Jahelný pudink s jablky

Jahelný pudink s přidaným ovocem jsem doladila až napotřetí, ale drží jak má! Jako pudink a jde i vyklopit ;) Sytá, zdravá, bezlepková, vegan svačina, ale klidně i snídaně. Super pro děti, nejen samozřejmě.


1l rostlinného mléka
200g jáhel
(jablka, hrušky)
špetka skořice
javorový sirup (buď už při vaření nebo při podávání, nebo vůbec ;)

Pokud chceme základní recept na jahelný pudink obohatit jablky nebo hruškami, nahradíme je za část mléka. Nakrájené, případně oloupané ovoce vložíme do litrového džbánku nebo mlíkáče a dolijeme do 1 litru rostlinným mlékem. Hledala jsem stále ten správný poměr, ale takhle je to nejlepší. Přidáme jáhly a koření a uvaříme doměkka. Hlídáme, aby se jáhly nepřipálily! Na závěr to celé rozmixujeme na kaši a naplníme do misek. Tip na servírování: po vychlazení jde pudink dobře vyklopit.

Řepné curry s cizrnou

Včera bylo smoothie, ze známé účinné trojkombinace řepa-jablko-mrkev, návod zde. O víkendu byla chuť na indii a uvařila jsem variaci na Curry zase s červenou řepou. Mám teď slabší játra což se u mě hned projevuje vyrážkou nebo osypáním a pálením nebo až škrábáním očí. Takže jsem o víkendu jela hodně řepu a po dvou dnech problémy už ustupují! Osvědčila se mi také černá ředkev, šťáva z kysaného zelí i to zelí samotné. Nasadila jsem ještě kůru z kopřivového čaje a bude zase líp :) Jsem celkem extrémní atopik, už od malinka, a dalo by se říct, že to mám už díky vege a omezení mléka, bílého cukru, bílé mouky a zařazení fermentovaných a spíše sezónních potravin, hodně pod kontrolou. Můžu normálně fungovat. Po Vánocích se o mě ale ekzém často pokouší. Leden bývá pro mě kritický. Už dávno nejsem ale ve stavu, zralá tak akorát na injekci a spousty kortikoidů ve formě mastiček. Chtělo by to ale pořádný detox, a takyže se na něj zjara chystám. Cítím silnou potřebu. Precizní yogínský detox jater a trávení, který jsem poprvé praktikovala sama před 6-7 lety a po pár letech se ho naučila provádět důkladněji a současně i pohodlněji od mých učitelů.
Chtěli byste, abych o tom napsala příspěvek? S návodem a postupem? Zajímalo by vás to?


2 cibule
2 lžíce ghí
sůl
1 lžička černého hořčičného semínka
cca 10ks kari lístků
1 lžička kuliček koriandru
1 lžička římského kmínu
3 středně velké červené řepy
2 lžičky mletého koriandru
2 lžičky curry mild
1/4-1/2 lžičky chilli
špetka asafoetidy neboli hing (český název ani nechtějte vědět :)
asi 500ml vody na podlévání
asi 300g uvařené cizrny
čerstvé lístky koriandru nebo hladkolisté petrželky

Nepoužívám cibulové pyré ani speciální dál (umleté směsi koření s loupanou půlenou luštěninou) jako Indové. Dělám si to po svém, takže začneme na cibulce jako po česku. Přidáme k ní do rozpáleného tuku hořčičné semínko, koriandr a římský kmín. Když začnou prskat vložíme na kostičky nakrájenou červenou řepu, zasypeme mletým koriandrem, curry, chilli a asafoetidou, dusíme do změknutí a postupně přitom podléváme! Na závěr vmícháme uvařenou cizrnu a podáváme ideálně s kvalitní rýží basmati.

