Tinktura z kalisie voňavé - elixír zdraví a mládí

Tato rostlina je u nás pěstována jako pokojovka, pokud jí ale v sezóně letníme, bohatě nám naroste a zesílí. Dospělá rostlina vytváří množství dlouhých oddenků, které používáme k léčení. U nás není až tak známá, ale např. na východě je to tradičně používaná léčivka. Má velmi široké spektrum léčivosti, a tak je použitelná téměř na všchny neduhy! Nejčastěji však na zlomeniny, problémy se žaludkem a léčbu nádorů.

  Lidový název Venušin vlas, zlatý vlas, zlatý vous, živý vlas.... dostala rostlina podle dlouhých oddenku, které vztváří, a které se používají právě k léčení. Rostlina má obrovskou regenerační schopnost a její odstřihnuté části snadno a rychle zakoření ve skleničce vody. Můžete si tak rostlinu množit nebo jí darovat někomu dalšímu - přesne takto jsem se k ní dostala i já :)

 

Elixír zdraví a mládí

Na přípravu domácího elixíru použijeme právě ty oddenky. Odstřihneme je od matečné rostliny a vložíme do plastového sáčku a dáme do ledničky. Působení chladu má vliv na ukládání léčivých látek do kolének. Po 14 dnech je kumulace léčivých látek v kolénkách dokončena. Připravené oddenky nakrájíme na dřevěném prkénku keramickým nožíkem na malé špalíčky tak, že odřízneme dílky s kolénky. Přichystáme si kvalitní destilát, nejlépe domácí pálenku anebo vodku. Do nádobky nasypeme patnáct až dvacet kolének a zalijeme je alkoholem. Před tím můžeme kolénka lehce pomačkat, například vidličkou. Nádobu uzavřeme a uložíme do temna. Po dvou týdnech je výluh připraven k užívání. Kolénka v něm můžeme ponechat, nebo lihový výluh přecedíme.

Vaječný likér

Pravý vaječný likér obsahuje i skořápky! V alkoholu rozložená minerální schránka vejce se rozpustí v lahodném nápoji a minerály v ní obsažené, zejména pak vápník, se mohou dobře vstřebat do našeho těla. Nedostatkem minerálů v současnosti trpí celá populace, je to dáno stravou, která již není tak nutričně vydatná, potažmo intenzivním zemědělstvím, které zničilo půdu......Skořápky jsou tedy výborným doplňkem stravy! Obsahují mj. uhličitany vápenatý a hořečnatý, oxidy křemičitý, hlinitý a fosforečný. Obsahují také velmi hodnotné stopové prvky jako jód, železo, měď, zinek, kobalt, mangan či fosfor, který je nezbytný nejen pro stavbu kostí a zubů, ale zejména pro nervovou činnost. Tento vaječňák je tedy minerální bomba, ale ty cukry v něm teda jsou taky bomba :( Používám starý rodinný recept, kdybyste někdo znal recept na dobře chutnající alternativu....podělte se prosím ;) Děkuji a na zdraví! ;)
 


Suroviny:
 
500ml českého rumu (kvalitnější alternativou je brandy nebo ...)
2 plechovky salka
1 vanilkový lusk
6 žloutků
1-2 lžičky prášku z domácích skořápek 
(na chuť může být i med, na lepší barvu trošku kurkumy)
 
Skořápkový prášek:
 
Skořápky propereme pod tekoucí vodou, na plechu v troubě je mírně upražíme a tak je nejen sterilizujeme, ale pražené skořápky zkřehnou a jdou lépe umlít, například v mlýnku na kávu. Drť pak prosejeme jemným sítem a prášek uložíme v dobře uzavřené lahvičce.  
 
