Prozdravi.cz : malá změna = velká změna k lepšímu

V týmu prozdravi.cz pracují na takovém malém edukativním programu pro inspiraci a motivaci svých fanoušků s cílem změny k lepšímu. Zde je malý příběh mé osobní změny, který najdete v knihovničce malých proměn na jejich webu a vyšel v newsletteru ;)



Recept najdete zde a také u .

Čokoládový raw dort

Narozeninový, pro syna. Chtěl hooodně čokoládový dort, a byl z něj nadšený. Raw varianta dortu typu Pařížan nebo Harlekýn je mimořádně chutná!....ale těch datlí tam teda padlo.


Korpus:
200g datlí (předem namočíme)
6 lžic nepraženého kakaa
2 hrnky kokosové mouky
2 hrnky vlašských ořechů

Datle slijeme a spolu s kakaovým práškem rozmixujeme dohladka. Smícháme v míse s kokosovou moukou a namletými ořechy. Těsto si rozdělíme na dva díly.

Krém:
300g datlí (předem namočíme)
3/4 hrnku vody z namočených datlí
10 lžic kokosového oleje
10 lžic nepraženého kakaa
1 lžíce vanilkového extraktu

Datle slijeme a spolu s kakaovým práškem rozmixujeme dohladka. Kokosový olej rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a rozmixujeme na hladký a hustý krém. Rozdělíme si na tři díly.

Celou dortovou formu vyložíme potravinářskou fólií a na dno rovnoměrně zatlačíme první vrstvu korpusu. Naneseme první vrstvu krému a dáme do lednice. Po zatuhnutí vrstvy opakujeme - korpus a krém.

Čokoládová poleva:
10 lžic kokosového oleje nebo kakaového másla
4 lžíce nepraženého kakaa
2 lžíce agávového sirupu

Polevu připravíme ve vodní lázni a rovnoměrně jí polijeme dort a tupým nožem rozetřeme třeba i po obvodu. Dáme do lednice zatuhnout.

Posledním dílem krému dort ozdobíme pomocí zdobítka s libovolným nástavcem. Použít můžete také strouhaný kokos nebo mleté ořechy, jedlé květy atp.

Lichořeřišnicová tinktura

Lichořeřišnice větší bývá lidově nazývána "selský penicilín". Dovede totiž usmrcovat choroboplodné zárodky, a proto je vhodné jí používat při nachlazení a preventivně v období chřipek.
Rostlina původně pochází z tropů, u nás vymrzá takže je to jednoletka a je potřeba si nasbírat semínka. Já už jich mám celkem dost, ale rostliny neustále kvetou a dozrávají další pěkné tobolky, tak jsem si jich pár naložila. Dokonce na ně stále i teď v listopadu nalétávají včelky a dělají stále ještě celkem parádu různými odstíny svých květů. Celá rostlina je jedlá a léčivá, to ale určitě víte, že listy a květy jsou skvělé do salátů. Její ostrá a štiplavá chuť je teda něco! Rostlina obsahuje celou škálu bakteriostatických, ale i insekticidních látek. V lidovém léčitelství se používala k léčbě ledvin a močového měchýře, dýchacích cest a kůže. Jako přírodní antibiotikum pomáhá při salmonele, streptokoku i zlatém stafilokoku.
Tuto tinkturu dobře využijete i vně k masírování pokožky hlavy při padání vlasů a proti lupům.


hrst čerstvých tobolek lichořeřišnice
vysokoprocentní alkohol (používám ovocné pálenky, domácí, ale kvalitní vodka určitě neuškodí a někomu bude více dostupná ;)

Naložíme do alkoholu na alespoň 4 týdny, pak scedíme. Vnitřně užíváme dvakrát denně 20 kapek, vně k masázi hlavy použijeme zředěnou tinkturu ve formě tonika - vlasová voda.

Bramborovo-pókový krém s pohankou a tymiánem

Jsme opět polévkoví! Ještě taky aby ne, zítra už listopad.... Střídám teď stále jen bramboračku, hlívovou a zelňačku, na žádosti dětí, ale už to chtělo něco nového ;) A dnes pěkně bašta venku!


