Domácí zubní pasta s plavenou křídou

Bylo zase na čase obměnit zubní pastu ;) Domácí pasty sřídám (soda, kurkuma, zelený jíl apod., recepty najdete na blogu), protože každá má své pro a proti. Tak tedy tady je zase jiná! Pro ty komu vadí jedlá soda tuhle snad už zvládnou :) Místo ní je tam plavená křída je jemnější než soda a neměla by zvyšovat citlivost zubů, jak se někomu děje. Ve svých pastách jí má i známá značka přírodní a bio kosmetiky Weleda.


2 lžíce kokosového oleje
2 lžičky plavené křídy
2 lžičky březového cukru (xylitol)
asi 10 kapek esenciálního oleje máta (nebo podle vaší preference, jen pak bude jiné dávkování!)

Suroviny v misce smícháme a naplníme do malé vhodné nádobky. Čistíme běžným způsobem jak jsme zvyklí. Inspirovala mě Alena Thomas z Homemade ;)

Slaný špaldový koláč s červenou řepou a rozmarýnem

Že by quiche? Moc mi tohle pojmenování nepřirostlo k srdci, ale ano asi je to quiche ;) Je to jedno z těch jídel, kde dobře upotřebíte zbytky příloh nebo zeleniny, kdo jí sýry tak i sýrů. V mém podání vařené brambory a plátky mrkve... Takže neplýtvejte jídlem, dá se určitě ještě vymyslet nějaká  dobrota!


300g celozrnné špaldové mouky
150 másla nebo ghí + na vymazání formy
lžíce vody nebo minerálky

5 ks menší červené řepy (uvaříme ve vodě nebo pečeme v alobalu, vychladlé oloupeme)
asi miska zbylých uvařených brambor
4 vejce
200ml rostlinné smetany
himalájská sůl
čerstvě namletý pepř
1-2 lžičky rozmarýnu
mleté vlašské ořechy jako drobenka

mungo klíčky, čerstvá petrželka

Troubu si zapneme na 180°C. Mouku se změklým máslem promneme rukama a přidáme trošku vody. Vypracujeme těsto a necháme ho v lednici uležet. Do vymazané koláčové formy přeneseme vyválené těsto a vytvarujeme okraje, propícháme dno vidličkou a dáme na 10 minut předpéct.
Vejce vyšleháme se smetanou, solí a kořením. Řepu a brambory nakrájíme na plátky. Střídavě je vrstvíme na korpus, nakonec zalijeme vejci. Pečeme asi 20-30 minut, dokud vejce nazatuhnou a povrch se trochu neopeče.

Budha bowl s vejcem

Lehká příprava na jaro ;) i vzhledem k tomu co jsem našla po oblevě zeleného na zahradě!

O tom co budha bowl představuje a jak jí poskládat jsem psala už zde.



- Vejce (uvařená natvrdo)
- Cizrna, předem namočíme (na 8-12h), pak scedíme, abychom se zbavili nadýmavých látek a v nové osolené vodě uvaříme doměkka.
- Černá quinoa
- Restované žampionové čtvrtinky
Na troše oleje orestujeme čtvrtky žampionů, posypané provensálskými bylinkami,  solí a pepřem.
- Napařovaná nebo glazovaná mrkev, kukuřice..
- Čerstvé listy: pažitka, petrželka, červená řepa, mangold
- Kysané zelí nebo pickles
- Tepelně neupravovaná zelenina: rajčata, cibule
- Ochucovadlo, omáčka (vegan jogurt s česnekem, pepřem a bylinkovou solí)
- Sezamová semínka a harrisa/kayenský pepř  na ozdobu a doladění chuti

Cizrnovo-celerový krém s hořčičným semínkem

Zahřeje, zasytí...a petrželku najdete i pod sněhem ;)


500g cizrny
himalájská sůl
saturejka
1-2 cibule
2-3 stroužky česneku
pepř
celer střední velikosti
3 l zeleninového vývaru nebo vroucí vody
1 lžička mletého kmínu
1 lžíce hořčičných semínek
200ml rostlinné smetany

Na ozdobu:
rostlinná smetana
petrželka
sezam černý

Na dochucení:
shoyu
chilli
zázvor
citrónová šťáva...

