Mňamka hlavně pro děti. A já jsem spokojená když mají zdravou svačinu plnou vitamínů. Tedy raw, bez mléka a cukru je přece super! Hustota je podobná jako u kešugurtu, který jsem dělala nedávno.
3 banány
1 mango
300ml vody
1 hrst kešu ořechů
1 hrst mraženého rakytníku (kdo nemá tak seženete pyré)
3 hrsti ovesných vloček
Rozmixujeme ve výkonném mixéru. Trochu déle a úplně dohladka. Nalijeme do misek a necháme chvíli v lednici uležet. Podáváme třeba posypané skořicí s kousky ovoce.
"česnek cikánský, lesní, psí a vlčí nebo také čarodějná cibule..."
Listy česneku medvědího čistí krev, a jsou proto vhodné k jarním očistným kůrám a k léčbě chronických kožních nemocí, ale také k velké řadě dalších potíží. Je na něm od pohledu vidět, že v něm dřímají obrovské síly. Vypráví se, že medvědi si jím po zimním spánku čistí krev a slouží jim pro látkovou výměnu. Zahradní česnek má v podstatě stejné schopnosti čistit krev. Ten medvědí je však jemnější a má ještě větší léčivou sílu jelikož je planně rostoucí.
Medvědí pesto jsem ještě nedělala. Ani jsem zprvu nevěděla jestli tam dát i česnek. Nakonec jsem se ale rozhodla dobře...a kluci baštili. Originál pesto se tře v hmoždíři. Jen tak se totiž naprosto dokonale uvolní vše potřebné z čerstvých bylin. Tedy šťávy a silice. Já na to nemám čas, je to docela zdlouhavé, ale bude to v principu podobné jako při výrobě gomasia. To správné propojení se solí. Pesto použijete také netradičně na čerstvý chléb nebo k dochucení jarních polévek ;) Pesto je vlastně raw a toto mé i vegan. Vůbec mi nepřijde dobré dávat tam i sýr, každý kdo ho jí si ho může přidat až na talíř.
150g slunečnicových semínek
100ml olivového oleje
velký svazek čerstvého medvědího česneku
mořská sůl
Suroviny rozmixujeme, ne uplně dohladka. Co nesníme uskladníme v uzavřené nádobě v lednici ještě několik dnů. Takto si v sezóně můžeme připravovat pesto z čehokoliv.
Kluci museli mít beránka, tak jsem zase pekla ....
200g másla nebo ghí
100g třtinového cukru
250g tvarohu
1 lžička sušené kůry z bio citrónu
4 vejce
250g celozrnné špaldové mouky
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
špetka soli
100g drobných hrozinek
máslo a krupice na přípravu formy
Máslo, cukr, tvaroh, citrónovou kůru a žloutky dobře utřeme do těsta. Pak postupně přidáváme prosytou mouku a prášek do pečiva. Stále mícháme až vznikne hladké těsto. Bílky se špetkou soli vyšleháme na tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta. Přidáme hrozinky a nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy. Pečeme při 175°C 50-60 minut.