Salátové smoothie

Když máte salátu tolik, že už se část dává zvířectvu, jste rádi, že tři hlávky skončí jako mávnutím v žaludcích členů celé rodiny. Aneb rychlá snídaňo-sváča pro všechny energiechtivé ;)


3 hlávky salátu
3 banány
500ml kvalitní vody
med

Salát rozebereme a důkladně opláchneme, vložíme do mixéru s oloupanými banány, přisladíme podle gusta a přelijeme vodou. Rozmixujeme dohladka a ihned podáváme! Dobrou chuť.

Mangový tofu dezert s chia semínky

K dnešnímu dni matek jsem dostala kytičku lučních kopretin a půlden bez dětí :) Paráda, sice polopracovně na zahradě, ale to ticho je k nezaplacení. Mohla jsem se soustředit jen na sebe, udělala jsem dost práce, ale zároveň si i odpočinula...
Po návratu domů čekal na ty moje rošťáky tenhle dezertík. Chutná výtečně, jako by byl z tvarohu! Je to ale vegan ;) Na vršku jsou plody lonicery kamčatské, prvního ovoce u nás na zahradě. Sklidila jsem jich pomálu. Je dost sucho a kosáci se taky stavili.


1 mango
1 banán
200g tofu natural
2 lžíce medu
vanilkový extrakt nebo prášek
4 lžíce chia semínek

Z manga vyřízneme pecku a oloupeme, pak s rozdobeným tofu a oloupaným banánem vložíme do mixéru, přidáme med a vanilku, a dohladka rozmixujeme na pyré. Lžící vmícháme chia a naléváme do kelímků. Já už docela dlouhou dobu recykluju plastové po nějakém kupovaném dezertu ;) Z množství podle receptu jich naplníte 6.

Zapečená červená quinoa s libečkem

Slízím teď na zahradě libeček, pažitku, petrželku, rebarboru, meduňku......do zásoby :) Vždycky jsem za to v zimě ráda. Ty dlouhé ředkvičky vypěstovali kluci na svém vyvýšeném záhonku. Moje bohužel nic moc, trochu se na ně totiž podívali hlemýždi. Ze zkušeností vím, že se to fakt vyplácí mít několik stanovišť pro pěstování jednoho druhu plodiny, zeleniny nebo bylinky.


3 větvičky libečku
300g červené quinoy
1 velká cibule
slunečnicový olej
sůl
2 malé cukety
4 karotky
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
1 lžička směsi sušených provensálských bylinek
4 vejce

Quinou uvaříme podle návodu v osolené vodě se dvěma větvičkami libečku. Necháme trochu zchladnout.
Zapneme si troubu na 200°C.
V pánvi na cibulce orestujeme nakrájenou cuketu a nastrouhanou karotku, osolíme, okořeníme a až když směs odstavíme vmícháme teprve nasekanou poslední větvičku libečku.
Zeleninovou směs smícháme s uvařenou quinoou a rozkvedlanými vejci. Přemístíme do vymazaného plechu nebo pekáče a dáme do vyhřáté trouby na 30minut. Podle výšky vrstvy ;)

Hrníčkový raw dort z červené řepy

Narozeninový, pro nejmladšího syna :) Hrníčkový recept je snadný a opravdu rychlý, navíc bez cukru a mouky.


2 hrnky najemno nastrouhané červené řepy (asi 3 střední bulvy)
2 hrnky najemno rozmixovaných různých ořechů a semínek (mandle, vlašáky, slunečnicová semínka)
1/2 hrnku rozinek
1/2 hrnku nakrájených datlí
trošku himalájské soli
1 lžička mleté skořice
2 hrnky strouhaného kokosu
1/2 hrnku raw kakaového prášku
3 lžíce psyllia nebo najemno namletých lněných semínek
2 lžíce kokosového oleje
1/3 hrnku javorového sirupu

3 lžíce kokosového oleje (nebo kakaové máslo, poleva bude ale tvrdší, můžete zkusit tuky nakombinovat)
3 lžíce kakaového prášku
sirup
šťáva z citrónu

Suroviny na řepný korpus dobře rukou propracujeme ve velké míse a rovnoměrně natlačíme do dortové formy. Dáme do lednice minimálně na 30 minut vychladit. Potom si připravíme ve vodní lázni čokoládovou polevu, nalijeme jí na dort a opět dáme zatuhnout do lednice.

Před podáváním dort po obvodu obřízneme a až potom otevřeme obruč. Jinak se může čokoládová poleva potrhat nebo prasknout. Ozdobíme podle nálady a dostupných surovin.

