Linecký koláč s jablky

Když máme dnes tu masopustní neděli aj Valentýna......
 

 
KORPUS:
300g hladké špaldové mouky
200g másla
2 žloutky (já dávám 1 celé vejce ;)
80g třtinového moučkového cukru
kůra z bio citronu (čerstvě nastrouhaná )
1/2 prášku do pečiva bez fosfátů (s vinným kamenem)
vanilkový extrakt nebo trošku vanilkového prášku
 
NÁPLŇ:
asi 500g nahrubo nastrouhaných jablek (lehce vymačkáme šťávu)
100g namletých vlašských ořechů
hrst bio rozinek (opět bio - mám jistotu že nejsou sířené, jinak by se měly pro odstranění siřidel namáčet)
1 sáček bio vanilkového tř. cukru (ten obyč totiž s vanilkou nemá nic společného, je sice mnohem levnější, ale chemické aroma vanilin určitě do svého jídla nechci ;)
asi 1/2 lžičky mleté skořice
1 sáček pudinkového prášku (nebo nahraďte škrobem, náplň pak v koláči krásně drží pohromadě)


Ze surovin na korpus vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 15 minut odpočinout v chladu. Pak těsto rozdělíme na 2/3 a 1/3. Z větší části rozválíme na pomoučeném válu silnější placku, kterou opatrně vložíme do vymazané formy na koláč, nezapomeneme na vyšší okraje.
 
Náplň do koláče promícháme v misce nejlépe rukou a navrstvíme na těsto. Ze zbylé 1/3 těsta vytvoříme krycí vrstvu podle své volby - dělá se plná placka, mřížka nebo se vykrajují ruzné tvary.
 
Upečeme v troubě při 180°C dozlatova, trvá to cca 1 hodinu. Hotový koláč posypeme třtinovým moučkovým cukrem.


Čočková polévka s dobromyslí a uzenou paprikou

Typická zimní polévka, která provoní dům/byt. V silných mrazech to chce trochu změnu ;) Je jednoduchá, v podstatě z toho co dům dal, ale s tou luštěninou sakra vydatná. A to teď přesně potřebujeme. Dobrou chuť a hezký slunečný víkend :)
 

 
300g červené čočky (propláchnutá)
3 velké brambory (oloupané a nakrájené na kostky)
uzený tempeh (1 balení nakrájené na kostičky)
rajčatový protlak (1 tuba)
krájená rajčata (1 plechovka bio rajčat)
2 střední cibule
slunečnicový olej
himalájská sůl (cca 3 lžičky)
2l horké vody nebo zeleninového vývaru
3 tlusté stroužky česneku
1 lžička mletého kmínu
1 lžička uzené papriky
1-2 lžičky dobromysli (oregana) 

Na oleji osmahneme osolenou cibulku dozlatova, pak přidáme tempeh a ještě chvilku restujeme. Poté vložímerajčata a protlak, čočku, brambory a koření. Zalijeme vodou a za občasného zamíchání uvaříme doměkka. Hotovou polévku dle chuti ještě dosolíme a dokořeníme, podáváme s čerstvou petrželkou atd. pokud máme k dispozici.

Domácí mýdlo bez hydroxidu

Jako z ledu :)  Toto mýdlo je ideální pro tvoření s dětmi. Je to totiž bezpečné a jednoduché! 

Mýdlový základ - mýdlovou hmotu, zakoupíte ve specializovaných obchodech zaměřených na suroviny k výrobě domácí drogerie a kosmetiky. Jedná se o už vyzrálý základ s glycerinem, bílé nebo transparentní struktury. Přidávat do takového mýdla můžete prakticky vše co do těch hydroxidových. Esenciální olej pro vůni, přírodní minerální barvivo, sušené bylinky, jíl, hennu, nebo jiný přírodní peelingový prostředek.... nechte to ale na dětech, at si vymyslí své vlastní mýdlo, klidně více vrstvé! :) Doporučuju!

 
mýdlová hmota
miska s kastrůlkem na vodní lázeň
minerální barvivo
sušené bylinky
esenciální olej
peelingový prášek (různé varianty od mleté kávy po hennu nebo třeba francouzský jíl)
forma na mýdlo (ideálně silikonová)
 
Mýdlovou hmotu nakrájíme na kostky a ve vodní lázni necháme rozpustit. Je to rychlé! Pak dobře vmícháme barvivo/vůni/peeling/bylinky a nalijeme do formy na mýdlo.
 