Cizrnu den předem namočíme, ráno vodu vylijeme a propláchneme. Uvaříme doměkka v nové osolené vodě. Tu opět scedíme pryč a s vývarem a ostatními surovina mi vaříme do změknutí zeleniny. Hlavně celeru, je lepší ho na strouhat. Rostlinnou smetanu přimíchávám na závěr do odstavené polévky. Dobrou chuť!

Měsíčková koupelová sůl

Tak tahle je jen a jen pro mě :) Alespoň doufám! Kluci mi neustále sůl odsypávají a bathbombs před nimi musím schovávat, naházeli by si je do vany všechny.
Určitě víte, že nejlépe a nejrychleji dostaneme minerální látky do těla právě koupelí. V zimě je horká vana s bylinkovou solí úplné blaho, pro tělo i pro duši. Tato sůl je osvěžující díky vůni pomeranče a pro pokožku zklidňující díky měsíčku. Kombinacím se ale meze nekladou! Relaxujte a pečujte o sebe, první část roku je pro tělo náročná pro ten chlad, málo světla a u někoho např. i zpomalením trávení. Neustálý pohyb a pobyt venku za každého počasí je také na imunitě velmi znát! Tak ať se vám únava netáhne až do Velikonoc, pracujte na tom a naslouchejte svému tělu! Já si jdu dát tu vanu ;)


hrubozrnná himalájská sůl
květní lístky měsíčku lékařského
esenciální olej sladký pomeranč (nebo jakýkoliv jiný citrus, i geránium)

Novoroční smoothie

Jak na nový rok tak po celý rok! Vzpruha byla dnes potřeba, a tak po delší době jsem dělala smoothie. Do nového roku jsem si tam namíchala hodně vitamínů (hlavně C), minerálů (nejvíce Mg) a omega3. Pro "nezchlazení" organismu ještě špetka zázvoru. Když už tedy v zimě smoothie tak se zahřívacím kořením a bez zelených listů a natí ;)

Pevné zdraví, pohodu a hodně okamžiků v přírodě!


Na 3l smoothie potřebujete:

4 banány
2 lžíce konopných semínek
10 kakaových bobů
miska červeného rybízu (mám mražený, nebo jiné bobulové ovoce)
špetka himalájské soli
špetka mletého zázvoru
2 vrchovaté lžíce prášku z rakytníku (použijte jakýkoliv jiný, který máte - kopřivový, macca, baobab, spirulina apod. podle uvedeného dávkování!)
1l rostlinného mléka

Ve výkonném mixéru rozmixujeme dohladka a ihned pijeme. Rozhodně neskladujeme!

Prášek ze sušených rakytníkových pokrutin

Co to je? A na co to je? Po vylisování bobulí rakytníku mi vždycky zbyde velká miska pokrutin (slupky s jadérky). Jelikož je v tom "odpadu" ještě přemnoho živin rozhodla jsem se k dalšímu zpracování i vzhledem k pracnosti česání bobulí. Maximální zužitkování!


Rozprostřeme pokrutiny na velký plech a dáme ke kamnům nebo na topení. Do dvou dnů dokonale proschnou. Průběžně je ale několikrát promneme rukama. Před rozmixováním znovu důkladně promneme, abychom se zbavili větší části semen. Jsou hodně tuhá. Přesto mi jich tak třetina v obsahu zůstala, ale to už nevadí - slupky převažují. Pokud prášek použijete jen jako potravinu semínka bych nechala všechny, já chtěla ale jemnější texturu a vyšší podíl oranžových slupek pro výrobu mýdla ;)

Neutrácejte peníze za exotické doplňky stravy! Lze si takto obohatit třeba smoothie, bábovku, pudink nebo co vás napadne. Trend superpotravin z dovozu nezná kulinářské hranice, takže proč bychom měli my tady přehlížet co nám tu roste doma a má pro nás nepochybně větší přínos a nezkusili s takovou surovinou totéž?! Podobně využívám i kopřivový prášek ;)