Mexické fazole na oreganu s bulgurem

Perfektní, rychlý a plnohodnotný pokrm pro vegetariány ;) Mňam!


olivový olej
1 střední cibule
2 stroužky česneku
1 červená paprika
1 zelená paprika
1 lžička chilli
800g zavařených rajčat (nebo bio v plechovce)
1 lžička sušeného oregana nebo několik snítek čerstvého
800g uvařených adzuki fazolí
200g sterilované kukuřice
1 lžička třtinového cukru
500g bulguru

Na oleji ve vyšší pánvi opečeme nakrájenou cibuli a utřený česnek. Přidáme nakrájené papriky a chilli, oregano a opékáme do změknutí. Potom přidáme rajčata, fazole, cukr, kukuřici a společně přivedeme k varu. Snížíme teplotu a necháme jen probublávat do změknutí a zhoustnutí. Podáváme s uvařeným bulgurem, můžeme ještě posypat čerstvou petrželkou.

Sedmikráskový květ proti bolesti hlavy

Sedmikráska (J.F.Bobák)

Když umře brouček,
kvete sedmikráska
a chudobka jí říkají,
neboť ji vždycky
doprovází láska
těch, kdo na růže nemají.

Chudobné květinky
se krčí v trávě,
a tráva jimi rozkvétá.
Plíce i kůži vyléčí nám hravě
síla do květů zakletá.
 

Květy sedmikrásek jsou výborné :
- do pomazánek
- k výrobě sedmikráskového medu
- do salátů
- dají se zamrazit do ledu na letní nápoje........

Já si je nasušila, přidávám je do čajových směsí, které potom ve skleněném džbáně vypadají s květy moc pěkně ;)
Sedmikráska se docela úspěšně používá i na akné,omýváním pokožky nálevem a je i dobrá v kombinaci s mateřídouškou na čištění krve.
Sedmikráska je výborná i při bolestech hlavy a proti únavě. To málokdo ví! Stačí rozžvýkat 3-5 čerstvých květů sedmikrásky, množství raději nepřekračujte. Mám ozkoušeno ne na sobě, neboť na bolesti hlavy netrpím, ale na přátelích ;) A proti únavě funguje logicky všechno čerstvé, přirozené, raw. Takže nebojte se jíst sedmikrásky a naučte to i své děti! ;)

Tortilly s jogurtovo-bylinkovým dipem a rukolou

Srolovat sváču a hurá na výlet! V turisticky zajímavých lokalitách teď ještě není tolik lidí, v týdnu vůbec, a není zatím takové vedro. My si to s dětmi užíváme ;)


celozrnné tortilla placky
vejce uvařená natvrdo
paprika
marinované tofu
čerstvé listy rukoly

Na dip společně rozmixujeme:
bílý jogurt
slunečnicová semínka
libovolné čerstvé bylinky a jedlé plevele

Placky namažeme dipem a vyložíme ostatním. Dobře stahneme a zavineme. Zabalíme do potravinové folie a nejlépe ještě ten den sníme, tortilly jinak zvlhnou a nebou dobré ;)

Šeříkové bomby do koupele

Hurá na poslední šeřík a pokud ještě najdete svěží květy, nasušte si jich pár a vyrobte si šeříkové bomby. Je to moc pěkný dárek! Já jsem dostala také dárek, krásnou plechovou formičku na bathbombs patřičné velikosti. Moje první šumivky byly z tvořítka na led, pěkná srdíčka, ale piplačka a do vany padaly vždy rovnou po čtyřech kusech... Zkrátka teď mám opravdové bomby ;) a mám z nich radost. Do vany bohatě stačí jedna a z množství v postupu připravíte přesně dvě.


100g jedlé sody

50g kyseliny citrónové
50g emné himalájské soli
3 lžičky olivového oleje
3 lžičky silného výluhu z čerstvých šeříkových květů
10 kapek esenciálního oleje z šeříku (pokud seženete)
2 lžičky sušených šeříkových květů

V misce smícháme sodu, kyselinu citrónovou, sušené květy, esenciální olej, olivový olej a sůl. Potom po malých dávkách (ať to nevypění!) přidáváme do suché směsi výluh z čerstvých květů (spaříme horkou vodou a přiklopené necháme vychladnout) a vždy hned promícháváme. Raději to pak dělám prsty. Vznikne vlhká a sypká směs, kterou namačkáme do formiček a necháme vyschnout.