Pokud chcete mýdlo jiné než klasické, zkuste zalít nakrájené kostičky mýdla jinou barvou rozehřátého mýdla, nebo můžete barevně vrstvit. Toto je pro děti asi to nejatraktivnější - volba vlastního barevného vzhledu mýdla.
 
Ať se mýdla povedou i Vám! Přestože mám dva kluky moc si to užívali :) Konečně jsem je totiž k výrobě mýdla mohla s čitým svědomím pustit a nechat to plně na nich. Ne jako v případě hydroxidových mýdel.

Tinktura z kalisie voňavé - elixír zdraví a mládí

Tato rostlina je u nás pěstována jako pokojovka, pokud jí ale v sezóně letníme, bohatě nám naroste a zesílí. Dospělá rostlina vytváří množství dlouhých oddenků, které používáme k léčení. U nás není až tak známá, ale např. na východě je to tradičně používaná léčivka. Má velmi široké spektrum léčivosti, a tak je použitelná téměř na všchny neduhy! Nejčastěji však na zlomeniny, problémy se žaludkem a léčbu nádorů.

  Lidový název Venušin vlas, zlatý vlas, zlatý vous, živý vlas.... dostala rostlina podle dlouhých oddenku, které vztváří, a které se používají právě k léčení. Rostlina má obrovskou regenerační schopnost a její odstřihnuté části snadno a rychle zakoření ve skleničce vody. Můžete si tak rostlinu množit nebo jí darovat někomu dalšímu - přesne takto jsem se k ní dostala i já :)

 

Elixír zdraví a mládí

Na přípravu domácího elixíru použijeme právě ty oddenky. Odstřihneme je od matečné rostliny a vložíme do plastového sáčku a dáme do ledničky. Působení chladu má vliv na ukládání léčivých látek do kolének. Po 14 dnech je kumulace léčivých látek v kolénkách dokončena. Připravené oddenky nakrájíme na dřevěném prkénku keramickým nožíkem na malé špalíčky tak, že odřízneme dílky s kolénky. Přichystáme si kvalitní destilát, nejlépe domácí pálenku anebo vodku. Do nádobky nasypeme patnáct až dvacet kolének a zalijeme je alkoholem. Před tím můžeme kolénka lehce pomačkat, například vidličkou. Nádobu uzavřeme a uložíme do temna. Po dvou týdnech je výluh připraven k užívání. Kolénka v něm můžeme ponechat, nebo lihový výluh přecedíme.

Vaječný likér

Pravý vaječný likér obsahuje i skořápky! V alkoholu rozložená minerální schránka vejce se rozpustí v lahodném nápoji a minerály v ní obsažené, zejména pak vápník, se mohou dobře vstřebat do našeho těla. Nedostatkem minerálů v současnosti trpí celá populace, je to dáno stravou, která již není tak nutričně vydatná, potažmo intenzivním zemědělstvím, které zničilo půdu......Skořápky jsou tedy výborným doplňkem stravy! Obsahují mj. uhličitany vápenatý a hořečnatý, oxidy křemičitý, hlinitý a fosforečný. Obsahují také velmi hodnotné stopové prvky jako jód, železo, měď, zinek, kobalt, mangan či fosfor, který je nezbytný nejen pro stavbu kostí a zubů, ale zejména pro nervovou činnost. Tento vaječňák je tedy minerální bomba, ale ty cukry v něm teda jsou taky bomba :( Používám starý rodinný recept, kdybyste někdo znal recept na dobře chutnající alternativu....podělte se prosím ;) Děkuji a na zdraví! ;)
 


