Upcyklované květináčky


Dnes je sice jarní rovnodennost , ale jarní počasí zrovna není... u nás mrzne. Zahradničíme ale i doma - přípravy na sezónu jedou naplno! Papriky se mi krásně po vyjednocení chytly a rajčata vysetá minulý vikend už vykukují z hlíny. Tento vikend se chystám na další výsevy, hlavně květin🤗
A protože se mi už mnohokrát osvědčily tyto improvizované kvetináčky z ruliček od toaleťáku 😅 chtěla bych s vám sdílet i tipy proč zrovna takto:
▪️
1. Jsou prodyšné a přesně poznáte kdy potřebují zalít když oschnou.
2. Ušetříte spousty místa na oknech, to já hodně ocením při tom množství 🙂👍
3. Vysazují se pak do záhonu celé i s ruličkou, to je zrovna u těch paprik super, protože nezbrzdíte přesazením jejich růst! Nemají rády manipulaci s kořeny a narušení balu...
4. Jedná se o upcycling - věci určené na zrecyklování (vytřídění) ještě jinak využijeme.
5. Neřešíme žádné květináče - přípravu, čistotu a skladování...
▪️
Není to nic převratného, mnozí jistě už znáte 👍 Pojďme si dat společné tipy co zajímavého plánujete letos pěstovat poprvé a inspirovat se! Já jsem zvědavá na mexické miniokurčičky, tzv. cucamelon 🥒 včera jsem je už vysela, protože prý dlouho klíčí...
▪️  
Na sociálních sítích jste se mě ptali na plíseň ruliček, tu jsem měla hned poprvé, když jsem to zkoušela před pár roky, od té doby nic, netuším čím to bylo, ale vím že jsem měla ruličky postavené na tácu pod truhlík a hodně zalévala-jak jsou ruličky vysoké netahaly vodu rovnoměrně. V těchto vaničkách zalévám shora tak akorát a znovu zaliju až papír ruličky zřetelně oschne.... Možná to bylo i nečistým tácem pod nimi, možná jsem je měla umístěné v chladnější místnosti, nedovedu ten důvod přítomnosti plísně přeně definovat, ale určitě to nevzdávejte a zkuste....
 
 

ZELENINOVÁ KUCHAŘKA - Petr Klíma

První kuchařka Petra Klímy je prostě boží :)  
 


Obsahuje spoustu inspirativních receptů a krásné fotky! Je rozdělená do čtyř ročních období a recepty jsou tedy orientované hlavně na sezónní, lokální zeleninu, kterou v tu danou roční dobu přirozeně seženete u farmáře nebo sklidíte na zahradě. Přesně takto by podle mě měly být dnešní moderní kuchařky členěné! 
 
Dovoz exotických surovin, dnešní pestrá nabídka zeleniny a ovoce po celý rok, hlavně v zimě, není nejen ekologická (způsob pěstování i následná doprava), ale ani moc zdravá (povahou energie i výživových složek). V zimě potřebujeme jíst jinou zeleninu než v létě, rozhodně by to neměly být čerstvá rajčata nebo okurky, ale například kořenová zelenina, zelí apod. Celoročně nabízená stejná zelenina je navíc často nekvalitní a nezralá. Pokud  byste se ve své kuchyni také rádi zaměřili na sezónnost, tato kniha vám pomůže minimálně v tom po jaké zelenině ve kterou roční dobu sáhnout. A abyste si nemysleli, není určená jenom pro vegetariány ;) Se správným využíváním sezónní zeleniny mívají často problém lidé žijící ve městě, kteří nemají chalupu nebo jinou možnost něco si sami vypěstovat. Zahradníci to mají vypozorované. Komunikace s farmářem vás časem mnohému naučí a Petr Klíma vám v této knize od nakladatelství Smartpress dodá hodně inspirace jak čerstvé kvalitní poklady zpracovat!
 
SOUTĚŽ ! 

Dej like, doporuč příteli a můžeš vyhrát zahradnickou "bibli" od Jardy Svobody: Zelenina z ekozahrady. V květnu budeme losovat a mezitím se můžete těšit na další recenze, kde můžete svým dalším likem a doporučením zvýšit svou šanci na výhru ;)

Zázvorový sirup zastudena s kořením a medem

Výborný domácí prostředek proti virům a bakteriím. Je účinný proti všem infekčním onemocněním dýchacích cest. Sirup se dá použít zalitý horkou vodou - jako zahřívací čaj, nebo jako osvěžující studený nápoj v létě. Co umí ale nejlépe je srovnat člověka v počátcích nachlazení a mnohdy nemoc z nachlazení i úplně zahnat. Při nemoci posiluje imunitu a ulevuje dýchacím cestám. Já oceňuju zázvor vždy po pobytu venku za sychravého počasí. Ted při jarní práci na zahrádce a všudepřítomném kovidu se bude hodit mít takovou první pomoc doma v záloze ;) Pamatujte na to!
 

