Cuketová polévka s rajčaty

Pokud nevíte co s přerostlou cuketou moc doporučuju tuto polévku! Zvládne jí uvařit každý a je rychlá. Můžete přidat při servírování na ozdobu ještě nakrájené čerstvé chilli, kdo máte rád ostřejší. Skvěle se tam hodí! Letos jich mám opravdu velké množství, že ještě ani nevím co s nimi udělám, zatím se ale vůbec nezabarvují...


1 velká přerostlá cuketa
1 velká cibule
olivový olej
150g červené čočky
5 rajčat
2 lžíce curry
1/3 lžičky mletého římského kmínu
špetka chilli
sůl a pepř
2l horké vody nebo zeleninového vývaru

Na oleji necháme změknout nakrájenou cibuli, osolíme a přidáme koření. Když se rozvoní vložíme nakrájenou cuketu a rajčata, přisypeme čočku. Promícháváme důkladně s kořením a cibulí, a když se začně směs přichytávat, podlijeme horkou vodou nebo vývarem. Vaříme do změknutí a poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Částečně nebo dohladka, podle gusta.

Okurky nakládačky podle rodinného receptu

Máme rádi kyselejší a kořeněné okurky. Z těch kupovaných mám nejradši Znojemské, ty pidi nejmenší :) Ale ta cena!!! Mno takové jsem sice na zavařování neměla, ale chutnají přesně tak, jak si pamatuju od dětství. Recept od mojí babičky ;)


10kg okurek vcelku = asi 30 sklenic (záleží na velikosti, malé jsou skladnější ;)
10kg okurek překrojených = asi 25 sklenic

Nálev (pro asi 20 klasických okurkových sklenic):
3,8l vody
1,2l octa
160g himalájské soli
100g třtinového cukru

Nálev v hrnci svaříme a mícháme do rozpuštění surovin.

Do sklenic (čistých, případně vyvařených):
2 kuličky černého pepře
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
1/3-1/2 lžičky hořčičného semínka
1/3-1/2 lžičky černého hořčičného semínka
mrkev
křen
cibule
kopr (nať i květ)

Okurky vykoupeme a očistíme kartáčkem. Necháme vcelku nebo nakrájíme, podle velikosti a tvaru a srovnáme je dobře do připravených sklenic s kořením a zeleninou, ať se jich vejde co nejvíc. Každou sklenici zalijeme svařeným nálevem, lákem, tak aby byly všechny okurky ponořené. Pevně uzavřeme víčky a sterilujeme při 85°C 25 minut.

Broskvový kompot s aronií

Další zpracované ovoce do sklenic letos byly broskve. Ty je potřeba zpracovat nejlépe hned. Strašně rychle se kazí!


broskve (dobře zralé, ale ještě pevné)
bobuly aronie
třtinový cukr
čisté sklenice

Broskve opláchneme, zbavíme stopek a opatrně vypeckujeme. Srovnáme je dobře do sklenic (ať se jich vejde co nejvíc) a prokládáme aronií. Přidáme lžičku cukru do každé sklenice a zalijeme horkou vodou. Pevně uzavřeme víčky a sterilujeme při 85°C 25 minut.

Švestkový kompot se skořicí

Tak se teď činím vším tím sklízením, zpracováváním, ale i zaléváním a čistěním záhonů, semenaření...do toho užíváním léto s klukama, koupání, výlety atd., že mi nezbývá sil a času na sdílení všeho co bych chtěla. Věnuju se i dalším projektům pro naší vesnici, pořád ale dělám jen to co chci a dává mi smysl. Jen tak nám totiž naše konání neubírá sil, právě naopak! Takže se omlouvám, že Vás teď tak často neinspiruji a nejsem sdílná ;)
Užívejte léto plnými doušky a zpomalte! V tom vedru, které mě mimochodem strašně baví a vždycky bavilo, to snad ani jinak nejde :)
Výsledky mého zavařovacího maratonu najdete právě na blogu, švestky a broskve...ted už i okurky :) Myslím, že až se u nás zima zeptá.... Zkrátka ten vložený čas bude teprv pak oceněn! Jsem za tu naší zásobičku vždycky ráda, že jí máme.
Kdo už máte po ovoci tak zkuste třeba za rok. Méně časově náročná je metoda raw kompotování, tzv. zavřeniny. Postup jsem už popisovala v příspěvku zde ;)


švestky (dobře zralé, ale ještě pevné)
třtinový cukr
tyčinky skořice
čisté sklenice

Švestky opláchneme, zbavíme stopek a vypeckujeme. Srovnáme je dobře do sklenic (ať se jich vejde co nejvíc) , tak že je skládáme přes sebe okolo uprostřed postavené kůry skořice. Přidáme lžičku cukru do každé sklenice a zalijeme horkou vodou. Pevně uzavřeme víčky a sterilujeme při 85°C 25 minut.

