Kosové řezy s karobem

Dostala jsem od Purityvision kokosák na otestování v kuchyni. Původně spíše na něco slaného, ale inspirace nebyla a zavedlo mě to ke starému receptu na kokosové řezy. Trochu jsem ho změnila. Místo másla jsem použila kokosák, místo kakaa karob a množství cukru stahla na polovinu. I tak je to dost sladké ;) A protože je tam ten kokosák a je celkem teplo, jsou řezy nejlepší vychlazené. Karobové sušenky moc nemusím, ale tady není karob vůbec poznat přes množství toho kokosu :)


Korpus:
100g třtinového cukru
5 vajec
150g strouhaného kokosu
2 lžíce kukuřičné strouhanky
2 lžíce hrubé špaldové mouky
Krém:
3 bílky
100g třtinového cukru
180g strouhaného kokosu
200g kokosového oleje
Poleva:
100g kokosového oleje
trochu agávového sirupu (tady cukr nedoporučuju, nestihl by se rozpustit)
2 lžíce karobového prášku
2 lžíce rýžového mléka
1 lžíce kukuřičného škrobu

Vejce utřeme s cukrem a smícháme rokou s ostatním na korpus. Rovnoměrně natlačíme na malý plech, vymazaný nebo s papírem na pečení. Pečeme při 175°C 30 minut. Na polevu rozehřejeme olej ve vodní lázni a vmícháme do něj ostatní. Rozetřeme na korpus a polijeme karobovou polevou. Před podáváním vychladíme v lednici.

Rychlopeeling


Stačí jen dvě přísady:

kvalitní kokosový olej
peelingový granulát (jemný prášek z peciček mandlí a kůry skořice) nebo třtinový cukr nebo jenom mletou skořici. U té pozor bude to hodně prokrvující, takže ne příliš vhodné pro ty, kdo mají viditelné žilky, používejte spíš na tělo ;)

Umícháte si ho lehce narychlo v dlani. Pokud neseženete peelingový granulát nahraďte ho třtinovým cukrem. Jen pozor obojí je celkem drsné takže to chce peelingovat šetrně a používat na obličej jen jako SOS ;)

Rebarborový tvarožník

Skvělý koláč, vlastně ne je naprosto dokonalý. Ještě tu atmosféru francouzského venkova k tomu. Trochu víc přípravy, ale nic složitého a za tu božskou dobrotu to rozhodně stojí. Jen nevím jestli zbude dost rebarborky na kouzlení s jahodami .... mno mělo by. Vykvetla vám někdy rebarbora? Je to žádoucí nebo je to na úkor listů. Mě se tam asi chystá jeden stonek na květ tak uvidíme co se bude dít ;) Jinak koláč tu s námi byl necelých 24 hodin a to nepochybně vypovídá o jeho kvalitách :)


Na korpus:
200g hladké špaldové mouky
100g másla nebo ghí
1 lžíce agávového sirupu
1 vejce
trošku mořské soli
Na náplň:
4 řapíky rebarbory
3 lžíce agávového sirupu ( nebo třtinového cukru, do korpusu se nehodí, křupalo by to mezi zuby ;)
3 vejce (domácí nebo bio)
kousek čerstvého zázvoru podle gusta
50g medu
250g bio tvarohu
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce vanilkového extraktu

Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto a vyválíme plát větší než forma tak, aby zbylo i na vyšší okraje. Potom ho opatrně přendáme do formy na koláč. Je dobré si těsto složit nebo srolovat, aby se cestou neprotrhlo, ale i to se dá opravit. Oloupané a nakrájené řapíky rebarborky promícháme s cukrem a položíme na korpus. Zalijeme umixovanou směsí zbylých surovin na náplň a pečeme při 180°C 45-60 minut, záleží na velikosti formy resp. hlavně na výšce. Hotový koláč je na povrchu ztuhlý a začíná zlátnout. Tak ať se vám taky se povede!

