Tato
rostlina je u nás pěstována jako pokojovka, pokud jí ale v sezóně letníme,
bohatě nám naroste a zesílí. Dospělá rostlina vytváří množství dlouhých
oddenků, které používáme k léčení. U nás není až tak známá, ale např. na
východě je to tradičně používaná léčivka. Má velmi široké spektrum léčivosti, a
tak je použitelná téměř na všchny neduhy! Nejčastěji však na zlomeniny,
problémy se žaludkem a léčbu nádorů.
Lidový název
Venušin vlas, zlatý vlas, zlatý vous, živý vlas.... dostala rostlina podle
dlouhých oddenku, které vztváří, a které se používají právě k léčení. Rostlina
má obrovskou regenerační schopnost a její odstřihnuté části snadno a rychle
zakoření ve skleničce vody. Můžete si tak rostlinu množit nebo jí darovat
někomu dalšímu - přesne takto jsem se k ní dostala i já :)
Elixír zdraví a mládí
Na přípravu
domácího elixíru použijeme právě ty oddenky. Odstřihneme je od
matečné rostliny a vložíme do plastového sáčku a dáme
do ledničky. Působení chladu má vliv na ukládání léčivých látek do kolének. Po 14 dnech je kumulace
léčivých látek v kolénkách dokončena. Připravené oddenky nakrájíme na dřevěném
prkénku keramickým nožíkem na malé špalíčky tak, že odřízneme dílky s kolénky. Přichystáme si kvalitní
destilát, nejlépe domácí pálenku anebo vodku. Do nádobky nasypeme patnáct až dvacet kolének a zalijeme je alkoholem.
Před tím můžeme kolénka lehce pomačkat, například vidličkou. Nádobu uzavřeme a
uložíme do temna. Po dvou týdnech je výluh připraven k užívání. Kolénka v něm
můžeme ponechat, nebo lihový výluh přecedíme.
Pravý
vaječný likér obsahuje i skořápky! V alkoholu rozložená minerální
schránka vejce se rozpustí v lahodném nápoji a minerály v ní obsažené,
zejména pak vápník, se mohou dobře vstřebat do našeho těla. Nedostatkem
minerálů v současnosti trpí celá populace, je to dáno stravou, která již
není tak nutričně vydatná, potažmo intenzivním zemědělstvím, které
zničilo půdu......Skořápky jsou tedy výborným doplňkem stravy!
Obsahují mj.
uhličitany vápenatý a hořečnatý, oxidy křemičitý,
hlinitý a fosforečný. Obsahují také velmi hodnotné stopové
prvky jako jód, železo, měď, zinek, kobalt, mangan či fosfor, který je
nezbytný nejen pro stavbu kostí a zubů, ale zejména pro nervovou
činnost.
Tento vaječňák je tedy minerální bomba, ale ty cukry v něm teda jsou
taky bomba :( Používám starý rodinný recept, kdybyste někdo znal recept
na dobře chutnající alternativu....podělte se prosím ;) Děkuji a na
zdraví! ;)
Suroviny:
500ml českého rumu (kvalitnější alternativou je brandy nebo ...)
2 plechovky salka
1 vanilkový lusk
6 žloutků
1-2 lžičky prášku z domácích skořápek
(na chuť může být i med, na lepší barvu trošku kurkumy)
Skořápkový prášek:
Skořápky propereme pod tekoucí vodou, na plechu v troubě je mírně
upražíme a tak je nejen sterilizujeme, ale pražené skořápky zkřehnou a
jdou lépe umlít, například v mlýnku na kávu. Drť pak prosejeme jemným
sítem a prášek uložíme v dobře uzavřené lahvičce.
Vaječný likér:
Já
jelikož nám nevadí domácí syrové žloutky ani nepoužívám krupicový cukr,
nezahřívám ve vodní lázni. Výroba vaječňáku je tak velice rychlá. Vše
dám do mixéru a důkladně promixuju až skoro do pěny. Během dvou dnů
likér tak akorát zhoustne, prášek je nadobro rozpuštěn a může se vesele
popíjet! Já domácí vaječňáky dávám jako dárky, je po nich každý rok
poptávka ;)
Cukroví napečeno, letos nic nonového jen samá klasika z mého blogu, a tak jsem se vrhla ještě na placku u nás doma velmi oblíbenou! Hraběnčiny řezy peču ale z trošku jiných surovin jak už to u mě bývá ;) Krásný třetí advent!
TĚSTO:
100g třtinového cukru
450g celozrnné špaldové mouky
200g másla
prášek do pečiva s vinným kamenem
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
4 žloutky
trochu (rýžového) mléka (asi 2 lžíce)
NÁPLŇ:
asi 750g jablek
1 vanilkový cukr
hrst mletých vlašských ořechů (asi 200g)
1/3 lžičky mleté skořice
50g rozinek
KRUSTA:
4 bílky
asi 50g agávového sirupu nebo klasicky 100g moučkového cukru
1 lžička kukuřičného škrobu
K pocukrování:
kokosová mouka (je jemná a nasládlá)
Troubu si předehřejeme na 180°C. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, a pak k nim přidáme mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, 1/4 až 1/3 oddělíme a dáme ztuhnout do mrazáku. Těsto namačkáme nebo alespoň částečně vyválíme do velkého plechu (vymazaného a vysypaného nebo s papírem na pečení). Můžeme vytvořit trochu okraje. Jako náplň použijeme nastrouhaná jablka v misce promíchané s ořechy, skořicí a rozinkami. Na vrch opatrně rozetřeme vyšlehaný sníh se sirupem a škrobem, na něj nastrouháme zbytek těsta z mrazáku. Pečeme 45 až 60 minut, podle typu vaší trouby ;)