Polévka z pečeného květáku s cizrnou

Polévka zajímavé a nešední chuti díky uzené paprice. Můžete jí uvařit s cizrnou, ale i bez ní je výtečná a zase lehčí. Je ale ještě celkem zima a cizrna dobře zasytí ;)


1 velký květák
1 palice česneku
olivový nebo slunečnicový olej
mletá uzená paprika
sůl

Do trouby předehřáté na 200°C dáme na plechu vyskládané rozebrané růžičky květáku a oloupané stroužky česneku, pokapané olejem, osolené a posypané paprikou. Pečeme asi 40 minut.

máslo nebo ghí
2-4 mrkve
1 pórek
250g uvařené cizrny
2l zeleninového vývaru nebo horké vody
sůl, pepř
citronová šťáva

V polévkovém hrnci orestujeme mrkev a pórek, osolíme. Vložíme pečený květák s česnekem, část si ponecháme stranou na servírování,cizrnu a zalijeme vývarem. Povaříme asi 10 minut a pak ponorným mixérem rozmixujeme. Osolíme a opepříme podle potřeby, můžeme použít i citrónovou šťávu na dochucení.

Háčkovaní zajíčci

Parádní nápad na zužitkování zbytků různé příze! ... Vím, už je to za pět dvanáct, ale zručný háčkovač/ka zvládne klidně dva zajdy za večer ;) Není to vůbec složité!
Jinak s velikonoční výzdobou jsem to letos nějak prospala :) Ale hlavně v klidu a jednoduše. Jsem máma a takové věci jako jít s klukama na proutí a uplést si vlastní pomlázku, malovat společně vajíčka a pilovat u toho koledu, jsou přece mnohem důležitější a dají jim mnohem víc ;)


háček 2,5 - 3
různé zbytky přízí v přírodních barvách
vyfouklá vajíčka
špejle
lepidlo (některý materiál po skořápce sklouzává, u mě ten hnědý ušák)
 
Čepička:
1. řada: uháčkujeme 6 ok do magického kroužku, ukončíme pevným okem
2. řada: zdvojíme každé oko, ukončíme pevným okem
3. řada: zdvojíme každé druhé oko, ukončíme pevným okem
4. řada: zdvojíme každé třetí oko, ukončíme pevným okem
5. řada: zdvojíme každé čtvrté oko, ukončíme pevným okem
6. - 12. řada: háčkujeme do každého oka pojednom, ukončíme pevným okem
13. řada: háčkujeme do každého oka pojednom a vpichujeme přitom do ok předchozí řady, ukončíme pevným okem (vytvoříme lem, ale můžete zakončit podle sebe;)

Ouško:
1. řada: uháčkujeme 6 ok do magického kroužku, ukončíme pevným okem
2. řada: zdvojíme každé druhé oko, ukončíme pevným okem
3. řada: zdvojíme každé třetí oko, ukončíme pevným okem
4.-6. řada: háčkujeme do každého oka pojednom, ukončíme pevným okem
7. řada: sháčkujeme každé třetí oko, ukončíme pevným okem
8. - 9. řada:  háčkujeme do každého oka pojednom, ukončíme pevným okem
10. řada: sháčkujeme každé druhé oko, ukončíme pevným okem
11. řada:  háčkujeme do každého oka pojednom, ukončíme pevným okem

Bami goreng

Tak květák romanesco putoval do indonéských nudlí. Je opravdu mnohem jemnější, škoda jenom, že i krátkým napařováním ztratil tolik barvy :( Příště zkusím zasyrova do nějakého salátu na malinké kousky.
Vaječné nudle na sezamovém oleji, se zázvorem a dochucené sojovou omáčkou ... přesně ta chuť z thajských  a vietnamských bister...hlavně sojovku vybírejte dobře a kupte si tu pravou, z fermentovaných sojových bobů :)


3 červené cibule
sezamový olej
sůl
špetka mletého chilli
1/2 lžičky mletého zázvoru (nebo kousek nastrouhaného čerstvého)
1/2 menšího pekingského zelí
1 velká červená paprika (můžete přidat i čerstvou chilli)
3 mrkve
1 brokolice (nebo romanesco ;)
omáčka shoyu
8 vajec
500g vaječných nudlí
čerstvé bylinky a natě podle sezóny (kerblík, petrželka, koriandr...)

