Zahřeje, zasytí...a petrželku najdete i pod sněhem ;)
500g cizrny
himalájská sůl
saturejka
1-2 cibule
2-3 stroužky česneku
pepř
celer střední velikosti
3 l zeleninového vývaru nebo vroucí vody
1 lžička mletého kmínu
1 lžíce hořčičných semínek
200ml rostlinné smetany
Na ozdobu:
rostlinná smetana
petrželka
sezam černý
Na dochucení:
shoyu
chilli
zázvor
citrónová šťáva...
Cizrnu den předem namočíme, ráno vodu vylijeme a propláchneme. Uvaříme doměkka v nové osolené vodě. Tu opět scedíme pryč a s vývarem a ostatními surovina mi vaříme do změknutí zeleniny. Hlavně celeru, je lepší ho na strouhat. Rostlinnou smetanu přimíchávám na závěr do odstavené polévky. Dobrou chuť!
Tak tahle je jen a jen pro mě :) Alespoň doufám! Kluci mi neustále sůl odsypávají a bathbombs před nimi musím schovávat, naházeli by si je do vany všechny.
Určitě víte, že nejlépe a nejrychleji dostaneme minerální látky do těla právě koupelí. V zimě je horká vana s bylinkovou solí úplné blaho, pro tělo i pro duši. Tato sůl je osvěžující díky vůni pomeranče a pro pokožku zklidňující díky měsíčku. Kombinacím se ale meze nekladou! Relaxujte a pečujte o sebe, první část roku je pro tělo náročná pro ten chlad, málo světla a u někoho např. i zpomalením trávení. Neustálý pohyb a pobyt venku za každého počasí je také na imunitě velmi znát! Tak ať se vám únava netáhne až do Velikonoc, pracujte na tom a naslouchejte svému tělu! Já si jdu dát tu vanu ;)
hrubozrnná himalájská sůl
květní lístky měsíčku lékařského
esenciální olej sladký pomeranč (nebo jakýkoliv jiný citrus, i geránium)
Jak na nový rok tak po celý rok! Vzpruha byla dnes potřeba, a tak po delší době jsem dělala smoothie. Do nového roku jsem si tam namíchala hodně vitamínů (hlavně C), minerálů (nejvíce Mg) a omega3. Pro "nezchlazení" organismu ještě špetka zázvoru. Když už tedy v zimě smoothie tak se zahřívacím kořením a bez zelených listů a natí ;)
Pevné zdraví, pohodu a hodně okamžiků v přírodě!
Na 3l smoothie potřebujete:
4 banány
2 lžíce konopných semínek
10 kakaových bobů
miska červeného rybízu (mám mražený, nebo jiné bobulové ovoce)
špetka himalájské soli
špetka mletého zázvoru
2 vrchovaté lžíce prášku z rakytníku (použijte jakýkoliv jiný, který máte - kopřivový, macca, baobab, spirulina apod. podle uvedeného dávkování!)
1l rostlinného mléka
Ve výkonném mixéru rozmixujeme dohladka a ihned pijeme. Rozhodně neskladujeme!
Co to je? A na co to je? Po vylisování bobulí rakytníku mi vždycky zbyde velká miska pokrutin (slupky s jadérky). Jelikož je v tom "odpadu" ještě přemnoho živin rozhodla jsem se k dalšímu zpracování i vzhledem k pracnosti česání bobulí. Maximální zužitkování!
Rozprostřeme pokrutiny na velký plech a dáme ke kamnům nebo na topení. Do dvou dnů dokonale proschnou. Průběžně je ale několikrát promneme rukama. Před rozmixováním znovu důkladně promneme, abychom se zbavili větší části semen. Jsou hodně tuhá. Přesto mi jich tak třetina v obsahu zůstala, ale to už nevadí - slupky převažují. Pokud prášek použijete jen jako potravinu semínka bych nechala všechny, já chtěla ale jemnější texturu a vyšší podíl oranžových slupek pro výrobu mýdla ;)
Neutrácejte peníze za
exotické doplňky stravy! Lze si takto obohatit
třeba smoothie, bábovku, pudink nebo co vás napadne. Trend superpotravin z dovozu nezná kulinářské hranice, takže proč bychom měli my tady přehlížet
co nám tu roste doma a má pro nás nepochybně větší přínos a nezkusili s takovou surovinou totéž?! Podobně využívám i kopřivový prášek ;)
Tak už jste nachystaní :) Mám tu pro vás rychlovku! Pokud máte doma vlašské ořechy a datle dá se velmi rychle udělat raw dobrota v podobě kuliček nebo třeba včelích úlů. Náplň jsem nedělala, zvolila jsem tu nejmenší formičku, a bezlepkový piškot také nemusí být vůbec...
1,5 hrnku datlí
1 hrnek vlašských ořechů
1lžíce vanilkového extraktu
1 lžíce kokosového oleje
Datle a ořechy umeleme ve strojku (ručním mlýnku). Trochu práce, ale je to stejně nejlepší. Do směsi přidáme extrakt a olej a dobře prohněteme.
Malými kousky těsta plníme formičky nebo tvoříme kuličky. Necháme zatuhnout v lednici. Ať se vydaří! Samozřejmě i celé Vaše Vánoce ;)
Pokud vydlabete velkou dýni a semínek na příští sezónu máte už nadbytek můžete zkusit stejně jako já tuhle křupavou dobrotu. Semínka i se slupkou se totiž dají vcelku snadno proměnit na výbornou pochoutku!
Semena očistíme od zbytečných vláken, propláchneme a povaříme asi 30 minut v silněji osolené vodě. Pak scedíme, propláchneme a rozprostřeme na utěrku, aby lehce oschly. V tuto chvíli se dají krásně vyloupnout jadérka a je to mňamka!
Dáme si vyhřát troubu na 200°C. V misce smícháme semena s trochou oleje a uzenou paprikou. Můžeme ještě použít bylinkovou sůl pokud jsou málo slané. Pečeme na velkém plechu 30 minut, v polovině času promícháme, aby se opekly ze všech stran!
Ne že bych si na tohle potrpěla, ale dobře naložený hermelín, ještě k tomu s chilli bude myslím dobrý jedlý dárek pro většinu chlapů... ;)
1 palice česneku
sambal oelek (asi 50ml)
6 malých hermelínů
4 chilli papričky
cibule
česnek
pepř celý
celé nové koření
bobkový list
asi 500ml slunečnicového oleje
Sambal oelek promícháme s utřeným česnekem a namažeme rozkrojné sýry. Opět slepíme a vložíme do sklenice. Prokládáme kořením a chilli papričkami. Nakonec zalijeme olejem tak, aby byl sýr ponořený. Uzavřeme a necháme uležet několik dnů v lednici.