Vaječný likér: 
 
Já jelikož nám nevadí domácí syrové žloutky ani nepoužívám krupicový cukr, nezahřívám ve vodní lázni. Výroba vaječňáku je tak velice rychlá. Vše dám do mixéru a důkladně promixuju až skoro do pěny. Během dvou dnů likér tak akorát zhoustne, prášek je nadobro rozpuštěn a může se vesele popíjet! Já domácí vaječňáky dávám jako dárky, je po nich každý rok poptávka ;)

Hraběnčiny řezy

Cukroví napečeno, letos nic nonového jen samá klasika z mého blogu, a tak jsem se vrhla ještě na placku u nás doma velmi oblíbenou! Hraběnčiny řezy peču ale z trošku jiných surovin jak už to u mě bývá ;) Krásný třetí advent!

TĚSTO:  
100g třtinového cukru
450g celozrnné špaldové mouky
200g másla
prášek do pečiva s vinným kamenem
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
4 žloutky
trochu (rýžového) mléka (asi 2 lžíce)

NÁPLŇ:
asi 750g jablek
1 vanilkový cukr
hrst mletých vlašských ořechů (asi 200g)
1/3 lžičky mleté skořice
50g rozinek
 
KRUSTA:
4 bílky
asi 50g agávového sirupu nebo klasicky 100g moučkového cukru 
1 lžička kukuřičného škrobu
 
K pocukrování:
kokosová mouka (je jemná a nasládlá)

Troubu si předehřejeme na 180°C. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, a pak k nim přidáme mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, 1/4 až 1/3 oddělíme a dáme ztuhnout do mrazáku. Těsto namačkáme nebo alespoň částečně vyválíme do velkého plechu (vymazaného a vysypaného nebo s papírem na pečení). Můžeme vytvořit trochu okraje. Jako náplň použijeme nastrouhaná jablka v misce promíchané s ořechy, skořicí a rozinkami. Na vrch opatrně rozetřeme vyšlehaný sníh se sirupem a škrobem, na něj nastrouháme zbytek těsta z mrazáku. Pečeme 45 až 60 minut, podle typu vaší trouby ;)


Bedly na víně s rozmarýnem

Letošní říjen je u nás bohatý na bedly. Kamkoliv vkročíme do lesa, mraky bedel :) Prý je to teď všude.  Klasické zpracování se už omrzelo a tak tu mám tip na něco nevšedního....protože bedla je taky výtečná houba!


10-15 bedel (ty menší jsou masitější a chutnější)
cca 200ml bílého vína
olej / máslo
šťáva z jednoho citronu
čerstvý pepř a sůl
rozmarýn

Očištěné hlavy bedel lehce osmahneme z obou stran. Narovnáme do zapékací mísy, dobře osolíme a opepříme. Nohy bedel také zpracujeme. Nakrájíme je na kousky a opět osmahneme, osolíme, přidáme nasekaný nebo sušený rozmarýn a po chvíli podlijeme sklenkou vína. Podusíme a necháme odpařit alkohol. Potom odstavíme a vmícháme citronovou šťávu. Hotovou směs nalijeme na bedly v zapékací míse. Necháme krátce zapéct v troubě, při asi 180°C.

Je to delikatesa, my jsme měli s rýží, ale jak si houby naservírujete je čistě na vás. Někomu stačí např.  s kvalitním čerstvým chlebem.

Levandulová tinktura

Používá se jako mast na revmatické bolesti (jako Alpa) nebo jako vlasová tinktura proti padání vlasů a proti lupům (masáže pokožky hlavy s několika kapkami po umytí vlasů). Její výroba je snadná a máme k tomu právě nejvyšší čas! Levandule je už nějakou dobu v plném květu, k tomu do ní často prší, a tak letos dlouho nevydrží....


levandulové květy
domácí ovocná pálenka
sklenička

Do čisté menší skleničky natrháme květy přímo na stanovišti. Jednoduše je stahneme ze stonku. Zalejeme pálenkou, tak aby byly všechny květy ponořené a postavíme na světlé a teplé místo. Třeba na okno v kuchyni. Louhujeme minimálně 10 dní, měsíc je lepší. Po této době tinkturu přefiltrujeme přes pláténko nebo jemné sítko (nekovové!) a v lahvičce uskladníme naopak na tmavém místě.




