Bramborovo-pókový krém s pohankou a tymiánem

Jsme opět polévkoví! Ještě taky aby ne, zítra už listopad.... Střídám teď stále jen bramboračku, hlívovou a zelňačku, na žádosti dětí, ale už to chtělo něco nového ;) A dnes pěkně bašta venku!


1 velká cibule
5 stroužků česneku
himalájská sůl
650g brambor
1 pórek
100g pohanky lámanky
2l horkého zeleninového vývaru nebo vody
1 lžička mletého kmínu
1 lžička sušeného tymiánu
200ml rostlinné smetany
250g světlých fazolí

V hrnci na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a česnek. Osolíme a přidáme oloupané nakrájené brambory. Po další chvíli společného restování vložíme nakrájený pórek, pohanku, koření a zalijeme vodou/vývarem. Po uvaření rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme smetanou. Polévku můžeme nutričně obahatit světlými fazolemi ;)

Jablečný RAW dort

Výtečný zdravý dort. Tento recept je moje srpnová improvizace a taky celkem rychlovka do magazínu prozdravi.cz ;)
 

Korpus:
110g pohankových vloček
100g vlašských ořechů
200g nesířených rozinek
100g jablek bez jádřinců
3 lžíce nepraženého kakaa
1/2 lžičky pravé skořice mleté
Krém:
300g jablek bez jádřinců
100g vlašských ořechů
2 lžíce medu
1citrón
1/2 lžičky pravé skořice mleté
vanilkový extrakt
5 lžic kokosového oleje
Náplň:
asi 600g jablek bez jádřinců nakrájených na tenké plátky
Posypka:
80g nasekaných vlašských ořechů

Suroviny na korpus rozmixujeme a vzniklou lepkavou směs rovnoměrně natlačíme na dno dortové formy. Ingredience na krém rovněž rozmixujeme, tentokrát pokud možno úplně dohladka. Krémem lehce potřeme korpus a vyskládáme na něj vrstvu z plátků jablek. Znovu natřeme krémem a pokračujeme ve vrstvení, dokud máme dost krému. Trochu si ho necháme na závěr na zakrytí poslední vrstvy, kterou zasypeme nasekanými ořechy. Dort vložíme do lednice alespoň na dvě hodiny zatuhnout.

Rakytníková marmeláda s agarem

Je to skoro jako rybízový rosol, propasírované a svařené. Jenom tentokrát úplně jinak než je standart, protože jsem použila agar a agávový sirup. Obojí tak nějak z musu ;) Neměla jsem doma pektin a třtinový cukr světlé marmelády a sirupy dost ztmavuje. Marmelády nezavařuju, tak uvidím jak tohle vydrží! Na linecké cukroví by to bylo příjemné zpestření! Chuť je bezvadná, ostatně jako u všech rakytníkových výrobků. Každoročně dělávám i sirup. Vařený nebo kvašený... také je najdete na blogu.
Jinak rakytníková marmeládka je bohatá na karoten, pomáhá při bolestech hlavy a zhoršené koncentraci.


Rakytníkové bobule vaříme v malém množství vody dokud nepopraskají. Pak je propasírujeme přes sítko.

do 600g protlaku přidáme:
150g agávového sirupu
10g agar-agaru

Směs provaříme a ještě horkou nalijeme do připravených čistých sklenic. Pečlivě uzavřeme.
Pokud se vám takto víčka nepřisály zkuste zavařit, ale z mých zkušeností to bývá starým víčkem. Marmelády už také neotáčím jako dříve na 5 minut. Podtlak se i tak vytvoří a nemám pak marmeládu rozpatlanou na víčku, kde opět hrozí větší kazivost..... Kamarádka dělá to, že ještě otře víčka před uzavřením octem ;)

Šípkové tonikum

Šípky už tradičně suším na zimní čaje, letos mě ale zlákalo zkusit je i naložit. Jde vlastně o tinkturu s nízkoprocentním alkoholem, vínem. Šípkové tonikum se užívá pro podporu imunitního systému v období chřipek. Ne po kapkách jako tinktury, ale po malých sklenkách ... ;)


500ml bílého vína
250g čerstvých šípků

Šípky naložíme do vína na dva měsíce. Pokud možno každý den protřepeme, pak slijeme a uskladníme v lahvi v chladu a suchu.

