Co to je? A na co to je? Po vylisování bobulí rakytníku mi vždycky zbyde velká miska pokrutin (slupky s jadérky). Jelikož je v tom "odpadu" ještě přemnoho živin rozhodla jsem se k dalšímu zpracování i vzhledem k pracnosti česání bobulí. Maximální zužitkování!
Rozprostřeme pokrutiny na velký plech a dáme ke kamnům nebo na topení. Do dvou dnů dokonale proschnou. Průběžně je ale několikrát promneme rukama. Před rozmixováním znovu důkladně promneme, abychom se zbavili větší části semen. Jsou hodně tuhá. Přesto mi jich tak třetina v obsahu zůstala, ale to už nevadí - slupky převažují. Pokud prášek použijete jen jako potravinu semínka bych nechala všechny, já chtěla ale jemnější texturu a vyšší podíl oranžových slupek pro výrobu mýdla ;)
Neutrácejte peníze za
exotické doplňky stravy! Lze si takto obohatit
třeba smoothie, bábovku, pudink nebo co vás napadne. Trend superpotravin z dovozu nezná kulinářské hranice, takže proč bychom měli my tady přehlížet
co nám tu roste doma a má pro nás nepochybně větší přínos a nezkusili s takovou surovinou totéž?! Podobně využívám i kopřivový prášek ;)
Tak už jste nachystaní :) Mám tu pro vás rychlovku! Pokud máte doma vlašské ořechy a datle dá se velmi rychle udělat raw dobrota v podobě kuliček nebo třeba včelích úlů. Náplň jsem nedělala, zvolila jsem tu nejmenší formičku, a bezlepkový piškot také nemusí být vůbec...
1,5 hrnku datlí
1 hrnek vlašských ořechů
1lžíce vanilkového extraktu
1 lžíce kokosového oleje
Datle a ořechy umeleme ve strojku (ručním mlýnku). Trochu práce, ale je to stejně nejlepší. Do směsi přidáme extrakt a olej a dobře prohněteme.
Malými kousky těsta plníme formičky nebo tvoříme kuličky. Necháme zatuhnout v lednici. Ať se vydaří! Samozřejmě i celé Vaše Vánoce ;)
Pokud vydlabete velkou dýni a semínek na příští sezónu máte už nadbytek můžete zkusit stejně jako já tuhle křupavou dobrotu. Semínka i se slupkou se totiž dají vcelku snadno proměnit na výbornou pochoutku!
Semena očistíme od zbytečných vláken, propláchneme a povaříme asi 30 minut v silněji osolené vodě. Pak scedíme, propláchneme a rozprostřeme na utěrku, aby lehce oschly. V tuto chvíli se dají krásně vyloupnout jadérka a je to mňamka!
Dáme si vyhřát troubu na 200°C. V misce smícháme semena s trochou oleje a uzenou paprikou. Můžeme ještě použít bylinkovou sůl pokud jsou málo slané. Pečeme na velkém plechu 30 minut, v polovině času promícháme, aby se opekly ze všech stran!
Ne že bych si na tohle potrpěla, ale dobře naložený hermelín, ještě k tomu s chilli bude myslím dobrý jedlý dárek pro většinu chlapů... ;)
1 palice česneku
sambal oelek (asi 50ml)
6 malých hermelínů
4 chilli papričky
cibule
česnek
pepř celý
celé nové koření
bobkový list
asi 500ml slunečnicového oleje
Sambal oelek promícháme s utřeným česnekem a namažeme rozkrojné sýry. Opět slepíme a vložíme do sklenice. Prokládáme kořením a chilli papričkami. Nakonec zalijeme olejem tak, aby byl sýr ponořený. Uzavřeme a necháme uležet několik dnů v lednici.
Tyto krásné přírodní dekorace příjemně ovoní celou místnost a snad nikdy se neokoukají ;) Sama je mám už léta v oblibě a vždy, když je někde vidím na prodej říkám si co lidé, hlavně ženy dnes vlastně během adventu tvoří. Citrusové dekorace si snadno připravíte sami a tak jsem se rozhodla vás inspirovat ;)
PS: letos jsem si udělala mezi okny naší chalupy trochu přírodní výzdoby a jsem z ní nadšená! (starý červený manšestr, poklady z lesa a pár věciček co se doma našly...jo a minisvětélka, které dostanete i do lahve ;)
K sušení použijeme menší pomeranče, mandarinky, citróny nebo limetky.
K sušení plátků nařežeme cca max. 5mm tlusté kolečka. Ne zase moc tenká! Rozprostřeme na papír na pečení a plech nebo na talíř a sušíme na topení, u kamen, v troubě na 50°C nebo v sušičce. Já doporučuju ty první dvě metody. Krásně to provoní místnost! Pokud je budeme sušit zavěšené v prostoru musíme počítat s tím, že se pokroutí. Někdo si je čerstvé věší přímo na stromeček, je to jako potpourri.
Menší plody mandarinek můžeme sušit celé. Ozdobně nařízneme kůru nebo část přímo vyřízneme a usušíme u kamen nebo na topení. Tady bych doporučila po nařezání umýt. Stalo se mi, že šťáva zaschla na kůře a nevypadalo to dobře takové hnědé skvrny.
Celé plody, nejlépe menších pomerančů (ty na džus) můžeme také ozdobně vyřezat. Obdobně jsem letos vyřezávala dýně. A čím? Mám doma sadu na linoryt, který jsem ještě nezkoušela a tak s tím dloubu do ovoce :)
A jak děláme s dětmi ozdoby vykrajované z kůry citrusů pro inspiraci zde.

O semínkovnu u nás ve vsi se zajímá čím dál více lidí i v okolí a to je
skvělé! Zaujala totiž i redakci ze sousední vesnice, a tak můj příspěvek, povídání o
tom co to semínkovna je a jak funguje, ale třeba i pěkné počtení o našem
zámku v Domousnicích najdete v jejich novém Zpravodaji. Celý naleznete zde.
Podle rakouského lázeňského města Bad Ischl. Moje poslední letošní klasika, kterou někdo dělá i dvoupatrovou proloženou ještě marmeládou. Nebo z kakaového těsta s citrónovou polevou. Ani nevím co je vlastně originál, každopádně toto je rodinný recept s mými obměnami ;)
300g celozrnné špaldové mouky
150g domácího ghí (nekupujte, je to strašně drahé! jak ho vyrobíte se dočtete zde ;)
50g mletých ořechů
50g třtinového cukru
1 žloutek
citrónová šťáva
Náplň: ořechové máslo podle vaší obliby a chuti
Poleva: kakao, agávový sirup, kokosový olej
Ze surovin vypracujeme tešto, vyválíme tlustší placku a vykrájíme různé tvary. Upečeme při 175°C lehce dorůžova. Vychladlé slepíme ořechovým máslem a dáme do lednice zatáhnout. Po pár hodinách můžeme namáčet v čokoládě, připravené ve vodní lázni a dozdobit ořechem.