Kořeněná rajčatová polévka s lichořeřišnicí

Moc dobrá! Pokud máte velkou úrodu rajských tak není co řešit... Navíc je proti parazitům, díky hřebíčku a lichořeřišnici, takže další dobrý důvod si jí uvařit ;) A kdo rád ostré, podávejte s několika kapkami oleje z chilli jadérek.


1kg rajčat
2 cibule
mořská sůl
4 stroužky česneku
4 kuličky pepře
4 hřebíčky
1 lžičku kmínu
1 lžičku kuliček koriandru
2 lžíce ghí, másla nebo slunečnicového oleje
2 bobkové listy
miska květů a listů lichořeřišnice
rýžová smetana

V hrnci orestujeme nakrájenou cibuli a česnek, osolíme a přidáme v hmoždíři podrcené veškeré koření. Dobře promícháme a asi minutku necháme společně restovat. Pak vložíme nakrájená rajčata a podlijeme skleničkou vody. Po asi 5 minutách varu stahneme z ohně a rozmixujeme ponorným mixérem. Podáváme s čerstvou lichořeřišnicí a smetanou.

Cuketová polévka

Jedna z těch jednoduchých, obyčejných, ale překvapí svojí výbornou chutí ;) Každého!


1 cibule
2 lžíce oleje,  másla nebo ghí
mořská sůl
3 mrkve
4 brambory
1 veliká cuketa (asi 1kg)
2l vody nebo zeleninového vývaru

rýžová smetana
snítky bazalky

V hrnci orestujeme nakrájenou cibuli, osolíme a přidáme nahrubo nastrouhané brambory a cuketu a najemno nastrouhanou mrkev. Promícháme s cibulkou a zalijeme horkou vodou. Vaříme do změknutí zeleniny, je to chvilka, a pak rozmixujeme ponorným mixérem. Podáváme s rostlinnou smetanou a čerstvými bylinkami.

Borůvkový koláč s tvarohem

Jeden zapomenutý recept :( tak snad se bude ještě hodit...


2 hrnky celozrnné špaldové mouky
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
1 hrnek rýžového mléka
1 vejce
50ml agávového sirupu
125ml slunečnicového oleje

2 měkké tvarohy ve vaničce
agávový sirup
vanilkový extrakt
5 lžiček kukuřičného škrobu

300g borůvek
100g plátků mandlí

Suroviny na těsto smícháme v míse a nalijeme na velký plech s papírem na pečení. Tvaroh v jiné míse vyšleháme se sirupem, extraktem a škrobem a opatrně rozetřeme na těsto. Posypeme borůvkami a plátky mandlí. V troubě vyhřáté na 175°C pečeme asi 45 minut, záleží na výšce těsta.




Měsíčková mast

Za jasného a slunného počasí (jako dnes :) se sbírají květy měsíčku. Jen tak má největší účinek. Ostatně když je pod mrakem květy se stejně neotevřou a nejsou vhodné pro sběr. Pokud zůstávají zavřené celý den, můžete předpokládat déšť. Takový dočasný letní barometr ten měsíček ;)
Měsíček ve formě masti čistí, podněcuje krevní oběh a napomáhá hojení ran. Doporučuje se na ekzémy, záněty kůže, omrznutí, jizvy, vředy, křečové žíly, popáleniny, plíseň nohou... Výroba masti je snadná a když k tomu ještě může každý sám ovlivnit jaké tuky použije... přece víte, že kosmetická vazelína je z ropy a její hojivý účinek spočívá pouze v tom, že ránu utěsní proti průniku mikrobů a vysychání rány. Vazelína nemá žádný lékařský účinek! Masti jsem si vyrobila rovnou velký kelímek, asi 250ml, využijeme ji po celý rok a celá rodina, rozhodně! Letos mám totiž hodně měsíčku a skoro žádný heřmánek.....samovýsevy jsou vždycky překvapení a milá změna. Takže letos měsíčková! :)


40g včelího vosku
120g kokosového oleje
120g extra panenského bio olivového oleje
1/2l čerstvých okvětních lístků měsíčku (komu se nechce tak lze i z celých květů, z lístků je ale mast čistší)

Ve vodní lázni rozehřejeme tuky a vložíme měsíček. Asi 15 minut zahříváme a průběžně promícháváme, doplňujeme i vodu pod nádobou, kde máme suroviny.  Potom odstavíme, zakryjeme a necháme přes noc vychladnout. Druhý den opět zahřejeme ve vodní lázni a propasírujeme přes čisté plátno. Plníme do sklenic nebo kelímků s dobrým uzávěrem.
 