300g zázvoru najemno nastrouhat
300g čerstvé šťávy z citronu
1 lžička hřebíčků
1 lžička skořice
3 badyány
1 lžíce sušené máty (čerstvé je potřeba asi 3-násobek)
1 lžíce sušené meduňky (čerstvé je potřeba asi 3-násobek)
1kg/1 sklenice tekutého medu
 
Na dno Ikeácké asi litrové sklenice dáme koření se zázvorem a zalijeme medem. Sklenici  s náplní protřepáme, aby se vše dpěkně promíchalo a necháme asi 2-3 dny stát při pokojové teplotě, není nutno obávat se ztuhnutí již ztekuceného medu ani zkažení. Vznikne konzistentní sirup - med zřídne. Ten pak dále přecedíme a uchováváme v lednici. Do nápojů stačí ředit v poměru 1:10, lze ale také užívat jako sirup na lžičku. 
 
Přeju všem hodně zdraví!
 

LUŠTĚNINOVÁ KUCHAŘKA - Petr Klíma

Moje malá recenze knihy :) Chtěla bych nějak podpořit kmihkupectví a nakladatelství v této fakt blbé době! 

...luštěninová se spoustou zeleniny...od Petra Klímy...to je druhá velice vydařená inspirativní kuchařka známého kuchaře CountryLife, kterou vydalo nakladatelství SmartPress. Veganská - bez mléka a vajec, s méně lepku a cukru. Kniha je určená všem, kdo chtějí zařadit více zelených bílkovin, potravin dlouhověkosti, a naučit se vařit jednoduchá, zdravá a velmi nápaditá chutná jídla. Určeno samozřejmě ne jen pro vegany ;) Nutriční zpestření jídelníčku by mělo stát za vyzkoušení každému ;)

V úvodu nám autor, krátce připomíná některá nevzhledná jídla ze školních jídelen, která jistě stála u zrodu averze k luštěninám mnohých lidí. Přes nesmírné výhody konzumace luštěnin, uvádí smutnou skutečnost o množství spotřebovaném na osobu v naší zemi. Pojďte to změnit a inspirujte se třeba v této knize! Zkušený kuchař radí jak luštěniny správně připravovat - namáčení a zmiňuje specifika vaření, ale i třeba jejich fermentování. Čtenář zde také nalezne seznam a popis základních druhů luštěnin, které se dají koupit na našem trhu. Možná se budete sami divit kolik druhů a barev se dá sehnat ke kulinářskému kouzlení. Ostatně sama povedená obálka této knihy je v tomto dostatečně výmluvná! Všechny recepty a povídání jsou opět doplněné krásnými fotografiemi s jednoduchým efektním stylingem, podtrženo celkově venkovským nádechem. Velmi příjemné k prohlížení.

Ted už ale pojďme podle knihy vařit :) Klasické členění knihy-kuchařky na polévky, hlavní jídla a sladká jídla je prosté a dobré k rychlé orientaci v receptech. Jednotlivé podkapitolky jsou členěné podle hlavního druhu použité zeleniny. Toto za sebe hodnotím jako velmi dobře řešené! Snadno totiž najdete inspirativní recept a uvaříte zdravý a rychlý oběd z toho co právě máte k dispozici za suroviny doma nebo na zahradě. Občas vsunuté povídání o nějaké známé ale i nevšední zelenině a co si s ní v kuchyni počít dává knize přidaný rozměr.

Za mě jednoznačně povinná kvalitní česká kuchařka pro vegetariány a vegany. Recepty v kuchařce jsou všechny lahodná jídla pro celou rodinu! Takže potřebujete-li doma změnu, pestrost v jídelníčku nebo jen vhodně začlenit zdravější suroviny, velmi doporučuji mít tuto knihu doma po ruce. Mě se letošní zimu velmi osvědčila, když jsem měla krizi ;) Zdálo se mi, že už vařím stále stejné typy jídel...

Sympatický kuchař do obou svých knih otiskl pořádný kus sebe, své dlouholeté kvalitní práce, se kterou jsme se mohli dříve setkávat pouze v časopise Dobroty. Děkuji za neustálou inspiraci ve vege vaření a přeju hodně dalších úspěchů!

Naposedy jsem vyzkoušela tyto indické jáhly s květákem a mungo, lehce ostřejší.


Vyhlašuji SOUTĚŽ o knihu z nakladatelství SmartPress - ZELENINA Z EKOZAHRADY od Jaroslava Svobody. Druhou naprosto bezkonkurenční nádhernou knihu o permakulturním zahradničení a propojení s naším zdravím. Stačí napsat komentář ke každé mojí recenzi na knihy od SmartPress (na web, FB nebo IG) a současně doporučit jednomu příteli. Dám vám malou nápovědu: první recenzi jsem psala už asi před půlrokem, tato je teprve druhá.... bude jich do léta celkem 8 - pak vylosuji jednoho z vás, tak si posty ohlídejte, ta kniha za to myslím rozhodně stojí! Hodně zdraví a štěstí :)

Linecký koláč s jablky

Když máme dnes tu masopustní neděli aj Valentýna......
 

