Květák v hrašce s batátovo-mrkvovou kaší

Hrašku mám ráda na zahušťování omáček a polévek. Je to takové malé ošálení, skrytá luštěnina nebo naopak také dobře promyšlené jídlo pro vegetariány, když není zbytí jak tam jinak tu luštěninu do jídla přidat ;) Luštěniny by ale měli jíst často i nevegetariáni, je to přeci tajemství dlouhověkosti našich dědů a babiček jak se uvádí v reklamě na Hrašku! Není to ale vtip, je to fakt. Luštěniny obsahují velmi hodnotné rostlinné bílkoviny a další jiné důležité látky. Hrašku koupíte v každé zdravé výživě. A mají hned několik druhů! K obalování nepotřebujete žádná vejce, míchá se jen s vodou. Takže i vegani si pochutnají ;) 


květák nebo brokolice
hraška na obalování nebo obyč. hraška s libovolným kořením a trochou soli
olej na smažení
batáty
mrkev

Batáty si oloupeme a nakrájíme na menší kousky (budou dřív hotové), mrkev stejně tak. Vaříme v osolené vodě do změknutí až lehkého rozvaření, scedíme (zeleninový vývar si necháme třeba na polévku) a hned v hrnci rozšťoucháme.
Květák nebo brokolici rozdělíme na malé růžičky a obalíme v kašičce z hrašky (hraška s vodou, žádné vejce). Květák si můžete i lehce předvařit v mírně osolené vodě. Smažíme pozvolna ze všech stran a necháme okapat přebytečný olej na ubrousek. Podáváme s čerstvou listovou zeleninou, kysaným zelím nebo s klíčky.

Nebo brokolici?

Pampeliškový med nevařený

Svářený pampeliškový med dělám každý rok (recept zde) a tak jsem letos zkusila změnu. Uvidíme jak to dopadne. Dětem se líbilo, že výroba probíhala přímo v terénu ;) Takto připravený pampeliškový med prý čistí organismus, podporuje játra a žlučník. Používá se jako pomazánka na pečivo k snídani nebo ho užíváme po lžičkách.

Takhle to sice vypadá, že je tam víc cukru než pampelišek, ale je tomu přesně naopak.

Sbíráme jen plně rozkvetlé hlavičky pampeliškových květů, mohou se podle chuti i promíchat se smrkovými výhonky, navrstvíme do vysoké skleněné nádoby (zrání doma) nebo kameninového hrnce (zrání venku v zemi). Po každé vrstvě pampelišek následuje vrstva cukru. Ideálně cukru přírodního, nerafinovaného. Necháme stát několik týdnů doma za oknem, kam svítí sluníčko, dokud se cukr zcela nerozpustí. Trvá to asi 2 měsíce. Ještě lepší tento med bude, zahrabeme-li pečlivě uzavřený a utěsněný kameninový hrnec přes léto na slunečné místo v zahradě. Hotový med scedíme do menších skleniček.

Po třech dnech už pouští šťávu.
Scezený hotový med, má táhlou konzistenci medu, ne jako vařený pampeliškový med...
Zdroj, loučka v našem sadu.

Mytí vlasů žitnou moukou

Jednoznačně super no poo (no shampoo) metoda!!! Před asi 2 lety jsem začala zkoušet zbavit se šamponu. Návody typu soda s citrónovou šťávou, nebo kokosák mě zrovna moc neuspokojovaly a ve skutečnosti dle mého pocitu ani vlasy nijak zvlášť dobře neumyly. Soda navíc celkem dráždí a kůže mě po ní svědí. No nevím, někomu to třeba funguje.... Přešla jsem tenkrát tedy na přírodní šampónová mýdla. Je to skvělé jak po čase vlasy sami zesílí, jednak vymytím hlavně silikonů ale i jiných ...... , druhak posílením z kvalitních olejů, které kvalitní mýdla obsahují. Po roce jsem ale zjistila, že to chce důkladnou očistu pokožky hlavy. Mechanickou, něco jako peeling. Používám teď  pravidelně i bezbarvou hennu a jsem spokojená. Průběžně si ale stále víc říkám, vždyť mýdlo je z hydroxidu, musí to jít ještě jinak ;) Nedávno jsem narazila na diskuzi o mytí vlasů moukou a zjistila jsem na vlastní kůži, že je to naprosto skvělý způsob. Použijte pouze žitnou mouku!!! Pšeničná množstvím lepku zažmolkuje vlasy tak, že to horko těžko smyjete. Mouka na sebe nabalí všechny nečistoty a nasákne mastnotu, k tomu jemně opeelinguje pokožku hlavy. Můj pocit po umytí vlasů je jako po 3-hodinovém zábalu Henny, super, takže i objem ;) Mám dlouhé vlasy, myju dvakrát týdně, na tom jsem nic neměnila. Doporučuji také směs obohatit o některé další složky v návodu. A nebojte se toho, i chlapi :) Moc doporučuju!


