Rybízový rosol

Kdo děláváte rád linecké koláčky (cukroví), jistě víte, že bez kyselé rybízové marmošky to není ono! To je prostě mus! Měla by být bez peciček, hladká až rosolovitá a výrazně rybízově kyselá. Takže s cukrem budeme šetřit, ale musíme pasírovat... Každopádně v zimě určitě potěší ;) a do koláčků jí nepadne zrovinka málo ;)


1l rybízové šťávy
300-500g třtinového cukru
15g citronového pektinu

Rybíz otrháme od střapin, opláchneme a umeleme ve strojku na ovoce nebo odšťavníme v odšťavňovači. Vzniklou šťávu odvážíme a přidáme cukr s pektinem. Prudce sváříme asi 5-10 minut dokud se část tekutiny neodpaří. Pěnu sebereme, zvyšuje kazivost. Pak ihned plníme do čistých nahřátých skleniček a dobře uzavřeme víčky. Někdo marmelády otáčí na chvíli vzhůru nohama, aby se víčko dobře chytlo...já to už nedělám, protože mi to naopak zvyšovalo kazivost marmelád a když jsem chtěla skleničku darovat, nebylo ani vidět zda je v pořádku. Pokud se vám nechytají dobře víčka, chce to prostě koupit nové, nekompromisně!

Hodně radosti úspěchů se zpracováváním úrody :)


Meruňková marmeláda

Tak jsem včera sčesala košík meruňek. Jako každý rok když na jaře pomrznou mám jich jen ten košík. Alespoň něco! Jsou úplně jiné než ty kupované, takové medové :) Protože dozrají až do konce na stromě. Začaly je zkoumat vosy, a tak jsem sčesala co šlo...
V tomto receptu jsem testovala výrobky české značky Labeta, třtinový cukr a ovocný pektin.


2kg meruňek (vypeckovaných)
1kg třtinového cukru
1 ciron
25g ovocného pektinu

Předem si připravíme sklenice a víčka. Pečlivě je umyjeme a vyvaříme. Do hrnce dáme vařit na kostičky nakrájené meruňky, cukr, šťávu z citronu a pektin. Rozvařujeme asi 5minut, podle typu meruňek. Mají-li hodně vody tak je potřeba jí trochu odvařit, jinak trošku podlijeme, aby se nepřipálily.
Nakonec můžeme trohu pomačkat šťouchadlem nebo rozmixovat. Jak kdo rád konzistenci marmelády ;) Sbíráme pěnu vzniklou vařením a horkou hmotou plníme skleničky, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 minut.

Tvarohový koláč s rebarborou

Tento koláč můžete zkusit s jakýmkoliv ovocem, které máte zrovna po ruce. A vždycky bude dobrý!


250g celozrnné špaldové mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva bez fosfátů
100g třtinového cukru
170g másla nebo ghí
1 vejce

Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které moc nelepí. Konzistenci upravíme moukou nebo mlékem. Do olejem nebo máslem vymazané koláčové formy těsto rozválíme a  vtlačíme. Nezapomeneme vytvořit vyšší okraje. Dno propícháme vidličkou a dáme péci při 180°C asi 15 minut. Pak vlijeme náplň:

500g kvalitního tučného tvarohu
4 vejce
kůra z 1/2 citronu
100g třtinového cukru
vanilkový extrakt
asi 500g rebarbory

Vše smícháme v misce a rozetřeme na korpus a poklademe oloupanou a nakrájenou rebarborou. Pečeme dalších 25 minut.

Tofu knedlíčky s rebarborovým rozvarem

Mňam! Kluci měli opět boule za ušima :) A já radost, že jim chutná. Sčesávají jahody takovou rychlostí, že se nic nedonese domů. Já měla asi dvě a trochu na tomto jídle :) Pravda ale je, že naše jahodníky už plodí mizerně a brzy se chystáme k přesazování šlahounů na nové stanoviště. V kombinaci s rebarborou jsou jahody jasná volba. A tak vznikla moje tak trochu alternace k tvarohovým knedlíčkům, ale vegan to není! Stále a ráda využívám hojnosti domácích vajec :) Jeden tvarorohový recept přesto ještě chystám! Sezóna ovoce je u nás vždy doprovázena častější konzumací kvalitního kefíru a bílého jogurtu... Léto už je prostě tady!!! Užívejte!


