Dnešní celkem rychlovka do ruky nebo s sebou ;)
150g quinoy
500ml zeleninového vývaru
1 cibule
2 stroužky česneku
kousek čerstvého zázvoru
2-3 mrkve
1 paprika
250g žampionů
200g uzeného tofu
olivový olej
sůl, pepř
4 celozrnné tortilly
4 lžičky harissy
3 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 citrónu
Quinou propláchneme horkou vodou a v nové osolené vodě nebo zeleninovém vývaru dáme vařit podle návodu na obalu. Asi 15-20 minut pak se odstaví a nechává ještě dojít pod pokličkou.
V pánvi na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nastrouhaný zázvor, sůl a pepř. Vložíme nakrájené žampiony, tofu a papriku, nastrouhanou mrkev, necháme změknout. Směs promícháme s uvařenou quinoou.
Připravíme si dresink. Dohladka v misce promícháme harissu s olivovým olejem a citrónovou šťávou. Vmícháme do směsi.
Wrapy pokryjeme quinoovou směsí a pevně zavineme. V půlce je překrojíme a ještě teplé podáváme.
Dá se také udělat s griotkou, marmeládu můžete ještě proložit nalámanou čokoládou při nalévání do sklenic. Je to delikatesní! Za inspiraci děkuji paní Marice alias @marcucuna ;)

1,5kg třešní (vypeckovaných)
500g třtinového cukru (podle chuti třešní)
1,5 cironu
15g jablečného nebo citrónového pektinu
špetka mletého kardamomu a badyánu
vanilkový extrakt
portské / griotka
Předem
si připravíme sklenice a víčka-pečlivě je umyjeme a vyvaříme. Do hrnce
dáme vařit vypeckované třešně, cukr,
šťávu z citronu, koření a pektin.
Rozvařujeme asi 15 minut, v závěru přidáme alkohol a chvilku svaříme .
Nakonec můžeme plody trochu pomačkat šťouchadlem. Hlavně posbíráme pěnu vzniklou vařením. Horkou hmotou plníme skleničky,
zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 minut.
Tak na tomhle si pochutnáte! Jak masaři tak odpůrci čočky ;) Jídlo je vydatné, spíš tak do zimy, ale my jsme o víkendu makali, a i v tom dusnu nám jídlo bodlo, takže tak :) Myslím, že zrovna dnes by se do toho počasí takové taky hodilo.
Nebědujme nad počasím (vždyť vydatný déšť je celé jaro tak potřeba) a užívejme si ho, takové jaké je a každý den! Koukněte na děti, ty to přesně tak mají a umí :)
2 cibule
olej / ghí
150g žampionů
1 pórek
4 nahrubo nastrouhané mrkve
1/2 nahrubo nastrouhaného celeru
2 konzervy loupaných rajčat
tymián, dobromysl apod. podle sebe ;)
sůl, pepř
5 lžic balzamikového octa
400g horské čočky (Berglinsen v DM)
V hrnci na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, s žampiony a pórkem. Později přidáme čočku, mrkev a celer, zalijeme rajčaty a okořeníme (bylinky, sůl, pepř a ocet). Podlijeme ještě asi 1,5 litrem zeleninového vývaru nebo vodou. Vaříme asi 25 minut na středním ohni a občas zamícháme.
800g celozrnné pšeničné mouky
2 lžičky soli
pepř
1 lžička mleté kurkumy
500ml minerální nebo filtrované vody
2 vejce
Dáme si vařit osolenou vodu do velkého hrnce. V míse promícháme suché suroviny a pak postupně zapracováváme vejce a vodu. Důkladně těsto hněteme vařečkou dokud není měkké, ale lepivé konzistence. Jako u halušek. Těsto pak postupnědo hrnce buď protlačujeme přes "haluškovač" nebo seškrabujeme z prkénka nožem do vroucí vody. Špecle které vyplavou ihned vylovíme děrovanou naběračkou a ideálně ještě propláchne pod tekoucí vodou.
Bylinkové oleje jsou milým dárkem a také chutným obohacením salátové kuchyně. Estragon moc nepoužívám, ale mám ho už několik let a letos spousta jiných bylinek nevyšla, tak na něj přišla řada. Je to velmi oblíbené salátové koření hlavně ve Francii. Chuť a vůně estragonu je typická, ale jemná. Proto doporučuju použít raději čistý slunečnicový olej, protože ten olivový by svým aroma estragon dost přehlušil...
