Slézový krém

Zbavuju se postupně bylinek, které se úplně nevyužily. Po roce stejně ztrácí své účinky, proto jsem nikdy nechápala, jak můžou být ty kupované a balené s trvanlivostí 2 roky....
Nijak zvlášť nemocní jsme v zimě nebyli, a tak se mi nasušený sléz maurský hodil k výrobě hojivého krému pro mojí suchou pleť. Překvapivě krém není lehce nafialovělý jako to sléz dělá v čajích, kde je to velmi efektní! Očekávání se nenaplnilo, účinek krému však ano ;) Jeho výroba je jednoduchá, jen macerace za tepla, žádná kosmetická věda!

Mast se dobře využije při kožních problémech z vysušení, ale i jako noční krém na redukci vrásek. Slizové látky v květech, využívaných proti kašli se totiž skvěle hodí k výrobě různých hojivých a zvláčňujících mastí.

Zbytky bylinek je dobré taky využít k regenerační koupeli. Připraví se silný horký nálev (1l vody asi 30 minut louhovat) a ten se pak přilije do vany.... Zkuste! ;)


2 hrsti sušených nebo čerstvých slézových květů
50g nerafinovaného bambuckého másla
1 vrchovatá lžíce kokosového oleje

Tuky rozpustíme ve vodní lázni a vložíme květy. Asi 30 minut ještě mírně zahříváme, pak odstavíme a necháme 2 dny macerovat. Někde u zdroje tepla nebo na topení. Na závěr znovu ohřejeme ve vodní lázni a přecedíme.

Tymiánová omáčka s hlívou a růžičkovou kapustou

Jednoduché a chutné vegetariánské jídlo. Mrkněte na zahrady a spotřebujte kadeřávek a růžičkovou kapustu ;) Brzy už bude nová salátová zelenina, natě a divoké byliny. Vypadá to, že tu máme jaro už tradičně o několik týdnu dříve ;)


2 cibule
4 stroužky česneku
olej, sůl
tymián, pepř
3l horké vody nebo zeleninového vývaru
miska ružičkové kapusty
ječná mouka
2 vaničky hlívy
250ml ovesné smetany
2 balení seitanu speciál

Nakrájenou cibuli a česnek orestujeme na oleji, osolíme, okořeníme. Přidáme nakrájenou hlívu, chvíli restujeme a pak přiklopíme. Podlijeme vodou a vložíme očištěné na čtvrtky nakrájené růžičky kapusty. Povaříme do změknutí, potom zahustíme ječnou moukou a znovu provaříme. Na záver odstavíme, přidáme na nudličky nakrájený seitan a vmícháme smetanu. Podáváme s oblíbenou přílohou.

Ovesno-medový cukrový peeling

Tento domácí přírodní peeling nebo také maska pomůže perfektně a šetrně odstranit šupinky mrtvé pokožky a osvěžit. Kůže může pak lépe dýchat, tedy čistit se a regenerovat. Hrubší peeling je velmi vhodný na celulitidu, pravidelným používáním a prokrvováním choulostivých míst se jí lze zcela zbavit! Tak co milé ženy, přejete si také jemnou, hladkou a zdravě narůžovělou pokožku? Já myslím, že ke konci zimy určitě ;) Nezapomínejte ale jako občas já, že jedině v pravidelnosti je síla! Pečujte o sebe a buďme krásné moje milé sestry, jsme všechny Bohyně tak to ukažme všem :)


1 hrnek ovesných otrub
1/3 hrnku kokosového nebo olivového oleje
1 lžíce medu
3/4 hrnku třtinového cukru
šťáva z citrónu
špetka mleté skořice
esenciální olej (citron, pomeranč, citronová tráva.....)

Cukr, speciálně ten tmavý, je skvělý jako domácí peeling. Směs aplikujeme na ještě mokré umyté tělo a jemnými krouživými pohyby očistíme pokožku. Vše přímo ve sprše nebo ve vaně, bude z toho nepořádek ;) a pak důkladně opláchneme. Můžeme použít i na obličej, kde po masáži necháme směs na obličeji asi 10 minut působit.

Ořechová granola s klikvou a karobem

Prostě byla chuť! A máme s klukama zdravou dobrotu k odpolední svačině. Já tohle zobám i samotné, jinak samozřejmě s jogurtem nebo rostlinným krémem a ovocem ;)

Love nature, love yourself! Dárek v podobě dřevěné misky se lžičkou....


