LUŠTĚNINOVÁ KUCHAŘKA - Petr Klíma

Moje malá recenze knihy :) Chtěla bych nějak podpořit kmihkupectví a nakladatelství v této fakt blbé době! 

...luštěninová se spoustou zeleniny...od Petra Klímy...to je druhá velice vydařená inspirativní kuchařka známého kuchaře CountryLife, kterou vydalo nakladatelství SmartPress. Veganská - bez mléka a vajec, s méně lepku a cukru. Kniha je určená všem, kdo chtějí zařadit více zelených bílkovin, potravin dlouhověkosti, a naučit se vařit jednoduchá, zdravá a velmi nápaditá chutná jídla. Určeno samozřejmě ne jen pro vegany ;) Nutriční zpestření jídelníčku by mělo stát za vyzkoušení každému ;)

V úvodu nám autor, krátce připomíná některá nevzhledná jídla ze školních jídelen, která jistě stála u zrodu averze k luštěninám mnohých lidí. Přes nesmírné výhody konzumace luštěnin, uvádí smutnou skutečnost o množství spotřebovaném na osobu v naší zemi. Pojďte to změnit a inspirujte se třeba v této knize! Zkušený kuchař radí jak luštěniny správně připravovat - namáčení a zmiňuje specifika vaření, ale i třeba jejich fermentování. Čtenář zde také nalezne seznam a popis základních druhů luštěnin, které se dají koupit na našem trhu. Možná se budete sami divit kolik druhů a barev se dá sehnat ke kulinářskému kouzlení. Ostatně sama povedená obálka této knihy je v tomto dostatečně výmluvná! Všechny recepty a povídání jsou opět doplněné krásnými fotografiemi s jednoduchým efektním stylingem, podtrženo celkově venkovským nádechem. Velmi příjemné k prohlížení.

Ted už ale pojďme podle knihy vařit :) Klasické členění knihy-kuchařky na polévky, hlavní jídla a sladká jídla je prosté a dobré k rychlé orientaci v receptech. Jednotlivé podkapitolky jsou členěné podle hlavního druhu použité zeleniny. Toto za sebe hodnotím jako velmi dobře řešené! Snadno totiž najdete inspirativní recept a uvaříte zdravý a rychlý oběd z toho co právě máte k dispozici za suroviny doma nebo na zahradě. Občas vsunuté povídání o nějaké známé ale i nevšední zelenině a co si s ní v kuchyni počít dává knize přidaný rozměr.

Za mě jednoznačně povinná kvalitní česká kuchařka pro vegetariány a vegany. Recepty v kuchařce jsou všechny lahodná jídla pro celou rodinu! Takže potřebujete-li doma změnu, pestrost v jídelníčku nebo jen vhodně začlenit zdravější suroviny, velmi doporučuji mít tuto knihu doma po ruce. Mě se letošní zimu velmi osvědčila, když jsem měla krizi ;) Zdálo se mi, že už vařím stále stejné typy jídel...

Sympatický kuchař do obou svých knih otiskl pořádný kus sebe, své dlouholeté kvalitní práce, se kterou jsme se mohli dříve setkávat pouze v časopise Dobroty. Děkuji za neustálou inspiraci ve vege vaření a přeju hodně dalších úspěchů!

Naposedy jsem vyzkoušela tyto indické jáhly s květákem a mungo, lehce ostřejší.


Vyhlašuji SOUTĚŽ o knihu z nakladatelství SmartPress - ZELENINA Z EKOZAHRADY od Jaroslava Svobody. Druhou naprosto bezkonkurenční nádhernou knihu o permakulturním zahradničení a propojení s naším zdravím. Stačí napsat komentář ke každé mojí recenzi na knihy od SmartPress (na web, FB nebo IG) a současně doporučit jednomu příteli. Dám vám malou nápovědu: první recenzi jsem psala už asi před půlrokem, tato je teprve druhá.... bude jich do léta celkem 8 - pak vylosuji jednoho z vás, tak si posty ohlídejte, ta kniha za to myslím rozhodně stojí! Hodně zdraví a štěstí :)

Linecký koláč s jablky

Když máme dnes tu masopustní neděli aj Valentýna......
 

 
KORPUS:
300g hladké špaldové mouky
200g másla
2 žloutky (já dávám 1 celé vejce ;)
80g třtinového moučkového cukru
kůra z bio citronu (čerstvě nastrouhaná )
1/2 prášku do pečiva bez fosfátů (s vinným kamenem)
vanilkový extrakt nebo trošku vanilkového prášku
 
NÁPLŇ:
asi 500g nahrubo nastrouhaných jablek (lehce vymačkáme šťávu)
100g namletých vlašských ořechů
hrst bio rozinek (opět bio - mám jistotu že nejsou sířené, jinak by se měly pro odstranění siřidel namáčet)
1 sáček bio vanilkového tř. cukru (ten obyč totiž s vanilkou nemá nic společného, je sice mnohem levnější, ale chemické aroma vanilin určitě do svého jídla nechci ;)
asi 1/2 lžičky mleté skořice
1 sáček pudinkového prášku (nebo nahraďte škrobem, náplň pak v koláči krásně drží pohromadě)


Ze surovin na korpus vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 15 minut odpočinout v chladu. Pak těsto rozdělíme na 2/3 a 1/3. Z větší části rozválíme na pomoučeném válu silnější placku, kterou opatrně vložíme do vymazané formy na koláč, nezapomeneme na vyšší okraje.
 
