Pečená zelenina z Nice

Je to teď parádní období, jídla je plná zahrada až to člověk nestíhá zpracovávat. Mám to ráda, jít si jen tak na zahradu nasbírat suroviny k snídani, obědu i k večeři. A zpracování přebytků? Ano souhlasím, že je to občas fuška a často se i nechce jenže v zimě jsem za ty všechny dobroty vděčná, moc! Dělávám marmelády, omáčky, kečup....... Některé recepty mám na blogu už z předchozích let, kdybyste potřebovali inspiraci ;)


1kg cukety
700g rajčat nebo nebo 400g v plechovce
1-2 červené cibule
1 palice česneku
olivový olej
miska černých oliv
provensálské bylinky
kapary podle chuti
černý pepř a mořská sůl

Do ohnivzdorné zapékací nádoby postupně rovnoměrně vkládáme zeleninu jak ji očistíme a naporcujeme. Nakrájenou cuketu, rajčata, cibuli a utřený česnek. Zasypeme olivami, kapary a kořením, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Pečeme asi hodinu v předehřáté troubě na 200°C. Pokud povrch zeleniny při pečení příliš osychá, promíchejte. Podáváme teplé nebo i s tudené s kvalitním pečivem, ideálně kváskovým ;) Můžete zasypat čerstvou petrželkou nebo lístky bazalky.

Tofucheescake

Veganská alternativa, jedna z mnoha... Tofu tam téměř nepoznáte a s čerstvým ovocem je dobrý. Náplň má konzistenci pudinku.


100g jemných ovesných vloček
100g datlí
50g kešu ořechů
50g lněných semínek 

10g agaru
200g tofu natural
600ml rýžového mléka
200ml rýžové smetany
1 lžíce vanilkového extraktu
agávový sirup
Suroviny na korpus rozmixujeme a upěchujeme na dno dortové formy. Tofu nastrouháme s ostatním na náplň také rozmixujeme. Přelijeme do rendlíku a převaříme, nalijeme na korpus a necháme ztuhnout. Servírujeme s čerstvým ovocem.

Zeleninová směs s červenou čočkou

Dnes to bude chtít vydatnější zahřívací dobré jídlo, vypadá to na celodenní déšť :( Do rýže jsem míchla pohanku se zahřívacími a posilujícími účinky ;) Miluju tenhle typ jídel, protože miluju basmati, červenou čočku a jídla s příchutí Indie...


250g pohanky kroupy
250g jasmínové rýže nebo basmati
1l vody
mořská sůl

Přílohu uvaříme společně, trvá to 20 minut. Zbytek vody, pokud je scedíme.

250g červené čočky
řasa nori nebo wakame (kousek, ale není to nutné je to jen nutriční obohacení ne chuťové)
1 veliká cibule nebo 2 malé
fazolové lusky nebo česnekové květní výhonky (mám v mrazáku, delikatesa!)
řapíkatý celer podle gusta
1 pórek
400g rajčat
1 lžička kurkumy
1 lžička červené papriky
1 lžička koriandru
1 lžička římského kmínu
1 lžička tmavých hořčičných semínek
čerstvý libeček nebo petrželka
2 lžíce ghí nebo kvalitního oleje (veganům na tyhle jídla s vůní Asie doporučuju vyzkoušet sezamový olej)
mořská sůl

Čočku uvaříme v 1/2 litru vody s řasou podle návodu. Ve velké pánvi na rozehřátém tuku orestujeme nakrájenou cibuli, osolíme a vmícháme ostatní koření. Pak postupně přidáváme nakrájenou zeleninu, trošku podlijeme vodou a přiklopíme. Dusíme do změknutí zeleniny (asi 5 minut) a pak vmícháme do krémova uvařenou čočku, dobře promícháme a ještě chvilku podusíme, aby se vše chuťově spojilo. Pokud je potřeba opět trochu podlijeme. Podáváme s rýží a čerstvou zeleninou nebo pickles. Dobrota!

