Dorty

Datlový RAW dort

29.9.17 ApiAstrum 5 Comments

Na tomhle strašně sladkém, bezlepkovém a raw dortíku si smlsnul na své jmeniny včera můj starší syn Váša. A pěkně venku, když tu máme babí léto! Klasicky kluci nejdřív seškrábali krém a pak jedli korpus. Nechci, ale irituje mě to a skrývám to. Vždyť jsem to přece dělala taky. Jé a sušenky Disco jedlo co dítě, to jiný bizard způsob. Tak se to ale přece nedělá! Ty vtištěný vzory tam máme z dětství všichni a vyplouvají právě když jsme sami rodičem. Chceme je vychovávat jinak, ale ty vzory tam jsou a pořád otravujou...chce to hodně sil, a pak, pak opravdu rodiče rostou s dětmi!
Dortík se dnes dojedl, velká dobrota, i když na mě až příliš sladké, jen z datlí! Krém chutná tak trochu jako karamel. Kupte si 500g měkoučkých datlí do zásoby a až bude chuť, umixujete si ho během chvilky ;)


Korpus:
250g datlí
100g strouhaného kokosu
100g pohankové mouky
1 lžičku perníkového koření

Krém:
250g datlí
2 banány
vanilkový prášek nebo extrakt
hrozinky, brusinky nebo kustovnici na ozdobu

Pokud máte tvrdší datle, namočte je raději přes noc předem. Ve výkonném mixéru připravíme těsto na korpus a natlačíme do dortové formy.  Potom uděláme, opět v mixéru, krém a natřeme ho na korpus. Dáme vychladit do lednice a je hotovo!

5 komentářů:

  1. Raw dort plánuji někdy vyzkoušet :) povedl se ti!

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus, je to rychlé, zdravé a vždycky dobré...

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Edit - předchozí příspěvek nešel opravit.
      Nechápu jak se vám mohl povést světlý vršek, mně vyšel hnědý. Dolů jsem neměla pohanku, dala jsem jemně rozmixované vločky a badyán. Vršek jsem doplnila kakaem, a protože to bylo jako kaše, přidala jsem 200 g rýžové instantní kaše. Je to v ledničce, uvidím zítra.
      Večer jsem vršek ještě polila čokoládovou polevou.
      Druhý den jsem dortík vytáhla z ledničky a ta banánová část byla stále měkká, ovšem poleva praskala. Proto jsem celý dortík obrátila spodkem navrch a teprve to bylo ono. Vršek světlý a vespod čokoláda zafungovala jako oplatka, na které dílky pěkně držely.
      Bylo to mňam a jelikož milujem flacpjacky a zatím jsem je kupovala, díky vašemu povedenému dortíku si s tím začnu hrát.

      Vymazat
  3. Já sama datle moc nemusím, manžel je miluje a chci mu z nich upéct dort k narozeninám za týden, moc děkuji za inspiraci, vyzkouším :) Akorát musím sehnat pohankovou mouku, tu doma nemám.. Hlavně hledám dort, který se v tomto počasí hned neroztopí :) už aby byla oslava za námi, manžel si přál pánskou peněženku , tak snad se mu trefím do vkusu, já jsem z oslav vždy nervozní, aby dobře dopadly.

    OdpovědětVymazat