totiž rychle barviva a jen tak vznikne kvalitnější macerát. Provedeme alespoň třikrát!
Improvizace z vlastní úrody :) Tedy až na tu hlívu. Mletá pravá maďarská paprika od mamky z cest :) A jako příloha můj oblíbený kurkumový bulgur a býlí ze všeho co najdu k snědku momentálně na zahradě. Moc vitálních zelených listů teď nemám, je sucho, přesto byl polníček, lebeda, čínská pažitka a mangold!
2 velké cibule
4 stroužky česneku
himalájská sůl
600g hlívy
3 papriky (červená, zelená)
1kg cukety
1 lžička ml. kmínu
1 lžíce majoránky
3 lžíce červené papriky
maďarská paprika
300-400g tmavých fazolí
2,5l horkého zeleninového vývaru nebo vody
500g bulguru
1 lžička kurkumy
himalájská sůl
Cibuli a česnek osmahneme na oleji, osolíme, zaprášíme paprikou a promícháme. Vložíme hlívu s kořením, chvíli restujeme, případně trochu podlijeme, pak další nakrájenou zeleninu a fazole. Dolijeme vodou, přiklopíme a dusíme do změknutí.
Jako přílohu uvaříme bulgur s kurkumou podle návodu na obalu.
Jde o olejový macerát, zastudena.
Musela jsem ostříhat další příliš dlouhé výhony rýmovníku. A teď co zase s tím? Je škoda léčivku vyhodit! A pokud si nechcete udělat řízky, které velmi snadno zakořeňují, nebo sirup... zkuste je naložit do oleje. Je skvělý k ošetřování suchých chodidel, ale pomůže i se svěděním, vyrážkou a při nachlazení. Používáme tedy zejména v zimě. Je známo, že chodidla jsou energeticky propojená s horními dýchacími cestami! Proto máme rýmu když nám vystydnou nohy, a proto je promazávání chodidel bylinnou mastí nebo olejovým macerátem tak efektivní ;)
čerstvé listy rýmovníku (molice ;)
bio panenský olivový olej
čistá sklenice
Listy opláchneme pod tekoucí vodou a necháme uschnout. Pak jich co nejvíce naskládáme do připravené sklenice a zalijeme olejem tak, aby byly listy ponořené. Po asi 4 týdnech scedíme a listy vyhodíme.