Ostře nakládaný hermelín
Ne že bych si na tohle potrpěla, ale dobře naložený hermelín, ještě k tomu s chilli bude myslím dobrý jedlý dárek pro většinu chlapů... ;)sambal oelek (asi 50ml)
6 malých hermelínů
4 chilli papričky
cibule
česnek
pepř celý
celé nové koření
bobkový list
asi 500ml slunečnicového oleje
Sambal oelek promícháme s utřeným česnekem a namažeme rozkrojné sýry. Opět slepíme a vložíme do sklenice. Prokládáme kořením a chilli papričkami. Nakonec zalijeme olejem tak, aby byl sýr ponořený. Uzavřeme a necháme uležet několik dnů v lednici.
Sušené citrusové dekorace
Tyto krásné přírodní dekorace příjemně ovoní celou místnost a snad nikdy se neokoukají ;) Sama je mám už léta v oblibě a vždy, když je někde vidím na prodej říkám si co lidé, hlavně ženy dnes vlastně během adventu tvoří. Citrusové dekorace si snadno připravíte sami a tak jsem se rozhodla vás inspirovat ;)PS: letos jsem si udělala mezi okny naší chalupy trochu přírodní výzdoby a jsem z ní nadšená! (starý červený manšestr, poklady z lesa a pár věciček co se doma našly...jo a minisvětélka, které dostanete i do lahve ;)
K sušení plátků nařežeme cca max. 5mm tlusté kolečka. Ne zase moc tenká! Rozprostřeme na papír na pečení a plech nebo na talíř a sušíme na topení, u kamen, v troubě na 50°C nebo v sušičce. Já doporučuju ty první dvě metody. Krásně to provoní místnost! Pokud je budeme sušit zavěšené v prostoru musíme počítat s tím, že se pokroutí. Někdo si je čerstvé věší přímo na stromeček, je to jako potpourri.
Menší plody mandarinek můžeme sušit celé. Ozdobně nařízneme kůru nebo část přímo vyřízneme a usušíme u kamen nebo na topení. Tady bych doporučila po nařezání umýt. Stalo se mi, že šťáva zaschla na kůře a nevypadalo to dobře takové hnědé skvrny.
Celé plody, nejlépe menších pomerančů (ty na džus) můžeme také ozdobně vyřezat. Obdobně jsem letos vyřezávala dýně. A čím? Mám doma sadu na linoryt, který jsem ještě nezkoušela a tak s tím dloubu do ovoce :)
A jak děláme s dětmi ozdoby vykrajované z kůry citrusů pro inspiraci zde.
Píšu o semínkovně
O semínkovnu u nás ve vsi se zajímá čím dál více lidí i v okolí a to je skvělé! Zaujala totiž i redakci ze sousední vesnice, a tak můj příspěvek, povídání o tom co to semínkovna je a jak funguje, ale třeba i pěkné počtení o našem zámku v Domousnicích najdete v jejich novém Zpravodaji. Celý naleznete zde.Išlské dortíčky
Podle rakouského lázeňského města Bad Ischl. Moje poslední letošní klasika, kterou někdo dělá i dvoupatrovou proloženou ještě marmeládou. Nebo z kakaového těsta s citrónovou polevou. Ani nevím co je vlastně originál, každopádně toto je rodinný recept s mými obměnami ;)150g domácího ghí (nekupujte, je to strašně drahé! jak ho vyrobíte se dočtete zde ;)
50g mletých ořechů
50g třtinového cukru
1 žloutek
citrónová šťáva
Náplň: ořechové máslo podle vaší obliby a chuti
Poleva: kakao, agávový sirup, kokosový olej
Ze surovin vypracujeme tešto, vyválíme tlustší placku a vykrájíme různé tvary. Upečeme při 175°C lehce dorůžova. Vychladlé slepíme ořechovým máslem a dáme do lednice zatáhnout. Po pár hodinách můžeme namáčet v čokoládě, připravené ve vodní lázni a dozdobit ořechem.
Vánoční stromky
Krásné adventní tvoření pro děti cca od 4 let. Procvičí si skládání papíru, stříhání, lepení a zručnost při natahování příze jako řetězu. Tohle nás spolu bavilo a i se líbilo, takže přidávám po delší době zase něco do kategorie tvoření s dětmi ;)Pokud by to nebylo jasné z foto postupu ptejte se v komentářích ;) Vycházeli jsme z papíru o velikosti A4. Potřebujete nůžky, lepidlo, příze a případně nějaké třpytky (syn si je nekompromisně prosadil :)
Inspirovala jsem se na http://krokotak.com/
Papír si položíme na šířku, přehneme napůl a k této ose ohneme oba horní rohy. Dolní pruh odstřihneme. |
Papír v ose přeložíme napůl a k centrální úhlopříčce ohneme pravý i levý roh. |
Dolní cípy přilepíme každý k jiné straně. |
Z odstřižku vytvoříme kmen a slepíme. |
Tužkou si naznačíme kde budeme nastřihovat drážky pro přízi. |
Kokosové cukroví ze strojku
Letos mi při mletí ořechů, po staru v mlýnku, skvěle pomáhal syn a vzpomněla jsem si, jak jsem jako dítě ráda asistovala při výrobě tohoto cukroví. Pro tu změnu od vykrajování a plnění formiček.Takže hlavně pro syny klasika....cukroví není dokonalé, dělaly ho děti a pěkně jsme si to spolu užili ;) Jinak upekla jsem šest klasických druhů s výživnějšími surovinami, které už mám na blogu v cukroví Chystám se ale ještě na dva možná tři nové raw a to se určitě podělím o recepty ;) Už pár let jsem tolik druhů nedělala, nevím co mě to popadlo, snad že chci dát výslužku taky tátovi a strejdovi...chlapům, který by potřebovali ženskou jako sůl! Tak snad je trocha domácího potěší :)
50g třtinového cukru
100g strouhaného kokosu
200g másla nebo ghí
2 žloutky
vanilkový extrakt
Ze surovin vypracujeme tešto. Z mlýnku vytlačujeme těsto v různých tvarech a profilech. Tyčinky, věnečky, podkovy...jak umožná pružnost těsta. Záleží také na použitém kokosu. Obecně ale bývá toto cukroví lámavější, křehčí na manipulaci...
Upečeme při 175°C lehce dorůžova. Vychladlé namočíme nebo zacákáme čkoládovou polevou, kterou připravíme ve vodní lázni:
kakao
kokosový olej
agávový sirup
Posypeme ještě strouhaným kokosem a uložíme do lednice zatuhnout.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)