Celerová polévka (krém) s jablkem a hořčicí

Celer mám ráda, ale klasická samotná celerovka chuťově nijak zvlášť nenadchne. Tahle je s jablíčkem a domácí hořčicí. Dodají společně polévce šmrnc ve francouzském stylu! Trochu neobvyklé, ale nebojte se toho. Je výtečná!


1 veliká cibule nebo 2 menší
2 lžíce oleje nebo ghí/másla
asi 500g celer
2,5l horké vody nebo zeleninového vývaru
1 velké jablko
sůl, pepř
2 lžíce ostřejší hořčice (nebo domácí hořčice)
200ml rostlinné smetany

kousky uzeného tempehu nebo seitan
hladkolistá petrželka

Cibuli nakrájíme na kostičky a v hrnci necháme na oleji zesklovatět. Osolíme a přidáme nastrouhaný nebo na malé kousky nakrájený celer a jablko. Chvilku dusíme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Když je vše uvařené, je to chilka, polévku rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme hořčicí, pepřem a zjemníme smetanou. Podáváme s nudličkami tempehu nebo seitanu a s čerstvou natí petrželky.

RAW kompot

Nevím, zda se to dá vůbec nazvat kompotem. Spíš je to taková vitariánská zavřenina :) Bez cukru, bez nálevu, prostě jen tak. Jde o velmi elegantní, bezpracný a rychlý způsob, jak kvalitně uchovat sezónní, zejména bobulové, ovoce. A to bez jakýchkoliv přidaných látek a v RAW kvalitě!
Na tuto metodu jsem natrefila asi před rokem (Vladimir Megre-Anastasia) a hned jsem si říkala, že to musím zkusit, že na tom něco bude. A taky že je! Světe div se, ono to opravdu funguje! Takže jsme teď pár dnů snídali kaši s vlastním, čerstvým ovocem ze zahrady ;)


JAK NA TO :

Do čisté a vyvařené (vysterilované) sklenice, kterou si vezmeme s sebou přímo do terénu ven, můžeme natrhat jakékoliv čerstvé plody. Pokud sklenici do 15 minut od utržení uzavřeme, plody si stihnou utvořit speciální ochrannou atmosféru a zařídí se tak, aby se nezkazily. Je to jejich přirozená a fascinující schopnost. Plody opatrně odstopkujeme, v žádném případě nekrájíme ani jinak neporušujeme. Ani je neomýváme, pro množství bakterií a kvasinek přirozeně se vyskytujích na slupce každého ovoce právě pro ochranu. Kdo kvasí domácí ovocné víno či pálenku určitě tohle zná. Sbíráme tedy jen ty nejčistší, nejzralejší a současně nejméně poškozené plody. Hlavně v čistém nechemizovaném prostředí, ale to je snad jasné...



CO SE DĚJE VE SKLENICI POTOM?

Ovoce velmi brzy po uzavření pustí šťávu a celkově se dost sesedne. Trochu vybledne i barva, ale zůstává živé, RAW! Dochází postupně a velmi pomalu k fermentaci. Skladujeme jako běžné zavařeniny, tedy suché a tmavé místo. Spotřebovat kompoty by asi bylo záhodno do začátku jara. Pak už máme totiž spoustu vitamínů z čerstvých natí a listů (kopřivy, medvědí česnek apod.) Delší skladování by asi také nebylo úplně vhodné.


CO S TÍM :

Po otevření, vzhledem k vytvořenému přetlaku (vyduté víčko) to "foukne" a hned zavoní ovocem. Chuťově je ovoce méně sladké, ale i méně kyselé, což bylo v případě červeného rybízu celkem příjemné. Ovoce také trochu šumí na jazyku-perlivost z fermentace.
V tekutině se mi zdálo, že bude nepatrně alkohol, tak jsem ji raději nepoužila, protože to jídlo bylo i pro děti. Dobře využijete jako jakékoliv jiné kompoty do pudinků, kaší, pohárů, jogurtu apod.