Základ:
žitná mouka
voda nebo silný bylinný čaj

můžete, ale nemusíte ještě přidat:
esenciální olej
med
trošinku olivového oleje
skořici
žloutek

Umícháme řídkou kašičku, něco jako hennu a nanesme na hlavu. Krouživými pohyby prstů jako při běžném mytí vlasy umyjeme, hlavně pokožku hlavy. Dobře vypláchneme a už to sami poznáte hned za morkra, ten rozdíl....

Jarní zpracování zbytku uskladněného česneku

Loni jsem vypěstovala víc česneku než jsme byli schopni spotřebovat. Teď už se malinko chystá klíčit, je ale jinak naprosto fit a tak jsem neváhala ho ještě zavčasu zpracovat. Jak začne klíčit kvalita začně rychle klesat a to by byla škoda. Obzvlášť to množství co jsem měla já. Taky jsem si celkem dala, zabralo mi to dvě hodiny. Původně jsem chtěla zkusit i nějaké stroužky naložit, ale to loupání mě fakt dostalo, piplačka... Takže třebas příště ;)


Na plátky nakrájený česnek sušíme v sušičce na stupeň 2 nebo v troubě na 50-75°C. Trvá to dlouho, ale stojí to za to! V troubě sušený má trošku jinou chuť a vůni, takovou pečenou. Uskladnuji v těsné sklenici a až před použitím, pokud přímo nevhazuji celé kousky, česnek podrtím v hmoždíři. Kromě běžné kuchyně (omáčky a polévky) ho využijete také k výrobě bylinkových solí, harissy, marinád, dresinků apod. Dá se také rozemlít na prášek. Někomu vadí ostrost čerstvého česneku, sušený není tak dráždivý.

Jablečné piruetky

Jemné a nadýchané lívanečky (já nemám lívanečník takže u mě spíš placičky), z hromady jablek jen s trochou mouky. A dětem se dělaly boule za ušima ;) Ideální když se potřebujete zbavit horších jablek.


1kg nahrubo nastrouhané jablečné dužiny
350g celozrnné mouky
400ml bílého vína
3 vejce
1 lžička mleté skořice
ghí nebo kokosový olej

Všechny suroviny dobře promícháme a opékáme na středně rozpáleném oleji jako lívance z obou stran. Podáváme podle chuti se sušeným ovocem, skořicovým cukrem nebo s jogurtem... Dobré jsou teplé i studené.

Polévka z bršlice s cizrnou

Bršlice kozí noha :) je úporný oddenkatý plevel s vysokým obsahem vitamínu C. Takže než ho v zahrádce zlikvidujete udělejte si z něj nějakou dobrotu. Salát, špenát nebo polévku...


1 cibule
2 stroužky česneku
olej
sůl
1 pórek
1 lžička mletého kmínu
3 velké hrsti listů bršlice
250g uvařené cizrny

V hrnci na oleji osmažíme nakrájenou cibuli a česnek. Osolíme a přidáme kmín a nakrájený pórek. Chvilku restujeme do změknutí a pak zalijeme asi 1,5 litrem horké vody nebo zeleninovým vývarem. Vložíme cizrnu a opláchnuté listy bršlice a vše společně rozmixujeme. Polévku ideálně zkonzumujeme hned všechnu. Druhý den už nemá takovou hezkou zelenou barvu. Vůbec nedoporučuju listy v polévce povářet. Špenát také nemá nikdo rád na kaši s tmavou zahnědlou barvou.

Kokosovo-citrónové řezy (sušenky)

Bezlepkové a naprosto dokonalé. Kombinují luštěniny s obilovinou, rychlovka a celkem snadná. Pousťte se do toho, kdo má rád citrón a kokos bude v sedmém nebi, protože je to celkem zdravé mlsání.


Kokosový korpus:
100g jemné cizrnové mouky
3 lžíce javorového sirupu
200g strouhaného kokosu
75g kokosového oleje
špetka soli
2 bílky

Citrónová náplň:
2 žloutky co zbyly po korpusu
3 vejce
6 lžic javorového sirupu
šťáva ze dvou citrónů (středně velkých)
1 lžíce citrónové kůry (čerstvé nebo sušené)
40g kukuřičné mouky

Posyp:
strouhaný kokos nebo kokosová mouka...

V pánvi necháme roztopit kokosový olej, pak přilijeme sirup, špetku soli, mouku a strouhaný kokos. Pomalu restujeme a promícháváme. Nakonec přidáme dva bílky a stále mícháme dokud se vše nespojí v lepivou hmotu. Tu přemístíme do pekáčku (vymazaného a vysypaného nebo s papírem na pečení) nebo menšího plechu, rovnoměrně rozprostřeme a natlačíme ke dnu. Pečeme při 175°C 10 minut. Mezitím si připravíme citrónovou náplň. Všechny uvedené suroviny vyšleháme v mixéru a nalijeme na lehce propečený korpus. Pak ještě s náplní pečeme dalších 20 minut. Hotové řezy posypeme strouhaným kokosem.