Neunerlei Kräutersuppe

Tradiční německá polévka z devíti jarních bylin, nejčastěji připravovaná na Zelený čtvrtek. Původně však její historie sahá až do dob pohanských a oslav jarní rovnodennosti. Velikonoce jsou už za námi, ale ochlazení s deštěm prospělo všem zeleným natím a výhonkům! A tak jsem dopoledne na procházce s dětmi nasbírala co se našlo :) Od každé jedlé bylinky trochu, více než devět, ale to nevadí.


miska devíti druhů divokých bylin
1-2 cibule
1 pórek nebo miska brambor/mrkve ...
máslo nebo ghí
mouka (s oblibou zahušťuju ječnou moukou ;)
zeleninový vývar nebo horká voda
alpská sůl
čerstvě namletý pepř
muškátový oříšek (špetka)

Druhy nahořklé (pampeliška, čekanka, jitrocel, listy česnáčku) a chuťově výrazné (popenec, řebříček, šťovík, šťavel) dáváme méně. Bylinky a natě umyjeme, odstraníme stopky a jemně nakrájíme keramickým nožem.

Na ghí osmahneme nakrájenou cibuli a zaprášíme moukou, kterou pak lehce osmažíme - jíška. Vhodíme nakrájený pórek nebo brambory, přidáme nasekané byliny, zalijeme vývarem a necháme chvilku povařit. Dochutíme solí a kořením a rozmixujeme. Podáváme ozdobené dalšími jedlými lístky nebo květy, můžeme si připravit také chlebové krutony ;)

Chceme-li být opravdu tradiční, druhů v polévce bude přesně devět. Podle křesťanské tradice podáváme polévku na Zelený čtvrtek, podle předkřesťanských zvyků se polévka podává po jarní rovnodennosti.
 zdroj inspirace: http://www.paukertova.cz

Některé druhy směsi Neunerlei Kräutern:

sedmikráska obecná Bellis perennis
šťovík luční Rumex acetosella
řebříček obecný Achillea millefolium
kokoška pastuší tobolka Capsella bursa pastoris
orsej jarní Ficaria verna
krvavec menší Sanguisorba minor
popenec břečťanovitý Glechoma hederacea
pampeliška "smetánka" Taraxacum sect. Ruderalia
jitrocel kopinatý Plantago lanceolata
česnek medvědí Allium ursinum
čekanka obecná Cichorium intybus
kopřiva dvoudomá Urtica dioica
česnáček lékařský Alliaria petiolata
ptačinec žabinec Stellaria media
šťavel kyselý Oxalis acetosella
merlík bílý Chenopodium album

Máslo s česnáčkem

Každý rok na jaře zkouším různé bylinky s máslem. A vždy, když se mi nějaké osvědčí a chutnají nám, napíšu vám o tom sem ;) Tak tady ho máte, další jarní máslíčko! Je to dobrota :)

Česnáček je nenápadná i když trochu vyšší bylina z čeledi brukvovitých. Sbírám jen mlaďounké kvetoucí špičky s lístky, které v sobě spojují chuť česneku a hořčice. Je jemný, nijak nepálí. Velmi tuto plevelnou bylinku doporučuju zařadit do jarních salátů a jiných jídel "nazeleno". Já si jí pro změnu přesouvám na zahradu, tak moc mě její chuť baví ;) Chce přistínění a vlhko, takže jsem jí dala pod strom přesně tak jak původně rostla....


250g másla
himalájská sůl
čerstvě namletý pepř
miska horních částí česnáčku (květy s drobnými mladými lístky)

Změklé máslo důkladně promícháme s jemně nakrájenou bylinkou, solí a pepřem. Přeneseme na potravinnovou fólii nebo alobal a vytvarujeme váleček. Pevně zabalíme a uložíme do ledničky ztuhnout. Lepší je až druhý den.