Mohu vás ujistit, že nám po tom nic nebylo. Abolutně. Žádné příznaky spojované s konzumací špatné stravy, tedy žádné nevolnosti, bolení břicha ani nadýmání. Prostě pohoda z raw energie ;)

Tak to letos taky vyzkoušejte. Vezměte si jen sklenici do terénu a vracet se domů budete už s hotovým kompotem. To je přece super ne? Dejte pak vědět jaké druhy ovoce jste zkoušeli! Osobně mě velmi překvapily ty ostružiny, protože vím, že se celkem dost rychle kazí. Někdy už i přímo na keři, když je příliš deštivo...

Barevný balzám na rty

Balzámků na rty není v zimě nikdy dost. Tak co si trochu zaexperimentovat a vyrobit si vlastní! Úplně natural nebo s pigmentem? Olej a máslo si zvolte podle sebe a dle dostupnosti, ale hlavně kvalitní.
Přírodní pigmenty jsem zkoušela poprvé. Mile mě překvapilo, že i ten tmavší se dá nosit. Nejsou to žádné extra kontury, ale jemné přírodní barvy... Nejmilejší mi je asi ten skořicový ;) Hezky voní i bez esenciálního oleje.


4g vosku (včelího nebo pro vegany kandelilového nebo škumpového)
4g slunečnicového oleje
6g bambuckého másla
3 kapky vitamínu E
3 kapky esenciálního oleje podle vlastní volby
tyčinka nebo kelímek
Barva (množství nechám na vás):
perlový pudr (lesk)
skořice (nepřidávat es. olej! voní sama)
perlový pigment (různé barvy)

Ve vodní lázni necháme rozpustit vosk a máslo. Přidáme olej a dobře promícháme. Dobrý je na to šlehač na mléko do kávy, ten mini. Při šlehání přikápneme vitamín, esenciální olej a přisypeme  přírodní pigment. Nalijeme do čisté připravené krabičky dříve než to začne tuhnout.

Dýňovo-jablečný crumble

Dýně na sladko... Dnes zdravá svačina, zítra zdravá snídaně ;)


4-8 jablek podle velikosti
1 menší dýně Hokkaidó (cca 800g čisté dužiny)
4-5 hrstí ovesných vloček
dýňové koření
2 hrsti mandlových plátků nebo nasekaných mandlí
2 hrsti nasekaných dýňových semínek
2 lžíce ghí nebo másla
agávový sirup

Troubu si předehřejeme na 200°C. Očištěná jablka a dýni nakrájíme na menší kousky. Dáme do vymazaného pekáčku nebo malých misek. Poprášíme lehce kořením. V misce smícháme a prsty dobře promneme: ovesné vločky, mandle, dýňová semínka, ghí a sirup. Nasypeme rovnoměrně na jablka s dýní a dáme do trouby na 30 minut. Nejlepší je ještě teplý!

Barevná zelňačka s cizrnou

Polévka je grunt! Nebo taky nade všechny svetry a čepice ;)  Zelňačku já ráda a od podzimu jí vařím docela často. Tak přišel čas si to trochu ozvláštnit ...


1-2 cibule
2 lžíce ghí/másla/oleje
2-3 lžičky mleté papriky
1 lžička mletého kmínu
1 červená paprika
1 zelená paprika
1 žlutá paprika
500g kysaného zelí
400g uvařené cizrmy
4 bobkové listy
10 kuliček nového koření
2l horké vody nebo zeleninového vývaru
ječná mouka na zahuštění
200ml rostlinné smetany
sůl, pepř

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ve 4l hrnci na polévku rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli s bobkovým listem a novým kořením. Osolíme a opepříme, zasypeme kmínem a mletou paprikou. Promícháme a vhodíme očištěné na nudličky nakrájené papriky, cizrnu a kysané zelí. Zalijeme vodou nebo vývarem a provaříme do změknutí paprik. Na závěr zahustíme moukou nebo hraškou, můžeme zjemnit i smetanou...