Cuketa na kari

Když dělám teplou večeři musí to být něco rychlého. Býváme teď dlouho venku, tenhle recept, jak jinak než z cukety ;) , je rychlý a chuťově nevšední. Tak trochu cuketa po indicku ;)


olej nebo ghí
2 cibule
1 palice čerstvého česneku
2 velké cukety
1-2 lžíce curry
čerstvé chilli papričky nebo sušený prášek (podle vlastní chutí a uvážení)
mořská sůl
1 plechovka kokosového mléka

Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, pak přidáme chilli. Potom vložíme na kostky nakrájenou cuketu, zasypeme curry a osolíme a restujeme pár minut. Nakonec podlijeme kokosovým mlékem, přiklopíme a dusíme do změknutí. Podáváme s rýží, bulgurem apod.

Vaječný pudink s čerstvým ovocem

Je sytý, tak trochu v anglickém stylu, tedy předchůdce dnešních pudinků byl vaječný, a hlavně neskutečně dobrý! Fakt lahoda :) A maliny? Máme právě sklizeň, ale použijte i cokoliv jiného. Já osobně ho za měsíc udělám znova a s ostružinami. Už se těším....


6 vajec
80g třtinového cukru
175g zakysané smetany (kelímek)
1 lžička vanilkového extraktu
3 vrchovaté lžíce ovesných vloček

Vše vyšleháme do pěny a nalijeme do 4 zapékacích mističek. Položíme na pekáč, který naplníme do poloviny horkou vodou. Upečeme v troubě při 180°C asi 30 minut. Podáváme dobře vychlazené s čerstvým ovocem.

Marocký cizrnový salát

Začínám zpracovávat cukety a budou další, takže se teď nedivte, ale budu je dávat do všeho ;) Jinak tento salát je skvělý teplý i studený.


2 malé lilky
1 velká cuketa
1 červená paprika (ta dlouhá špičatá)
asi 300g cherry rajčátek
1 velká cibule
olivový olej
sůl a čerstvě namletý pepř
1 lžíce provensálských bylinek
400g uvařené nebo konzervované cizrny
100g balkánského sýra nebo fety

olivový olej
citrónová šťáva
čerstvé bylinky

Troubu předehřejeme na 220°C. Do veliké zapékací nádoby nakrájíme na kostky lilek, cuketu, cibuli, papriku. Přidáme rajčátka a zalijeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Nasypeme bylinky a dobře promícháme. Pečeme 30 minut přiklopené a pak ještě dalších asi 30 minut odklopené při 180°C. Zelenina by měla být měkká a lehce křupavá Ve veliké míse promícháme zeleninu s cizrnou, zálivkou z olivového oleje a citrónové šťávy. Posypeme rozdrobeným sýrem a podáváme s čerstvým pečivem.

Dvoubarevná bábovka (rybízovo-kopřivová)

Barevná sváča....


Rybízová část:
180g celozrnné špaldové mouky
20g kukuřičného škrobu
1/2 sáčku prášku do pečiva bez fosfátů
2 vejce
125g másla nebo oleje
80g třtinového cukru
špetku soli
60g rýžového mléka
asi 100g rybízu/josty/malin...
1 lžička vanilkového extraktu

Kopřivová část:
180g celozrnné špaldové mouky
20g kukuřičného škrobu
1/2 sáčku prášku do pečiva bez fosfátů
2 vejce
125g másla nebo oleje
80g třtinového cukru
špetku soli
60g rýžového mléka
1 lžíce prášku ze sušených kopřiv nebo hrst čerstvých
1 lžička vanilkového extraktu

Formu na bábovku dobře vymažeme a vysypeme strouhankou. Suroviny na těsta postupně vyšleháme v mixéru a nalijeme do formy. Promícháme vidličkou do spirály pro mramorový efekt ;) . Pečeme hodinu při 175°C. Vyzkoušíme špejlí a vyndáme. Po 20 minutách báovku vyklopíme a necháme zcela vychladnout.

