Grilovaný lilek


Celkem rychlá dobrota! Cukety ještě nemáme tak jsem koupila baklažány ;)


2 lilky
1/3 šálku panenského bio olivového oleje
1/2 citrónu na šťávu
trošku soli
čerstvě namletý pepř
sušená bazalka
2 stroužky česneku
cherry rajčátka
černé olivy
sýr pecorino (vůbec nemusí být ;)

Lilky umyjeme a nakrájíme na 2cm kolečka. Osolíme a opepříme aby se trochu vypotily a nožem do nich mělce naškrábeme jakousi mřížku:


V šálku s olivovým olejem smícháme citrónovou šťávu, bazalku a utřený česnek. Výslednou směsí potřeme lilky a ozdobíme na plátky nakrájenými rajčátky a olivami. Můžeme posypat sýrem (komu nevadí). Grilujeme asi 20 minut. Podáváme s domácím čerstvým pečivem. Já udělala pro změnu italskou focacciu. Recept najdete v následujícím příspěvku ;)

Bezový burčák

Šumivý, voňavý, osvěžující a léčivý nápoj. Takto vyrobíte snadno letní limonádu z jakýchkoliv bylinek (máta, meduňka...) a květů (bez, lípa, tužebník, ale i lístky růže, levandule..). Můžete přidat i pár kousků drobného ovoce (jahody, borůvky, maliny, rybíz...). Místo citrónu zkuste pomeranč, grep nebo limetu a můžete si takto celé léto experimentovat a užívat si svojí domácí osvěžují limču! Pozor ale bude tam trochu alkohol...možná i trochu víc.


5l vody
20 velkých květů bezu
šťáva z 1 citrónu
kousek droždí velikosti ořechu
500g třtinového cukru

Vše společně naložíme drožďové vody. Několikrát denně zamícháme a po dvou dnech scedíme a necháme v lahvích došumět, dozrát, prostě dobře dokvasit. Jinak to bude dost nadýmavé, to ale znamená že tam bude alkohol, tak pozor s podáváním dětem ;) Po 2 dnech po scezení a uložení v lednici se už dá pít. Bezové květy se kvašením mnohem více zhodnocují, a tak počítejte i s účinky bezu jako byliny. Při větší konzumaci (nad 1l) má potopudný, močopudný a projímavý účinek ;)
po scezení
po uležení
 

Bezový sekt s rebarborou

Prý osvěžuje a tiší žížeň. Vzhledem k tomu, že se nechává uležet 2-3 měsíce, a že ho zkouším poprvé, nevím jaké to bude. Záleží na vás jestli vyzkoušíte ;) Když se povede doplním ještě nějaké foto a info :)


Do 8l vody vmícháme 1kg třtinového cukru a šťávu ze dvou citrónů. Přidáme rozstrouhané 2-3 stonky rebarbory nebo asi 100ml kvasného octa a kolem 30ks velkých okolíků černého bezu. Tuto směs necháme odstát na teplejším tmavém místě doma a minimálně dvakrát denně promícháme. Je to opravdu nutné jinak se na povrchu udělá plíseň! Po 24h scedíme přes pláténko do lahví s patentním uzávěrem nebo korkem a uskladníme na asi 2-3 měsíce. Teprve potom je sekt připraven k pití. Na druhou stranu ale pokud ho budete skladovat příliš dlouho, zoctovatí. Stejným způsobem se dá připravit i sekt z lipových květů.

Makový olej podle Jakoba Lorbeera

Narazila jsem na něj v Knize osvědčených bylinkových receptů od Siegrid Hirsch a musela ho samozřejmě zkusit. Používá se vnitřně na uklidnění nebo vně na bolestivé klouby a k ošetření jizev.


Nádobku naplníme asi z 1/3 kvalitním bio slunečnicovým olejem (všimněte si, že je čirý, ne nažloutlý jak se prodává v plastových lahvích...) a vezmeme si jí s sebou na sběr okvětních lístků. Jsou totiž velmi jemné a neustály by nejspíš cestu domů. Opatrně otrháme a vkládáme přímo do oleje. Nejlepší čas ke sběru je kolem 10h dopolední. Doma ještě doplníme olej, uzavřeme a necháme odstát na slunci. Makový olej je hotový, když se zabarví dokrvava. Trvá to několik dní i déle. Podle množství květů samozřejmě. Přefiltrujeme a uskladníme na tmavém chladnějším místě.

Chřestový gratin

Jó chřest, alespoň jednou v sezóně ho musím mít ;) Celkem obyč jídlo, ale dobrota. Děti brambory milují!


2 kg brambor
8ks karotek
500g zeleného chřestu
sůl, pepř
200ml rostlinné smetany
200ml rostlinného mléka
3 stroužky česneku
2-3 vejce

Do vymazaného pekáče vrstvíme postupně plátky brambor, karotky a nakrájený chřest. Zakončíme vrstvou brambor a zalijeme rozředěnou smetanou s utřeným česnekem a rozkvedlanými vejci. Zapékáme asi hodinu při 200°C.


Petrželové smoothie s melounem

Chuťová kombinace super jen mě trochu mrzí ta barva. Aneb když se tluče červená se zelenou ;)


600g dužiny vodního melounu
1 svazek čerstvé petrželky
200g salátové okurky (hadovky)
150ml vody
šťáva z 1 citrónu

Melounovou dužinu zbavíme co nejvíce semínek, petrželku propereme a vše společně rozmixujeme. Ozdobíme snítkou petrželky a ihned podáváme.

Mrkvový olej pro pěkné opálení

Tento mrkvový olej (macerát) lze považovat za zkrášlující (opálení prodlužující) ale i za lék na různé kožní problémy. Obsažené karoteniody zlepšují obranou schopnost kůže a její regeneraci. Vyhlazuje vrásky a pomáhá na kruhy pod očima. Mám zkušenost jen s kupovaným, přiznávám že tento dělám poprvé tak se ještě uvidí ;)


panenský bio olivový olej
domácí nebo bio mrkev či karotka

Mrkev očistíme a najemno nastrouháme. Naplníme vybranou skleničku a zalijeme olejem. Zavřeme a ponecháme 5 týdnů při pokojové teplotě, pokud možno každý den obsah protřepeme. Hotový olej přecedíme přes pláténko a uskladníme nejlépe v tmavé skleničce na chladnějším místě.