Zdravá a rychlá dobrota. Tedy když si ráno než půjdete ven uvaříte tu quinou ;) Já to tak dělám teď pořád. Vyberu a uvařím už po snídani nějakou obilovinu a jdem ven. Když máme hlad, ze zahrady k tomu něco přineseme a oběd máme rychle připravený a čerstvý. Krásné slunečné dny všem, užívejte!
300g quinoy
600ml vody nebo zeleninového vývaru
2 lžíce ghí/másla/oleje
300g nasekaných česnekových květních výhonů
několik větviček čerstvé dobromysli (oregana;)
Koprový dresink:
50ml olivového oleje
1/2 citrónu na šťávu
2 lžičky medu
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
najemno nasekaný kopr podle gusta
Quinou nasypeme do hrnce s vodou a necháme 15minut nabobtnat. Pak přivedeme k varu a vaříme do vyvaření vody, asi 15 minut. Necháme vychladnout a vmícháme nasekanou čerstvou dobromysl. Česnekové výhonky jenom krátce orestujeme v pánvi. Připravíme si dresink důkladným promícháním všech surovin a pokapeme jím naservírované jídlo.
Celkem rychlá dobrota! Cukety ještě nemáme tak jsem koupila baklažány ;)
2 lilky
1/3 šálku panenského bio olivového oleje
1/2 citrónu na šťávu
trošku soli
čerstvě namletý pepř
sušená bazalka
2 stroužky česneku
cherry rajčátka
černé olivy
sýr pecorino (vůbec nemusí být ;)
Lilky umyjeme a nakrájíme na 2cm kolečka. Osolíme a opepříme aby se trochu vypotily a nožem do nich mělce naškrábeme jakousi mřížku:
V šálku s olivovým olejem smícháme citrónovou šťávu, bazalku a utřený česnek. Výslednou směsí potřeme lilky a ozdobíme na plátky nakrájenými rajčátky a olivami. Můžeme posypat sýrem (komu nevadí). Grilujeme asi 20 minut. Podáváme s domácím čerstvým pečivem. Já udělala pro změnu italskou focacciu. Recept najdete v následujícím příspěvku ;)
Jó chřest, alespoň jednou v sezóně ho musím mít ;) Celkem obyč jídlo, ale dobrota. Děti brambory milují!
2 kg brambor
8ks karotek
500g zeleného chřestu
sůl, pepř
200ml rostlinné smetany
200ml rostlinného mléka
3 stroužky česneku
2-3 vejce
Do vymazaného pekáče vrstvíme postupně plátky brambor, karotky a nakrájený chřest. Zakončíme vrstvou brambor a zalijeme rozředěnou smetanou s utřeným česnekem a rozkvedlanými vejci. Zapékáme asi hodinu při 200°C.