Kapustový nákyp s veganskou krustou

Chuť na pečenou zeleninu máme teď docela často a pro mě je to i úspora času u plotny. Fotka sice nic moc, ale ta vypečená vegan zálivka je jedna báseň. Vyzkoušejte třeba i na zapečené těstoviny. Recept na ní jsem vyzkoušela podle jedné německé vegan kuchařky a je opravdu výtečná!


asi 1 kg kapusty (1/2 velké hlávky)
2 velké cibule
500g mrkve
1kg brambor
olivový olej
himalájská sůl
1/3 lžičky tř. cukru
1/3 lžičky ml. skořice
1/3 lžičky ml. muškátového oříšku
čerstvě namletý pepř

3 lžíce tahini
5 lžic lahůdkového droždí
200g rostlinného jogurtu
1 lžička sušené bazalky
rýžové mléko k doředění

Do velké zapékací nádoby rozprostřeme očištěnou a nakrájenou zeleninu, zacákneme olivovým olejem a okořeníme. Nejlépe čistou rukou v pekáčku lehce směs prohodíme, aby se vše promíchalo.
V mixéru vyšleháme zálivku a rovnoměrně s ní polijeme zeleninu. Dáme trouby vyhřáté na 180°C na 40-50 minut zapéct. V první polovině zakryjeme druhým pekáčkem, na závěr odkryjeme.

Vratičová tinktura

Tohle opravdu není zapomenutý post z léta 🤗 Včera jsem na louce u lesa objevila krásné květy a poupata vratiče obecného, kterým jsem prostě neodolala. A tak jsem ho naložila a zbytek mi dělá parádu doma. Teď v říjnu :) Ale co, když je tak je!

Vratič obecný také někdy nazývaný kopretina vratič je jedovatá trvalka a léčivka. Pro své léčivé účinky je používaný už od středověku jako antirevmatikum, antibiotukum, abortivum, baktericid a anthelmintikum... A protože účinná dávka je velmi blízká té toxické úplně se upustilo od jeho vnitřního užívání!

Používal se proti střevním parazitům k odčervení (roupy, škrkavky...), ale i proti vnějším parazitů jako blechy a vši. Dovede vyvolat potrat pro silné překrvení pánevních orgánů. Hildegarda z Bingenu ho používala k léčbě prostaty a k úpravě menstruace. Ve formě mastí a odvarů do koupelí je účinný při bolestech kloubů a revmatismu. V kosmetice ho dobře využijete k tonizaci unaveného a bledého obličeje napařováním nebo do domácí kosmetiky formou odvarů nebo tinktur ;)

Silně aromatická rostlina se dá také účinně využít k odpuzení hmyzu (komáři a moli..), čili je také přirozeným insekticidem.

Doporučuju i vyzkoušet včelařům, trochu sušené byliny v kuřáku velmi pomáhá zmírnit útočné včely.
Ekozahradníkům zase doporučuju vyzkoušet jeho insekticidní účinky a pěstovat společně se zeleninou. Co vím jistě je, že na bramborách odpuzuje mandelinky! Jinak koně i dobytek na pastvě se rostlině raději vyhýbají.

A ještě jedna inspirace ;) sušené květy jsou krásné v suchých vazbách a věncích!


Zlatožluté čerstvé květy naložíme do kvalitní ovocné nebo obilné pálenky a necháme 5 dní macerovat. Pak přefiltrujeme do skleničky a používáme pouze vně!!! Jako mazání na klouby nebo jako kosmetickou ingredienci do čistících pleťových vod nebo masek. Nejen že krásně tonizuje, ale má i hojivé a dezinfekční účinky.

Ajvar

Pomazánka, čalamáda nebo kořenící pasta? Pracná příprava vás může zpočátku odradit, ale stojí to za to! Za tu chuť léta jako na Balkáně ;) budete v zimě vděční, věřte mi. Výroba je opravdu celkem anabáze, ale průmyslově vyráběné ajvary zase fádní rozvařené cosi. Dejte si záležet a sami uvidíte ;)

ajvar - havyar - srbský kaviár

Do základního tradičního receptu můžete ještě přidat česnek, citrónovou šťávu nebo vinný ocet ;)



Základní recept:
10-12 velkých červených kapií
2 lilky
50ml olivového nebo slunečnicového oleje
1/2 lžičky alpské soli

já přidala k pečení ještě 2 palice česneku (se slupkou)
a do závěrečného svaření asi lžíci červeného vinného octa

Do trouby vyhřáté na 200°C dáme celé kapie a vidličkou propíchaný lilek (nebo rozpůlený) a pečeme asi 30 minut dokud na zelenině trochu nevzniknou připečené puchýřky. Vyndáme a něčím přiklopíme nebo necháme v troubě zchladnout. Pak kapie zbavíme semínek a oloupeme, lilek vydlabeme. Pečenou očištěnou zeleninu umeleme v mlýnku na maso nebo rozšťoucháme dojemna plochým šťouchadlem. Mixér nedoporučuju, vytvoří hladkou kaši a to není ajvar! Vložíme do kastrolu, osolíme a přidáme olej. Pomalu prohříváme na mírném ohni a necháme odpařovat přebytečnou vodu. Občas promícháme. Po zhoustnutí plníme do skleniček a zavaříme.