Celerový krém s petrželkovým pestem a kešu parmazánem

Dneska prší a jsme zalezlí doma, vyváříme dobré jídlo a dostali jsme chuť po delší odmlce na nějakou dobrou čistě zeleninovou polévku. Přes léto jinak polévky moc nedělám. Kešu parmazán mi zbyl z předchozího receptu ;)


2 celery
300g brambor
1 palice česneku
2 lžíce másla nebo ghí
1l vody
500ml rostlinného mléka

kešu parmazán: (bude stačit poloviční množství, ale jinak přebytek uchováte v lednici)

150g kešu
4 lžíce lahůdkového droždí
2 lžičky mořské soli

petrželkové pesto: (množství surovin od oka nebo podle chuti;)
svazek čerstvé petrželky
mořská sůl
hrst kešu nebo mandlí, slunečnicových semínek, pinií apod.
olivový olej
česnek

Suroviny na parmazán a pesto nahrubo rozmixujeme. V hrnci na másle osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, pak přidáme na kostky nakrájený celer a brambory a chvilku opékáme. Zeleninu můžeme také společně upéct v troubě, polévce přibydou další chutě a vůně. Vlijeme vodu a mléko a vaříme do změknutí zeleniny. Rozmixujeme ponorným mixérem a podáváme s kešu parmazánem.

Bramborovo-brokolicovo-žampionový gratin s kešu parmazánem

Kešu parmazán je teď můj velký objev. Je fakt dobrý a chuťově výrazný sýr nahradí, takže lehké jídlo a dobrota pro vegany.


1kg nových brambor
1 velká brokolice
400g žampionů
100ml vody
5 stroužků česneku
1 cibule
150g kešu
4 lžíce lahůdkového droždí
2 lžičky mořské soli
400ml (2 krabičky) rostlinné smetany
2 lžíce olivového oleje
tymián nebo rozmarýn

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, pak přidáme nakrájené žampiony a chvíli dusíme, osolíme, případně podlijeme vodou. Brokolici rozdělíme na růžičky, přidáme k žampionům a zalijeme smetanou s bylinkami. Brambory umyjeme a nakrájíme na tenké plátky. V osolené vodě uvaříme téměř doměkka. Na kešu parmazán si rozmixujeme kešu s lahůdkovým droždíma solí. Do zapékací nádoby vrstvíme brambory a směs, na závěr zasypeme kešu parmazánem. Zapékáme při 175°C 30-40 minut.

Svatojánské slavnosti bylin na Vlčí hoře

Krátký report z tradičního festiválku Nobilis Tilia (česká certifikovaná přírodní a BIO kosmetika) ve vlčihorské zahradě, který se nám loni tak zalíbil, že jsme ho letos nemohli nenavštívit. A opět nezklamal! Moc pohodová atmosféra, a hvězdy večera? Loni Maok, letos Zrní...... A ani letos jsem nazapomněla na naší zahrádku a odvezla si nějaké sazeničky bylinek. Mám už odsud netradiční byliny jako třeba šanta, agastache, tulsi, echinacea, citrónová tráva......


Večerní příjezd na zahájení. Kluci okamžitě obsadili balíky slámy, ostatně jako všechny děti a přidali se do slámového gangu :)
Rybníčků je tu hned několik, a těch žab a mikrožabiček pod nohama nepočítaně. Vysekané cestičky a lávky přímo vybízejí si to tu celé projít.
Workshop u jednoho ze stánků, namaluj si medvěda.
Přednáška na téma aromaterapie. 5 nej esenciálních olejů jako domácí lékárnička: teatree (dezinfekce, ale i vnitřně), levandule (věděli jste, že zastavuje krvácení?), máta peprná (analgetikum), eukalyptus (respirační problémy), borovice (na slabé ledviny), rozmarýn (povzbuzení např. při řízení auta), mandarinka nebo pomeranč (na zklidnění, zejména na děti dobře působí). Aplikace esenciálních olejů: koupel výhradně s nosičem (sůl nebo tvaroh), masáž s nosičem (15-30 kapek do 100ml panenského olivového oleje), inhalace (5 kapek na tampon, aromalampa, difuzér), vnitřně (pouze s terapeutickým poradenstvím).
Světelný kořen. Specifické pěstování velmi speciální a inteligentní, neuvěřitelné rostliny. Vysoké záhony s vrstvou písku, slámy a  půdy v těsné blízkosti včelína . Někdy trvá než jí najdete vhodné stanoviště. Je popínavá a květy nádherně voní. Pracuje s pránou a ukládá její energii do kořene, díky tomu pak dokáže komunikovat s energetickou substancí našeho těla a posiluje přesně tam, kde je to zrovna potřeba. Měla jsem možnost čerstvý plátek kořene ochutnat, je to delikátní!
Pro děti tu je vždy spousta vyžití. Svatojánský poklad od krásné víly jsme získali také ;)
Pod jasanem a v jurtě tradičně, přednášky, meditace, divadýlko a čtení pro děti....
Brutnák.
Třezalka
Výlet na nedalekou rozhlednu s kamarády.
Verunčina studánka.