Švestkovo-rakytníkový bezlepkový crumble

Co vám budu povídat, crumble je u nás v čase takové spousty čerstvého místního ovoce hooodně oblíbený :) První rakytník už taky dozrává a dodává téhle dobrotě ještě pěkně šmrnc. Udělala jsem bezlepkovou variantu pouze záměnnou vloček, mouku na crumble vůbec nepoužívám.


1kg švestek
trochu vody
nic nebo max 2 lžíce třtinového cukru nebo libovolného sirupu
hrst hrozinek
hrst rakytníku
mletá skořice
mletý zázvor

150g rýžových nebo pohankových vloček
70g mandlí
70g kokosu
2 lžíce ghí nebo kokosového oleje
2 lžíce třtinového cukru nebo libovolného sirupu
1 lžíce vanilkového extraktu
mletá skořice
mletý zázvor

Švestky opláchneme, vypeckujeme a nakrájíme. Rozprostřeme je do zapékací nádoby, trošku podlijeme vodou a osladíme. Zasypeme hrozinkami a rakytníkem, lehce poprášíme mletou skořicí a zázvorem a dáme zapékat asi 25 minut při 175°C do trouby. Mezitím si připravíme posyp. Vše společně rozmixujeme a na zapečené švestky rozdrobíme. Zapékáme dalších asi 25 minut. Můžeme podávat s bílým jogurtem.

Melounovo-okurkový salát s mátou

A ještě jeden melounový :) V létě si melouny fakt užívám! Teď srpnu jsou ceny nejnižší a k tomu bývají vedra největší, takže třebas takový melounový den při úplňku nebo novu na pročištění a odlehčení je super. Melounový den je taky něco jako detox pro ledviny.
Tento recept sice není jen melounový, ale chuťově velmi nevšední a třeba k vodě je to příjemná svačinka......inspirovala jsem se u Countrylife, taková kombinace by mě ani ve snu nenapadla ;)


salátová okurka
vodní meloun
tofu natural (naložíme do slaného nálevu na 4h) nebo vegan sýr nebo prostě balkán či fetu
několik lístků čerstvé máty
3 lžíce agávového sirupu
4 lžíce olivového oleje
1 citrón na šťávu
jedlé květy na ozdobu (chrpa, brutnák..)

Okurku a meloun, množství v poměu přibližně 1:1, nakrájíme na kostky. Promícháme s nasekanou mátou a sýrem nebo tofu. Na závěr přelijeme zálivkou z oleje, sirupu a citrónu. Můžeme ozdobit jedlými květy ;)

Melounové nanuky

Co je víc osvěžující než vychlazený meloun? Zmrazený meloun.....


Použila jsem vodní meloun. Asi nejlepší je vykrojit nanuky ze středu melounu, nejsou tam pecky. Pak už stačí jen napíchnout na dřevěnou tyčku (já ty moje sehnala v DM) a zmrazit. Asi za dvě hodiny je hotovo, ale nečekejte nějaký chuťový zázrak, prostě zmrzlý meloun....alespoň je poznat jak moc sladké se dělají kupované zmrzliny! Tento můj meloun byl totiž neskutečně sladký, ale zmrzlý až tak ne.....

Okurková limonáda

Jedna z těch hodně osvěžujících limonád do letních veder. Děti jí milují, i když každý dospělák zrovna ne. Syn prohlásil po dvou skleničkách za sebou, že by chtěl abych jí dělala už pořád. Já jsem ráda jelikož dnešní pitný režim kluci splnili na jedničku! Limonádu jsem zalila a ochutila ještě podruhé se stejnou okurkou.


1 salátová okurka
1l filtrované vody nebo minerálky
1 limetka (pokud máte bio vložte i několik plátků do džbánku)
2 lžíce agávového sirupu
led
květy brutnáku a chrpy na ozdobu

Okurku dobře umyjeme a nastrouháme nebo nakrájíme na plátky. Vymačkáme šťávu z limetky, přidáme sirup a zalijeme vodou. Promícháme a dáme vychladit. Podáváme s ledem a jedlými květy.