Bezlepkový vysoký dort pro syna k 3. narozeninám. Nějaký čas mi jeho příprava zabrala, ale stálo to rozhodně zato. Oslavenec byl nadšený jeho velikostí a všem moc chutnal! Jinak naše jahody budou asi za měsíc, teď teprv kvetou....a už se na ně moc těším, to je úplně jiná chuť.
200g ghí nebo změklého másla
100g třtinového cukru
6 vajec
250g pohankové mouky
150g kešu
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
1 malá sklenička domácí marmelády (kyselejší)
200g kešu (předem namočíme do rýžového mléka)
175ml rýžového mléka
200g tofu natural (nastrouhan najemno)
agávový sirup
ovoce
5 g agaru
asi 300ml vody
šťáva nebo sirup
šťáva z poloviny citrónu
Máslo, cukr a žloutky utřeme. Kešu rozmixujeme najemno, smícháme s práškem do pečiva a moukou a vmícháme do žloutkové směsi. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta. Těsto dáme do dortové formy (středně velké, vymazané a vysypané) a pečeme při 200°C asi 50 minut. Vychladlý koláč můžeme, ale nemusíme podélně rozříznout a namažeme marmeládou. Kešu, tofu, mléko a sirup rozmixujeme dohladka na hustý krém, kterým potřeme dort jako další vrstvu. Poklademe libovolným ovocem a zalijeme svařeným agarem. Necháme ztuhnout v lednici.
Využijte zbytek uvařené rýže nebo jiné obiloviny a umixujte si o něco sytější lassí než je obvyklé (ovoce jen s jogurtem). Sváča, která zasytí, osvěží a dobije zase trochu baterky ;)
1 žlutý meloun
1/2 velkého ananasu
500g bílého jogurtu
400g uvařené mléčné rýže (třeba i zbytek z kaše)
1 banán
3 lžíce chia (není nuné)
Ananas, meloun a banán oloupeme a nakrájíme na menší kousky. S ostatními surovinami vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka.