Gazpacho

Klasická španělská studená RAW polévka, která potěší i teď! Když je stále čerstvá domácí zelenina a venku krásné počasí :)
V některých receptech rajčata spaří a oloupou, jinde přidávají bylinky, v dalším tvrdí, že musí být s domácími krutony..... Záleží čistě na vás, zda si dopřejete méně česneku a přiostříte s chilli, naservírujete ješte s ledem nebo dochutíte pravou sojovkou. Existují různé verze a já mám nejraději chuťově tuto ;)


600g rajčat
2 šalotky nebo malé cibule
2 červené papriky
1 salátová okurka
3 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
100ml suchého červeného vína
2 lžíce červeného vinného octa
sůl
pepř
spetka třtinového cukru

Suroviny rozmixujeme dohladka a ihned podáváme. Polévku rozhodně neskladujeme, obdobně jako smoothie, protože podléhá rychlé oxidaci...přestane být živá a změní i barvu!

Sambal oelek


Sambal oelek je indonéská jasně červená chilli omáčka. Takový chilli koncentrát, pesto. Můžete vyzkoušet jak s citrónovou šťávou tak s limetkovou místo vinného octa. Upozorňuju jen, že omáčka je opravdu velmi silně pálivá, ostrá. Může dráždit i pokožku, takže ke zpracování papriček použijte určitě rukavice!
Omáčku využijete k přípravě tradičních asijských pokrmů, gulášů a různých zeleninových směsí, ale i k dochucení jídla přímo na talíři. Pro tzv. "plechové huby" ;)


500 g chilli papriček
6 lžic červeného vinného octa
2 lžíce soli
200ml vody

Chilli papričky umyjeme, rozřízneme a zbavíme jádřinců. Vložíme je do hrnce s vroucí vodou a vaříme 8 minut. Vodu poté slijeme a papričky rozmixujeme společně s octem a solí. Klasický sambal oelek je hrubší pasta, takže mixujeme krátce! Naplníme do skleniček, zakryjeme pergamenem nebo celofánem. Takto nám omáčka vydrží až 6 týdnů v chladu. Záleží co plánujete vařit ;) Nebo necháme ještě pomixovanou směs provařit a pak pastu přendáme do skleniček a dobře uzavřeme víčkem. Skleničky s nepřisátým víčkem bude nutné ještě zavařit. Jinak to na delší skladování není.

Cizrna s červenou řepou po marocku

Moje první pořádné jídlo po více než týdnu nevaření :) Toto velmi chutné jídlo podzimních barev, plnohotné pro vegetariány, je plné exotických chutí a přitom tak snadné a rychlé!
 

1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 bulvy červené řepy
olivový olej
400g rajčat
400g uvařené cizrny
1/2 lžičky kmínu
1 lžička mletého koriandru
1/2 lžičky mleté skořice
150ml vody
 čerstvě namletý pepř
hrst rozinek
čerstvé bylinky (petrželka, máta, koriandr)

350g kuskusu
1 lžička kurkumy
bylinky nebo bylinková sůl

Cibuli nakrájíme a společně s rozdrceným česnekem orestujeme na oleji dozlatova. Pak přidáme na kostičky nakrájenou oloupanou červenou řepu, vsypeme koření, podlijeme a dusíme do změknutí. Na závěr vmícháme cizrnu a nakrájená rajčata, chvilku společně dusíme pak odstavíme a přidáme nasekané čerstvé bylinky.
Kuskus nasypeme do misky, osolíme, přidíme kurkumu a libovolné sušené bylinky. Zalijeme vroucí vodou, přiklopíme a necháme stát. Vše podle návodu na obale kuskusu ;) Pak ještě vmícháme olivový olej.
Servírovat můžete s tradičním jogurtovo-kefírovým dipem s bylinkami nebo česnekem a zeleninovou oblohou. Dobrou chuť!

Spirulina green smoothie bowl

Dostala jsem několik produktů k vyzkoušení a mezi nimi byla i spirulina a banánová mouka. Obě byly moje premiéry! ;) Vyzkoušela jsem je do smoothie misky. Je to ale vlastně klasický proteinový nápoj. Jako základ jsem použila už čistě lokální suroviny ;)
Spirulinu jsem dosud nepoužívala, protože se u nás dá krásně využít přášek ze sušených kopřiv, který si každý snadno nachystá do zásoby sám, jak jsem už v minulosti popsala zde :) A chuťově je to naprosto stejné!

Spirulina překvapivě není řasou jak si mnozí myslí, ale sladkovodní sinice z tropických a subtropických jezer. Nejen, že má velký obsah vitamínů a minerálů, enzymů a barviv, ale je to také potravina s jedním z nejvyšších obsahů bílkovin! Proto se teší takové oblibě u vegetariánů a veganů. Vedle antioxidačního a protizánětlivého účinku v našem těle také detoxikuje a chrání ledviny. Zvyšuje obranyschopnost a pomáhá k rychlejšímu hojení ran. Takže až mi dojdou v zimě zásoby kopřiv, určitě po ní zase sáhnu ;) Přeju Vám hodně zdraví v tom babím létě!


1 porce:

175ml rýžového mléka
1 lžíce konopných semínek
1 lžíce banánové mouky
150g měkkých zralých hrušek (už bez jádřinců ;)
špetka soli
 1/2 lžíce spiruliny

Suroviny rozmixujeme dohladka na nejvyšší výkon. Ozdobíme a ihned podáváme jako zdravou snídani nebo svačinu.

Špendlíkový kompot s medem

Co taky jiného s košíkem medově sladkých zlatavých špendlíků, které jdou krásně od pecky!  Dobré jsou i na marmeládu a nebo makový koláč...


špendlíky (dobře zralé, ale ještě pevné)
med
čisté sklenice

Špendlíky opláchneme, zbavíme stopek a vypeckujeme. Nasypeme a sklepáme do sklenic, přidáme lžičku medu do každé sklenice a zalijeme horkou vodou. Pevně uzavřeme víčky a sterilujeme při 85°C 20 minut.

Háčkované čepičky na víčka sklenic

Návod je od oka jak jsem ho dělala já podle fotky...  Proto mi také vyšly květinky každá jinak! :) Uzpůsobte si schéma podle vaší sklenice a barevného vkusu ;) 


1. magický kroužek a 10 ŘO, stahneme
2. 20 KS do středu kroužku
3. 8 ŘO a pětkrát nahozený DS, 8 ŘO .... okvětní lístky
4. mezi lístky spojíme 10 ŘO ... spojíme znovu do kruhu
5. KS po celém obvodu pod předchozí řadu z ŘO
6. ještě jedna řada KS
7. do ok zezadu háčkujeme KS ... vytvoří se kolmý lem
8. KS uháčkujeme ješte ve 4 řadách

Bylinkový cukr

Zelený meduňkový a mátový cukr. Jednoduché zpracování a skvělý nápad. Do citronády, dezertů a taky jako milý dárek ;) Inspirace od skvělé Rednevalstyle! Včetně háčkovaných čepiček, postup na ně v následujícím příspěvku :)



200g třtinového cukru
svazek čerstvých nakvetlých bylinkových natí

Cukr s bylinkami společně rozmixujeme a rozprostřené na slunci necháme dobře usušit. Pak přesypeme přes hrubší síto a uložíme do skleniček.