Náplň do koláče promícháme v misce nejlépe rukou a navrstvíme na těsto. Ze zbylé 1/3 těsta vytvoříme krycí vrstvu podle své volby - dělá se plná placka, mřížka nebo se vykrajují ruzné tvary.
 
Upečeme v troubě při 180°C dozlatova, trvá to cca 1 hodinu. Hotový koláč posypeme třtinovým moučkovým cukrem.


Čočková polévka s dobromyslí a uzenou paprikou

Typická zimní polévka, která provoní dům/byt. V silných mrazech to chce trochu změnu ;) Je jednoduchá, v podstatě z toho co dům dal, ale s tou luštěninou sakra vydatná. A to teď přesně potřebujeme. Dobrou chuť a hezký slunečný víkend :)
 

 
300g červené čočky (propláchnutá)
3 velké brambory (oloupané a nakrájené na kostky)
uzený tempeh (1 balení nakrájené na kostičky)
rajčatový protlak (1 tuba)
krájená rajčata (1 plechovka bio rajčat)
2 střední cibule
slunečnicový olej
himalájská sůl (cca 3 lžičky)
2l horké vody nebo zeleninového vývaru
3 tlusté stroužky česneku
1 lžička mletého kmínu
1 lžička uzené papriky
1-2 lžičky dobromysli (oregana) 

Na oleji osmahneme osolenou cibulku dozlatova, pak přidáme tempeh a ještě chvilku restujeme. Poté vložímerajčata a protlak, čočku, brambory a koření. Zalijeme vodou a za občasného zamíchání uvaříme doměkka. Hotovou polévku dle chuti ještě dosolíme a dokořeníme, podáváme s čerstvou petrželkou atd. pokud máme k dispozici.

Domácí mýdlo bez hydroxidu

Jako z ledu :)  Toto mýdlo je ideální pro tvoření s dětmi. Je to totiž bezpečné a jednoduché! 

Mýdlový základ - mýdlovou hmotu, zakoupíte ve specializovaných obchodech zaměřených na suroviny k výrobě domácí drogerie a kosmetiky. Jedná se o už vyzrálý základ s glycerinem, bílé nebo transparentní struktury. Přidávat do takového mýdla můžete prakticky vše co do těch hydroxidových. Esenciální olej pro vůni, přírodní minerální barvivo, sušené bylinky, jíl, hennu, nebo jiný přírodní peelingový prostředek.... nechte to ale na dětech, at si vymyslí své vlastní mýdlo, klidně více vrstvé! :) Doporučuju!

 
mýdlová hmota
miska s kastrůlkem na vodní lázeň
minerální barvivo
sušené bylinky
esenciální olej
peelingový prášek (různé varianty od mleté kávy po hennu nebo třeba francouzský jíl)
forma na mýdlo (ideálně silikonová)
 
Mýdlovou hmotu nakrájíme na kostky a ve vodní lázni necháme rozpustit. Je to rychlé! Pak dobře vmícháme barvivo/vůni/peeling/bylinky a nalijeme do formy na mýdlo.
 
Pokud chcete mýdlo jiné než klasické, zkuste zalít nakrájené kostičky mýdla jinou barvou rozehřátého mýdla, nebo můžete barevně vrstvit. Toto je pro děti asi to nejatraktivnější - volba vlastního barevného vzhledu mýdla.
 
Ať se mýdla povedou i Vám! Přestože mám dva kluky moc si to užívali :) Konečně jsem je totiž k výrobě mýdla mohla s čitým svědomím pustit a nechat to plně na nich. Ne jako v případě hydroxidových mýdel.

Tinktura z kalisie voňavé - elixír zdraví a mládí

Tato rostlina je u nás pěstována jako pokojovka, pokud jí ale v sezóně letníme, bohatě nám naroste a zesílí. Dospělá rostlina vytváří množství dlouhých oddenků, které používáme k léčení. U nás není až tak známá, ale např. na východě je to tradičně používaná léčivka. Má velmi široké spektrum léčivosti, a tak je použitelná téměř na všchny neduhy! Nejčastěji však na zlomeniny, problémy se žaludkem a léčbu nádorů.

