Krémová mrkvová polévka s kari a čerstvým zázvorem

Mrkvovou jsem už párkrát dělala, ale nesklidila jsem s ní doma moc úspěch. Byly to totiž čistě mrkvové polévky se spoustou zázvoru. Když ale přidáte brambory nebo topinambury a smetanu, polévka je rázem úplně jiná a bude chutnat všem včetně dětí ;) K tomu je opravdu snadná a rychlá!


1 cibule
1kg mrkve
500g brambor, batátů nebo topinambur
sůl, pepř
olej/ghí
2l zeleninového vývaru nebo horké vody
2 lžičky curry mild
250ml rostlinné smetany
kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru
čerstvé natě bylinek nebo microgreens (klíčky)

Nakrájenou cibuli, mrkev a brambory lehce orestujeme na oleji. Osolíme, opepříme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem, přidáme curry a uvaříme doměkka. Rozmixujeme tyčovým mixérem a na závěr přidáme smetanu a zázvor podle chuťi. Polévku ještě necháme se smetanou prohřát a podáváme ozdobenou bylinkami.

Kávová bábovka z cizrnové mouky

Bezlepkovou cizrnovou bábovku dělávám, ale z celé uvařené luštěniny. Recept najdete v archivu na blogu. Tahle je z mouky a trochu ozvláštněná kávou. Jen decentně kvůli dětem. Už nevím cobych ;)


400g cizrnové mouky
100g třtinového cukru nebo sirupu
150ml rostlinného mléka
150ml slunečnicového oleje
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů (s vinným kamenem)
vanilkový extrakt
3 vejce
1 vrchovatá lžíce kakaa
2 lžičky mleté kávy (můžete dát i víc, když jí nebudou jíst děti ;)
špetka soli
tuk a třeba strouhaný kokos na přípravu formy

V míse smícháme suché suroviny. Mouku, prášek do pečiva, kakao, kávu a sůl. Vejce rozšleháme s cukrem do pěny, pak postupně přidáváme olej, extrakt a mléko. Obě složky smícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku. Upečeme ve vyhřáté troubě, při 175°C asi 50 minut. Vychladlou bábovku vyklopíme a poprášíme rýžovou moukou.

Lehká zeleninová omáčka z červené řepy

Veganská. A nejlepší je asi k těstovinám. Tak trochu alá rajská na divoko s množstvím té zeleniny, ale nepotřebuje vůbec zahuštění moukou. Přidáte-li víc vody vznikne pro změnu skvělá polévka.


2 velké cibule
slunečnicový olej
2 velké mrkve
2 velké červené řepy
asi polovina celeru
1 lžička soli
1 lžička mletého koriandru
1 lžička semen koriandru (jinak voní než mletý a skvěle se hodí k řepě ;)
1 tymiánu
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
asi 750ml zeleninového vývaru nebo horké vody
jablečný ocet nebo citrónová šťáva na dochucení
kešuparmazán (kešu, lahůdkové droždí, sůl - společně rozmixovat)
čerstvé listy a natě (petrželka, bazlka, koriandr, klíčky apod.)

Cibuli osmažíme na oleji, přidáme koření a na malé kostky nakrájenou zeleninu. Chvíli restujeme a pak podlijeme. Vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec vyndáme bobkové listy a nové koření, a tyčovým mixérem rozmixujeme. Dochutíme octem nebo šťávou z citrónu. Podáváme s těstovinami, bylinkami a kešuparmazánem.

Rakytníkový čaj

Rakytníkový čaj nikdo moc nedělá přitom je tak lahodný, hlavně když je vlažný. A když to zajímalo návštěvu, tak jsem se rozhodla napsat to i vám.
Do čajů se dají používat i mladé výhonky, které pod některými keři hojně raší z kořenů, nebo i kůra z rakytníku.
Rakytníkový čaj se dá také nakombinovat s černým nebo zeleným čajem, listy maliníku, máty, meduňky atp.
Na velké množství vítamínů zapomeňte, ale výluhem, případně krátkým povařením se do vody uvolní jiné také velmi prospěšné látky jako barvivo karoten, kvercetin a rutin, flavonoidy, sacharidy, olej, minerální látky, třísloviny.. . A v neposlední řadě, opět, víte co pijete. Jste bez odpadu a obalů, jste soběstační atd. atd. ;) Miluju domácí čajíkaření, myslím to ze samosběru :)
A jak se tedy správně připravuje?


