Fermentovaný medvědí česnek

Mám ho už pár dnů hotový. Je to delikátní záležitost! Trochu jsem váhala se zveřejněním, protože jsem už opět narazila na zprávu jak se divoké porosty v lesích drancují. Tahle byla z brněnska, kde policie zadržela paní v přírodní rezervaci s 12 pytli medvědího česneku. Vyštipujte tedy jen tak, abyste odcházeli s jistotou, že rostliny i po vašem zásahu nakvetou a vysemení se! Jedině tak je tam totiž zase příště najdete. Berte si jen pro svou spotřebu....
Na pesto postačí trs a máte zasobičku do lednice pro rychlá jarní jídla.
Na tuto sklenici od medu padl velký košík listů, proto jsem váhala. Tu možnost totiž nemá každý, mít ho tolik. Mě ho přivezl a šetrně natrhal kamarád, zná čistou nechráněnou lokalitu. Na zahrádce mám už pár let rozeseto za kompostem, nemám pro ně to správné vlhko v zahradě a poslední suché roky mu v rozrůstání moc nepomáhají, ale věřím že časem bude pěkný! Na poslední fotce se můžete podívat, na sklízení by to už i bylo, ale nechám ho ještě sílit, ať má kvalitní samovýsev ;)


velký košík čerstvých listů medvědího česneku
1 lžička himalájské soli

Opláchnuté listy si po jednom vyskládáme na sebe, odřízneme stonky a nakrájíme na tenké proužky. Ideálně keramickým nožem! Je to v tom množství piplačka, ale potřebujete zíkat šťávu, takže najemno... Prosolíme a mačkáme jako pickles (rychle kvašená zelenina) dokud nepustí vlastní šťávu. Je to v podstatě hned, žádná dřina jako se zelím ;) Stlačíme do sklenice tak, aby byly listy ponořené, tedy zatížíme, něčím prodyšně přiklopíme a necháme tři dny fermentovat (kvasit). Pak uložíme do lednice a spotřebováváme postupně. Do těstovin místo pesta, do salátů atp. Delikátní záležitost také je si to máznout přímo na čerstvý kváskový chléb, ovšem jen pro česnekové gurmány jako jsem já ;)

Fialkový sirup s medem

Už jsou skoro druhý týden bohatě nakvetlé fialky! Udělejte si z nich nějakou dobrotu nebo kosmetiku! Brzy to pomine. Nezapomeňte také, že po dešti ztrácejí svojí vůni. Fialka je dobrá při kašli, nemocných žilách, ale také na pleť. Je hojivou bylinkou jako třeba měsíček. Fialkovou pleťovou vodu a fialkové želé už jsem v minulosti dělala a najdete na blogu ;) Letos lahodná šťáva!


2 velké hrsti fialkových květů
500ml horké vody
1/2 citrónu
400g světlého medu (akátový, lipový), je možné použít i agávový sirup - vše zachová krásnou barvu, třtinový cukr ne...

Fialkové květy dáme do skleněné nádoby a zalijeme horkou vodou. Přiklopíme a necháme 24h louhovat. Druhý den scedíme, přidáme citrónovou šťávu (také přes sítko!) a vmícháme med. Dobře rozmíchanou šťávu nalijeme do čistých připravených sklenic. Skladujeme v lednici a postupně spotřebováváme.

Guacamole s cibulí a tofu

Byla chuť na něco exotického, a po opravdu dlouhé době jsem narazila na cenově normální (tj. pro mě 20,- a méně za kus ;) a hlavně nezkažená avokáda! A co z nich? No já samozřejmě vždy guacamole! Tentokrát jedna obměněná verze. Místo slaniny v původním mexickém receptu jsem dala marinované tofu ;) A chutnalo nám moc!


3 avokáda
1/2 citronu nebo limetky
sůl, pepř
1 malá červená cibule
1 rajče nebo 1/2 červené papriky
200g marinovaného tofu
uzené mleté chilli (podle sebe)

Avokádo vydlabeme a namačkáme vidličkou. Přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř a špetku uzeného chilli. Najemno nakrájíme cibuli rajče a tofu. Všechno dobře promícháme a můžeme hned baštit :)

Pórková polévka s bílým vínem

Krém výtečné nevšední chuti. Kluci si jí zamilovali... Místo všelijakých houstiček a krutonů zkuste osmahlý tempeh. Je to přeci jen výživnější a zdravější ;)


1 velká cibule
1/2-1 palice česneku (podle vás)
slunečnicový olej
himalájská sůl
čerstvě namletý pepř
2 pórky
asi 8-10 brambor
200ml bílého vína
2l zeleninového vývaru
200ml rostlinné smetany

1 malá cibule
1 balení uzeného tempehu
shoyu

Oloupanou a nakrájenou cibuli s česnekem osmahneme na oleji a přidáme na kostky nakrájené brambory a na kolečka pórek. Osolíme a opepříme. Chvíli opékáme a podlijeme vínem, ještě chvilku vaříme a zalijeme vývarem nebo horkou vodou. Na závěr měkkou zeleninu rozmixujeme a vmícháme do polévky smetanu.