300g vlašských ořechů
200g směsi různých druhů vloček
3 lžíce slunečnicových semínek
3 lžíce máku
3 lžíce strouhaného kokosu
4 lžíce kokosového oleje
4 lžíce medu
3 lžíce karobového prášku
hrst sušených brusinek (klikvy)

Ořechy nasekáme a v míse smícháme s vločkami a semínky. Přidáme med a olej, karob a prsty dobře promícháme, tak aby bylo vše rovnoměrně obalené. Rozprostřeme na velký plech a dáme péci do vyhřáté trouby na 170°C asi 20 minut. Během pečení alespoň jednou směs promícháme, aby se neslepila a rovnoměrně opekla. Do hotové granoly přidáme klikvu. Skladujeme vychladlé, uzavřené ve sklenici.

Čirok se zimní zeleninovou směsí

Jednoduchý zelný salát s mrkví co zbyl ze včerejška, dnes už trochu unavený, skvěle posloužil jako hlavní základ pro chutnou zeleninovou směs. Se zahřívacím a protizánětlivým kořením, bezlepkovou obilovinou a raw luštěninou ;) Prima véča! Různé zbytky zeleniny a neochucovaných salátů se hodí také do pickles.
Zkusme všichni nevyhazovat tolik jídla! A když už musíte tak hlavně ne do záchodu, to je snad to nejhorší...já se většinou snažím jako správná hospodyně neplýtvat, ale jinak, když už není zbytí, dávám to slepičkám nebo na kompost ;)


Salát:
(nakrájené zelí a najemno nastrouhaná mrkev jako příloha, jinak plus zálivka/ocet atp.)
1/2 hlávky čínského zelí
5 velkých mrkví

500g čiroku (bezlepková obilovina)

2 cibule
4 stroužky česneku
slunečnicový olej
himalájská sůl
1 lžička kurkumy
1 lžička curry
1 velká sklenice zavařených rajčat
jarní cibulka

mungo klíčky

Čirok uvaříme podle návodu na obalu, asi 25 minut vaření.
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a česnek. Zasypeme kořením, osolíme a vložíme salát, krájená rajčata a přiklopíme. Když zelí poměkne vmícháme nakrájenou jarní cibulku, odstavíme a necháme přiklopené chvíli dojít.

Sušenky z kokosové mouky

Předem upozorňuju, že nejsou zcela bezlepkové jak by se mohlo podle názvu zdát. Tyto speciální mouky (mandlová, konopná, banánová apod.) dáváme jen asi 1/3 skutečného množství mouky v receptech. Zbytek doplníme kvalitní celozrnnou moukou. Jsou výtečné! A jaký tvar jim dáte je už čistě na vás...já konečně vyzkoušela formičky na sušenky o Jéžíška ;) Kluci jsou z nich nadšení, a tak se ani nedivím, že se po nich celkem zaprášilo :)


100g kokosového oleje
4 lžíce medu
domácí vanilkový extrakt (najdete zde na blogu)
1 vejce
60g kokosové mouky
140g špaldové celozrnné mouky

Ze surovin vypúracujeme hladké těsto, které nelepí. Pokud chcete sušenky vykrajovat dejte těsto nejprve odpočinout do lednice, zatáhnout, půjde pak lépe vyválet do tenké placky ;) Jinak těsto hned po vyrobení můžeme rovnou plnit do různých formiček. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C asi 10-20 minut. Podle tloušťky těsta.
Dobrou chuť!

Krkonošský vyběhlík

Tradiční lokální recept, který je, ostatně jako všechny jídla horských hospodyň, příkladem toho, že i ze skromných zdrojů lze vyčarovat dobré jídlo. Vyběhlík můžete udělat i naslano třeba s uzeným tempehem. Lité těsto je obdoba středočeského svítku, který s oblibou dělám v létě s borůvkami. Tak jako mamka i babička :)


400ml rostlinného mléka
5 vajec
špetka soli
250g špaldové mouky
2 lžíce třtinového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
domácí švestkový kompot

olej na vymazání velkého plechu

kokosová mouka na poprášení před servírováním

Společně vyšleháme vejce s mlékem, solí a cukrem. Potom vmícháme mouku a skořici. Řídké těsto je jako na palačinky, ona to v podstatě je taková tlustší veliká palačinka ;) Proto je také stejně důležité těsto nalít na dobře rozpálený podklad. Plech tedy předem vymažeme a dáme do trouby vyhřát. při 200°C. Pak opatrně vyndáme a nalijeme těsto, rychle poklademe okapanými švestkami a pečeme asi 20-30 minut, podle tloušťky těsta. Pamatujte, mělo by ale být co nejtenčí!