Na 500ml čaje budete potřebovat:

1 lžíce sušených nebo čerstvých lístků rakytníku
1 lžíce sušených nebo zmražených plodů rakytníku
500ml vody

Sušené plody a listy vaříme 5 minut ve vodě, pak scedíme.
Nebo čerstvé / mražené plody s listy zalijeme vroucí vodou a 15 minut louhujeme. Pomačkáme a scedíme nebo je nemačkáme a sníme celé ;)

Doslazovat můžete medem nebo třtinovým cukrem. Čaj je dobrý ale i samotný!

Přebytky kvasných kultur

Ráda bych vám nabídla něco ze svých aktuálních přebytků těchto kvasných kultur:



Těsně před odesláním vám čerstvě vypěstovanou kulturu oddělím, propláchnu a uzavřu do plastového sáčku. Takto připravené kultury vydrží cestu 2-3 dny. Záleží i na teplotách, kterým byla zásilka vystavena. Proto jsem opět (jako u semínek) usoudila, že bude nejvhodnější odesílat vám pouze od PO do ST a tím se minimalizuje riziko, že budou přes víkend ležet na poště.
Zásilku vám pošlu jako obyčejné psaní, protože se mi to osvědčilo jako nejrychlejší.
Už jsem se setkala i s námitkami, že se tohle má lidem dávat zadarmo. Ano jsem nakloněná k výměnám a podobným. Sama jsem ale tibi i houbu zakoupila, protože jí nikdo v mém okolí neměl. Myslím si, že jako náhrada za tu práci i množství, které dávám, nechci moc ;) O to spíš si právě myslím, že si jí vezmou lidé, kteří o to opravdu stojí a hodlají se o ní svědomitě a dobře starat.

Chceš-li si ode mě kulturu odkoupit (1balení/80Kč/kvásek-30Kč) nebo nabídneš-li mi něco k výměně napiš mi sem:

arunaninova@gmail.com


Tibi, vodní kefír - nápoj třetího tisíceletí

Je to skutečně nápoj třetího tisíceletí, protože jsou o něm zmínky už v bibli. Neuvěřitelně dlouho trvalo než jsme ho v dnešní době opět uznali, jaké dělá zázraky, které klasická medicíma prostě neumí. Dnes už je to všechno samozřejmě i vědecky podložené. Je to malý zázrak, který si můžete udělat doma každý sám. Bez vaření, za dva dny máte hotový elixír!


Co to umí?
- čistí tělo od toxických látek
- významně posiluje odolnost, imunitu
- citelně doplňuje bioenergii, neboli vitalitu

Co to je?
Jedná se o společenství bakterií a kvasinek, které používali lidé už odpradávna k výrobě kvasných nápojů a potravin na celém světě.
Nápoje, které se vyrábí kvasným procesem obsahují mnoho vitamínů a spostu nových zajímavých látek, které se v běžné potravě téměř nenachází.
Nápoj z tibi je znám i pod názvem japonské vodní krystaly, kefir d'acqua, vodní kefír nebo živá zrnka.
Krystalky jsou malé, průhledné a klihovité konzistence. Možná byly původně kutivovány z tradičního kefíru z Kavkazu, to už zůstává sporné. Každopádně nápoj obsahuje 13 druhů Lactoballů a 12 druhů prospěšných kvasinek.

Pro přípravu základního nápoje ze startovací dávky Tibi krystalků, budeme potřebovat:

750ml sklenice
min 40g tibi krystalků
1-2 lžíce rozinek (lze i sušené fíky, švestky nebo meruňky)
1/2 citrónu
2 lžíce cukru (používám třtinový ale je to jedno)
kvalitní pitná voda nebo převařená, min. však odstátá bez chloru

Krystalky propláchneme v plastovém cedníčku a vložíme do sklenice s cukrem, šťávou z citrónu a hrozinkami. Dolijeme vodou, přiklopíme víčkem, ale nazavíráme! Necháme pracovat (fermentovat) 2-3 dny. Podle toho budete mít vodní kefír sladší nebo kyselý. Rozinky je nutné používat, kvasinky se jimi živí. Ale můžete zkusit třeba i sušenou švestku, ta má také hodně cukrů. Nikdy nedáváme do chlorované vody ani nepoužíváme kovové pomůcky! Krystalky bychom tím mohli zabít.