Krém na opalování cca SPF20

"Chránit se" před sluníčkem čímsi z lahvičky prodáváné v lékárně, to už pár let nepraktikuju.......ať už slibují bez hliníku nebo jiné sporné suroviny. Jednak je to komerční masáž, že se máme chránit před něčím co je strašně zdravé (tvorba zásob vitamínu D na celou zimu, posilování imunitního systému plus spoutsta dalších pozitiv, dalo by se říci až ezoterických ;) Ať už koupíte ten nejvíc košer opalovák je to jedno, podívejte na ten dlouhý seznam použitých surovin se zajímavými názvy. Celkem mazec že? Nevěřím tomu a je to hromada chemie, kterou na tělo už nechci a děti jsem tím ještě nikdy nemazala. Taky docela byznys, ty opalováky nemyslíte? Mazat není potřeba pokud sebe i děti rozumně od jara na sluníčko zvykáte, tedy kůži. Stačí namazat oliváč nebo kokosák....případně natahneme triko nebo se přesuneme do stínu. My ale slunce milujeme a nijak nám vedro neva, když k tomu dobře pijeme hodně čisté vody, vydržíme s klukama venku klidně celý den! Pro začátek sezóny jsme vyzkoušeli tento jednoduchý opalovák, brzy už ani nebude potřeba, máme slušný základ. Leda někam k moři nebo na hory ;)


4 lžíce olivového oleje
20g kokosového oleje
10g včelího vosku
5g "zinkoxidu" (oxid titaničitý a oxid zinku) nebo sofitix
5 kapek vitamínu E
5 kapek mátového esenciálního oleje (funguje proti savému a bodavému hmyzu)

Vosk a oleje rozehřejeme ve vodní lázni. Potom přidáme zinkoxid, vitamín E a esenciální olej a promícháme šlehačem na mléko (takové to mini šlehátko na baterky). Krém trošku ztuhne a je dobré ho potom promíchat kvůli případnému sedimentu zinkoxidu a homogenitě ochranného faktoru. Přendáme do kelímku, vydrží vám podle trvanlivosti ingrediencí. Neobsahuje vodu a není nutné ho konzervovat. Pravda, je poněkud mastnější, ale je domácí a bez chemikálií!

Zinkoxid je bílý pigment, který se používá při výrobě domácí kosmetiky na minerální makeup nebo domácí krém pro pobyt na slunci.

Smoothie z dýňových semen

Hodně syté a vydatné smoothie. Ideální náhrada za teplé ranní kaše, když teď máme pomalu ty tropy :) Mám moc ráda teplo a sluníčko, ale to střídání ročních období má také něco do sebe. Člověk je svědkem přirozené cykličnosti a pokud žijete na venkově jako já, máte to štěstí pozorovat přírodu jak se mění každý den. Vnímáte to denně, intenzivně, a pak už jen žijete v tomto rytmu. Vůní, barev, zvuků... Miluju to! Teď v květnu jsou změny přírody velmi expanzivní a když k tomu přijde takový pěkný víkend, chytá mě letní snění, pohodička, koupání...........


1 hrnek dýňových semen
2cm zázvorového kořene (oloupaný a nastrouhaný)
2 mrkve (nakrájené na menší kusy)
1/2 lžičky skořice
6 datlí
3 hrnky vody

Semena přes noc namočíme ve vodě. Ráno i s vodou a ostatními ingrediencemi rozmixujeme dohlaka.

Hummus s červenou řepou a křenem

Barevná zdravá pomazánka vyvážené a nebesky dobré chuti. Hummus máme rádi a jíme ho poměrně často. Existuje nespočet variací a my už nevíme coby... :)


500g uvařené cizrny (kdo nemá čas tak sterilované)
2 vrchovaté lžíce tahiny
3 lžíce olivového oleje
2 červené řepy
šťáva z 1/2 citrónu
1 lžička umeocta
1 lžička římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
čerstvě namletý pepř

Řepu okrojíme, očistíme a vaříme ve vodě asi 1 hodinu. Necháme trochu vychladnout, oloupeme, nakrájíme a s ostatním společně rozmixujeme. Podáváme s chlebem jako pomazánku.

Kaše z bílé quinoy

Další super kaše ze super superpotraviny. S těmi borůvkami je obzvlášť dobrá! Tohle byl můj myslím první počin z quinoy nasladko ;)


500ml rostlinného mléka
10 sušených švestek
200g bílé quinoy
špetka soli
mletá skořice
med
čerstvé ovoce podle sezóny

Quinou propláchneme a kastrůlku společně ohříváme mléko, sůl, švestky a quinou za stálého míchání. Pak oheň stahneme a necháme jen probublávat, aby quinoy nabobtnala. Stále mícháme, aby se kaše nepřipálila dokud nevznikne kašovitá konzistence. Stahneme ze sporáku, přiklopíme a necháme ještě 5-10 minut dojít. Kaši rozdělíme do čtyřech misek, poprášíme skořicí, pokapeme medem a podáváme s čerstvým ovocem.