Smažený seitan s rajčatovou rýží

Dneska jsem si řekla, že to chce pořádné vege jídlo. I když je vedro, chuť na osmahlý seitan byla. To když se od rána fyzicky dělá ...... jo na zahradě to někdy bývá dřina!


2 balení seitanu
olej na smažení
kukuřičná strouhanka

500g rýže basmati nebo jasmínové
1 cibule
sůl
olej na smažení
2 stoužky česneku
1 červená paprika (možno i chilli)
50ml bílého vína
200g rajského protlaku
1 lžíce oregana nebo provensálských bylinek
čerstvě namletý pepř
200g hrášku
sezamová semínka a pažitka na ozdobu
čerstvý salát jako příloha

Rýži uvaříme podle návodu, nejlépe v zeleninovém vývaru. 
Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme a orestujeme na pánvi. Osolíme, přilijeme víno a vložíme nakrájenou papriku. Chvilku dusíme a pak přidáme protlak, hrášek a bylinky. Hotovou směs promícháme s uvařenou rýží.
V pánvi na rozpáleném oleji z obou stran krátce opečeme plátky seitanu obalené v kukuřičné strouhance.
Podáváme s čerstvou zeleninou, listy nebo jedlými květy.

Kefírové rebarborové muffiny

Moje poslední letošní rebarborové pečení. Rostlina už kvete. Dřevnatí a zvyšuje obsah šťavelanů. Nemělo by se to s ní nějak zvlášť přehánět. Má sice vysoký obsah vitamínů, ale taky kyselin, které nás můžou zbavovat důležitých minerálů... Dva až tři koláče v sezóně bohatě stačí.
Ten, kdo moc nemusí kyselé, může přidat do těsta špetku mleté skořice. Ta trochu ošálí chuťové pohárky a čich, a nemusí se potom tolik sladit. Podobně to je i s česnekem a solí ;)


Na 12 muffinů:
2 vejce
250ml domácího kefíru
350g celozrnné špaldové mouky
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů (s vinným kamenem)
100g ghí nebo rozpuštěného másla
100g medu
asi 3 řapíky rebarbory (oloupané a nakrájené na malé kousky)

Promícháme tekuté a suché ingredience do homogenního, hladkého těsta. Přidáme rebarboru a plníme do vymazaných formiček na muffiny. Pečeme při 180°C asi 40 minut.

Středočeské kosmatice

Protože bezovou šťávu i limonádu na blogu už mám, přidávám letos jeden tradičnější recept na placičky z květů. Kosmatice. Musela jsem si ho ale trochu uzpůsobit, protože používám celozrnnou mouku. Tak, aby bylo těstíčko správně tekuté.
Stejně mi víc chutnají ty už méně tradiční, na sladko  ;)



Na slano:
6-8 velkých, hustě nakvětlých květenství černého bezu
7 vajec
250g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
100ml rostlinného mléka
olej na smažení
himlájská sůl

Na sladko:
6-8 velkých, hustě nakvětlých květenství černého bezu
7 vajec
250g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
100ml rostlinného mléka 
olej na smažení
špetka soli
asi 1/3 lžička mleté skořice
med

Vejce vyšleháme s moukou a solí do hladkého těstíčka. Květenství bezu držíme za stopky a namáčíme v těstíčku. Vkládáme přímo do rozpáleného oleje na pánev. Mezitím co se smaží první strana nůžkami odstříháme stopky. Pak kosmatici otočíme a smažíme ještě z druhé strany. Podáváme se salátem. Variantu na sladko s ovocem, kefírem nebo marmeládou. Dobré jsou ale i samotné.

Celozrnné tortilly s bršlicí

Bršlice kozí noha, úporný plevel, který mi svými oddenkatými kořeny brázdí snad všechny kouty zahrady. Nebojuju s ní, protože to fakt ani nejde. Teda ekologicky ;) Dá se ale dobře využít v kuchyni! Nejvhodnější jsou mladé lístky, ne uplně rozvinuté, do velikosti 10 cm. Ty větší se můžou taky použít, jsou ale tužší a aromatičtější. Přidává se do polévek, nádivek, salátů, dělá se z ní špenát....