 
KORPUS:
300g hladké špaldové mouky
200g másla
2 žloutky (já dávám 1 celé vejce ;)
80g třtinového moučkového cukru
kůra z bio citronu (čerstvě nastrouhaná )
1/2 prášku do pečiva bez fosfátů (s vinným kamenem)
vanilkový extrakt nebo trošku vanilkového prášku
 
NÁPLŇ:
asi 500g nahrubo nastrouhaných jablek (lehce vymačkáme šťávu)
100g namletých vlašských ořechů
hrst bio rozinek (opět bio - mám jistotu že nejsou sířené, jinak by se měly pro odstranění siřidel namáčet)
1 sáček bio vanilkového tř. cukru (ten obyč totiž s vanilkou nemá nic společného, je sice mnohem levnější, ale chemické aroma vanilin určitě do svého jídla nechci ;)
asi 1/2 lžičky mleté skořice
1 sáček pudinkového prášku (nebo nahraďte škrobem, náplň pak v koláči krásně drží pohromadě)


Ze surovin na korpus vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 15 minut odpočinout v chladu. Pak těsto rozdělíme na 2/3 a 1/3. Z větší části rozválíme na pomoučeném válu silnější placku, kterou opatrně vložíme do vymazané formy na koláč, nezapomeneme na vyšší okraje.
 
Náplň do koláče promícháme v misce nejlépe rukou a navrstvíme na těsto. Ze zbylé 1/3 těsta vytvoříme krycí vrstvu podle své volby - dělá se plná placka, mřížka nebo se vykrajují ruzné tvary.
 
Upečeme v troubě při 180°C dozlatova, trvá to cca 1 hodinu. Hotový koláč posypeme třtinovým moučkovým cukrem.


Čočková polévka s dobromyslí a uzenou paprikou

Typická zimní polévka, která provoní dům/byt. V silných mrazech to chce trochu změnu ;) Je jednoduchá, v podstatě z toho co dům dal, ale s tou luštěninou sakra vydatná. A to teď přesně potřebujeme. Dobrou chuť a hezký slunečný víkend :)
 

 
300g červené čočky (propláchnutá)
3 velké brambory (oloupané a nakrájené na kostky)
uzený tempeh (1 balení nakrájené na kostičky)
rajčatový protlak (1 tuba)
krájená rajčata (1 plechovka bio rajčat)
2 střední cibule
slunečnicový olej
himalájská sůl (cca 3 lžičky)
2l horké vody nebo zeleninového vývaru
3 tlusté stroužky česneku
1 lžička mletého kmínu
1 lžička uzené papriky
1-2 lžičky dobromysli (oregana) 

Na oleji osmahneme osolenou cibulku dozlatova, pak přidáme tempeh a ještě chvilku restujeme. Poté vložímerajčata a protlak, čočku, brambory a koření. Zalijeme vodou a za občasného zamíchání uvaříme doměkka. Hotovou polévku dle chuti ještě dosolíme a dokořeníme, podáváme s čerstvou petrželkou atd. pokud máme k dispozici.

Domácí mýdlo bez hydroxidu

Jako z ledu :)  Toto mýdlo je ideální pro tvoření s dětmi. Je to totiž bezpečné a jednoduché! 

Mýdlový základ - mýdlovou hmotu, zakoupíte ve specializovaných obchodech zaměřených na suroviny k výrobě domácí drogerie a kosmetiky. Jedná se o už vyzrálý základ s glycerinem, bílé nebo transparentní struktury. Přidávat do takového mýdla můžete prakticky vše co do těch hydroxidových. Esenciální olej pro vůni, přírodní minerální barvivo, sušené bylinky, jíl, hennu, nebo jiný přírodní peelingový prostředek.... nechte to ale na dětech, at si vymyslí své vlastní mýdlo, klidně více vrstvé! :) Doporučuju!

 
mýdlová hmota
miska s kastrůlkem na vodní lázeň
minerální barvivo
sušené bylinky
esenciální olej
peelingový prášek (různé varianty od mleté kávy po hennu nebo třeba francouzský jíl)
forma na mýdlo (ideálně silikonová)
 
Mýdlovou hmotu nakrájíme na kostky a ve vodní lázni necháme rozpustit. Je to rychlé! Pak dobře vmícháme barvivo/vůni/peeling/bylinky a nalijeme do formy na mýdlo.
 
Pokud chcete mýdlo jiné než klasické, zkuste zalít nakrájené kostičky mýdla jinou barvou rozehřátého mýdla, nebo můžete barevně vrstvit. Toto je pro děti asi to nejatraktivnější - volba vlastního barevného vzhledu mýdla.
 
Ať se mýdla povedou i Vám! Přestože mám dva kluky moc si to užívali :) Konečně jsem je totiž k výrobě mýdla mohla s čitým svědomím pustit a nechat to plně na nich. Ne jako v případě hydroxidových mýdel.