Nudle uvaříme podle návodu  osolené vodě. Ideálně do poloměkka, protože se nazávěr budou ještě chvíli restovat.
Vejce uvaříme na hniličku, nebo kdo nemá rám tak natvrdo. Další variantou také je, je udělat míchané a vmíchat do směsi s přidáním brokolice.
Brokolici dáme chvilku napařovat.
Ve vysoké pánvi na sezamovém oleji orestujeme na proužky nakrájenou cibuli. Osolíme a přidáme koření, zamícháme a po chvíli vložíme nakrájenou veškerou zeleninu. Chvilku dusíme, na závěr přidáme brokolici a dochutíme omáčkou shoyu. Promícháme s uvařenými nudlemi a ještě společně chvilku restujeme.
Podáváme s nakrájenými vejci, pokud jsme je nezapracovali jako míchané, a čerstvými bylinkami.

Krémový deodorant z kokosového oleje

Už je to nějaký čas co jsem od mamky dostala podobný přírodní deodorant od značky Nana. V podstatě téměř totožného složení jako tento můj domácí. Chce to trošku zvyku, protože jeho struktura není úplně nejjemnější díky sodě, ale právě ta je tam to nejdůležitější. Funguje jako pohlcovač pachů. Škrob to celé ztuží a zjemní, navíc má blahodárné účinky na podrážděnou pokožku. Krémový deodorant se roztírá parádně a funguje naprosto skvěle! Použijete-li ještě esenciální oleje, získáte prvotřídní domácí přírodní výrobek vysoké kvality a účinnosti.
Už několik let se mluví a píše o tom jak kontroverzní hliníkové soli obsažené ve velkém množství právě v deodorantech, způsobují rakovinu prsů. Nejčastěji se nádory vyskytují právě v oblastech blíže k podpaží, ale samozřejmě hrají roli i jiné další faktory. Hliník v našem těle nemá co dělat, nikde ho nemáme ani nepotřebujeme. Je pro nás v podstatě toxický, protože s v těle hromadí. Proto pozor i na opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem a zbytečné vakcinace, kde je hydroxid hlinitý požívaný jako adjuvans, nosný roztok, sloužící k zesílení imunitní reakce. Obhajuje se to tím, že je pak potřeba méně antigenu ve vakcíně. Nojo, ale co ten hliník? ...
Mějte se rádi a starejte se o svoje tělo s tím nejlepším svědomím. K sobě i životnímu prostředí, protože pohodlnost je vlastně výmluva! A znáte to rčení nehledejme výmluvy, ale způsoby! Vždycky nějaké jsou! Tento deodorant zvládnete doma za 5 minut a vydrží vám klidně celý rok. Přírodní a za babku ;) Tak hurá do toho!


100g kokosového oleje
50g kukuřičného škrobu
50g jedlé sody
A dezodorizační směs esenciálních olejů podle knihy Voňavá lékárna: Aromaterapie a éterické oleje od V. A. Wornwood:
5 kapek levandule
5 kapek šalvěje lékařské
5 kapek citrón
5 kapek rozmarýn
3 kapky máta peprná
5 kapek grapefruit
Nemáte-li doma tak pestrý výběr určitě nevadí, když si namícháte jen jednodruhovou podle vaší prefence. Z výše uvedených esenciálních olejů nebo i z dalších jako např. :
šalvěj muškátová
eucalyptus
tymián linalol

Postup:
Ve vodní lázni rozehřejeme kokosový olej, vmícháme škrob a sodu. Odstavíme a přidáme es. oleje, pak směs přelijeme do čistého kelímku a necháme zatuhnout. Bude ještě potřeba tuhou hmotu dobře rozmíchat do krémové konzistence, protože sypké složky mají tendenci si sedat ke dnu než to celé zatuhne... Do podpaží stačí pak namazat pouze trochu, takže tohle množství vám vystačí na celý rok!