  Lidový název Venušin vlas, zlatý vlas, zlatý vous, živý vlas.... dostala rostlina podle dlouhých oddenku, které vztváří, a které se používají právě k léčení. Rostlina má obrovskou regenerační schopnost a její odstřihnuté části snadno a rychle zakoření ve skleničce vody. Můžete si tak rostlinu množit nebo jí darovat někomu dalšímu - přesne takto jsem se k ní dostala i já :)

 

Elixír zdraví a mládí

Na přípravu domácího elixíru použijeme právě ty oddenky. Odstřihneme je od matečné rostliny a vložíme do plastového sáčku a dáme do ledničky. Působení chladu má vliv na ukládání léčivých látek do kolének. Po 14 dnech je kumulace léčivých látek v kolénkách dokončena. Připravené oddenky nakrájíme na dřevěném prkénku keramickým nožíkem na malé špalíčky tak, že odřízneme dílky s kolénky. Přichystáme si kvalitní destilát, nejlépe domácí pálenku anebo vodku. Do nádobky nasypeme patnáct až dvacet kolének a zalijeme je alkoholem. Před tím můžeme kolénka lehce pomačkat, například vidličkou. Nádobu uzavřeme a uložíme do temna. Po dvou týdnech je výluh připraven k užívání. Kolénka v něm můžeme ponechat, nebo lihový výluh přecedíme.

Vaječný likér

Pravý vaječný likér obsahuje i skořápky! V alkoholu rozložená minerální schránka vejce se rozpustí v lahodném nápoji a minerály v ní obsažené, zejména pak vápník, se mohou dobře vstřebat do našeho těla. Nedostatkem minerálů v současnosti trpí celá populace, je to dáno stravou, která již není tak nutričně vydatná, potažmo intenzivním zemědělstvím, které zničilo půdu......Skořápky jsou tedy výborným doplňkem stravy! Obsahují mj. uhličitany vápenatý a hořečnatý, oxidy křemičitý, hlinitý a fosforečný. Obsahují také velmi hodnotné stopové prvky jako jód, železo, měď, zinek, kobalt, mangan či fosfor, který je nezbytný nejen pro stavbu kostí a zubů, ale zejména pro nervovou činnost. Tento vaječňák je tedy minerální bomba, ale ty cukry v něm teda jsou taky bomba :( Používám starý rodinný recept, kdybyste někdo znal recept na dobře chutnající alternativu....podělte se prosím ;) Děkuji a na zdraví! ;)
 


Suroviny:
 
500ml českého rumu (kvalitnější alternativou je brandy nebo ...)
2 plechovky salka
1 vanilkový lusk
6 žloutků
1-2 lžičky prášku z domácích skořápek 
(na chuť může být i med, na lepší barvu trošku kurkumy)
 
Skořápkový prášek:
 
Skořápky propereme pod tekoucí vodou, na plechu v troubě je mírně upražíme a tak je nejen sterilizujeme, ale pražené skořápky zkřehnou a jdou lépe umlít, například v mlýnku na kávu. Drť pak prosejeme jemným sítem a prášek uložíme v dobře uzavřené lahvičce.  
 
Vaječný likér: 
 
Já jelikož nám nevadí domácí syrové žloutky ani nepoužívám krupicový cukr, nezahřívám ve vodní lázni. Výroba vaječňáku je tak velice rychlá. Vše dám do mixéru a důkladně promixuju až skoro do pěny. Během dvou dnů likér tak akorát zhoustne, prášek je nadobro rozpuštěn a může se vesele popíjet! Já domácí vaječňáky dávám jako dárky, je po nich každý rok poptávka ;)

Hraběnčiny řezy

Cukroví napečeno, letos nic nonového jen samá klasika z mého blogu, a tak jsem se vrhla ještě na placku u nás doma velmi oblíbenou! Hraběnčiny řezy peču ale z trošku jiných surovin jak už to u mě bývá ;) Krásný třetí advent!

TĚSTO:  
100g třtinového cukru
450g celozrnné špaldové mouky
200g másla
prášek do pečiva s vinným kamenem
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
4 žloutky
trochu (rýžového) mléka (asi 2 lžíce)

NÁPLŇ:
asi 750g jablek
1 vanilkový cukr
hrst mletých vlašských ořechů (asi 200g)
1/3 lžičky mleté skořice
50g rozinek
 
KRUSTA:
4 bílky
asi 50g agávového sirupu nebo klasicky 100g moučkového cukru 
1 lžička kukuřičného škrobu
 
K pocukrování:
kokosová mouka (je jemná a nasládlá)

Troubu si předehřejeme na 180°C. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, a pak k nim přidáme mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, 1/4 až 1/3 oddělíme a dáme ztuhnout do mrazáku. Těsto namačkáme nebo alespoň částečně vyválíme do velkého plechu (vymazaného a vysypaného nebo s papírem na pečení). Můžeme vytvořit trochu okraje. Jako náplň použijeme nastrouhaná jablka v misce promíchané s ořechy, skořicí a rozinkami. Na vrch opatrně rozetřeme vyšlehaný sníh se sirupem a škrobem, na něj nastrouháme zbytek těsta z mrazáku. Pečeme 45 až 60 minut, podle typu vaší trouby ;)