Rychlý ovocný koláč s tvarohem

Hrnkové recepty jako tento jsou vždycky nejrychlejší!

Užíváme si už téměř dva měsíce sklizeň různých drobných plodů ze zahrady. Mám už hotové čtyři druhy míchaných marmošek, a co se mi nevejde do várky dávám na koláče typu kynutý s drobenkou, svítek nebo tento, který si oblíbily děti. Není totiž vůbec suchý a je to dobrota. Podle kyselosti ovoce dáváme navrch ještě sirup před podáváním ;)


Na těsto (velký plech):
2 hrnky celozrnné špaldové mouky
asi 1/2 hrnku třtinového cukru
1 hrnku mléka
1/2 hrnku slunečnicového bio olej
1 sáček prášku do pečiva s vinným kamenem
3 vejce

Na tvarohovou vrstvu:
250g tučného bio tvarohu
2 vejce
vanilkový extrakt a agávový sirup (nebo vanilkový cukr)


Velký plech nebo v případě poloviční dávky postačí kulatá koláčová forma, dobře vymažeme a vysypeme (já používám kokosový olej a strouhaný kokos). Troubu předehřejeme na 175°C.

V misce promícháme suché suroviny na těsto a následně vmícháme ty mokré. Vypracujeme těsto způsobem jak jsme každý zvyklý a rozprostřeme do formy. Vymícháme tvaroh s vejci a lžící rovnoměrně dáme na těsto. Pak navrch rozmístíme ovoce a upečeme do zezlátnutí okrajů. Velký plech pečeme asi hodinu, poloviční dávku asi 40 minut.

Tinktura z vlčího máku

Bukovec, červánky, kokrhelí, mačec, máček, ohníček, panenka, panáček, polní máček,  pleskanec, prchlík, růžička, slepý mák, vlčí květ..... toť výběr z lidových jmen pro vlčí mák :)


Tinktura je výluh, macerát, nejlépe čerstvých bylinek v čistém alkoholu. Je to vlastně silný koncentrát.
Vlčí mák teď hojně nakvetl a tak si vyberte nějakou čistou lokalitu a vezměte si s sebou skleničku. Jemné křehké okvětní lístky totiž velmi rychle vadnou. Macerovat pak můžete v oleji, pro kosmetické účely (můj starší příspěvek k tomuto naleznete zde) nebo je zalít alkoholem k výrobě léčivé tinktury. Pozor na včely! V době květu máků jsou jejich žihadla mnohem bolestvější!

Tinktura z vlčího máku se využívá při nespavosti dětí i dospělých, při neklidu a nervozitě, při zánětu průdušek, bronchitidě, nutkavém kašli, na dětský kašel, ale i při chřipce ;) Tuto tinkturu opravdu nikde nekoupíte, jen u tradičních bylinkářů a léčitelů! Okvětní plátky jsou bezpečné i pro děti, nebezpečné opium se nachází hlavně v makovičkách.

Bylinky vkládáme do skleničky (ideálně tmavé) nejlépe už na stanovišti, kde je sklízíme a zalijeme silným čistým alkoholem. Necháme louhovat (macerovat) alespoň 2 týdny a denně skleničku protřepáváme. Hotovou scezenou tinkturu uložíme opět v temnu nebo v tmavé skleničce. Tinktury obecně chráníme před světlem na rozdíl o bylinných olejů, které macerujeme někdy i na přímém slunci!

Tinktury obvykle všechny dávkujeme podle hmotnosti - 1 kapka / 1 kg hmotnosti / 1 den - rozděleno do tří dávek během dne. Při 60kg např. dávkujeme 20 kapek ráno, v poledne a večer. Kapeme do sklenice s vodou nebo horkého čaje pokud chceme, aby alkohol vyprchal.