Křídlatka japonská ala chřest po francouzsku

Měla jsem chuť na chřest, jenže sehnat pěkný svěží a neponičený je u nás problém. Musela bych na trhy do města... Před několika dny mě inspirovala Denisa z www.nakupujemespolecne.cz
Konzumovat křídlatku japonskou, invazivní nepůvodní rostlinu u nás, mě nikdy nenapadlo. U nás v okolí je jí dost a sama jí mám kolem kompostů, které v létě dobře stíní. Chrání před horkem také cibulky medvědího česneku, který se mi pod ní za poslední roky i přes ta sucha pěkně rozrostl.
Zkrátka zkusila jsem to! Odstříhala jsem asi 15cm horní výhonky. Počítám, že to bude jako u chřestu - nezaspat to, pak už bude stonek moc tuhý, dřevnatý. Podusila jsem výhonky stejně jako bych dělala chřest a můžu říci, že je to opravdu velice delikátní záležitost. Kam se hrabe chřest!



asi 15cm dlouhé mladé výhonky křídlatky japonské
ghí
himalájská sůl kala namak
troška vody
vrchovatá lžíce dijonské/ruské hořčice
hrst estragonu (pelyněk kozelec)

Na pánvi rozpustíme společně ghí trošek vody, sůl a hořčici. Vložíme výhonky křídlatky (nebo chřestu) a dusíme 5-10 minut, podle tloušťky stonků. Větší listy jsem jim otrhala. Ke konci můžeme nechat odkryté, aby se odpařil přebytek vody. Na závěr zasypeme ještě v pánvi nasekaným estragonem.


Podávala jsem s pečenými bramborami:

Oloupané brambory rozkrájíme na čtvrtky a v míse zalijeme oblíbeným olejem, zasypeme mletou červenou paprikou, tymiánem nebo jiným kořením, osolíme, opepříme a nejlépe rukama dobře promícháme. Tak dlouho dokud nejsou všechny brambory obalené. Přesypeme na plech a při200°C pečeme asi hodinu.

Jogurtový dip s čerstvými bylinkami:

Přírodní bílý jogurt promícháme s nasekanými bylinkami (pažitka, tymián, medvědí česnek, petrželka, řeřicha, rukola, pampeliškové listy, dobromysl...). Přisolíme a opepříme.

Seed Bombs


Je to zábavné jarní zahradnické tvoření, které baví nejvíc děti 🙂 Semínkové bomby, také známé jako semínkové míčky, jsou malé kouličky půdy a bláta smísené se semínky. Stačí přidat vodu a sluneční světlo, to je probudí k životu! Do různých míst na zahradě si tak můžete "nabombit" různé pestré skladby podle toho, co chcete!

Ještě mě napadlo, vy co žijete ve městech, můžete takové bombičky naházet třeba ke stromu kolem kterého chodíte do práce, do školy nebo je prostě dát do truhlíku na okno nebo balkon ;)




květnatá louka
bylinky a kořenní
medonosné rostliny
motýlí louka
kopretinová louka
divoké byliny
kukuřičné a slunečnicové...

My jsme smíchali chrpu modrou, svazenku a kopretiny 🙂 Použili jsme hlínu z našeho kompostu, lehce provlhčenou. Bomby nechte hned uschnout, aby nezačaly předčasně klíčit! Pak už stačí jen naházet na požadovanou plochu 😉 Semínka by se měla lépe uchytit, protože bomba poskytuje semínkům půdu na vyklíčení. Z volně rozhozených semen mi v louce nikdy nic nevyrostlo! Nemají v trávě šanci. Letos tedy "bombíme" a uvidí se. Bez deště však nepůjde nic 😞 Každopádně děti, tak ty to bude určitě bavit. Naši kluci dělali vše sami.






Fialkový olej

Opravdová bylinkářka zná dobře léčivé kouzlo a sílu violky vonné. Dovede léčit kašel, má hojivý účinek na sliznice a pokožku, ale chutná i v jarních salátech, polévkách a pomazánkách (používá se list i květ ;)
Bylinka u nás už pomalu dokvétá, a tak jsem se ještě narychlo rozhodla naložit její květy je do oleje k péči o pleť.