Na oleji osmahneme jednu malou cibuli a na kostičky nakrájený tempeh. Společně s nějakou čerstvou natí nebo klíčky podáváme přímo do talíře. Dochutíme pravou sojovkou.

Špaldový banánový chlebíček s čokohrudkami a vlašskými ořechy

Z přezrálých banánů které nikdo nechce jíst ;)

Původní recept, který jsem si upravila obsahoval šílené množství cukru, asi čtvrt kila bílého rafinovaného cukru. Nechápu vůbec proč, vždyť je tam tolik banánů. Zvolila jsem podstatně menší množství alternativního sladidla, datlového sirupu, který chlebík výborně dochutí a jeho sladivost není nijak valná. Další co jsem úplně vynechala bylo 100g másla. Nevidím důvod tam přidávat tuk, žádný ani rostlinný. Totiž těsto je krásně vláčné a vlhké i druhý den, netvrdne a chuť je skvělá. Mno a klasickou mouku jsem nahradila celozrnnou špaldovkou ;) Tak takhle já kouzlím s běžnými recepty. A povětšinou se to dobře dá, nějakou zkušenost to ale trochu chce.

Myslete na suroviny, které běžně používáte a víte, že nejsou zrovna moc "OK" pro dlouhodobější zdraví a pohodu, a naučte se je v receptech zaměňovat podle svých potřeb a pocitů.


4 velká domácí vejce
100ml datlového sirupu
250g špaldové celozrnné mouky
sáček prášku do pečiva s vinným kamenem (asi 17g)
špetka soli
4 dobře zralé banány

100g čokohrudek-kapky (koupila jsem od BioHarmonie ;)
100g mletých vlašských ořechů

Troubu si předehřejeme na 180°C a připravíme si větší formu na chlebíček, kterou vymažeme a vysypeme. V mixéru vyšleháme vejce, sirup a banány. Pak přidáváme postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Do hotového těsta vmícháme čokokapky a namleté ořechy, nalijeme do formy a dáme péct asi na hodinu do trouby.

Jmenovky k zelenině

Obyčejné, jednoduché a velmi praktické! Tedy alespoň pro mě. Mám toho dost k výsevu a občas se v tom pak ztrácím. Kvalitní označení se také vyplácí v případě, že semenaříte jako já ;) Z toho co dala zahrada v předjarním prořezu jsme si doma s klukama, ale i se školáky v naší dřevodílně vyrobili tyto čistě přírodní jmenovky. Inspirací mi byla https://veronikaburgaud.cz/ Kupovat cedulky opravdu není nutné. Pokud nemáte nic k zužitkování, zbytečně nestříhejte a zkuste třeba dřevěné tyčinky na nanuky nebo lékařské lopatky na vyšetřování krku, hlavně ne z plastu ;) Tak ať vám to dobře roste!


klacíky (různé druhy, já mám převážně vrbu)
zahradnické nůžky
ostrý lesácký nůž

Klacíky doporučuji čerstvé, minimálně 20cm dlouhé a silnější asi jako prst. Do záhonů samozřejmě, jinak do kelímků stačí menší.
Jednu stranu seřízneme do špičky jako tužku nebo nakoso, podle toho jaké máte dřevo a nůž. Zkrátka jak to půjde :) Druhou stranu seřízneme několikrát naplocho, dokud se nevytvoří rovinka vhodná k napsání písmen. Popisujeme obyčejnou tužkou, prý to vydrží nejdéle, a až řez dobře oschne jinak to stejně nepůjde.
Je to pracné, ale určitě během sezóny oceníte. Já se svými mnoha druhy paprik, rajčat a fazolí budu ráda! Tak snad mi je kluci nepřepíchají jinam jako dělali když byli menší.....

Domácí pudink

Bez lepku a bez bramborového škrobu. Z toho co bylo doma...


1l rýžového mléka
100g kukuřičného škrobu (klidně i více ;)
5 lžic třtinového cukru
různé druhy prášků  z namletých sušených surovin (koupíte malinový, jahodový apod.) nebo kakao, karob
sirup na ozdobu a doslazení
ořechy nebo granola
kompot nebo čertvé ovoce

Moje varianty:
1. kokosová mouka  + vanilkový extrakt
2. prášek ze sušených slupek a jadýrek rakytníku po lisování na šťávu (já nic nevyhodím ;)
3. prášek ze sušených kopřiv

Vaříme pomalu na nejnižší stupeň, stále mícháme a minimálně 1 minutu provaříme na požadovanou hustotu. Pozor pokud kukuřičný škrob převaříte rychle nezhoustne to!