Vege bouillabaisse

Francozský recept, bez ryb... a vaření s vínem, po dlouhé době jsem si dala i skleničku. Jídlo je to moc dobré, plné pro nás neobvyklých chutí a vůní z bílého vína, česneku, fenyklu a šafránu, ale také s vůní moře z řasy nori (místo rybího aroma ;) Pro návštevu nevegetariánů velký zážitek!


2 lžíce ghí/másla/oleje
2 velké cibule
4 velké stroužky česneku
1 lžička semen anýzu
2 lžičky semen fenyklu
mořská sůl
3 velké mrkve
2 pastiňáky
2 hlízy fenyklu
250ml suchého bílého vína
2 brambory
400g krájených rajčat (čerstvých nebo plechovka v biokvalitě)
asi 1l zeleninového vývaru nebo vody
0,5g prášku šafránu
pár plátků nori řasy (natrhané)
1 lžíce sušeného tymiánu
2 hrnky uvařených fazolí (já měla dva druhy)

K servírování:
čerstvá větvička tymiánu nebo fenyklu
pomerančová kůra
kváskový chléb

V hrnci rozehřejeme tuk nebo olej a vhodíme do něj fenzkl s anýzem. Když se rozvoní přidáme nakrájenou cibuli a česnek, osolíme a orestujeme. Pak přidáme nakrájenou mrkev, pastiňák a hlízy fenyklu nakrájené na větší kousky. Opět chvíli restujeme a podlijeme vínem. Pak přidáme šafrán, natrhanou nori řasu, tymián a vaříme asi 45minut. Když je zelenina uvařená vložíme ještě fazole a necháme chvíli prohřát.

Exotická ovesná raw přesnídávka s rakytníkem

Mňamka hlavně pro děti. A já jsem spokojená když mají zdravou svačinu plnou vitamínů. Tedy raw, bez mléka a cukru je přece super! Hustota je podobná jako u kešugurtu, který jsem dělala nedávno.


3 banány
1 mango
300ml vody
1 hrst kešu ořechů
1 hrst mraženého rakytníku (kdo nemá tak seženete pyré)
3 hrsti ovesných vloček

Rozmixujeme ve výkonném mixéru. Trochu déle a úplně dohladka. Nalijeme do misek a necháme chvíli v lednici uležet. Podáváme třeba posypané skořicí s kousky ovoce. 

Medvědí pesto

"česnek cikánský, lesní, psí a vlčí nebo také čarodějná cibule..." 
 
Listy česneku medvědího čistí krev, a jsou proto vhodné k jarním očistným kůrám a k léčbě chronických kožních nemocí, ale také k velké řadě dalších potíží. Je na něm od pohledu vidět, že v něm dřímají obrovské síly. Vypráví se, že medvědi si jím po zimním spánku čistí krev a slouží jim pro látkovou výměnu. Zahradní česnek má v podstatě stejné schopnosti čistit krev. Ten medvědí je však jemnější a má ještě větší léčivou sílu jelikož je planně rostoucí.
Medvědí pesto jsem ještě nedělala. Ani jsem zprvu nevěděla jestli tam dát i česnek. Nakonec jsem se ale rozhodla dobře...a kluci baštili. Originál pesto se tře v hmoždíři. Jen tak se totiž naprosto dokonale uvolní vše potřebné z čerstvých bylin. Tedy šťávy a silice. Já na to nemám čas, je to docela zdlouhavé, ale bude to v principu podobné jako při výrobě gomasia. To správné propojení se solí. Pesto použijete také netradičně na čerstvý chléb nebo k dochucení jarních polévek ;) Pesto je vlastně raw a toto mé i vegan. Vůbec mi nepřijde dobré dávat tam i sýr, každý kdo ho jí si ho může přidat až na talíř.


150g slunečnicových semínek
100ml olivového oleje
velký svazek čerstvého medvědího česneku
mořská sůl

Suroviny rozmixujeme, ne uplně dohladka. Co nesníme uskladníme v uzavřené nádobě v lednici ještě několik dnů. Takto si v sezóně můžeme připravovat pesto z čehokoliv.