Do vhodné čisté a suché skleničky si nasbíráme květy bez stonků. Zalijeme vybraným pečujícím olejem, pokud možno takovým, který nemá výrazné vlastní aroma. Tedy například mandlový. Necháme macerovat dokud květy nezblednou. Trvá to asi 1-2 týdny. Denně ideálně promícháme, nekovovou lžičkou, nebo alespoň stlačíme, aby byly květy dobře ponořené... Pak voňavý olej scedíme a uložíme. Používáme k péči o suchou nebo poraněnou pokožku. Hojí také pleť po slunění!

Fermentovaný medvědí česnek

Mám ho už pár dnů hotový. Je to delikátní záležitost! Trochu jsem váhala se zveřejněním, protože jsem už opět narazila na zprávu jak se divoké porosty v lesích drancují. Tahle byla z brněnska, kde policie zadržela paní v přírodní rezervaci s 12 pytli medvědího česneku. Vyštipujte tedy jen tak, abyste odcházeli s jistotou, že rostliny i po vašem zásahu nakvetou a vysemení se! Jedině tak je tam totiž zase příště najdete. Berte si jen pro svou spotřebu....
Na pesto postačí trs a máte zasobičku do lednice pro rychlá jarní jídla.
Na tuto sklenici od medu padl velký košík listů, proto jsem váhala. Tu možnost totiž nemá každý, mít ho tolik. Mě ho přivezl a šetrně natrhal kamarád, zná čistou nechráněnou lokalitu. Na zahrádce mám už pár let rozeseto za kompostem, nemám pro ně to správné vlhko v zahradě a poslední suché roky mu v rozrůstání moc nepomáhají, ale věřím že časem bude pěkný! Na poslední fotce se můžete podívat, na sklízení by to už i bylo, ale nechám ho ještě sílit, ať má kvalitní samovýsev ;)


velký košík čerstvých listů medvědího česneku
1 lžička himalájské soli

Opláchnuté listy si po jednom vyskládáme na sebe, odřízneme stonky a nakrájíme na tenké proužky. Ideálně keramickým nožem! Je to v tom množství piplačka, ale potřebujete zíkat šťávu, takže najemno... Prosolíme a mačkáme jako pickles (rychle kvašená zelenina) dokud nepustí vlastní šťávu. Je to v podstatě hned, žádná dřina jako se zelím ;) Stlačíme do sklenice tak, aby byly listy ponořené, tedy zatížíme, něčím prodyšně přiklopíme a necháme tři dny fermentovat (kvasit). Pak uložíme do lednice a spotřebováváme postupně. Do těstovin místo pesta, do salátů atp. Delikátní záležitost také je si to máznout přímo na čerstvý kváskový chléb, ovšem jen pro česnekové gurmány jako jsem já ;)

Fialkový sirup s medem

Už jsou skoro druhý týden bohatě nakvetlé fialky! Udělejte si z nich nějakou dobrotu nebo kosmetiku! Brzy to pomine. Nezapomeňte také, že po dešti ztrácejí svojí vůni. Fialka je dobrá při kašli, nemocných žilách, ale také na pleť. Je hojivou bylinkou jako třeba měsíček. Fialkovou pleťovou vodu a fialkové želé už jsem v minulosti dělala a najdete na blogu ;) Letos lahodná šťáva!


2 velké hrsti fialkových květů
500ml horké vody
1/2 citrónu
400g světlého medu (akátový, lipový), je možné použít i agávový sirup - vše zachová krásnou barvu, třtinový cukr ne...

Fialkové květy dáme do skleněné nádoby a zalijeme horkou vodou. Přiklopíme a necháme 24h louhovat. Druhý den scedíme, přidáme citrónovou šťávu (také přes sítko!) a vmícháme med. Dobře rozmíchanou šťávu nalijeme do čistých připravených sklenic. Skladujeme v lednici a postupně spotřebováváme.