4 celozrnné tortilly
trs listů bršlice kozí nohy
250g žampionů
himalájská sůl
čerstvě namletý pepř
1/2 lžičky mletého kmínu
1 stroužek česneku
slunečnicový olej
mladý kozí sýr (ten mazlavý)

V pánvi na oleji orestujeme nakrájené žampiony, osolíme, opepříme a přidáme kmín, zamícháme utřený česnek a přiklopíme. Pokud je to nutné maličko podlijeme vodou. Natrháme si umyté listy bršlice a vhodíme na žampiony. Opět přiklopíme na asi 5 minut. Po zavadnutí listů, promícháme s žampiony a rozdělíme na čtyři tortilly. Rozdrobíme kozí sýr a pevně stočíme.

Salátové smoothie

Když máte salátu tolik, že už se část dává zvířectvu, jste rádi, že tři hlávky skončí jako mávnutím v žaludcích členů celé rodiny. Aneb rychlá snídaňo-sváča pro všechny energiechtivé ;)


3 hlávky salátu
3 banány
500ml kvalitní vody
med

Salát rozebereme a důkladně opláchneme, vložíme do mixéru s oloupanými banány, přisladíme podle gusta a přelijeme vodou. Rozmixujeme dohladka a ihned podáváme! Dobrou chuť.

Mangový tofu dezert s chia semínky

K dnešnímu dni matek jsem dostala kytičku lučních kopretin a půlden bez dětí :) Paráda, sice polopracovně na zahradě, ale to ticho je k nezaplacení. Mohla jsem se soustředit jen na sebe, udělala jsem dost práce, ale zároveň si i odpočinula...
Po návratu domů čekal na ty moje rošťáky tenhle dezertík. Chutná výtečně, jako by byl z tvarohu! Je to ale vegan ;) Na vršku jsou plody lonicery kamčatské, prvního ovoce u nás na zahradě. Sklidila jsem jich pomálu. Je dost sucho a kosáci se taky stavili.


1 mango
1 banán
200g tofu natural
2 lžíce medu
vanilkový extrakt nebo prášek
4 lžíce chia semínek

Z manga vyřízneme pecku a oloupeme, pak s rozdobeným tofu a oloupaným banánem vložíme do mixéru, přidáme med a vanilku, a dohladka rozmixujeme na pyré. Lžící vmícháme chia a naléváme do kelímků. Já už docela dlouhou dobu recykluju plastové po nějakém kupovaném dezertu ;) Z množství podle receptu jich naplníte 6.

Zapečená červená quinoa s libečkem

Slízím teď na zahradě libeček, pažitku, petrželku, rebarboru, meduňku......do zásoby :) Vždycky jsem za to v zimě ráda. Ty dlouhé ředkvičky vypěstovali kluci na svém vyvýšeném záhonku. Moje bohužel nic moc, trochu se na ně totiž podívali hlemýždi. Ze zkušeností vím, že se to fakt vyplácí mít několik stanovišť pro pěstování jednoho druhu plodiny, zeleniny nebo bylinky.


3 větvičky libečku
300g červené quinoy
1 velká cibule
slunečnicový olej
sůl
2 malé cukety
4 karotky
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
1 lžička směsi sušených provensálských bylinek
4 vejce

Quinou uvaříme podle návodu v osolené vodě se dvěma větvičkami libečku. Necháme trochu zchladnout.
Zapneme si troubu na 200°C.
V pánvi na cibulce orestujeme nakrájenou cuketu a nastrouhanou karotku, osolíme, okořeníme a až když směs odstavíme vmícháme teprve nasekanou poslední větvičku libečku.
Zeleninovou směs smícháme s uvařenou quinoou a rozkvedlanými vejci. Přemístíme do vymazaného plechu nebo pekáče a dáme do vyhřáté trouby na 30minut. Podle výšky vrstvy ;)