Formičky seženete zde : http://www.kosmetikahrou.cz/produkt/formicka-na-bathbombs-plechova/

http://www.kosmetikahrou.cz/

Rebarborový porridge

Rebarbora nebo také reveň je úžasná rostlina. Existuje mnoho druhů a pochází pravděpodobně z Číny. Desetiletý kořen se přidává do Švédských kapek a řapíky jsou skvělé do moučníků, na marmelády, kompoty a limonády... Letos u nás vyrostla mimořádných rozměrů a vypadá to, že i pokvete :0, a tak jsme už začali sklízet. Sklízí se v květnu a červnu, pak už jsou stonky moc dřevnaté a přestárlé. Pro ten vysoký obsah vitamínů je dobré si z ní něco dobrého uvařit nebo upéct. Obsahuje ale také velké množství kyseliny šťavelové (jako šťovík), a proto se to s ní nemá přehánět. Může odvápňovat a pozor by si měli dát také lidé slabší na ledviny.
Dala jsem si oloupané a nakrájené kousky do mrazáku a další sklizeň plánuju až budou jahody. Rebarbora a jahody, to je totiž božská kombinace!
Porridge je vlastně řídká kaše z obilovin a je tradiční v mnoha kulturách. Je dobře stravitelná a podává se také v době nemoci nebo k snídani, protože dodává sílu. Dnešní konzumní společnost už zapomněla na jednoduchá, zdravá, levná a posilující jídla. Hodně lidí opovrhuje prostým jídlem jako je kaše.... Neznalost a zmlsanost, je to škoda.


Porridge:
2 hrnky ovesných nebo žitných vloček
3 hrnky vody
1 hrnek světlého piva (případně vody nebo rostlinného mléka)
5-10 sušených švestek nebo datlí (nakrájené na malinké kousky)
1 lžička sušené citrónové kůry
1 lžička vanilkového extraktu

Pomalu přivedeme k varu a vaříme 5-7 minut.

Kompot:
3 oloupané velké stonky rebarbory
3 červená jablka
asi hrnek vody (jen, aby byla rebarbora s jablky částečně ponořená)
1 lžička vanilkového extraktu

Pomalu přivedeme k varu a vaříme 7-10 minut.

Pomazánka nebo dip z pečeného lilku s fazolemi

Lilky moc v kuchyni nepoužívám. Jen občas na takové pomazánky, typu Baba Ghanoush, a v létě občas na gril...
Lilek je velmi bohatý na minerální látky a konzumuje se zásadně tepelně zpracovaný, za syrova totiž není dobrý. Dá se ale na 24h marinovat syrový (s octem, solí, pepřem a česnekem) a pak má prý i antibiotické účinky, podporuje činnost jater a snižuje cholesterol ;)


3 stroužky česneku
olivový olej na postříkání
3 lilky
2 lžičky mletého koriandru
250g uvařených červených fazolí (nebo kvalitní v plechovce)
1/2 limetky na šťávu
mořská sůl
čerstvě namletý pepř

Lilky podélně rozkrojíme a dáme na plech. a postříkáme olejem. Kdo nesnese pálivost čerstvého česneku, nasypte plátky česneku na lilky a upečte společně doměka. Asi 45 minut při 200°C. Necháme vychladnout a potom dužinu lilků vyškrábneme lžící ze slupky. Společně s ostatními surovinami rozmixujeme dohladka. Podle své chuti osolíme a opepříme.

Perníková bezlepková bábovka s červeným vínem

Voňavá, taková sváteční...mňam! Víno je tam v tom množství celkem dost cítit a kdo nemůže alkohol, protože při pečení úplně nevyprchá, nebo to chce i pro děti, doporučuji nahradit višňovou šťávou.


250g kukuřičné krupice (pokud se vám zdá moc hrubá trošku jí mixněte)
30g kakaa
120g ghí nebo másla
100g třtinového cukru
5 domácích nebo bio vajec
130ml červeného vína
1 lžičku perníkového koření
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
1 lžíce vanilkového extraktu
2 hrsti mini hrozinek
ghí/máslo a kukuřičnou strouhanku na přípravu formy

Tuk utřeme s cukrem do pěny, pak postupně přidáváme vejce. Nakonec přilijeme víno, vanilkový extrakt, kakao a perníkové koření. Mícháme dokud nevznikne hladké těsto. Krupici promícháme s práškem do pečiva a vmícháme do hmoty. Formu na bábovku vymažeme a vysypeme, nalijeme do ní těsto a dobře ho uhladíme. Bábovku pečeme ve vyhřáté troubě při 175°C asi 50 minut.