Květákovo-brokolicová nádivka s kopřivami

Moje improvizovaná velikonoční nádivka, dopadla skvěle. Drží pohromadě a je to velká dobrota!



1 květák
1 brokolice
ghí nebo máslo
kukuřičná strouhanka
asi 20-30 špiček mladých kopřiv
2 balíčky marinovaného tofu
jemné ovesné vločky
sůl
pepř
1 lžička mletého kmínu
1 lžíce majoránky
12 vajec
200ml rostlinné smetany

Květák a brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě do poloměka. Vyjmeme a necháme trochu schladnout. Vývar použijete do polévky. Spaříme si kopřivy, zalijeme horkou vodou a necháme stát. Výluh vypijte nebo si jím přelijte vlasy po mytí ;) Mezitím si vymažeme zapékací nádobu a vysypeme strouhankou. Rovnoměrně rozmístíme květák a brokolici, na ně okapané spařené výhonky kopřiv a zasypeme nakrájeným tofu a ještě ovesnými vločkami. Ve vyšší nádobě rozícháme vejce a smetanu s veškerým kořením a zalijeme celý obsah pekáčku. Můžete si také oddělit bílky a vyšlehat z nich tuhý sníh, já to nedělala, protože jsem spěchala....

Matcha kokosové velikonoční pralinky

Pro děti, ale i dospělé, kteří nejsou moc zvyklí na jiné chuťě doporučuji pralinky ještě namočit do kvalitní čokolády. Nebo doprostřed zabalit oříšek či mandli... Někomu se zdají suché, jinému málo sladké..... U nás se vždycky tyhle variace na zdravé kuličky snědí. Tedy normálně to měly být kuličky, ale narazila jsem v obchodě na pěknou velikonoční formu na pralinky, kterou jsem musela mít ;)


3 hrnky strouhaného kokosu
špetka soli
4 lžíce javorového nebo 2 agávového sirupu
3 lžíce mandlí nebo jiných ořechů a semínek
4g matchatee
2-3 lžíce kokosového oleje

Suché suroviny rozmixujeme ve výkonném mixéru a pak v misce prsty propracujeme se sirupem a kokosákem. Množství kokosového oleje dáme podle požadované konzistence. Tvoříme kuličky nebo vtlačíme do formiček na pralinky a dáme vychladit. Kokosák ztuhne a budou krásně držet tvar. Můžeme ještě případně obalit v čokoládě. Skladujeme v ledničce.

Bezlepkový tvarohový koláč s ovocem

Tvarohový koláč nebo beránek patří stejně jako tradiční mazanec nebo piškotový beránek na velikonoční stůl. Použijte jakékoliv ovoce, já měla jen mraženou jostu a trochu se mi tím těsto okolo rozmočilo. Dobrota to je ale velká a taky celkem sytá. Tvaroh moc nekupuju, ale tento z nedaleké farmy v Seleticích je kvalitka. A co vy snažíte se také podporovat regionální potraviny? To co vzniká a roste v naší blízkosti má pro nás i větší přínos - výživový ale kulturní nebo jak to nazvat. Já osobně mám k regionálním produktům velmi pozitivní vtah. Jsou to takové naše poklady, ať už je to med nebo jablka od sadařů, kteří nepoužívají chemii.......a hlavně je to i vzájemná radost!


100ml oleje
3 vejce
100g třtinového cukru
500g tvarohu
80g pohankové krupice
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
trochu rýžového mléka
asi 750g ovoce
máslo a strouhanku na vysypání formy (nebo kokosák a strouhaný kokos)

Formu si vymažeme a vysypeme. Olej, žloutky a cukr utřeme s tvarohem. Krupici smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do těsta. Doladíme konzistenci na řidší těsto trochou mléka. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do těsta. Zhruba polovinu těsta nalijeme do formy, na ní vyskládáme ovoce a zalijeme zbylým těstem, které rozetřeme dohladka. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova, při 180°C je to asi 45 minut, s mraženým ovocem asi 1 hodinu. Koláč je hotový jakmile se horní vrstva začne nadouvat.

Zelená polévka

Tak tuhle jsme měli na zelený čtvrtek. Z kopřiv a s hráškem. Vajíčka jsou od našich holek ;) momentálně jedou na 100% výkon (9 slepiček a 9 vajíček denně). Vždycky zjara se takhle pěkně rozjedou, když naberou síly z čerstvých zelených natí. Vajíčka pak i rozdávám známým ku vzájemné radosti.