1 díl nasekané čerstvé petrželky
2 díly nasekaného čerstvého estragonu
bio slunečnicový olej
Smíchané bylinky vložíme do čisté sklenice se širším hrdlem a zalijeme olejem tak, aby byly ponořené. Uzavřeme sklenici a necháme na suchém chladnějším místě 2 týdny. Občas zamícháme nebo sklenicí zatřepeme. Hotový voňavý olej scedíme do čisté láhve a můžeme vložit i jednu snítku estragonu na ozdobu. Použité bylinky buď vyhodíme nebo ještě zužitkujeme do míchaných pokrmů nebo směsí, ovšem podle jejich stavu ;)
Jde v podstatě o něco jako třešňovou bublaninu po francouzsku. Některé ingredience jsem pozměnila na nutričně "zajímavější" ;) Měl by být tradičně s nevypeckovanými třešněmi, protože pecky uvolní pečením typické aroma. Mám ale radši koláč bez pecek a pro děti je to vhodnější...
asi 1kg třešní
40g konopné mouky
40g mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí
3 lžíce kokosového cukru
2 lžíce vanilkového extraktu
4 vejce
360g kefíru nebo i bílého jogurtu
špetka soli
citrónová kůra
Ze surovin vymícháme řídké těsto a nalijeme do vymazané nízké koláčové formy. Hustě poklademe třešněmi a při 175°C pečeme 50-60 minut.
Originál clafoutis je žluťoučký, já už jsem si však zvykla, že používáním tmavých, výživnějších, sladidel těsto takové nikdy nebude. Tady navíc s konopnou moukou, která je také tmavší...
Stříhala jsem už květní stvoly česneků, aby palice v zemi nepukly a byly dobře skladovatelné. Rozhodně tuto lahůdku nevyhazujte na kompost nebo zvířatům, nasekané se dají skladovat i v mrazáku. Hodí se do různých zeleninových směsí, kterým dodá svěží česnekové aroma a chuť!
Prebiotická směs jsem to nazvala pro množství zeleniny, která je tou nejlepší potravou pro naší probiotickou kulturu ve střevech. Je to potrava pro užitečné bakterie a dobře se po ní množí. Mezi prebiotika se řadí všechny cibule, česneky, pórek, pažitka....ale i topinambur, vodnice, ředkve a čekanka, zkrátka zelenina štiplavé někdy až pálivé chuti.
A čirok jsem zkusila poprvé! Je to další vhodná potravina pro bezlepkáře nebo jen pro odlehčení. Použijete ho stejně jako pohanku, jáhly, rýži apod. ;)
SMĚS:
2 červené cibule
2 lžíce oleje
sůl, pepř
1 pórek
miska nakrájených česnekových stvolů
500g čiroku
ZÁLIVKA:
1 cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce hummusu nebo jen uvařené cizrny
1 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce vinného octa
1 lžíce shoyu nebo tamari
špetka cukru
sůl, pepř
100ml olivového oleje
Čirok si předem uvaříme podle návodu na obalu.
Pórek a česnekové květní stvoly mírně orestujeme na osmahlé cibulce. Jen do změknutí, aby se zachovala zelená barva!
Suroviny na zálivku společně rozmixujeme.
Podáváme s čerstvým salátem nebo zeleninou a posypané pažitkou ;) Dobrou chuť!
Na mém blogu najdete i jiné recepty s česnekovým květním stvolem ;)
Dneska je opět parno, a takový třešňový nanuk z domácích surovin přijde k chuťi a vhod! Hlavně dětem. Zkuste je také, jsou moc dobré. Záleží tedy hodně na chuti třešní. U nás jsou teď tak akorát a za týden budou už v maximální zralosti. Pak ale můžou mít i tyhle ranné třešně červíky, navíc stačí jedna bouřka nebo nálet špačků..... Tak neotálejte s česáním ;) U nás už jede i sušička :)
200g vypeckovaných třešní
100g bílého jogurtu nebo kefíru
šťáva z 1/2 citrónu
1-2 lžičky medu
Vše rozmixujeme v mixéru a nalijeme do tvořítek na nanuky. Necháme několik hodin mrazit.