Moje improvizovaná velikonoční nádivka, dopadla skvěle. Drží pohromadě a je to velká dobrota!

1 květák
1 brokolice
ghí nebo máslo
kukuřičná strouhanka
asi 20-30 špiček mladých kopřiv
2 balíčky marinovaného tofu
jemné ovesné vločky
sůl
pepř
1 lžička mletého kmínu
1 lžíce majoránky
12 vajec
200ml rostlinné smetany
Květák a brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě do poloměka. Vyjmeme a necháme trochu schladnout. Vývar použijete do polévky. Spaříme si kopřivy, zalijeme horkou vodou a necháme stát. Výluh vypijte nebo si jím přelijte vlasy po mytí ;) Mezitím si vymažeme zapékací nádobu a vysypeme strouhankou. Rovnoměrně rozmístíme květák a brokolici, na ně okapané spařené výhonky kopřiv a zasypeme nakrájeným tofu a ještě ovesnými vločkami. Ve vyšší nádobě rozícháme vejce a smetanu s veškerým kořením a zalijeme celý obsah pekáčku. Můžete si také oddělit bílky a vyšlehat z nich tuhý sníh, já to nedělala, protože jsem spěchala....
Tvarohový koláč nebo beránek patří stejně jako tradiční mazanec nebo piškotový beránek na velikonoční stůl. Použijte jakékoliv ovoce, já měla jen mraženou jostu a trochu se mi tím těsto okolo rozmočilo. Dobrota to je ale velká a taky celkem sytá. Tvaroh moc nekupuju, ale tento z nedaleké farmy v Seleticích je kvalitka. A co vy snažíte se také podporovat regionální potraviny? To co vzniká a roste v naší blízkosti má pro nás i větší přínos - výživový ale kulturní nebo jak to nazvat. Já osobně mám k regionálním produktům velmi pozitivní vtah. Jsou to takové naše poklady, ať už je to med nebo jablka od sadařů, kteří nepoužívají chemii.......a hlavně je to i vzájemná radost!
100ml oleje
3 vejce
100g třtinového cukru
500g tvarohu
80g pohankové krupice
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
trochu rýžového mléka
asi 750g ovoce
máslo a strouhanku na vysypání formy (nebo kokosák a strouhaný kokos)
Formu si vymažeme a vysypeme. Olej, žloutky a cukr utřeme s tvarohem. Krupici smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do těsta. Doladíme konzistenci na řidší těsto trochou mléka. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do těsta. Zhruba polovinu těsta nalijeme do formy, na ní vyskládáme ovoce a zalijeme zbylým těstem, které rozetřeme dohladka. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova, při 180°C je to asi 45 minut, s mraženým ovocem asi 1 hodinu. Koláč je hotový jakmile se horní vrstva začne nadouvat.
A tady je druhý díl receptu :) tentokrát nasladko.
Na 2 placky:
350g semolinové mouky na pizzu
200ml vlažné vody
20g droždí
2 lžíce olivového oleje
1 větší hrst mini hrozinek
1 lžička perníkového koření
Omáčka:
středně velká sklenice domácí zavařeniny, tmavé pokud možno (já použila mojí ostružinovou s chia)
Náplň:
3-4 velké hrsti sušených křížal
100g mandlových plátků
Ve
vodě rozmícháme droždí a vlijeme do mouky, přidáme olej a koření a vypracujeme
pružné nelepivé těsto. Přikryjeme v misce, zaprášíme moukou a necháme v
teple kynout.
Potom zapracujeme hrozinky. Rozválíme do velkého kruhu a vložíme do formy na koláč.
Vytvarujeme trochu
okraje a potřeme marmeládou. Rovnoměrně rozmístíme sušená jablka, která jsme spařili a pochvíli scedili (výluh je výtečné pití!) a nakonec posypeme manlovými plátky. Pečeme
při 220°C asi 20 minut.
Spařené kopřivy v této podobě můžete dát k jakémukoliv slanému jídlu. Těsta na pizzu jsem udělala rovnou dvojnásobné množství. Řekla jsem si, že zkusím i pizzu nasladko. Stejně jsem chtěla něco sladkého upéct když už mám rozjetou troubu...a dopadlo to dobře, viz následující recept ;) A taky tip jak třeba připravit pohoštění, když čekáte hodně koledníků. Z jednoho těsta a basta!
Na 2 placky:
350g semolinové mouky na pizzu
200ml vlažné vody
20g droždí
2 lžíce olivového oleje
Omáčka:
250g pasaty nebo rozmixovaných čerstvých rajčat
1 lžička sušené bazalky
3 stroužky česneku
Náplň:
olivový olej/máslo/ghí
sůl, pepř
250g žampionů
1 lžička mletého kmínu
4 vejce
10 špiček mladých kopřiv
Ve
vodě rozmícháme droždí a vlijeme do mouky, přidáme olej a vypracujeme
pružné nelepivé těsto. Přikryjeme v misce, zaprášíme moukou a necháme v
teple kynout.
Žampiony osmahneme na pánvi s kořením a
dusíme do změknutí.
Hotové
těsto roztáhneme rukama do tenka, vytvarujeme trochu
okraje, aby se vešlo na velký plech. Potřeme celou omáčkou, nasypeme žampiony a rozklepneme vejce. Roztrhneme jim žloutek. Pečeme při 220°C asi 20 minut. Mezitím si spaříme čerstvé výhony kopřiv, které okapané pokladáme až na hotovou pizzu. Můžeme posypat strouhaným tofu nebo sýrem, jak kdo snesete ;)