Salát z quinoy pro dobrou mysl, s česnekovými výhony a koprovým dresinkem

Zdravá a rychlá dobrota. Tedy když si ráno než půjdete ven uvaříte tu quinou ;) Já to tak dělám teď pořád. Vyberu a uvařím už po snídani nějakou obilovinu a jdem ven. Když máme hlad, ze zahrady k tomu něco přineseme a oběd máme rychle připravený a čerstvý. Krásné slunečné dny všem, užívejte!


300g quinoy
600ml vody nebo zeleninového vývaru
2 lžíce ghí/másla/oleje
300g nasekaných česnekových květních výhonů
několik větviček čerstvé dobromysli (oregana;)

Koprový dresink:
50ml olivového oleje
1/2 citrónu na šťávu
2 lžičky medu
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
najemno nasekaný kopr podle gusta

Quinou nasypeme do hrnce s vodou a necháme 15minut nabobtnat. Pak přivedeme k varu a vaříme do vyvaření vody, asi 15 minut. Necháme vychladnout a vmícháme nasekanou čerstvou dobromysl. Česnekové výhonky jenom krátce orestujeme v pánvi. Připravíme si dresink důkladným promícháním všech surovin a pokapeme jím naservírované jídlo.

Focaccia s černými olivami a rozmarýnem

Úžasný chléb, pravda nejedná se o kváskové pečivo, ale občas máme chuťě i na klasiké bílé pečivo. Chce to ale čas na přípravu atd. a pak výsledek rozhodně stojí zato! Je lehký a voňavý, natrháte ho rukou. A děti? Ty mají nejraději pečivo samotné :) Překvapte taky známé na grilovačce výtečnou přílohou v italském stylu ;)


250ml vody
125ml rostlinného mléka
1/2 kostky droždí
600g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
50ml olivového oleje
10g mořské soli
15g třtinového cukru
sušený rozmarýn
černé olivy (asi hrst)

V misce promícháme metličkou tekuté suroviny (vodu, mléko, olej) s nadrobeným droždím, solí a cukrem. Pak postupně přisypáváme mouku až nakonec vyklopíme na stůl a dobře vypracujeme v hladké vláčné těsto. Přidáme bylinky a olivy a zapracujeme do těsta. Vložíme do pomoučené mísy, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Potom vyklopíme na plech s papírem na pečení a rozválíme po celé ploše až k okrajům. Pokud jsme hodně váleli, můžeme nechat ještě chvilku kynout, opět zakryté utěrkou, aby těsto neoschlo. Na závěr vytlačíme do těsta typické důlky a v troubě vyhřáté na 200°C pečeme 30 minut. Podáváme ještě teplé! Mňam ;)

Grilovaný lilek


Celkem rychlá dobrota! Cukety ještě nemáme tak jsem koupila baklažány ;)


2 lilky
1/3 šálku panenského bio olivového oleje
1/2 citrónu na šťávu
trošku soli
čerstvě namletý pepř
sušená bazalka
2 stroužky česneku
cherry rajčátka
černé olivy
sýr pecorino (vůbec nemusí být ;)

Lilky umyjeme a nakrájíme na 2cm kolečka. Osolíme a opepříme aby se trochu vypotily a nožem do nich mělce naškrábeme jakousi mřížku:


V šálku s olivovým olejem smícháme citrónovou šťávu, bazalku a utřený česnek. Výslednou směsí potřeme lilky a ozdobíme na plátky nakrájenými rajčátky a olivami. Můžeme posypat sýrem (komu nevadí). Grilujeme asi 20 minut. Podáváme s domácím čerstvým pečivem. Já udělala pro změnu italskou focacciu. Recept najdete v následujícím příspěvku ;)

Bezový burčák

Šumivý, voňavý, osvěžující a léčivý nápoj. Takto vyrobíte snadno letní limonádu z jakýchkoliv bylinek (máta, meduňka...) a květů (bez, lípa, tužebník, ale i lístky růže, levandule..). Můžete přidat i pár kousků drobného ovoce (jahody, borůvky, maliny, rybíz...). Místo citrónu zkuste pomeranč, grep nebo limetu a můžete si takto celé léto experimentovat a užívat si svojí domácí osvěžují limču! Pozor ale bude tam trochu alkohol...možná i trochu víc.


5l vody
20 velkých květů bezu
šťáva z 1 citrónu
kousek droždí velikosti ořechu
500g třtinového cukru

Vše společně naložíme drožďové vody. Několikrát denně zamícháme a po dvou dnech scedíme a necháme v lahvích došumět, dozrát, prostě dobře dokvasit. Jinak to bude dost nadýmavé, to ale znamená že tam bude alkohol, tak pozor s podáváním dětem ;) Po 2 dnech po scezení a uložení v lednici se už dá pít. Bezové květy se kvašením mnohem více zhodnocují, a tak počítejte i s účinky bezu jako byliny. Při větší konzumaci (nad 1l) má potopudný, močopudný a projímavý účinek ;)
po scezení
po uležení
 

Bezový sekt s rebarborou

Prý osvěžuje a tiší žížeň. Vzhledem k tomu, že se nechává uležet 2-3 měsíce, a že ho zkouším poprvé, nevím jaké to bude. Záleží na vás jestli vyzkoušíte ;) Když se povede doplním ještě nějaké foto a info :)


Do 8l vody vmícháme 1kg třtinového cukru a šťávu ze dvou citrónů. Přidáme rozstrouhané 2-3 stonky rebarbory nebo asi 100ml kvasného octa a kolem 30ks velkých okolíků černého bezu. Tuto směs necháme odstát na teplejším tmavém místě doma a minimálně dvakrát denně promícháme. Je to opravdu nutné jinak se na povrchu udělá plíseň! Po 24h scedíme přes pláténko do lahví s patentním uzávěrem nebo korkem a uskladníme na asi 2-3 měsíce. Teprve potom je sekt připraven k pití. Na druhou stranu ale pokud ho budete skladovat příliš dlouho, zoctovatí. Stejným způsobem se dá připravit i sekt z lipových květů.

Makový olej podle Jakoba Lorbeera

Narazila jsem na něj v Knize osvědčených bylinkových receptů od Siegrid Hirsch a musela ho samozřejmě zkusit. Používá se vnitřně na uklidnění nebo vně na bolestivé klouby a k ošetření jizev.


Nádobku naplníme asi z 1/3 kvalitním bio slunečnicovým olejem (všimněte si, že je čirý, ne nažloutlý jak se prodává v plastových lahvích...) a vezmeme si jí s sebou na sběr okvětních lístků. Jsou totiž velmi jemné a neustály by nejspíš cestu domů. Opatrně otrháme a vkládáme přímo do oleje. Nejlepší čas ke sběru je kolem 10h dopolední. Doma ještě doplníme olej, uzavřeme a necháme odstát na slunci. Makový olej je hotový, když se zabarví dokrvava. Trvá to několik dní i déle. Podle množství květů samozřejmě. Přefiltrujeme a uskladníme na tmavém chladnějším místě.

Chřestový gratin

Jó chřest, alespoň jednou v sezóně ho musím mít ;) Celkem obyč jídlo, ale dobrota. Děti brambory milují!


2 kg brambor
8ks karotek
500g zeleného chřestu
sůl, pepř
200ml rostlinné smetany
200ml rostlinného mléka
3 stroužky česneku
2-3 vejce

Do vymazaného pekáče vrstvíme postupně plátky brambor, karotky a nakrájený chřest. Zakončíme vrstvou brambor a zalijeme rozředěnou smetanou s utřeným česnekem a rozkvedlanými vejci. Zapékáme asi hodinu při 200°C.