Vajíčková pomazánka s avokádem

Každý rok jí dělám, co s těmi vejci z koledy... Loni jsem dělala s tofunézou, tuto Vajíčková pomazánka z domácí tofunézy. Letos jsem to chtěla zkusit zase jinak. Takže s avokádem, nic víc ;)


5 vajec uvařených natvrdo
3 avokáda
1/2 citrónu
sůl, pepř
velký svazek čerstvé pažitky

Vejce oloupeme a opláchneme. Nakrájíme na malé kousky, ideálně tím udělátkem se strunami na plátkování vajec na chlebíčky. Při troše zručnosti to natřikrát otočíte vcelku. V misce vidličkou rozmačkáme vydlabanou dužinu z avokád a smícháme s citrónovou šťávou, aby neztrácelo barvu. Opatrně promícháme s vejci, osolíme, opepříme čerstvě namletým pepřem a vmícháme nasekanou pažitku. Co nejvíc pažitky! ;) Mňam.

Ranní zelené smoothie s meduňkou

Dnes jsme s dětmi nastartovali den s tímto nápojem ;) mňamka! Zelená dávka zdraví a energie. Trošku jsem se obávala výsledné chuti s tím řapíkatým celerem a i konzistence. Ovoce se zeleninou totiž moc nekombinuji, tady navíc ješte s avokádem....Vzniklo ale jemné a velmi lahodné smoothie, čistě jen z ovoce a zeleniny, bez dalších surovin typu (rostlinné mléko, chia, vločky, ořechy nebo nutričně výhodné prášky). Dáte si také občas ráno takovou vzpruhu? Je to fakt znát, ten energičtější start do celého dne. Moc doporučuji! V létě bych mohla snídat smoothies denně, mají i ochlazující efekt. Taky si ho moc v zimě nedopřáváme.... Jo a dala jsem do něj čerstvou meduňku, krásně voní a uklidňuje mysl :)


1/2 velkého ananasu
2 avokáda
2 banány
6 stonků řapíkatého celeru
svazeček čerstvé mladé meduňky

Vše společně rozmixujeme ve výkonném mixéru a co nejdříve zkonzumujeme (kvůli oxidaci vitamínů, je rychlá). Taky jsem si uvědomila, že nikdy nenapíšu výsledné množství nápoje, což je důležité právě pro to rychlé zkonzumování..... Podle tohoto návodu mi vzniklo asi 1,2l smoothie.

Barvení velikonočních vajec cibulovými slupkami s otisky rostlin

Tak hotovo a mám z nich radost! V jednoduchosti je krása :) přírodně barvená velikonoční vejce a ještě k tomu s přírodním zdobením, to je přesně můj styl ;) Tohle se mi snad nikdy neomrzí. Dělávala jsem je s mamkou, když jsem byla malá, jako zpeštření k OVO barvám a teď, od té doby co mám děti se snažím a dělám je každý rok. Ani nevím odkud tato technika může pocházet. Jinak řadím k tvorbě s dětmi, přestože se kluci moc neangažovali... Krásné Velikonoce všem!


miska cibulových slupek (čím víc tím větší intenzita obarvení)
ocet
lístky nebo i květy jarních bylin
gázovina nebo silonky
gumičky nebo provázek
nůžky

Vejce umyjeme a na ještě vlhké nalepíme lístky a květy. Dobře stahneme silonkou nebo gázou a zagumičkujeme nebo zavážeme provázkem. Do hrnce vložíme cibulové slupky a připravená vejce, zalijeme vodou, aby bylo vše ponořené, přidáme trochu octa a uvaříme natvrdo. Potom odstavíme a necháme ještě pár hodin obarvovat, alespoň do vychladnutí, ideálně přes noc. Nakonec vejce odhalíme, omyjeme opatrně pod vodou (pozor jen opláchnout, netřít!) a osušíme. Ještě lépe budou vypadat, když je přetřete troškou oleje na ubrousku nebo pokud máte olej v lahvičce s rozprašovačem.

Tvarohový beránek

Kluci museli mít beránka, tak jsem zase pekla ....


200g másla nebo ghí
100g třtinového cukru
250g tvarohu
1 lžička sušené kůry z bio citrónu
4 vejce
250g celozrnné špaldové mouky
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
špetka soli
100g drobných hrozinek
máslo a krupice na přípravu formy

Máslo, cukr, tvaroh, citrónovou kůru a žloutky dobře utřeme do těsta. Pak postupně přidáváme prosytou mouku a prášek do pečiva. Stále mícháme až vznikne hladké těsto. Bílky se špetkou soli vyšleháme na tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta. Přidáme hrozinky a nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy. Pečeme při 175°C 50-60 minut.