Krémová mrkvová polévka s kari a čerstvým zázvorem

Mrkvovou jsem už párkrát dělala, ale nesklidila jsem s ní doma moc úspěch. Byly to totiž čistě mrkvové polévky se spoustou zázvoru. Když ale přidáte brambory nebo topinambury a smetanu, polévka je rázem úplně jiná a bude chutnat všem včetně dětí ;) K tomu je opravdu snadná a rychlá!


1 cibule
1kg mrkve
500g brambor, batátů nebo topinambur
sůl, pepř
olej/ghí
2l zeleninového vývaru nebo horké vody
2 lžičky curry mild
250ml rostlinné smetany
kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru
čerstvé natě bylinek nebo microgreens (klíčky)

Nakrájenou cibuli, mrkev a brambory lehce orestujeme na oleji. Osolíme, opepříme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem, přidáme curry a uvaříme doměkka. Rozmixujeme tyčovým mixérem a na závěr přidáme smetanu a zázvor podle chuťi. Polévku ještě necháme se smetanou prohřát a podáváme ozdobenou bylinkami.

Kávová bábovka z cizrnové mouky

Bezlepkovou cizrnovou bábovku dělávám, ale z celé uvařené luštěniny. Recept najdete v archivu na blogu. Tahle je z mouky a trochu ozvláštněná kávou. Jen decentně kvůli dětem. Už nevím cobych ;)


400g cizrnové mouky
100g třtinového cukru nebo sirupu
150ml rostlinného mléka
150ml slunečnicového oleje
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů (s vinným kamenem)
vanilkový extrakt
3 vejce
1 vrchovatá lžíce kakaa
2 lžičky mleté kávy (můžete dát i víc, když jí nebudou jíst děti ;)
špetka soli
tuk a třeba strouhaný kokos na přípravu formy

V míse smícháme suché suroviny. Mouku, prášek do pečiva, kakao, kávu a sůl. Vejce rozšleháme s cukrem do pěny, pak postupně přidáváme olej, extrakt a mléko. Obě složky smícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku. Upečeme ve vyhřáté troubě, při 175°C asi 50 minut. Vychladlou bábovku vyklopíme a poprášíme rýžovou moukou.

Lehká zeleninová omáčka z červené řepy

Veganská. A nejlepší je asi k těstovinám. Tak trochu alá rajská na divoko s množstvím té zeleniny, ale nepotřebuje vůbec zahuštění moukou. Přidáte-li víc vody vznikne pro změnu skvělá polévka.


2 velké cibule
slunečnicový olej
2 velké mrkve
2 velké červené řepy
asi polovina celeru
1 lžička soli
1 lžička mletého koriandru
1 lžička semen koriandru (jinak voní než mletý a skvěle se hodí k řepě ;)
1 tymiánu
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
asi 750ml zeleninového vývaru nebo horké vody
jablečný ocet nebo citrónová šťáva na dochucení
kešuparmazán (kešu, lahůdkové droždí, sůl - společně rozmixovat)
čerstvé listy a natě (petrželka, bazlka, koriandr, klíčky apod.)

Cibuli osmažíme na oleji, přidáme koření a na malé kostky nakrájenou zeleninu. Chvíli restujeme a pak podlijeme. Vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec vyndáme bobkové listy a nové koření, a tyčovým mixérem rozmixujeme. Dochutíme octem nebo šťávou z citrónu. Podáváme s těstovinami, bylinkami a kešuparmazánem.