1lžíce ghí/másla/olej
1 cibule
sůl
pepř
1 pórek
10 vršků mladých kopřiv
1 větvička libečku
2l vody lépe však zeleninového vývaru
350g mraženého a nebo čerstvého hrášku
cibulová nať nebo pažitka na servírování

V hrnci orestujeme cibuli, osolíme, opepříme a přidáme nakrájený pórek. Restujeme do změknutí a pak vhodíme opláchnuté kopřivy a libeček a zalijeme vývarem. Chvíli provaříme a odstavíme, pak přidáme hrášek a necháme ještě chvíli stát, aby se prohřál. Klidně si to s hráškem povařte, já mám vždycky ale strach, že mi ztratí tu krásně zelenou barvu. Polévku podáváme posypanou cibulovou natí nebo pažitkou.

Perníková pizza se sušenými jablky

A tady je druhý díl receptu :) tentokrát nasladko.


Na 2 placky:
350g semolinové mouky na pizzu
200ml vlažné vody
20g droždí
2 lžíce olivového oleje

1 větší hrst mini hrozinek
1 lžička perníkového koření

Omáčka:
středně velká sklenice domácí zavařeniny, tmavé pokud možno (já použila mojí ostružinovou s chia)

Náplň:
3-4 velké hrsti sušených křížal
100g mandlových plátků

Ve vodě rozmícháme droždí a vlijeme do mouky, přidáme olej a koření a vypracujeme pružné nelepivé těsto. Přikryjeme v misce, zaprášíme moukou a necháme v teple kynout.
Potom zapracujeme hrozinky. Rozválíme do velkého kruhu a vložíme do formy na koláč.
Vytvarujeme trochu okraje a potřeme marmeládou. Rovnoměrně rozmístíme sušená jablka, která jsme spařili a pochvíli scedili (výluh je výtečné pití!) a nakonec posypeme manlovými plátky. Pečeme při 220°C asi 20 minut.

Jarní pizza s kopřivami

Spařené kopřivy v této podobě můžete dát k jakémukoliv slanému jídlu. Těsta na pizzu jsem udělala rovnou dvojnásobné množství. Řekla jsem si, že zkusím i pizzu nasladko. Stejně jsem chtěla něco sladkého upéct když už mám rozjetou troubu...a dopadlo to dobře, viz následující recept ;) A taky tip jak třeba připravit pohoštění, když čekáte hodně koledníků. Z jednoho těsta a basta!


Na 2 placky:
350g semolinové mouky na pizzu
200ml vlažné vody
20g droždí
2 lžíce olivového oleje

Omáčka:
250g pasaty nebo rozmixovaných čerstvých rajčat
1 lžička sušené bazalky
3 stroužky česneku

Náplň:
olivový olej/máslo/ghí
sůl, pepř
250g žampionů
1 lžička mletého kmínu
4 vejce

10 špiček mladých kopřiv

Ve vodě rozmícháme droždí a vlijeme do mouky, přidáme olej a vypracujeme pružné nelepivé těsto. Přikryjeme v misce, zaprášíme moukou a necháme v teple kynout.
Žampiony osmahneme na pánvi s kořením a dusíme do změknutí.
Hotové těsto roztáhneme rukama do tenka, vytvarujeme trochu okraje, aby se vešlo na velký plech. Potřeme celou omáčkou, nasypeme žampiony  a rozklepneme vejce. Roztrhneme jim žloutek. Pečeme při 220°C asi 20 minut. Mezitím si spaříme čerstvé výhony kopřiv, které okapané pokladáme až na hotovou pizzu. Můžeme posypat strouhaným tofu nebo sýrem, jak kdo snesete ;)

Kakaovo-mandlové smoothie

Pro tenhle božský nápoj vás bude každý mlsoun milovat! A já si troufám dobře odhadnout, že až bude v létě vedro tak mě bohatě zasytí místo oběda. A třeba s kouskem ledu. Jinak ale svačinka slušně vydatná. Doplníte si hodně hořčíku a cukry, takže po nějaké fyzické aktivitě super vzpruha!


200ml mandlové smetany
600ml mandlového mléka
2 banány
5 datlí
1/2 lžičky skořice
4 kakaové boby
10 mandlí
3 lžíce nepraženého kakaa
2 lžíce chia

Pro ještě větší výživovou hodnotu můžete přidat:
1 lžíci prášku ze sušených kopřiv/maca/ašvagandy/matcha....

Vše vložíme do výkonného mixéru a rozmixujeme dohladka. Rozlijeme do sklenic a ihned konzumujeme, nebo do misek a ty necháme přes noc uležet v lednici jako dezert. V podstatě když vám zbyde, protože je to sytý nápoj, máte ještě dezert na zítra. Ozdobte si ho čerstvým ovovcem.