250g celozrnné špaldové mouky
200g tofu natural (nastrouhaného)
50g ghí
2 domácí vejce
agávový sirup
špetka soli

V míse vypracujeme ze surovin těsto takové konzistence, aby šly uválet malé kuličky. Případně si pomůžeme přidáním trošky vody/mléka nebo naopak mouky. Namočenýma rukama tvoříme kuličky, které vkládáme do vroucí vody. Když po pár minutách vyplavou, vyjmeme je a obalíme ve směsi:

1 lžíce kokosového oleje
4 lžíce jemně mletých ovesných vloček
2 lžíce kokosového cukru

Rozvar z rebarbory si přpravíme tak, že do kastrolku vložíme oloupanou nakrájenou rebarboru, koření a sirup, a podlijeme čajem. Vše svaříme, pak vyndáme koření. Ingredience na rozvar:

asi 500g rebarborových stopek
agávový sirup podle své chuti
4 hřebíčky
1 badyán
špetka mleté skořice
čerstvě nastrouhaná kůra z omytého bio citronu
hrnek ibiškového čaje na podlévání (ten dávám kvůli barvě ;) jelikož se červené stonkou loupou je pak barva mdlá...a mě zrovna zbyl....stejně jsem si vždycky říkala zvlášť u receptů ze zahraničí, že to snad neloupou, a to se má! že to mají s rebarborou tak růžové...anebo mají v cizině jiný druh reveně ;)

Mrkvové placičky s brambory a rukolovým jogurtem

Zahrada je teď náš letní dům...

Rychlý a chutný recept pro věčně nestíhající nejen zahradníky ;)


500g mrkve
100g celozrnné špaldové mouky
200g marinovaného tofu
4-5 domácích vajec
1 lžička provensálských bylinek
1 lžička curry
himalájská sůl
čerstvě namletý pepř

olej na smažení

brambory
bílý jogurt
rukola

Mrkve a tofu nastrouháme, smícháme s moukou, vejci a kořením. Těsto je konzistencí podobné jako na bramboráky a placičky také smažíme stejným způsobem, z obou stran. Podáváme se salátem, vařené brambory a jogurt s bylinkami.

Špenátové smoothie

Sklizeň špenátu u mě vrcholí! Jde už pomalu, ale jistě na květ. Část jako vždy nechávám na semínka ;)
Jinak dávám ho ted snad do všeho :) Po vydatných deštích se nám krásně zazelenala zahrada, a tak pěju teď ódy na denně čerstvé zelené smoothie :)
Z velikého množství druhů listů, bylin, salátů apod. vykouzlíte každý den jinou variaci smoothie.

A ještě pár rad k pití smoothie obecně ;)


1. používat kvalitní filtrovanou vodu nebo vodu pramenitou, ze studánky apod.
2. pijeme větší množství, asi 500ml, místo jídla
3. nekombinujeme s jídlem, ani nepoužíváme smoothie jako nápoj k jídlu! je samo o sobě jídlem
4. s pitím nespěcháme, převalujeme v ústech, ochutnáváme smysly (jo to kvůli lepšímu strávení)
5. nekombinujeme ovoce a zeleninu (prý kvůli těžkému strávení a nadýmání, u sebe jsem nikdy nepozorovala a zimní smoothie kombo řepa-mrkev-jablka piju ráda ;)
6. smoothie ihned konzumujeme a neskladujeme ani v lednici!!! podléhá rychlé oxidaci, mění se rychle jeho barva i konzistence, aktivní výživné složky se vytrácejí...


Základ každého zeleného smoothie může být:


banány
rostlinné mléko nebo kvalitní voda
zelené lupení (čím víc tím líp ;)
ořechy nebo semínka (chia, vločky, slunečnicová, kešu, konopná....)
koření nebo prášky ze superpotravin (spirulina, maca, kakao, kopřivový prášek...)

Moje špenátové smoothie ;)


2 banány
miska čerstvého špenátu
2 lžíce chia
hrstka mandlí
rýžové mléko

Suroviny v mixéru dolijeme mlékem, aby byly ponořené a rozmixujeme dohladka.

Ředkvičkový salát s vejcem a řeřichou

Sklízím ředkvičky a protrhávám saláty (vysévám je totiž do řádku ;)
Slepičky celé jaro nesou stále jako divé!
A tak vznikl tento skvělý salát :)
Už to zase propuklo, období hojnosti a vlastního zdravého jídla!


asi miska očištěných ředkviček (2 svazky?)
4 domácí vejce uvařená natvrdo
miska salátu (já použila ten "baby" z protrhání)
250g bílého jogurtu nebo sojového jogurtu
1 lžíce dijonské hořčice
sůl, pepř
řeřicha (výhonky nebo klíčky ;)
Jako jedlou ozdobu jsem použila: poupata pažitky a květy medvědího česneku.

Ředkvičky umyjeme a rozkrájíme na čtvrt měsíčky. Opláchnutý salát vložíme do mísy k ředkvičkám a rozdrobíme na ně vejce. Osolíme opepříme a zalijeme jogurtem s hořčicí. Dozdobíme jedlými květy a čerstvou řeřichou. S kvalitním pečivem je to jídlo jedna báseň :)

hlavní suroviny: ředkvičky - klasika, zlatá a rampouch...vzadu protrhaný salát