Mast z rýmovníku

Rýmovník, molice nebo taky moud ;) pěstuju ráda. Je nenáročný, pěkný a k tomu užitečný. Teď mám rostliny od jara venku a krásně se rozrostly. Bylo je ale potřeba už trochu zkrotit. Řízky jsem zakořeňovala už na jaře a spoustu jich rozdala....sušit se s valným úspěchem nedá :( Sirupů a jiných už máme dostatek, a tak vám poradím jak na léčivou mast z rýmovníku ;)


čerstvé listy rýmovníku (omyté a suché!)
domácí vege vazelína/masťový základ (6:1 lžic slunečnicového oleje a včelího vosku)

Vazelínu si vyrobíme tak, že olej a vosk rozehřejeme ve vodní lázni. Lístky rýmovníku navrstvíme do čisté sklenice a rozehřátou a spojenou tekutinou (vazelínou) zalijeme. Necháme 24h odstát. Druhý den obsah sklenice ve vodní lázni opět rozehřejeme a scedíme do nádobky na krém. 
Skladuju v chladu, protože se do masti uvolní i část tekutiny z listů (sedlina na dně masti) a ta způsobuje větší kazivost!
Mast budu používat na promazávání hrudníku při potížích s průduškami, hlavně u dětí, a k masážím chodidel při nachlazení. Je také vhodná na promazávání vysušené kůže, při lehkých popáleninách nebo kožních zraněních.

Bezlepkový kořeněný švestkový koláč s konopným proteinem

Sušší, ale kompaktní bezlepkový korpus obohacený konopným proteinem skvěle doplní velké množství dobrých švestek. Moje improvizace a obměny podle jednoho dnes už retro časopisu z roku 1985 :) Po mamce :) Nápadů na zpracování ovoce je tam tolik, že ho stále schraňuju!


60g agávového sirupu
60g ghí nebo másla
3 vejce
300g kukuřičné mouky
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
1 lžička perníkového koření
2 lžíce konopného proteinu
asi 200ml rýžového mléka
vanilkový prášek, cukr nebo extrakt

švestky
mletá skořice
mandlové plátky nebo drť

Utřeme společně sirup, změklý tuk a žloutky. Do vzniklé pěny postupně přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva, proteinem a kořením střídavě s mlékem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháváme postupně se zbylou moukou. Těstem naplníme vymazanou formu na koláč, vytvoříme okraje a poklademe vypeckovanými švestkami. Zasypeme skořicí a mandlemi. V dobře vyhřáté troubě na 175°C pečeme asi 30-40minut.

Meruňková zmrzlina

Výtečná a prostá, jen ze dvou ingrediencí! Bez cukru, mléčných výrobků..ani jejich náhražek. Prostě jednoduše, není co dodat ;) Určitě vyzkoušejte!


meruňky
banány (zmrazené)

Ovoce dávám v poměru 1:1. Banány večer předem oloupeme a dáme do mrazáku. Druhý den je vložíme do mixéru s vypeckovanými meruňkami a vyšleháme do hladkého, lehce zmrzlého pyré. To přendáme do misky a dáme zmrazit.
Pokud se vám to podaří, zmrzlina bude nadýchaná a půjde dobře nabírat i kopečkovačem. Takovou ale vyrobíte pouze několikerým postupným mixováním v první asi hodině zamrzávání. Mě se ovědčilo tímto se zbytečně nestresovat a zmzlinu před podáváním na 30-60 minut vyndat (samozřejmě je to podle množství k rozmrazení, menší nádobka-méně času ;), pak jde dobře nabrat i kopečkovačem na zmrzlinu. Užívejte léto!