1 velká cibule
5 stroužků česneku
himalájská sůl
650g brambor
1 pórek
100g pohanky lámanky
2l horkého zeleninového vývaru nebo vody
1 lžička mletého kmínu
1 lžička sušeného tymiánu
200ml rostlinné smetany
250g světlých fazolí

V hrnci na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a česnek. Osolíme a přidáme oloupané nakrájené brambory. Po další chvíli společného restování vložíme nakrájený pórek, pohanku, koření a zalijeme vodou/vývarem. Po uvaření rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme smetanou. Polévku můžeme nutričně obahatit světlými fazolemi ;)

Jablečný RAW dort

Výtečný zdravý dort. Tento recept je moje srpnová improvizace a taky celkem rychlovka do magazínu prozdravi.cz ;)
 

Korpus:
110g pohankových vloček
100g vlašských ořechů
200g nesířených rozinek
100g jablek bez jádřinců
3 lžíce nepraženého kakaa
1/2 lžičky pravé skořice mleté
Krém:
300g jablek bez jádřinců
100g vlašských ořechů
2 lžíce medu
1citrón
1/2 lžičky pravé skořice mleté
vanilkový extrakt
5 lžic kokosového oleje
Náplň:
asi 600g jablek bez jádřinců nakrájených na tenké plátky
Posypka:
80g nasekaných vlašských ořechů

Suroviny na korpus rozmixujeme a vzniklou lepkavou směs rovnoměrně natlačíme na dno dortové formy. Ingredience na krém rovněž rozmixujeme, tentokrát pokud možno úplně dohladka. Krémem lehce potřeme korpus a vyskládáme na něj vrstvu z plátků jablek. Znovu natřeme krémem a pokračujeme ve vrstvení, dokud máme dost krému. Trochu si ho necháme na závěr na zakrytí poslední vrstvy, kterou zasypeme nasekanými ořechy. Dort vložíme do lednice alespoň na dvě hodiny zatuhnout.

Rakytníková marmeláda s agarem

Je to skoro jako rybízový rosol, propasírované a svařené. Jenom tentokrát úplně jinak než je standart, protože jsem použila agar a agávový sirup. Obojí tak nějak z musu ;) Neměla jsem doma pektin a třtinový cukr světlé marmelády a sirupy dost ztmavuje. Marmelády nezavařuju, tak uvidím jak tohle vydrží! Na linecké cukroví by to bylo příjemné zpestření! Chuť je bezvadná, ostatně jako u všech rakytníkových výrobků. Každoročně dělávám i sirup. Vařený nebo kvašený... také je najdete na blogu.
Jinak rakytníková marmeládka je bohatá na karoten, pomáhá při bolestech hlavy a zhoršené koncentraci.


Rakytníkové bobule vaříme v malém množství vody dokud nepopraskají. Pak je propasírujeme přes sítko.

do 600g protlaku přidáme:
150g agávového sirupu
10g agar-agaru

Směs provaříme a ještě horkou nalijeme do připravených čistých sklenic. Pečlivě uzavřeme.
Pokud se vám takto víčka nepřisály zkuste zavařit, ale z mých zkušeností to bývá starým víčkem. Marmelády už také neotáčím jako dříve na 5 minut. Podtlak se i tak vytvoří a nemám pak marmeládu rozpatlanou na víčku, kde opět hrozí větší kazivost..... Kamarádka dělá to, že ještě otře víčka před uzavřením octem ;)

Šípkové tonikum

Šípky už tradičně suším na zimní čaje, letos mě ale zlákalo zkusit je i naložit. Jde vlastně o tinkturu s nízkoprocentním alkoholem, vínem. Šípkové tonikum se užívá pro podporu imunitního systému v období chřipek. Ne po kapkách jako tinktury, ale po malých sklenkách ... ;)


500ml bílého vína
250g čerstvých šípků

Šípky naložíme do vína na dva měsíce. Pokud možno každý den protřepeme, pak slijeme a uskladníme v lahvi v chladu a suchu.