Suroviny:
 
500ml českého rumu (kvalitnější alternativou je brandy nebo ...)
2 plechovky salka
1 vanilkový lusk
6 žloutků
1-2 lžičky prášku z domácích skořápek 
(na chuť může být i med, na lepší barvu trošku kurkumy)
 
Skořápkový prášek:
 
Skořápky propereme pod tekoucí vodou, na plechu v troubě je mírně upražíme a tak je nejen sterilizujeme, ale pražené skořápky zkřehnou a jdou lépe umlít, například v mlýnku na kávu. Drť pak prosejeme jemným sítem a prášek uložíme v dobře uzavřené lahvičce.  
 
Vaječný likér: 
 
Já jelikož nám nevadí domácí syrové žloutky ani nepoužívám krupicový cukr, nezahřívám ve vodní lázni. Výroba vaječňáku je tak velice rychlá. Vše dám do mixéru a důkladně promixuju až skoro do pěny. Během dvou dnů likér tak akorát zhoustne, prášek je nadobro rozpuštěn a může se vesele popíjet! Já domácí vaječňáky dávám jako dárky, je po nich každý rok poptávka ;)

Hraběnčiny řezy

Cukroví napečeno, letos nic nonového jen samá klasika z mého blogu, a tak jsem se vrhla ještě na placku u nás doma velmi oblíbenou! Hraběnčiny řezy peču ale z trošku jiných surovin jak už to u mě bývá ;) Krásný třetí advent!

TĚSTO:  
100g třtinového cukru
450g celozrnné špaldové mouky
200g másla
prášek do pečiva s vinným kamenem
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
4 žloutky
trochu (rýžového) mléka (asi 2 lžíce)

NÁPLŇ:
asi 750g jablek
1 vanilkový cukr
hrst mletých vlašských ořechů (asi 200g)
1/3 lžičky mleté skořice
50g rozinek
 
KRUSTA:
4 bílky
asi 50g agávového sirupu nebo klasicky 100g moučkového cukru 
1 lžička kukuřičného škrobu
 
K pocukrování:
kokosová mouka (je jemná a nasládlá)

Troubu si předehřejeme na 180°C. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, a pak k nim přidáme mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, 1/4 až 1/3 oddělíme a dáme ztuhnout do mrazáku. Těsto namačkáme nebo alespoň částečně vyválíme do velkého plechu (vymazaného a vysypaného nebo s papírem na pečení). Můžeme vytvořit trochu okraje. Jako náplň použijeme nastrouhaná jablka v misce promíchané s ořechy, skořicí a rozinkami. Na vrch opatrně rozetřeme vyšlehaný sníh se sirupem a škrobem, na něj nastrouháme zbytek těsta z mrazáku. Pečeme 45 až 60 minut, podle typu vaší trouby ;)


Bedly na víně s rozmarýnem

Letošní říjen je u nás bohatý na bedly. Kamkoliv vkročíme do lesa, mraky bedel :) Prý je to teď všude.  Klasické zpracování se už omrzelo a tak tu mám tip na něco nevšedního....protože bedla je taky výtečná houba!


10-15 bedel (ty menší jsou masitější a chutnější)
cca 200ml bílého vína
olej / máslo
šťáva z jednoho citronu
čerstvý pepř a sůl
rozmarýn

Očištěné hlavy bedel lehce osmahneme z obou stran. Narovnáme do zapékací mísy, dobře osolíme a opepříme. Nohy bedel také zpracujeme. Nakrájíme je na kousky a opět osmahneme, osolíme, přidáme nasekaný nebo sušený rozmarýn a po chvíli podlijeme sklenkou vína. Podusíme a necháme odpařit alkohol. Potom odstavíme a vmícháme citronovou šťávu. Hotovou směs nalijeme na bedly v zapékací míse. Necháme krátce zapéct v troubě, při asi 180°C.

Je to delikatesa, my jsme měli s rýží, ale jak si houby naservírujete je čistě na vás. Někomu stačí např.  s kvalitním čerstvým chlebem.