Upozorňuju, že ten šeřík nejíme :) Nemám k němu úplnou důvěru stejně jako k pojídání dalších jako je střemcha, akát, tulipán, begonie nebo mečík, kostival aj. ..., i když je v některých kuchařkách samozřejmě najdete. Takže u mě něco jen na dekoraci ;) Mimojiné s tou sedmikráskou by se to taky nemělo přehánět, asi 5 květů za den stačí! Jsou to prostě byliny a některé mají velkou sílu, květy v pokrmech používám hlavně ke zdobení, ne jako náhradu listové zeleniny a divokých natí ;)

Pestrý bramborový salát s pampeliškovými listy a tahini zálivkou

Zase ty pampelišky ;) Celé dny teď makám na zahradě, stále nemám hotovo a taková rychlá dobrota ze zbylých nových brambor a fazolí dobře zasytí. Listy pampelišek jsou nahořklé, ale blahodárně působí na naše játra a ledviny, čistí krev, obsahují velké množství vitamínu C a kyseliny křemičité. V kombinaci s jablky můžete dát do salátu pampeliškových listů celkem dost, protože se chutě vyrovnají.
Přeju vám dnes pěkný čarodějnický večer a doufejme, že mě neupálí za moje bylinkářské praktiky :)


8 středních ranných brambor uvařených ve slupce
2 červená jablka
2 mrkve
250g uvařených červených fazolí
200g uzeného tempehu
slunečnicový olej
velký trs pampeliškových listů

1-2 stroužky česneku
3 lžíce tahini
3 lžíce olivového oleje (extra virgin)
1 citrón na šťávu
pepř
bylinková sůl (inspirace např. zde)

Do velké mísy nakrájíme brambory a jablka, nastrouháme mrkev, přidáme fazole a umyté a nasekané listy pampelišek. V kastrolku na oleji lehce osmažíme na kostičky nakrájený tempeh a celé i s olejem nalijeme do mísy k ostatnímu.
Dále si připravíme si zálivku, omáčku.  V misce smícháme utřený česnek s tahini, citrónovou šťávou a olejem, dochutíme a vlijeme na salát. Celé to opatrně, ale dobře promícháme. Tento salát vydá za normální jídlo typu oběd nebo večeře. Dobrou chuť!

Pampelišková mast na první jarní opálení

 Je skvělá na suchou a popraskanou pokožku a taky po celodenním pobytu na slunci. Samozřejmě má i spoustu jiných blahodárných účinků, na bolavé a ztuhlé klouby a svaly, na zánětlivá místa, na popáleniny.... v podstatě je dost podobná svým účinkem s tou měsíčkovou. Díky bambuckému máslu je velmi jemná a vyživující, má krásnou barvu a nádherně voní po medu, i když tam vůbec není :) Velmi doporučuju! Není to nic složitého. Nebo si jen naložte okvětní lístky na pameliškový olej s podobnými účinky.


5g včelího vosku
35g bambuckého másla
hrst okvětvích lístků pampelišky (bez zeleného kalichu ;)
10g pampeliškového oleje (asi lžíce macerátu z okvětních lístků, postup zde)

Do vodní lázně dáme roztavit včelí vosk a bambucké máslo. Pak do nich vložíme okvětní lístky a dobře promícháme, aby se všechny obalily. Odstavíme a necháme do druhého dne. Za 24 hodin znovu ve vodní lázni roztavíme, promícháme a vlijeme pampeliškový olej. Scedíme přes jemné sítko nebo plátýnko rovnou do čistých kelímků.
Doporučuju udělejte si nejprve zásobu pampeliškového oleje, pak můžete tvořit až do září, protože pampelišky stále kvetou. Jen si vybírejte místo kde není používána chemie a je dál od silnice. Také je dobré sbírat plně rozvinuté květy (ty co barví pylem) a za slunného dne kolem poledne.

Medvědí máslo s kurkumou

Každoročně na jaře nějaké to bylinkové máslo dělám :) Tak letos třeba takhle, když už jsem zpracovávala ty svazky medvědího česneku na pesto. To dělám nejradši se slunečnicovými semínky a do jemnější konzistence...
Medvědí česnek už nakvétá, takže je nejvyšší čas si natrhat listy. Hlavně opatrně, z každé rostlinky (cibulky) jeden list a pozor na květy! Množí se totiž hlavně samovýsevem. Vloni proběhla internetem zpráva o nájezdech lidí z měst do lesů, kde totálně devastují celé porosty medvědího česneku právě tím, že vyškubou celé rostliny i s cibulkama :( Hlavně že si táhnou domů plné igelitky :(
Je to poklad, sklízejte ho prosím citlivě a tak, aby tam za rok zase byl ;)


250g másla
himalájská sůl
1 lžička kurkumy
menší svazek medvědího česneku

Změklé máslo důkladně promícháme s kurkumou a jemněji nakrájeným divokým česnekem. Přeneseme na potravinnovou fólii nebo alobal a vytvarujeme váleček. Pevně zabalíme a uložíme do ledničky ztuhnout. Lepší je až druhý den.