Meruňkovo-mrkvový crumble

Dobrota, dobrota a zase jenom dobrota! Drobivá dobrota ;) Miluju jakkoliv zapečené vločky. Meruňky letos opět kupujeme, omrzly... ale mrkvev ta je pěkná domácí. Pěkná je i dávka karotenů v tomhle jídle, taková zase příprava na sluníčko ;)


1kg meruněk
3 nastrouhané mrkve nebo karotky
trochu vody
nic nebo max 2 lžíce třtinového cukru nebo libovolného sirupu
hrst hrozinek
hrst brusinek
mletá skořice

150g ovesných vloček
70g slunečnicového semínka
70g lněného semínka
2 lžíce ghí nebo kokosového oleje
2 lžíce třtinového cukru nebo libovolného sirupu

Meruňky opláchneme, vypeckujeme a nakrájíme. Mrkev umyjeme a najemno nastrouháme. Rozprostřeme je společně do zapékací nádoby, trošku podlijeme vodou a osladíme. Zasypeme hrozinkami a brusinkami, lehce poprášíme mletou skořicí a dáme zapékat asi 25 minut při 175°C do trouby. Mezitím si připravíme posyp. Vše společně rozmixujeme a na zapečené meruňky s mrkví rozdrobíme. Zapékáme dalších asi 25 minut. Můžeme podávat s bílým jogurtem.

Cuketové placičky s lichořeřišnicovým tzatziky

Cukety rostou neskutečným tempem. Už jsem sklidila i tři velké dýně. Jó deštivé léto má něco do sebe. Trávník sice nestíhám sekat, ale všechno to jinak krásně bují a plodí. Taková divočina.
Tyto cuketové placičky jsou vcelku rychlé a s tzatziky moc dobré. Ozvláštnila jsem ho lichořeřišnicí, která je teď u nás na zahradě ve svěží kondici ;)


200g celozrnné špaldové mouky
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
250ml rýžového nebo jiného rostlinného mléka
2 domácí vejce
600g nahrubo natrouhané cukety
slunečnicový olej na smažení

250g bílého jogurtu
1 salátová okurka (nahrubo nastrouhaná)
1/2 citrónu na šťávu
bylinková sůl
miska čerstvých listů a květů lichořeřišnice (nasekaných)

Suroviny na těsto dobře promísíme a necháme odpočinout. Potom na rozpáleném oleji smažíme placičky z obou stran. Necháme okapat na ubrousku a podáváme s tzatziky.

Datlové raw sušenky

Jsou jednoduché a rychle připravené. Třeba pro návštěvu nebo na výlet a hlavně takovéto zdravější mlsání dodá tu správnou energii dětem ;) Recept je podobný datlovým kuličkám, které dělávám hlavně  o Vánocích.


Recept je úplně jednoduchý. Do výkonného mixéru vložíme stejné množství datlí a libovolných oblíbených semínek nebo ořechů. Stejným množstvím myslím objemově ne váhově, tedy miska, hrnek apod.... Také pro fajnšmekry je dobré přidat nějaký "super" prášek třebas z macy, kakaa, kopřiv.... Rozmixujeme a vytvarujeme buď kuličky nebo placičky, podle toho na jakou příležitost to děláme. Mě urychlila dost práci silikonová formička na mydélka ;)
Moje variace:
Světlé sušenky: datle a kešu s kokosem
Tmavé sušenky: datle a dýňové semínko se slunečnicovým + kakao