Krystalky rostou rychlostí cca 10% za den a podle mých zkušenosti je možné jich mít ve sklenici i téměř polovinu objemu. Můžete vypít až 1,5l za den. V létě to možná u takto lahodného a osvěžujícího šumivého nápoje nebude problém ;) Každopádně je to už dávka terapeutická, kterou předepisují i někteří alternativnější lékaři na nemoci jater a žlučníku, ledvin i močových cest, záněty střev, sklerózy, infarkty, při žloutenkové dietě, na ženské orgány a i kožní neduhy.
Já osobně velmi vnímám tu vitalitu z nápoje, víc energie, ale asi nejvíc to, že nejsem vůbec nemocná. Rýmu jsem měla naposled loňské září, ale to bylo z klimatizace při cestování. Všechno mě jaksi míjí a to je fajn pocit, ta odolnost!

Funguje zde také ještě jeden silný aspekt, a sice to, že si nápoj s láskou připravujete sami pro sebe a tudíž máte zájem na sobě pracovat!

Přebytky nabízím pro zájemce ve svém apishopu na blogu ;)
http://www.apiastrum.cz/2018/03/prebytky-kvasnych-kultur.html

Podrobnější informace jsem čerpala z knihy P. K. Nečase: Civilizační choroby, výživa a my.

Háčkované odličovací tamponky

Už asi před rokem jsem dospěla k názoru, že už dále nechci plnit koš v koupelně pouze ze své pohodlnosti. Ono totiž nejen, že je to zbytečný odpad, ale taky to není asi uplně nejlepší čistit si pleť chemicky běleným ba někdy i obarveným tamponkem. Je to v podstatě stejné jako u ženských hygienických potřeb a dětských plen.
Nejprve jsem si vyrobila pár látkových kousků a střídala to s kupovanými bio kosmetickými tamponky z DM. O háčkovaných vím už asi rok, protože se to začalo prodávat, pojednom a dost draho. Ale nedivím se, háčkováné jsou pracné, ale o to hezčí ;) Čekala jsem jen na ten správný čas, až bude chuť. Přízi spotřebujete buď z domácích zbytků nebo pokud budete kupovat, doporučuju ty pro miminka a čistě bavlněné, pokud mají tak i bio a nebarvené.
A protože jsou to tamponky domácí výrody tzv. DIY (do it yourself) je to další ZEROWASTE (bezodpadový) bod, který se rozhodně taky počítá! Nemůžu si pomoct, ale věci, o kterých vím, že je zvládnu si musím udělat sama :) Pro zručné pletařky a pletaře, kteří umí číst háčkovací schema, čtěte návod na výrobu a použití dále... Popřemýšlejte, a napište mi třeba co byste chtěli, vyzkoušeli nebo už trvale používáte ve své koupelně v duchu zerowaste ;)


Proč to dělám?
- nekupuju zbytečný plastový obal
- velké množství tamponků nekončí v koši
- vím z čeho to je
- ušetřím

Použití:
- běžné čištění
- jemný peeling (to moje první látkové nedokázaly)

Údržba:
- ruční praní nebo v pračce na 30-40°C
- jen přírodním mýdlem
- občas je dobré je přes čistý bavlněný kapesník přežehlit kvůli dezinfekci

Návod:
1. řada: magický kroužek, do něj 6 ok
2. řada: do každého oka dvě pevná oka do zadní nitě
3. řada: do každého oka dva dlouhé sloupky do zadní nitě
4. řada: do každého druhého oka dva dlouhé sloupky do zadní nitě
5. řada: do každého třetího oka dva dlouhé sloupky do zadní nitě
6. řada: do každého čtvrtého oka dvě pevná oka  (tato řada už není vůbec nutná)

Jak to dělám já? 
Peru je někdy v ruce (hned po použití),  jindy všechny v síťce v pračce. Přírodní mýdlo, prací sliz.  Obličej si nejdříve umyju. Jít s nimi rovnou do odlíčení řasenky by znamenalo rychlou zkázu. Jsem tak ale zvyklá, nejdřív umýt a pak dočistit tamponkem navlhčeným minerálkou (mám ráda Vincentku ;) s několika kapkami oleje. Každý to má ale jinak!